Anda di halaman 1dari 8

CATAN JEPUN

Fokus pada peranan dan sumbangan Shintoisme dan agama serta budaya yang lain seperti Confucianisme dan Buddhisme dalam pembentukan Tamadun Jepun tradisional. Menurut falsafah Confocius, lukisan-lukisan adalah mengenai dewa-dewa dan makhluk-makhluk dari kepercayaan tradisional. Arca-arca Buddha yang besar diperbuat daripada batu dan diletakkan di tokong-tokong. Menurut konsep Buddhisme, catan-catan berasal dari Jepun berdasarkan perhubungan di antara manusia dengan alam semula jadi. Pengaruh & Latar Belakang Menerima pengaruh barat selepas 1868 Pelopor: kawakami togai (1827-1881)

- menghasilkan manual pengajaran seni di sekolah dengan menggantikan berus cina kepada pensel. Pada zaman Edo:

- Ukiyo-e (wood block printing) berkait rapat dengan kehidupan Chonin; asalnya merujuk kepada satu aliran catan. Artis ukiyo pernah dipandang rendah di Jepun tetapi setelah bekerjasama dengan 4 kumpulan utama iaitu pelukis, tukang kayu, pencetak dan penerbit, artis Ukiyo mendapat perhatian di barat dengan koleksi terbaik disimpan di US dan Eropah mereka mendapat perhatian sebagai pelukis negara. Lebih kurang dengan catan Cina. Terpengaruh dengan gaya lukisan dari Barat iaitu menggunakan teknik yang jelas (bold) Lebih mengutamakan ruang. Garisan terkawal tapi bermakna. Memperincikan alam semula jadi seperti haiwan dan tumbuh-tumbuhan. Menggunakan teknik kespontanan berus.

Karya jenis ukiyo-e:

Hishikawa Muronobu (1618-1694) keluarga Chonin di Kyoto, lukisan Geisya yang bersifat erotik.

Kitagawa Utamaro (1753-1806) menekankan komposisi keseluruhan dan sensitiviti terhadap subjek lukisan, serta, dikaitkan dengan keseronokan estitetik.

Sharaku tumpu kepada pelakon Kabuki dengan lukisan yang realistik.

Terdapat pengaruh Belanda melahirkan aliran realism dan naturalism dalam seni catan Jepun seperti: Maruyama Okiyo (1733-95) ada juga yang kekal dengan aliran tradisional seperti Tawaiyo Samatsu. Ogata Konin (1658 1716) yang terkenal dengan skrin irisnya.

Menumpukan kesan alunan serta pergerakan sapuan berusnya. Kespontanan sapuan berus terbentuk menerusi bantuan media yang bersifat basah serta cair. Kespontanan sapuan berus juga dapat dikaitkan dengan seni kaligrafi.

Anda mungkin juga menyukai