Anda di halaman 1dari 12

Langkah menjahit pakaian

Langkah jahitan ialah proses menjahit mengikut turutan sesuatu pakaian. Langkah menjahit bagi setiap pakaian adalah berbeza mengikut stail kerana proses menjahit bergantung kepada ciri-ciri yang terdapat pada stail sesuatu pakaian.

Berikut ialah langkah-langkah menjahit sehelai kemeja:

Gambar rajah

Langkah menjahit

Langkah 1: Menjahit bahu mendatang. 1. Cantumkan bahu mendatang pada badan belakang dengan kelim lipat tindih 2. Bahagian lipatan atas lisu setentang dijahit sekali semasa menjahit bahu mendatang.

Langkah 2: Menjahit kelim bahu 1. Cantumkan bahu mendatang pada badan hadapan dengan kelim belah kangkung 2. Gunting basi kelim yang berlebihan dan kemaskan dengan jahitan mesin pengemas tepi.

Langkah 3: menyediakan dan mencantumkan kolar

lurus

1. Sediakan kolar lurus. Lekatkan lapik tebal dalam berperekat pada sebelah dalam lapisa atas fabric kolar. 2. Jahit mesin di sekeliling bahagian atas kolar 3. Gunting basi kelim yang berlebihan dan snip bahagian yang melengkung. Balikkannya ke sebelah luar. 4. Cantumkan kolar ke garis leher dengan jahit mesin

Langkah 4: menjahit kelim rasuk 1. Temukan sebelah luar badan hadapan dengan sebelah luar badan belakang. 2. Cantumkan dengan kelim belah kangkung. Tekan kelim terbuka.

Langkah 5: Menyediakan dan mencantum lengan. 1. Buatkan kedut lepas di kepala dan di hujung lengan. 2. Cantumkan kelim lengan dengan kelim belah kangkung. Jahitkan ben di hujung lengan 3. Cantumkan lengan ke lubang lengan dengan jahit mesin 4. Gunting basi kelim yang berlebihan dan kemaskan dengan jahitan pengemas tepi

Langkah 6: menjahit kelepet 1. Lipat kelepet di dalam garisan lipatan 2. Lekatkan pada pakaian dengan jahitan silang pangkah

Langkah 7: menjahit kancing 1. Letakkan butang pada kedudukanya. Buatkan tangkai/kaki pada bahagian bawah butang berlubang empat 2. Sudahkan dengan jahit ulat-ulat pada sebelah dalam pakaian

Langkah 8: tekanan akhir Seterika keseluruhan pakaian untuk mereta serta melicinkannya.

Penyediaan kolar lurus


Langkah 1 : Menyediakan kolar Temukan sebelah luar fabrik dan semat di garis pemadam. Jahit di kedua-dua tepi kolar di garis pemadam. Trim basi jahitan hingga 0.6cm. Snip penjuru kolar.

Langkah 2 : Meratakan kolar Terbalikkan kolar ke sebelah luar dan tekan. Jelujur pada tepi kolar. Jelujur tegak pada tengah kolah.

Penyediaan Badan Pakaian


Langkah 3 : Menyediakan badan pakaian Cantum kelim bahu dan kemaskan. lekatkan lapik dalam ke bahagian kelepet sama lebar Kemas tepi kelepet.

Langkah 4 : Menyediakan belah kelepet sama lebar Lipat kelepet pada garis lipatan ke sebelah luar. jelujur dan jahit mesin pada garis leher dari garis lipatan ke garis tengah hadapan. Trim basi leher. Snip sudut basi leher hingga G.T.H.

Langkah 5 : Memadan garis bahu dengan kelepet terbalikkan kelepet ke sebelah dalam pakaian. padankan garis leher lapik ke garis leher badan hadapan. padankan hujung kelepet dengan kelim bahu. Langkah 6 : Mencantumkan kolar ke badan Lekatkan kolar atas pada sebelah dalam pakaian di garis pemadan. Tentukan hujung kolar terletak di garis tengah hadapan (G.T.H) dan garis tengah belakang (G.T.B) kolar bertemu dengan garis tengah belakang badan. jelujur kolar atas pakaian sepanjang garis leher. Jahit dengan jahit mesin. Trim basi jahitan hingga 0.2cm. Snip basi jahitan.

Langkah 7 : Mengemas kolar Masukkan basi kelim ke dalam kolar. Letakkan bahagian bawah 0.2cm dibawah jahitan mesin. Semat dan jelujur kolar bawah ke garis leher ke sebelah luar. Jahit mesin dari sebelah dalam pdi garis pemadan. Tekan supaya kolar kemas dan rata.

Lengan Padanan Rata Lengan padanan rata dicantum pada lubang lengan. Lengan padanan rata akan tergantung dengan elok jika ukuran kepala lengan dibuat melebihi ukuran lubang lengan. Oleh itu, kedut halus dibuat dan diseratakan elok supaya tidak ada kedut atau lisu sebelah luar lengan apabila siap dijahit.

Proses menyediakan lengan


Langkah 1: menyediakan lengan Jahit dua barisan jahitan longgar diatas garis pemadan dikepala lengan.

Baris yang pertama dijahit 0.3cm diatas garis pemadan dan yang kedua dijahit 0,3 cm dibawah garis pemadan

Langkah 2 : menjahit kelim lengan Temukan garis pemadan lengan disebelah luar fabrik. Jahit kelim dan tekan kelim lengan supaya terbuka.

Langkah 3: mengemaskan hujung lengan Kemaskan hujung lengan dengan kelepet, kun, lapik

Langkah 4 Menyediakan lubang lengan Sediakan badan pakaian Cantum kelim dibahu dan kemaskan Tekan buka kelim Cantum kelim rusuk dan kemaskan Telan buka kelim

Langkah 5 Mencantumkan lengan


Masukkan lengan kedalam sumber lengan dengan sebelah luar fabrik bertemu Temukan garis (GLI)tengah lengan dengan kelim bahu. Temukan juga kelim lengan dengan kelim rusuk Tentukan tanda imbang hadapan lengan bertemu dengan tanda imbang hadapan baju dan dan tanda belakang baju bertemu dengan tanda imbang belakang baju Sematkan dan jejulur garis pemadan bahagian tengah lengan

Langkah 6 Menjahit lengan


Jahit mesin di garis pemadan lubang lengan untuk memudahkan mengawal keserataan kedut supaya lengan dapat dijahit dengan elok. Tindihkan mata jahitan yang berakhir di atas jahitan yang awal 3cm hingga 4 cm agar kelim lebih kukuh

Langkah -7 mengemas kelim lubang lengan Kelim lubang lengan boleh dikemaskan dengan: o Jahitan mesin o jahitan mesin sendiri o balutan sendiri o jahit lilit ubi o jahit insang pari o jahit kemas tepi