Anda di halaman 1dari 41

7 benda ajaib didunia,sering kita sebut-sebut sebagai hadiah terbaik tamadun lalu kepada manusia dimasa kini.

Namun apa sebenarnya ketujuh-tujuh benda ajaib tersebut. Sebahagian daripada kita langsung tidak mengetahui apakah sebenarnya atau lokasi benda-benda ajaib tersebut.mengikut sejarah yang telah ditulis,dimulakan susunannya oleh seorang penulis bernama Antipater dari Sidon,pengaruh pertama dari empayar Greek kuno pada tahun 100's B.C.Sejarah ditulis,diubah, serta direka.Namun bukti tetap ada pada kesan runtuhannya sebagai peringatan kepada umat yang akan datang

1) Tembok Besar China yang mempunyai lebih 24,000 pintu gerbang dan panjang 5,000 kilometer.

2) Piramid yang dibina dengan 2,500,000 blok batu besar yang tersusun rapi. Piramid Giza:keajaiban dari bangsa mesir kuno. Dibina sebagai simbol/makam kepada para firaun,pemerintah mesir ketika itu.Ianya disifatkan binaan yang tertua yang masih terpelihara sehingga kini.3 buah piramid yang paling terkenal telah dibina sekitar 2600 dan 2500 B.C.Yang terbesar,dipanggil "The Great Pyramid,berdiri teguh pada ketinggian 135 meter dan mencakupi ruang sehingga 15 hektar.Rome dan Greek amat cemburu terhadap kehalusan senibina kaum mesir ini.

3) Taj Mahal istana yang dibina oleh Maharaja India, Shah Jahan untuk isterinya Mumtaz

4) Candi Borobudur yang terletak di Jawa

5) Angkor Watt di Kemboja

6) Taman Tergantung Babylon yang dibina lebih 3,000 tahun yang lalu Taman Tergantung Babylon:hancur ditelan zaman Didakwa oleh sesetengah pihak,ianya dibuna oleh pemerintahan ketika itu untuk salah seorang isteri baginda.Nebuchadnezzar,pemerintah agong babylon(berkuasa 605 hingga 562 B.C) yang mengarahkan pembinaan Taman tersebut.Babylon dikatakan terletak berdekatan bandar moden baghdad di Iraq.Namun sehingga kini kedudkan asal Taman tersebut masih lagi menjadi tanda-tanya. Mengikut catatan seorang sejarahwan,Berossus(hidup tahun 200's B.C),Babylon berdiri dengan bangganya antara 120 meter persegi serta 23 meter dari atas tanah.Teknologi pengaliran air yang moden ketika itu mebolehkan Taman-taman didalamnya mekar dengan keharuman bunga berguguran cewahh!.

7) Menara Condong Pisa yang terletak di Itali.

Terdapat 7 bangunan hebat purba yang masyur telah dibina manusia zaman dahulu. Mungkin kamu sudah sedia maklum akan senarai 7 binaan purba itu. Terdapat banyak bahan bertulis mengenai 7 keajaiban dunia itu yang telah ditulis sejak dari permulaan manusia mula pandai menulis lagi hinggalah ke zaman percetakan buku, dan internet pada hari ini.

7 keajaiban dunia mula disenaraikan oleh orang Greek dizaman classical antiquity lagi, dan diasaskan dari buku panduan pengembara zaman Hellenic Greek menyenaraikan binaan yang hanya terdapat di Mediterranean sahaja. Nombor 7 dipilih kerana orang Greek menganggap nombor itu melambangkan keunggulan dan 'banyak'. Bagaimanapun sehingga hari ini banyak lagi senarai dalam angka 7 telah dibuat untuk binaan zaman pertengahan juga 7 nama binaan modern dan juga 7 lagi keajaiban alam semulajadi. Juga terdapat 7 nama senarai keajaiban binaan tamadun Islam dan 7 lagi senarai nama binaan manusia purba yang diluar dari pantai Mediterranean. Tamadun manusia zaman dahulu telah berjaya membina bangunan dan binaan agung menggunakan teknologi rendah sama seperti manusia modern hari ini yang membina bangunan pencakar langit dan binaan yang hebat. Terdapat 7 binaan yang dianggap ajaib dibina oleh manusia purba zaman dahulu. Apa yang membuatkan ia dianggap ajaib ialah kerana binaan tersebut dibina menggunakan teknologi purba tanpa penggunaan mesin berat & bahan binaan modern. Ia membuktikan manusia mempunyai kecerdikan dan kepandaian walaupun dengan kemahiran yang terhad dimasa lampau mampu membina bangunan yang maha hebat. Manusia zaman purba menyanjungi binaan tersebut sama seperti kita hari ini menyanjungi kehebatan bangunan pencakar langit modern, empangan besar, stadium besar dan infrastruktur modern.

1. Pyramids
Piramid Besar telah dibina antara 2650-2500. Ia dikatakan bahawa piramid - piramid itu adalah kubur firaun Khufu. Ia terletak di Giza, Mesir. Piramid yang terbesar adalah 756 kaki panjang pada setiap sisi dan 450 kaki tinggi. Ia terdiri 2300000 blok, bahawa setiap seberat dua setengah tan. Ia mengambil masa 20 tahun untuk 100.000 hamba membina piramid. Ia memerlukan 112 orang untuk mengangkat setiap blok yang berasingan.

Dewan Raja - King's Chamber

Pemuburu harta karun mahu mendapatkan harta karun yang tersembunyi dalam makam firaun. Mereka mendapati bilik persegi kecil yang dikenali sebagai Dewan Queen. Ia adalah laluan. Galeri Grand satu lagi laluan kepada Dewan Raja. Ia adalah 34 kaki panjang, 17 kaki lebar dan 19 kaki tinggi. Selepas tidak menjumpai harta, perompak menjadi marah dan cuba untuk memusnahkan kubur tetapi terhenti selepas mengambil 30 kaki batu. Tiada siapa yang tahu apa yang berlaku kepada Raja Khufu dan khazanah. Sesetengah orang berfikir bahawa ia hanya balai cerap, tetapi kita tidak pasti kerana orang menyatakan bahawa, ia sudah lebih 2,000 tahun. Ahli astronomi yang memerhati laluan turun di atas Galeri Grand yang mungkin telah digunakan untuk pemetaan langit. Sekarang, kecuali bagi bahagian-bahagian Mausoleum dan Temple of Artemis, daripada kesemua 7 keajaiban dunia hanya bangunan piramid Agung sahaja tinggalan yang masih ada teguh berdiri.

2. The Hanging Gardens Of Babylon


Dalam beberapa cerita, orang mengatakan bahawa Taman Tergantung naik beratusratus kaki ke udara, tetapi melalui penerokaan arkeologi modern didapati mungkin tidak begitu besar. Kota kuno Babylon, yang berada di bawah Raja Nebukadnezar II, mungkin telah menjadikan para pelawat berasa takjub dimasa lalu. Pada 450 BC, seorang ahli sejarah yang bernama Herodotus menulis, "Di samping saiz itu, Babylon melepasi mana-mana bandar di dunia yang dikenali." Herodotus berkata dinding luar 80 kaki tebal, 320 kaki tinggi, dan 56 kilometer panjang. Dia berkata bahawa ia adalah cukup luas untuk sebuah kereta kuda yang berkuda empat untuk membelok didalamnya. Kubu-kubu dan kuil-kuil yang mengandungi patung-patung yang besar emas pepejal di dalam dinding dalaman. Atas bandar menara terkenal Babel, yang merupakan sebuah kuil Marduk Tuhan. Ia kelihatan seperti akan sampai ke langit.

Pemeriksaan arkeologi mendapati bahawa beberapa tulisan Herodotus (dinding luar seolah-olah hanya 10 batu panjang, dan tidak hampir-hampir sebagai tinggi) mungkin tidak benar. Tetapi cerita beliau memberitahu kita bagaimana menariknya ciri-ciri bandar itu kepada orang-orang yang telah melawat. Sumber dari bahan bertulis menunjukkan bahawa Raja Nebukadnezar membina taman. Beliau memerintah bandar selama 43 tahun bermula pada 605 SM. Menurut kata saksi, taman telah dibina oleh Nebuchadnezzer untuk menceriakan isterinya yang dirundung kerinduan. Di mana dia datang? Dari tanah rumput hijau dan dataran pergunungan. Beliau mendapati tanah rata Mesopotamia kering dan menyedihkan. Raja mahu mencipta semula keadaan tempat asal isterinya.

Babylon jarang mendapat hujan dan taman-taman untuk terus hidup, ia tentu telah diairi dengan menggunakan air dari Sungai Euphrates. Orang akan mungkin terpaksa untuk mengangkat air yang sangat jauh ke udara di setiap peringkat. Sebuah pam rantai mungkin digunakan untuk membantu. Sebuah pam rantaian dua roda besar di atas satu sama lain. Baldi digantung pada rantai yang menghubungkan roda. Baldi pergi ke dalam air, kemudian datang dan masuk ke dalam kolam baru kembali ke dalam air

untuk diisi semula. Air di bahagian atas kemudian dikosongkan melalui ke dalam pintu saluran yang seperti aliran tiruan air taman-taman. Pembinaan taman bukan sahaja rumit dengan mendapatkan air ke atas, tetapi juga perlu mengelak daripada mempunyai air meretakkan asas bangunan sebaik sahaja ia dibebaskan. Batu - batuan adalah sukar untuk didapati di Mesopotamia. Kebanyakan bangunan-bangunan di Babel menggunakan batu-bata.

Pintu kota Babylon yang dibaik pulih semula oleh arkeologist Iraq

Masih ada terdapat sisa tinggalan Gates Of Babylon yang terdapat di Iraq. Dari tinggalan itu arkeologi dapat sedikit panduan mengenai bentuk rupa taman bergantung babylon yang dibina berdekatan dengan pintu kota Babylon suatu masa dahulu.

3. The Temple Of Zeus


Sukan Olimpik yang dibuat untuk menghormati tuhan Zeus. Ia telah diadakan di tempat suci itu untuk Zeus yang terletak berhampiran pinggir barat Greece di bandar yang dipanggil Peloponnesus. Patung itu ringkas binaan pada mulanya, tetapi apabila permainan menjadi lebih popular semua orang mengatakan bahawa mereka perlu ada yang baru, kuil yang lebih besar yang layak untuk raja tuhan-tuhan. Antara 470 SM dan 460 SM sebuah kuil yang baru telah dimulakan. Pembinanya ialah Libon ELIS dan karya beliau, Temple of Zeus, selesai dalam 456 SM. Ia telah dibina di atas platform yang segi empat tepat yang dibangkitkan. Pihak disokong oleh 13 tiang-tiang yang besar dan enam pada setiap hujung. Walaupun kuil itu dianggap hebat, ramai berpendapat bahawa ia belum cukup baik untuk Raja tuhan-tuhan.

Di dalam mereka meletakkan patung Zeus, yang dibuat daripada gading dan emas dalam frame kayu. Patung itu adalah 22 kaki sebanyak 40 kaki tinggi. Zeus, yang diletakkan di atas takhta, hampir menyentuh siling. Tiada tetapi beberapa keping patung kekal hari ini. Mereka adalah pada paparan di sebuah muzium yang. Hanya ada sedikit serpihan tinggalan runtuhan itu yang masih ada hingga hari ini. Ia ada dipamerkan di muzeum. Kehebatan temple itu yang sangat agung ia menjadi landmark atau mercutanda, menjadikannya lebih hebat ia menjadi masyur kepada kita sebagai salah satu benda diantara 7 keajaiban dunia purba.

Patung Colossus di Rhodes

4. The Colossus of Rhodes


Ia kadang-kadang dipanggil "Colossus moden," tetapi lebih kerap dipanggil Statue of Liberty. Statue of Liberty adalah agak sama seperti Colossus. Kedua-duanya dibina sebagai merayakan kebebasan. Pada asalnya, Colossus berdiri lebih 2,000 tahun yang lalu di Pulau Rhodes. Ia terletak kira hujung barat daya Asia Minor, di mana Laut Aegean memenuhi Laut Mediterranean. Bandar Tower, Rhodes, dibina pada tahun 408 SM Pada 357 SM pulau yang telah ditawan oleh Mausolus Halicarnassus (salah satu daripada tujuh keajaiban lain) jatuh ke Parsi pada 340 SM dan akhirnya ditawan oleh Alexander the Great di 332 SM

Patung Liberty, yang saiz sama seperti Colossus, berat 225 tan! Colossus berat sedikit. Di dalam patung itu beberapa tiang-tiang batu, yang bertindak sebagai sokongan utama. Dalam abad ke-7 (AD) orang-orang Arab menakluki Rhodes dan memecahkan Colossus, dan dijual sebagai besi buruk. Ia mengambil masa 900 unta untuk mengambil patung itu. Ia merupakan pengakhiran yang menyedihkan bagi hasil kerja yang megah seni itu. Apabila Alexander meninggal dunia pada usia yang muda orang tidak dapat membuat keputusan siapa yang akan memerintah. Tiga orang: Ptolemy, Seleucus, dan Antigous dibahagikan kerajaan di antara diri mereka sendiri. Antigous menghantar anaknya Semetrious untuk menangkap dan menghukum Rhodes.

Lakaran zaman medieval mengenai rupa Colossus of Rhodes

Peperangan ini adalah sangat panjang dan menyakitkan. Bandar ini adalah dilindungi oleh dinding yang kukuh. Penyerang dipaksa untuk menggunakan menara pengepungan dan cuba untuk memanjat. Diameter telah menara kedua yang dibina. Menara kedua berdiri 150 kaki tinggi dan 70 kaki persegi di pangkalan. Ia membawa

tangki air yang digunakan untuk melawan kebakaran. Menara ini telah dipasang pada roda besi, dan boleh digulung. Apabila Demetrious menyerang bandar, tentera pertahanan menghalang mesin itu dengan membanjiri parit di luar dinding sehingga mesin berat itu tersekat dalam lumpur. Untuk meraikan kebebasan mereka, Rhodians membina sebuah patung gergasi Helious Tuhan patriot mereka. Colossus adalah perkataan Latin, bermakna mana-mana patung yang lebih besar daripada saiz hayat. Mereka dieja "Colossos" tetapi kemudiannya ditukar ke "Colossus." Colossus telah dibina pada 304 SM dan ia mengambil masa dua belas tahun untuk membina. Patung itu adalah 110 kaki tinggi dan berdiri di atas alas itu. Colossus itu dikemukakan dalam cara tradisional Yunani: bogel, memakai mahkota berduri, dengan matanya yang teduh dari matahari cerah dengan tangan kanannya semasa memegang jubah di atas tangan kirinya.

Tinggalan tapak Colossus di pelabuhan Mandrik Greece

Colossus berdiri bersinar di bawah cahaya matahari untuk 56 tahun. Malangnya, gempa bumi melanda Rhodes, dan patung itu runtuh. Keping besar terletak di pelabuhan untuk jangka masa yang panjang. Seorang raja Mesir memutuskan untuk membayar bagi pembinaan semula, tetapi rakyat Rhodes enggan. Mereka telah ditakuti yang entah bagaimana, mereka berasa yang Helious tersinggung telah menggunakan gempa bumi untuk merobohkannya. Daripada semua 7 keajaiban, Colossus yang berdiri singkat masanya. Ia berdiri selama hanya 56 tahun, tetapi dalam masa yang singkat memenangi kemasyhuran di seluruh seluruh dunia bertamadun.

Rumah api di Alexandria Egypt

5. The Lighthouse Of Alexandria

Rumah api pertama yang dibina ialah yang telah dibina pada 290 Sebelum Masihi. Tujuan rumah api dibina ialah untuk sebagai panduan kapal - kapal yang berada jauh di lautan arah tanah besar dan pelabuhan. Cahaya terang yang memancar diwaktu malam dapat memberi harapan kepada kapal yang sesat semasa ribut. Alexander the Great telah tujuh belas bandar-bandar yang dinamakan sempena nama beliau. Kebanyakan mereka tidak ada lagi kecuali untuk Alexandria, Mesir. Bandar ini di mana Rumah Api Iskandariah berdiri. Alexander meninggal dunia pada tahun 323 SM bandar tersebut telah diselesaikan oleh Ptolemy Soter, pemerintah baru Mesir. Bandar ini kemudiannya menjadi kaya. Bandar itu memerlukan satu simbol dan satu mekanisme untuk memberi petunjuk kepada kapal-kapal perdagangan ke pelabuhan. Ptolemy mula membina rumah api di 290 SM Ia telah siap 20 tahun kemudian dan rumah api pertama di dunia. Ia juga bangunan tertinggi kecuali Piramid Agung.

Seorang lelaki yang bernama Sostrates daripada Knidos direka rumah api. Beliau fikir ia perlu mempunyai nama yang diukir dalam asas. Tetapi Ptollemy II, yang memerintah selepas bapanya, enggan dan mahu namanya sendiri yang diukir. Sostrates, sebagai seorang lelaki yang bijak, ini inskripsi yang diletakkan di rumah api: SOSTRATES ANAK DEXIPHANES DARI KNIDOS BAGI PIHAK DARI SEMUA Pelaut kepada tuhantuhan penyelamat. Kemudian dia diliputi dengan plaster. Selepas itu mereka meletakkan nama Ptolemy ke dalam plaster. Sebagai tahun berlalu, plaster mengecil, meninggalkan akuan Sostrates.

Lakaran pelukis zaman Medieval mengenai rumah api Alexandria

Rumah api dibina di atas pulau Pharos. 'Pharos' menjadi perkataan 'rumah api' dalam bahasa Perancis, Itali, Sepanyol, dan Romania. Dalam abad ke-10, rumah api berjumlah kira-kira 300 hasta. Ini bermakna bahawa rumah api berjumlah antara 450 hingga 600 kaki tinggi. Wow! Ini rumah api direka berbeza daripada rumah api moden. Ia adalah lebih seperti pengikis langit abad ke-20. Terdapat tiga peringkat yang bertimbun di atas satu sama lain. Paras terendah kira-kira 200 kaki persegi dan berbentuk seperti kotak yang besar. Blok di mana rumah api dibina marmar. Terdapat tangga di rumah api yang membawa penjaga ke ruang beacon. Di sana, adalah cermin melengkung.

Ia telah digunakan untuk projek menyalakan api ke dalam rasuk. Kapal-kapal dapat mengesan rasuk dari menara pada waktu malam atau asap daripada ia boleh dilihat pada siang hari dari sehingga 100 batu jauhnya. Saya yakin anda tertanya-tanya apa yang berlaku ke rumah api yang pertama di dunia. Kebanyakan akaun mengatakan bahawa, seperti bangunan-bangunan kuno yang lain, ia mungkin mangsa gempa bumi. Ia berdiri selama 1,500 tahun tetapi telah dirosakkan oleh gegaran pada tahun 365 dan 1303 Masihi runtuh akhir datang pada 1326.

Temple Of Artemis yang dibina di Sirdaz Turkey

6. Temple Of Artemis

Kuil Artemis adalah salah satu daripada Tujuh Keajaiban dunia kuno. Ia adalah begitu besar bahawa ia mengambil masa 120 tahun untuk membuat kuil. Sukar untuk mempercayai tetapi ia adalah salah satu kuil-kuil yang terbesar yang dibina pada zaman purba. Kuil ini dibina pada 550 SM asas yang diukur pada 377 oleh 40 kaki. Ia berdiri di kota Yunani Aphasias, di pantai barat yang kita semua tahu sebagai Turki.

Seluruh kuil adalah marmar kecuali untuk jubin dilindungi bumbung kayu. Ia dibina sebagai dedikasi kepada Dewi Greek Artemis.

Tinggalan runtuhan Temple of Artemis

Arkitek yang membuat kuil ini telah dikenali sebagai Chersiphron dan anak-Metagenes beliau. Candi ini tidak bertahan lama. Pada tahun 550 SM King Cruesus Lydia menakluk Efesus dan lain-lain Yunani memetik Asia Minor. Dalam perjuangan, kuil tersebut telah dimusnahkan. Satu lagi kuil dibina di tempat one.Then pertama seorang lelaki yang dinamakan orang yg sangat kaya Ephesus mahu namanya dalam sejarah. Beliau berjaya melakukannya betul-betul ini dengan membakar kuil untuk abu. Warga Efesus begitu terkejut bahawa mereka berkata sesiapa sahaja yang bercakapHerostratus akan dihukum mati. Kuil ini juga diadakan banyak karya seni. Empat patung-patung gangsa wanita Amazon diadakan di Kuil Artemis. Panjang kuil ini adalah 425 kaki dan lebar adalah 225 kaki. Ia mempunyai sejumlah 127 lajur, 60 kaki tinggi yang menyokong bumbung. Hari ini, tapak kuil ini adalah medan paya. Lajur tunggal telah didirikan untuk mengingatkan pelawat bahawa ada sekali berdiri Wonder Dunia Purba.

7. The Mausoleum Of Halicarnassus


Dalam 377 SM kota Halicarnassus ibu pejabat kerajaan kecil di sepanjang pantai Mediterranean Asia Minor. Ia adalah tahun itu bahawa Hecatomnus Mylasa, meninggal dunia dan meninggalkan kawalan kerajaannya kepada Mausolus anaknya. Mausolus dalam hidupnya meluaskan wilayah itu lebih jauh lagi bahawa ia akhirnya termasuk sebahagian besar Asia Minor. Mausolus, dengan permaisurinya Artimisia, memerintah Halicarnassus dan kawasan sekitarnya selama 24 tahun. Mausolus, walaupun beliau turun dari penduduk tempatan, bercakap Yunani dan dikagumi kerajaan Greek dan cara hidup mereka. Beliau mengasaskan bandar-bandar banyak reka bentuk Yunani sepanjang pantai dan menggalakkan tradisi demokrasi Yunani.

Gambaran pelukis era medieval

Kemudian pada tahun 353 SM, Mausolus meninggal dunia, meninggalkan Artimisia tawanan. Sebagai satu penghormatan kepada beliau, beliau mengambil keputusan untuk membina makam indah. Ia menjadi satu struktur yang begitu terkenal bahawa nama Mausolus kini dikaitkan dengan semua makam di seluruh dunia moden kita "makam" Bangunan itu begitu indah dan unik ia menjadi salah satu daripada Tujuh Keajaiban Purba dunia! Artemisia kemudian memutuskan bahawa wang tidak akan terlepas pada makam ini yang menakjubkan. Dia menghantar utusan kepada Greece untuk mencari artis paling berbakat masa mereka. Lelaki yang menyelia pembinaan kuil Scopas. Artis-artis terkenal yang membantu adalah, Braxis, Leochares, dan Timotheus menyertai beliau serta beberapa orang lain ratus. Kubur ini dibina di atas bukit yang menghadap bandar. Keseluruhan struktur duduk di halaman yang tertutup. Di tengah-tengah halaman adalah satu platform batu di mana kubur itu duduk. Tangga itu diapit oleh batu singa ke atas platform. Sepanjang dinding luar kuil, terdapat banyak patung dewa dan dewi. Pada setiap penjuru patung pahlawan-pahlawan yang dipasang di atas kuda, yang mengawal kubur itu. Di tengah-tengah platform kubur itu sendiri. Sebahagian besar terbuat dari marmar, ia membentuk satu blok persegi yang tirus kira-kira 1 / 3 daripada saiz makam 140 kaki tinggi. Seksyen ini telah ditutup dengan arca Pelepasan menunjukkan adegan tindakan daripada mitos Greek / sejarah. Satu patung menunjukkan orang Yunani dalam pertempuran dengan Amazon, kaum Wanita Pahlawan.

Di atas seksyen ini kubur itu adalah 36 tiang langsing, sembilan satu sisi, yang meningkat lain 1 / 3 daripada ketinggian. Berdiri di antara setiap lajur adalah patung yang lain. Di sebalik tiang blok pepejal yang membawa berat siling makam. Siling, yang terdiri kebanyakan akhir 1 / 3 daripada ketinggian, adalah dalam bentuk piramid bertangga. Terletak di atas adalah kerja yang paling penting seni kubur. Terdapat empat kuda secara besar-besaran yang menarik kereta kuda di mana imej-imej Mausolus dan ratu Artimisia beliau menunggang.

Tinggalan Mausolea di Turkey

Makam itu terbiar lama tanpa diusik sehingga ia runtuh sendiri akibat gempa bumi yang selalu melanda Turkey. Tentera Salib menggunakan kiri atas bahagian kubur itu untuk pembinaan istana mereka pada 1404 masihi. Satu malam yang sekumpulan kesatria memasuki kubur itu dan mendapati ada sebuah keranda yang besar. Ia terlalu lewat untuk membuka jadi mereka datang semula keesokan harinya untuk mengambil apa-apa khazanah yang berada di sana. Pada keesokan harinya mereka terkejut melihat mayat yang hilang. Jadi kesatria menyalahkan kejadian itu kepada penduduk di Kampung Muslim. Hari ini kebanyakan Mausoleum of Halicarnassus boleh dilihat di dalam bilik makam di Muzium British. Di sini, imej Mausolus dan Artimisia mengawasi Artimisia kubur dibina untuk Mausolus.

Kebenaran Al-Quran Misteri Binaan Piramid Terjawab


by HASNUL HADI AHMAD on DECEMBER 27, 2011 in AL-QURAN, INFO & MAKLUMAT, SEJARAH

Sudah sekian lama para saintis kebingungan tentang bagaimana sebuah piramid yang merupakan salah satu binaan ajaib di dunia ini dibina. Terdapat pelbagai teori yang dikemukakan untuk mengetahui teknologi yang digunakan dalam pembinaan piramid ini kerana teknologi untuk mengangkat batu-batuan besar yang beratnya mencapai ribuan kilogram ke puncak bangunan belum memungkinkan di zamannya. Apakah rahsia di sebalik pembinaan piramid ini? Akhbar Amerika Times edisi 1 Disember 2006, telah menyiarkan satu berita saintifik yang mengesahkan bahawa Firaun telah menggunakan tanah liat untuk membina piramid. Menurut kajian tersebut, disebutkan bahawa batu yang digunakan untuk membuat piramid adalah dari tanah liat yang dipanaskan sehingga membentuk batuan keras yang sukar dibezakan dengan batu asalnya. Al-Quran Telahpun Mempunyai Jawapan Jika dikaji lebih mendalam, ternyata Al-Quran telah mendedahkan perkara ini 1400 tahun sebelum kajian saintifik dijalankan. Perhatikan sebuah ayat Al Quran yang berikut:

Dan berkata Firaun: Hai pembesar kaumku, aku tidak mengetahui Tuhan bagimu selain aku. Maka bakarlah Hai Haman untukku TANAH LIAT kemudian buatkanlah untukku bangunan yang tinggi supaya aku dapat naik melihat Tuhan Musa, dan sesungguhnya aku benar-benar yakin bahawa Dia dari orang-orang pendusta. (Al-Qasas: 38)

Para saintis mengatakan bahawa Firaun mahir di dalam bidang ilmu kimia dalam menguruskan tanah liat sehingga menjadi batu. Teknik yang mereka gunakan adalah sangat misteri jika dilihat dari kodifikasi nombor di batu yang mereka tinggalkan. Profesor Gilles Hug, dan Dr. Michel Barsoum menegaskan bahawa Piramid yang paling besar di Giza, dibuat dari dua jenis batuan yang terdiri dari batu semula jadi dan batu-batu yang dibuat secara manual hasil dari olahan tanah liat.

Artikel kajian yang diterbitkan oleh majalah Journal of the American Ceramic Society menegaskan bahawa Firaun menggunakan tanah jenis slurry untuk membina monumen yang tinggi, termasuk piramid. Kerana tidak mungkin bagi seseorang untuk mengangkat batu berat ribuan kilogram. Sebaliknya pada dasar piramid, Firaun menggunakan batu semula jadi. Lumpur tersebut merupakan campuran lumpur kapur yang dipanaskan dengan wap air garam dan ini akan menghasilkan wap air sehingga terbentuknya campuran tanah liat. Kemudian olahan itu dituangkan ke dalam tempat yang disediakan di dinding piramid. Ringkasnya lumpur yang sudah diadun mengikut saiz yang dikehendaki tersebut dibakar, lalu diletakkan di tempat yang sudah disediakan di dinding piramid. Gambar Gilles Hug (duduk kiri) dan Dr. Michel Barsoum (berdiri)

Profesor Davidovits

Profesor Davidovits telah mengambil sampel batu piramid yang terbesar untuk dilakukan analisis dengan menggunakan mikroskop elektron terhadap batu tersebut. Hasilnya, Davidovits menegaskan bahawa batu itu diperbuat dari lumpur. Selama ini, tanpa penggunaan mikroskop elektron, ahli geologi belum mampu untuk membezakan antara batu alam dengan batu buatan manusia. Sebelumnya, seorang saintis Belgium, Guy Demortier, telah bertahun-tahun mencari jawapan dari pembuatan batu besar

di puncak-puncak piramid. Guy Demortier berkata, Setelah bertahun-tahun melakukan penyelidikan dan kajian, sekarang barulah saya yakin bahawa piramid yang terletak di Mesir diperbuat dengan menggunakan tanah liat.

Piramid Bosnia Penemuan oleh Dr Perancis Joseph Davidovits ini adalah hasil kajian yang memakan masa kira-kira dua puluh tahun. Sebuah kajian yang begitu lama terhadap piramid Bosnia, Piramid Matahari dan menjelaskan bahawa batu-batunya diperbuat dari tanah liat. Ini memperkuatkan lagi bahawa kaedah ini tersebar luas di masa lalu.

Gambar di atas menunjukkan kaedah tuangan batu berasal dari tanah liat telah dikenali sejak ribuan tahun yang lalu dalam tamadun yang berbeza baik Rom ataupun Firaun.

Bukti-bukti dari kajian menunjukkan kepada kita semua bahawa bangunan bangunan raksasa, patung-patung raksasa dan tiang-tiang yang ditemui dalam tamadun canggih zaman dahulu, juga dibina dari tanah liat. Al-Quran adalah kitab pertama yang mendedahkan rahsia bangunan piramid, bukan para Ilmuwan Amerika, mahupun Perancis. Kita tahu bahawa Nabi saw tidak pernah pergi ke Mesir dan tidak pernah melihat piramid, bahkan mungkin tidak pernah mendengar tentangnya. Kisah Firaun, terjadi sebelum masa

hidupnya Nabi saw ribuan tahun yang lalu, dan tidak ada satu pun di muka bumi ini pada masa itu yang mengetahui tentang rahsia piramid. Sebelum ini, para saintis tidak pasti bahawa Firaun menggunakan tanah liat yang dipanaskan untuk membina monumen tinggi kecuali beberapa tahun kebelakangan ini. Ajaib, 1400 tahun yang lampau, Nabi Muhammad saw, beratus tahun selepas berakhirnya Dinasti Firaun memberitahu bahawa Firaun membina monumen yang kini dikenali sebagai Piramid menggunakan tanah liat. Kenyataan ini sangat jelas dan kuat untuk membuktikan bahawa Nabi Muhammad saw tidaklah berbicara mengikut hawa nafsunya melainkan petunjuk dari Allah swt yang menciptakan Firaun dan menenggelamkannya, dan Dia pula yang menyelamatkan nabi Musa. Dan Dia pula yang memberitahu kepada Nabi terakhir-Nya akan hakikat ilmiah ini, dan ayat ini menjadi saksi kebenaran kenabiannya di kemudian hari.
7 BENDA AJAIB DUNIA
sering kita dengar 7 benda ajaib di dunia ini.. tapi jarang kita dapat pergi or melihat sendiri keunikkan dan keajaipan yang ada pada ketujuh-tujuh benda ajaib ini.. so mari sini nak share sikit sebanyak tentang 7 benda ajaib di dunia just untuk pengetahuan dan makluman kita semua lah..

1. Tembok Besar China

Tembok Besar China yang mempunyai lebih 24,000 pintu gerbang dan panjang 5,000 kilometer.

2. Piramid Giza Mesir

Piramid Giza keajaiban dari bangsa mesir kuno. Piramid yang dibina dengan 2,500,000 blok batu besar yang tersusun rapi.

3. Taj Mahal India

Taj Mahal istana yang dibina oleh Maharaja India, Shah Jahan untuk isterinya Mumtaz. Pembinaan bermula lebih kurang 1632 dan telah disiapkan sekitar 1653 SUMBER

4. Candi Borobudur Jawa

Candi Borobudur tugu penganut agama Buddha di Magelang, Central Java, Indonesia. Tugu mengandungi enam pentas bersegi puncak oleh tiga pentas bulat , dan dihiasi dengan

2,672 panel-panel bantuan dan 504 patung-patung Buddha. SUMBER

5. Angkor Watt Kemboja

Angkor Watt di Kemboja dibina untuk raja Suryavarman II dalam awal abad ke-12 sebagai kuil kerajaannya dan bandar utama. SUMBER

6. Taman Tergantung Babylon

Taman Tergantung Babylon yang dibina lebih 3,000 tahun yang lalu Raja Neo- Babylon Nebuchadnezzar II, yang memerintah antara 605 dan 562 BC. Dia dilaporkan mempunyai membina taman-taman menggembirakan isteri merindui kampung halamannya, Amytis of Media, yang rindu untuk tumbuh-tumbuhan tanah airnya. Taman-taman The dikatakan telah dimusnahkan oleh beberapa gempa bumi selepas abad kedua BC. Sumber

7. Menara Condong Pisa Itali

Menara Pisa tingginya 55.86 m (183.27 kaki) dari tanah di sisi terendahnya dan 56.70 m (186.02 kaki) di sisi tertingginya. Lebar dinding di tapak menara ini ialah 4.09 m (13.42 kaki) sementara di aras atas pula

lebarnya 2.48 m (8.14 kaki). Menara ini mempunyai 296 atau 294 anak tangga; Menara ini condong sebanyak 3.97 darjah.

Anda mungkin juga menyukai