Anda di halaman 1dari 7

CARA SOLAT TAUBAT

1. Niat Solat Sunat Taubat:

SOLAT TAUBAT
Solat Taubat boleh dilakukan dua, empat atau enam rakaat pada bila-bila masa yang dikehendaki, tetapi lebih afdal pada waktu tengah malam dimana suasananya lebih sunyi dan tenang. .

2. Bacaan surah selepas Al-Fatihah:


Rakaat pertama: Surah Al-Kafirun

Fadhilat Taubat:
. 1. Diampunkan Allah SWT. 2. Dimudahkan segala urusan. 3. Menceriakan kehidupan seharian. 4. Menghilangkan perasaan yang menekan. 5. Mencegah dosa dan menghindari gangguan. . .

Rakaat kedua: Surah Al-Ikhlas

3. Semasa sujud terakhir pada rakaat kedua (sebelum duduk Tahiyyat Akhir) iaitu selepas membaca tasbih biasa, bacalah Tasbih berikut 40 kali:

Laa-i-la-ha il-la an-ta sub-haa-na-ka in-niy kun-tu mi-naz-zhoo limiyn. Tiada Tuhan melainkan Dikau (Allah)! Maha Suci Dikau! Sesungguhnya daku ini termasuk daripada golongan orang yang aniaya (zalim).

4. Setelah memberi salam hendaklah memperbanyakkan beristighfar :


a. Bacalah istighfar berikut sebanyak 10 / 100 kali;

c. Kemudian bacalah Penghulu Istighfar sebanyak 3 Kali :

As-tagh-fi-rul-Laa-hil A-ziym, al-la-dziy laa i-la-ha il-laa huwal hai-yul qoi-yuum wa-a-tuu-bu i-laih. Daku mohon ampun kepada Allah yang Maha Agung, yang tiada Tuhan melainkan Dia Yang Maha Hidup Lagi Maha Mengurus dan daku bertaubat kepada-Nya. b. Sambung baca Istighfar Tauhid berikut sebanyak 10 / 100 kali; AL-Laa-Hum-ma an-ta rab-bi Laa i-la-ha il-laa an-ta kholaq-ta-ni wa-a-naa ab-du-ka wa-a-naa a-laa ah-di-ka wa-wadi-ka mas-ta-th0-tu, a-uu-dzu-bi-ka min syar-ri-maa sha-natu, a-buu u-la-ka bi-ni-ma-ti-ka a-lay-ya wa-a-bu-u bi-dzan-bi fagh-fir-lii, fa-in-na-hu laa yagh-fi-rudz dzu-nuu-ba il-laa anta. As-tagh-fi-rul-Laa-hil A-ziym, al-la-zii laa i-la-ha il-laa huwal hai-yul qoi-yuum wa-a-tuu-bu i-laih. Tau-ba-ta Ab-di zhoo-li-mi laa yam-li-ku li-naf-si-hi dhor-raa, wa-laa naf-an wa-laa mau-tan wa-laa ha-yaa-tan wa-laa nu-syuu-raa. Daku memohon ampun kepada Allah yang Maha Agung yang tiada Tuhan melainkan Dia Yang Maha Hidup Lagi Maha Mengurus! Daku bertaubat kepada-Nya selaku taubatnya seorang hamba yang banyak dosa yang tiada menguasai akan dirinya dan tidak mampu membuat, menolak mudharat dan manfaat serta tidak dapat menguasai kematian, hidup dan kebangkitan. Ya Allah! Dikaulah Tuhanku, Tiada Tuhan melainkan Dikau; Dikau yang menciptakan daku dan daku adalah hamba-Mu. Dan sedaya mampuku, daku berpegang dengan janji dan sumpah setiaku terhadap-Mu. Daku memohon perlindungan-Mu daripada segala kejahatan yang telah dilakukan; Daku mengakui akan segala nikmat yang Dikau berikan kepadaku dan daku mengakui akan dosa-dosaku. Maka ampunilah daku kerana tiada yang mengampuni dosadosa kecuali Dikau. .

5. Baca Doa Taubat.


Daku memohon ampun kepada Allah, Daku mohon ampun kepada Allah, Daku mohon ampun kepada Allah yang tiada Tuhan melainkan Dia Yang Maha Hidup Lagi Maha Mengurus! Daku bertaubat kepada-Nya selaku taubatnya yang banyak dosa yang tidak berdaya mudharat atau berbuat manfaat dan mematikan atau menghidupkan mahupun (di Padang Mahsyar kelak). seorang hamba untuk menolak tidak mampu membangkitkan

Daku mohon perlindungan-Mu daripada dosa, kemalasan, dugaan kubur dan seksanya. Daku mohon perlindungan-Mu daripada segala kesalahan dan hukuman. Ya Allah! Bersihkanlah diriku daripada dosa-dosa sebagaimana kain putih dibersihkan daripada kekotoran. Ya Allah! Sesungguhnya daku bertaubat kepada-Mu di atas segala dosaku, dan daku berjanji tidak akan mengulanginya. Ya Allah! Pengampunan-Mu adalah lebih luas daripada dosadosaku dan pengampunan-Mu terhadapku adalah lebih tertunai daripada amalan baikku. Ya Allah! Sesungguhnya daku telah banyak sekali menganiaya diriku sendiri, tiada yang dapat mengampuni dosaku itu kecuali Dikau; Maka berikanlah daku keampunan-Mu, kasihanilah daku. Ya Allah, Ya Tuhanku! Terimalah taubatku, suci bersihkanlah segala dosaku dan kabulkanlah permohonanku. Sesungguhnya Dikau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang!

SOLAT TAHAJUD
Tujuan Solat Tahajjud
.
1. 2. 3. 4. 5. Sebagai petanda perhambaan kepada Allah SWT. Mendekatkan seorang hamba dengan Penciptanya Tanda kesyukuran manusia di atas nikmat kurniaan Allah SWT. Menguatkan jiwa dan ketaqwaan seseorang kepada Allah SWT. Mendapatkan ketenangan dalam menghadapi cabaran dan dugaan hidup.

1. Sebelum mengerjakan Solat Tahajjud baca doa berikut :

. .

Cara Mendirikan Solat Tahajjud


Solat Tahajjud dilakukan tiada had rakaatnya, mengikut kesanggupan dan kemampuan, dengan setiap dua rakaat satu salam. Jika dirasakan berat memadailah sekadar dua rakaat tetapi dilakukan secara berterusan setiap malam. Rasulullah SAW telah bersabda,: Amalan yang disukai oleh Allah, adalah yang terus menerus (istiqamah) walaupun sedikit. (Riwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah.) . .

Tiada Tuhan melainkan Dikau, Maha Suci Dikau! Daku memohon ampun kepada-Mu bagi dosa-dosaku dan daku memohon kepada-Mu akan Rahmat-Mu. Ya Allah! Tambahkanlah padaku ilmu dan janganlah Dikau pesongkan hatiku setelah Dikau berikan petunjuk. Dan berikanlah daku Rahmat-Mu; Sesungguhnya Dikaulah yang melimpahkan rahmat! Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkanku dan kepada-Nyalah tempatku kembali. .

4. Selepas membaca tasbih pada sujud kedua dalam rakaat terakhir, bacalah doa berikut 3 kali:

2. Niat Solat Tahajjud:

(Ushalli sunnatat tahajjudi rakataini Lillahi taala) Daku bersolat Sunat Tahajjud dua rakaat, kerana Allah Taala.

3. Bacaan Surah selepas Al-Fatihah:


Rakaat pertama: Rakaat kedua: Ayat Al-Kursi (7 kali) Surah Al-Ikhlas (11 kali)

Atau; Rakaat pertama: Rakaat kedua: Ayat Al-Kaafirun Surah Al-Ikhlas

Atau; 10 Ayat Terakhir, Surah Al-Imran,. (Rasulullah SAW sering membaca ini pada solat Tahajjud Baginda.) . .

5. Selesai salam solat Tahajud, bacalah doa yang pernah dibaca oleh Rasulullah SAW ini:

6. Kemudian sambung baca Doa Solat Sunat Tahajjud berikut:~


.

Ya Allah! Bagi-Mu segala puji-pujian. Dikaulah pendiri langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya. Bagi-Mulah segala pujian, Dikau Penguasa langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya. Dan bagi-Mulah segala puji, Pemancar cahaya langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya. Bagi-Mulah segala pujian, Dikaulah yang benar (Al-haq), janjiMu adalah benar, firman-Mu adalah benar, perjumpaan dengan-Mu adalah benar, syurga itu benar dan neraka adalah benar. Nabi-nabi itu benar, Nabi Muhammad SAW adalah benar dan adanya hari Kiamat itu benar. Ya Allah! Pada-Mulah daku menyerahkan diri, dengan-Mu daku beriman, kepada-Mu daku bertawakal, kepada-Mu daku kembali, dengan-Mu daku menghadapi musuh dan kepada-Mu daku berhukum. Ampunilah dosa kesalahanku yang telah lalu dan yang terkemudian, baik yang daku sembunyikan mahupun yang daku nyatakan, di mana Dikau lebih mengetahuinya. Dikau yang Maha Mendahului dan Maha Mengakhiri. Tiada Tuhan melainkan Dikau! Tiada padaku daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah! Ya Allah! Berilah kami kebaikan di dunia dan kebajikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab neraka. Selawat Allah ke atas Penghulu kami Nabi Muhammad SAW dan ke atas keluarga serta para sahabat sekeliannya. Segala puji hanyalah untuk Allah; Tuhan Pemelihara seluruh alam.! .

KELEBIHAN SOLAT TAHAJJUD


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. Tahajjud adalah solat sunat yang paling afdal. Doa dimakbulkan Allah. Memperolehi ketenangan jiwa. Merasai diri hampir kepada Allah SWT. Diberikan keistimewaan oleh Allah SWT. Memperolehi pertolongan dan rahmat Allah. Menewaskan gangguan dan godaan syaitan. Mencegah dosa dan menghindari penyakit. Menjadi lebih berdisiplin dalam melakukan tugas. Allah SWT memudahkan menerima ilmu yang dipelajari. Terkeluar daripada catatan sebagai golongan yang lalai. Dihormati masyarakat dan dijauhi daripada hasad dengki manusia. Allah SWT memberikan kemudahan dan rezeki yang berpanjangan. Orang bersolat Tahajud menjadi kesayangan Allah SWT. Diberi keistimewaan yang orang lain tidak perolehi. Mendapat kemuliaan Allah SWT di dunia dan akhirat. Meninggikan martabat seorang hamba di sisi Allah. Memudahkan hisab di akhirat dan melintasi Titian SiratalMustaqim. .

Memudahkan Bangun Solat Malam


1. 2. 3. 4. Sebelum masuk tidur, berniat ingin melakukan Solat Tahajjud. Menjauhkan diri daripada perbuatan maksiat. Bersederhana makan dan minum pada waktu siang. Membaca ayat-ayat Al-Quran.