Anda di halaman 1dari 7

SCE3110 AMALI 3

1.0

TAJUK Terbitnya matahari

2.0

PENGENALAN Matahari terbit adalah peristiwa dimana sisi teratas Matahari muncul di

atas horizon di barat. Matahari terbit tidak sama denganfajar, dimana langit mulai terang, beberapa waktu sebelum matahari muncul, mengakhiri twilight (peristiwa cahaya matahari terlihat mulai akhir senja hingga fajar). Karena refraksi atmosfer menyebabkan matahari masih dapat terlihat sementara berada di bawah horizon, matahari terbit dan matahari terbenam adalah, dari satu sudut pandang, ilusi optik. Matahari juga muncul lebih besar di horizon, tapi hal ini merupakan ilusi optik lainnya, sama dengan ilusi bulan. Revolusi Matahari ke barat mengitari bumi setelah keluar dari horizon

disebabkan rotasi Bumi ke timur, sebuah revolusi berlawanan jarum jam ketika dilihat dari atas Kutub Utara. Ilusi ini sangat meyakinkan bahwa banyak budaya memiliki mitologi dan agama yang dibuat berdasarkan model geosentris. Efek yang sama dapat dilihat dengan satelit dekat kutub. Rona merah dan orange langit ketika matahari terbit dan matahari

terbenam disebabkan oleh penyebaran sinar matahari oleh partikel debu, partikel kecil, aerosol padat lainnya, dan aerosol cair di atmosfir bumi. Intensitas warna matahari terbit dapat melampaui intensitas matahari terbenam ketika terjadi kebakaran malam hari, letusan gunung berapi atau emisi, atau badai debu di timur. Sejumlah letusan terakhir, seperti Gunung Pinatubo tahun 1991 dan Krakatau tahun 1883, menghasilkan peristiwa matahari terbit dan terbenam yang luar biasa di seluruh dunia.

Sesaat sebelum matahari terbit atau setelah matahari terbenam cahaya hijau dapat terlihat.

3.0

PROSEDUR a) Tempat yang bersesuaian dicari bagi mengenalpasti dan memerhatikan matahari terbit dalam masa dua minggu. b) Pemandangan berdasarkan pemerhatian dilukis. c) Pemerhatian berdasarkan mata kasar direkodkan (lukisan pergerakan matahari, azimuth, alititude dan masa) d) Data dianalis dan ditafsirkan. e) Laporan ditulis berdasarkan pemerhatian yang dibuat dengan menggunakan jadual, carta atau gambarajah sebagai bukti dan data dikaitkan dengan the kajian berhubung dengan pergerakan matahari mengelilingi bumi dan kesannya kepada bumi.

4.0

KEPUTUSAN Gambar Lakaran Pergerakan Matahari Azimuth () Latitud ( )

Hari/ Tarikh

1 24.02. 2013

100

2 25.02. 2013

100

3 26.02. 2013

99

4 27.02. 2013

99

5 28.02. 2013

98

6 01.03. 2013

98

7 02.03. 2013

98

8 03.03. 2013

97

5.0

PERBINCANGAN Kesan daripada matahari mengelilingi bumi ialah kejadian 4 musim. Musim

adalah salah satu pembagian utama tahun, biasanya berdasarkan bentuk iklim yang luas. Biasanya tahun dibagi menjadi 4 musim: musim semi, musim panas, musim gugur, dan musim dingin.

Musim

panas ialah musim tahun

yang

ditakrifkan

sebagai

bermula

dari dan

bulan Jun sehingga

bulan September di Hemisfera

Utara,

dari Disembersehingga Mac di Hemisfera Selatan. Bagaimanapun, mengikut adat kebiasaan metereologi, ia ditakrifikan sebagai tiga bulan penuh antara bulan-bulan Jun dan Ogos di Hemisfera Utara, dan antara bulan-bulan Disember dan Februari di Hemisfera Selatan. Permulaan musim panas tak rasmi adalah sesuatu yang mengikut kelaziman. Di Ireland, ia bermula seawal 1 Mei, tetapi di banyak negara, ia dianggap bermula pada 1 Jun, walaupun terdapat juga negara-negara yang memulakannya selewat 1 Julai. Secara am, perubahan-perubahan musim berlaku lebih awal di kawasan-kawasan pantai dan oleh itu, kawasan-kawasan yang terletak berhampiran dengan lautan akan memulakan musim panas lebih awal daripada kawasan-kawasan pedalaman. Musim panas biasanya dilihatkan sebagai musim yang mempunyai hari yang paling panjang (dan paling panas) dalam tahun, dengan waktu siangnya lebih panjang pada tahap yang berbeza-beza. Di bahagian-bahagian Asia Selatan dan Tenggara yang mengalami monsun, musim panas dikatakan berlaku antara Mac hingga Mei atau awal Jun, iaitu waktu terpanas dalam tahun tersebut, yang diakhiri dengan musim hujan. Musim panas juga adalah musim kebanyakan tumbuhan menghasilkan buah dan sayuran.

Musim empat musim di musim

sejuk (musim zon

dingin atau musim sederhana.

salju)

ialah

satu

daripada mengikut dihitung

beriklim

Kalendar musim

Barat Jika

pemahaman astronomi dan menyatakan bahawa musim sejuk bermula pada solstis sejuk dan berakhir apda ekuinoks bunga. secara meteorologi, musim sejuk bermula dan tamat lebih awal daripada tarikh-tarikh tersebut (biasanya pada permulaan bulan yang ada ekuinoks atau solstis berkenaan) dan merupakan musim yang paling singkat waktu siangnya dan paling rendah suhunya. Apapun, musim sejuk menampakkan cuaca sejuk dan, terutamanya di latitud atau altitud lebih tinggi, salji dan ais. Suhu purata terendah pada musim ini biasanya dialami pada bulan Januaridi Hemisfera Utara sementara di Hemisfera Selatan pula pada bulan Julai.

Musim Bunga merupakan salah satu daripada empat musim dalam zon sederhana, serta berperanan sebagai musim peralihan daripada musim sejuk kepada musim panas. Musim bunga dikira dari keseluruhan Mac, April, dan Mei di Hemisfera Utara dan September, Oktober, dan November di Hemisfera Selatan. Musim bunga bermula di Vernal Ekuinoks (20 Mac atau 21 Mac di Hemisfera Utara dan 22 September 22 atau 23 Septermber di Hemisfera Selatan) dan bertahan sehinggalah Musim Panas (21 atau 22 Jun di Hemisfera Utara dan 21 atau 22 Disember di Hemisfera Selatan). Di dalam kawasan yang tidak bersalji, "musim bunga" mungkin bermula paling awal bulan Februari semasa tahun-tahun yang lebih panas, dengan kawasan-kawasan subtropik mempunyai perbezaan yang sangat perlahan, dan tropik pula tiada langsung. Kawasan-kawasan Subartik mungkin tidak dapat melihat "musim bunga" sehingga bulan Mei atau mungkin Jun, atau Disember di dalam kawasan lingkaran luar Antartika. Musim Luruh atau Musim Gugur (bahasa Inggeris: autumn) adalah salah satu dari empat musim di daerah beriklim serdahana. Musim ini adalah musim peralihan dari musim panas ke musim sejuk. Dalam zon berhawa sederhana, musim luruh adalah musim di mana kebanyakkan tumbuhan ditunai, dan pokokpokok deciduous menggugurkan daun-daunmereka. Ia juga merupakan musim di mana hari siang bertambah pendek dan bercuaca dingin (terutama di latitud utara), dan peningkatan presipitasi di beberapa bagian dunia. Secara astronomi, ia bermula dengan ekuinoks (sekitar 23 September di belahan Utara, dan 21 Mac di belahan Selatan, dan berakhir pada solstis musim dingin (sekitar 21 Disember) di belahan Utara dan 21 Jun di belahan Selatan). Namun, meteorologis menghitung bulan-bulan Mac, April, dan Mei di belahan Selatan, dan September, Oktober, dan November di belahan Utara sebagai Musim Luruh. Suatu pengecualian definisi ini ditemukan diKalendar Ireland di mana mereka masih mengikuti putaran Celtic, di mana musim gugur dihitung dari bulan-bulan Ogos, September, dan Oktober. Ringkasan mengenai kejadian 4 musim adalah seperti di bawah:

TARIKH

KEDUDUKAN MATAHARI

KEJADIAN

HEMISFERA UTARA

HEMISFERA SELATAN

TEMPOH SIANG DAN MALAM

21 MAC

TEGAK DI KHATULISTIWA

EKUINOKS

MUSIM BUNGA (FEB-APRIL)

MUSIM BUNGA (FEB-APRIL)

SIANG DAN MALAM SAMA PANJANG - KU 24 JAM SIANG - KS 24 JAM MALAM - SIANG LEBIH PANJANG DI HU SIANG DAN MALAM SAMA PANJANG

21 JUN

TEGAK DI SARTAN (HU)

SOLSTIS

MUSIM PANAS (MEI-JULAI)

MUSIM SEJUK (MEI-JULAI)

23 SEPT

TEGAK DI KHATULISTIWA

EKUINOKS

MUSIM LURUH (OGOS-OKT)

MUSIM BUNGA (OGOS OKT)

22 DIS

TEGAK DI GARISAN JADI (HS)

SOLSTIS

MUSIM SEJUK (NOV-JAN)

MUSIM PANAS (NOV-JAN)

-KU 24 JAM MALAM - KS 24 JAM SIANG -SIANG LEBIH PANJANG DI HS

6.0

KESIMPULAN Matahari terbit di sebelah barat

7.0

RUJUKAN

a) http://diamondsaujanaputra.blogspot.com/2010/07/terbitnya-matahari-dari-

barat.html

b) http://herryrinaldi.wordpress.com/2010/04/22/terbitnya-matahari-dari-barat-mulai-

nampak/
c) http://diamondsaujanaputra.blogspot.com/2010/07/terbitnya-matahari-dari-

barat.html
d) http://cikguseri73.tripod.com/geografistpmkertas1dan2/id4.html e) http://www.alazim.com/khawarizmi/aktiviti/muatturun/Kejadian_siang_dan_mala

m_19Feb09.pdf
f) http://www.scribd.com/doc/3832489/Pergerakan-Bumi-dalam-sistem-suria