Anda di halaman 1dari 7

ndrumtor : Sef lucrari .

Salan Viorel
Autor: Toader Alin Mihai

Definitii :

Omologarea unui vehicul nseamn omologarea de tip a unui vehicul echipat cu puncte de ancorare pentru anumite tipuri de centuri de siguran . Punctele de ancorare ale oricrei centuri pot fi amplasate fie n totalitate la structura vehiculului, fie la structura scaunului, fie la oricare alt parte a vehiculului, sau rspndite ntre aceste locuri Unghiurile 1i 2 trebuie s fie ntre 30i 80 n toate poziiile normale de utilizare a scaunului. n cazul n care, n ceea ce privete scaunele din fa ale vehiculelor din categoria M1, cel puin unul dintre unghiurile 1 i 2 este constant n toate poziiile normale de utilizare , valoarea acestuia trebuie s fie de 60 10.

Sistemul de ancorare ISOFIX trebuie s fie prevzut cu bar (bare) rigid(e) transversal- orizontal (transversal-orizontale),, cu diametru de 6 mm 0,1 mm, care s acopere dou spaii de cel puin 25 mm din lungimea efectiv. Sistemele de ancorare ISOFIX instalate pe locul pe scaun al vehiculului vor fi poziionate la o distan de cel puin 120 mm n spatele punctului H, msurat pe orizontal, pn la centrul barei. Punctele de ancorare ale oricrei centuri pot fi amplasate fie n totalitate la structura vehiculului, fie la structura scaunului, fie la oricare alt parte a vehiculului, sau rspndite ntre aceste locuri. Punctul H este punctul de referin care corespunde punctului H definit la punctul 5.1.1, care urmeaz s fie determinat pentru toate poziiile normale de folosire a scaunului. Punctul R este punctul de referin al locurilor pe scaun, aa cum este definit la punctul 2.4 din anexa 4 a prezentului regulament. Punctele L 1 i L 2 reprezint puncte de ancorare inferioare efective ale centurii. Punctul C este punctul situat vertical la 450 mm deasupra punctului R.

Unghiurile 1 i 2 sunt unghiurile formate de un plan orizontal i planurile perpendiculare pe planul longitudinal median al vehiculului, care trec prin punctul H 1 i prin punctele L 1 i L 2 . S este distana n milimetri ntre punctele de ancorare superioare efective ale centurii i un plan de referin P, paralel cu planul median longitudinal al vehiculului . Planul P pentru scaunul conductorului auto este un plan vertical paralel cu planul median longitudinal al vehiculului care trece prin centrul volanului n planul coroanei volanului atunci cnd volanul se afl n poziia sa median, dac este reglabil .
Poziia punctelor de ancorare superioare efective :

RZ: segmentul liniei de referin a trunchiului pornind n sus de la punctul R pe o lungime de 530 mm; ZX: segment perpendicular pe planul median longitudinal al vehiculului, msurat pornind de la punctul Z n direcia punctului de ancorare, pe o lungime de 120 mm; XJ 1 : segment perpendicular pe planul definit de segmentele RZ i ZX, msurat pornind din punctul X n direcie frontal, pe o lungime de 60 mm.