Drama “Dongeng Sang Puteri” (Wan Ahmad Ismail) Sinopsis Babak 1 Permulaan babak ditunjukkan tentang Mamat dan

Putera sedang berkejar-kejar kerana Mamat mengambil topeng dan kipas Putera. Kemudian ditunjukkan watak Puteri yang sedang tidur dan disisinya ialah Nenek Kebayan iaitu nenek Puteri. Apabila sedar dari tidur Puteri menceritakan tentang mimpinya yang menyuruhnya erkahwin dengan lelaki dan lelaki tersebut akan mengikut segala kata-katanya. Namun Puteri mengatakan kepada Nenek Kebayan yang mimpinya tidak bagus , keran dia tidak patut menyuruh lelaki mengikut kata-katanya. Kemudian Kebayan dan Puteri menjamu selera, Puteri bertanya dari mana makanan tersebut, dan Kebayan menjawab dari seorang pemuda. Sedang mereka makan, Mamat yang juga kawan aik Puteri datang memberikan makanan yang sama dia juga membawa pakaian dan subang yang hanya ada sebelah sahaja. Sebelahnya lagi entah kemana. Puteri mencuba pakain tersebut dan memakai sebelah subang setelah Mamat memintanya pakai. Babak satu ditutup dengan Puteri, Kebayan dan Mamat berlari mencari tempat berteduh kerana hari hujan. Babak 2 Babak kedua dimulakan dengan Kebayan mengejtkan Puteri di tempat selalu Puteri tidur. Namun bukanPuteri yang tidur di tepi Putera. Putera bangun dan menyatakan dia tidak sempat solat subuh. Kemudian Kebayan menceritakan tentang kehidupannya yang tinggal ditempat itu. Dia tidak mahu meminta simpati terhadap orang lain. Selagi terdaya dia akan menjaja demi mencari makanan buat dia dan Puteri. Putera mengajak Kebayan ikutnya sarapan di kedai mewah, namun ditolak oleh Kebayan kerana malu akan dirinya. Tetapi Puteri tetap mengajak dengan mengatakan tak semestinya orang kaya sahaja dapat pergi kedai mewah, kadang-kadang mereka juga berhutang dengan bank. Kemudian Mamat datang dengan basikal untuk menemani Kebayan menjaja . Mamat melihat Putera dan mengatakan dia kenal dengan Putera, kerana Putera telah memberikannya makanan , pakaian dan sebelah subang. Namun, Putera mengatakan dia tidak kenal Mamat, dia juga mengajak Mamat ke kedai untuk makan dengannya dan Kenayan . Tetapi Kebayan risau akan Puterinya yang tidak juga muncul lau mengatakan dia mahu menunggu Puteri . Puteri datang tidak lama selepas itu dan mengatakan dia memasuki istana dan sudah makan disitu apabila Puteri menolak perlawaan Putera untuk ikut sama makn di kedai . Putera tetap mengajak supaya Puteri boleh bercerita panjang disana nanti Babak 3 Pada babak ini , Sultan Mahmud detang berbual-bual dengan Puteri dan mengajak Puteri tinggal bersamanya. Puteri mengatakan dia akan ikut tinggal bersama Sultan Mahmud, jika nenek dan Mamat ikut serta . Sultan Mahmud tidak keberatan jika Nenek Kebayan ikut juga, cuma Mamat tidak dibenarkan kerana Mamat bukannlah keturunannya. Puteri berasa pelik, kerana dia juga bukan keturunan Sultan Mahmud , teatpi Sultan Mahmud memberitahu Puteri yang dia ialah ayahandanya dan Puteri adalah anaknya yang telah hilang sejak 18 tahun dahulu . Sultan Mahmud mengatakan

dan menyatakan bahawa sebelah lagi subang yang pernah diberikan olehnya kepada Puteri ada pada Nenek Kebayan. Dia lebih rela tinggal di situ. Contoh: Ibu Puteri dihalau keluar oleh keluarga Tengku Mahmud yg berketurunan istana setelah dia adalah penari kelab malam. tetapi dihalau selepas Sultan Mahmud tahu siapa diri bondanya ketika dulu. Keperitan hidup zaman penjajahan. 7. Mereka juga dipaksa . Babak 4 Kebayan mencerikan tentang asal usul Puteri. terdengar khabar mendengarkan bondanya mati. Contoh: Mamat berasa risau apabila mendapati puteri hilang. Dia risau jika puteri di culik atau diperdagangkan . status. Ayahanda Puteri iaitu Tengku Mahmud. Contoh: Nenek Kebayan dan Puteri hidup di dalam keadaan daif di kawasan setinggan. Tidak lama selepas Sultan Mahmud pergi. Bondanya dihalau pada ketika itu. namu Puteri tidak mahu kerana neneknya tidak mahu lagi dihina. Sultan Mahmud tang kembali mengajak Puteri dan Kebayan tinggal denganya. Contoh – Nenek Kebayan hidup menderita pada zaman penjajahan Jepun dan terpaksa makan ubi kayu. di mana bondanya pernah bekerja sebagai perempuan joget di kelab malam. Selepas setahu melahirkan Puteri bondanya pergi ke Singapura. Puteri sedih apabila mengetahui bondanya mati sebagai penari kelab malam juga. Persoalan kasih sayang dalam keluarga. Persoalan mementingkan darjat. Contoh:Tengku Mahmud amat menyayangi anaknya dan berusaha mencari anaknya walaupun sudah 17 tahun tidak berjumpa. Mamat datang mengajak Pteri mendengar cerita Putera. Tiga tahun selepas itu. Pemikiran Perbezaan darjat antara golongan istana dengan rakyat biasa. golongan istana. Mamat mengatakan juga bahawa Putera menuggu mereka di Rumah Besar dan kemudian akan membawa mereka ke rumah sakit kerana Tengku Mahmud sakit Leukimia. bondanya sedang mengandungkan Puteri. Persoalan penguasaan ekonomi oleh pendatang. Bekerja sebagai perempuan kelab malam dan berkahwin dengan orang sana. Persoalan Persoalan kemiskinan hidup masyarakat. Bonda Puteri telah dihalau keluar dari istana oleh keluarga Tengku Mahmud kerana perbezaan darjat antara mereka. neneknya mengatakan bahawa ibunya mati di bilik sembahyang di kelab itu. Sultan Mahmud tidak memaksa dan memberikan tempoh kepada Puteri dan Kebayan memikirkan hal ini. Contoh:Nenek Kebayan hidup merempat di tanah air sendiri berbanding dengan golongan penjajah. telah berkahwin dengan bondanya iaitu seorang penari kelab malam dan tinggal di kawasan setinggan yang kotor dan busuk.bahawa Nenek Kebayan tahu akan segalanya. Persoalan isu pemerdagangan manusia. Namun. Kemudian dia berkahwin dengan Tengku Mahmud.

walhal dia seorang yang cantik. Seorang yang bertanggungjawab. Contoh : walaupun hidup menderita pada zaman Jepun akibat kekurangan makanan dan kezaliman Jepun. Hal ini diakui oleh Nenek Kebayan dan Mamat. Seorang yang taat kepada perintah Allah. . Nenek Kebayan tidak meminta-minta. Contoh : Nenek Kebayan tidak pernah meninggalkan solat. Seorang yang tabah Contoh : Puteri tabah menghadapi kehidupan yang miskin di kawasan setinggan yang busuk dan kotor. Seorang yang tidak suka meminta-minta Contoh : Puteri berpendapat bahawa orang yang suka meminta-minta merupakan ahli neraka. Seorang yang tidak suka meminta-minta. walaupun ayah kandungnya iaitu keturunan istana mempelawa untuk tinggal di istana. dan patuh pada hukum hakam agama. Seorang yang tidak mudah mempercayai orang lain. Contoh : Puteri tidak cepat mempercayai kata-kata Tengku Mahmud bahawa baginda merupakan ayahanda Puteri. Seorang yang suka bercerita Contoh : Nenek Kebayan bercerita keperitan hidup pada zaman pemerintahan Jepun. Puteri menyiasat terlebih dahulu akan kebenaran katakata Tengku Mahmud tersebut Nenek Kebayan Seorang yang penyayang Contoh. dia amat menyayangi puteri dan bonda puteri Seorang yang tabah.Watak dan Perwatakan Puteri Lelawati Ayu Seorang yang penyayang Contoh : Puteri amat menyayangi Nenek Kebayan Seorang yang suka merendah diri Contoh : Puteri selalu merendah diri dengan menyatakan dirinya hodoh. Seorang yang setia Contoh : Puteri tetap setia bersama neneknya untuk tinggal di kawasan setinggan. Contoh : Nenek Kebayan tabah menghadapi dugaan hidup walaupun hidup dalam zaman penjajahan Jepun. selalu membaca Al-Quran.

Seorang yang tidak berani Contoh: Baginda tidak dapat mempertahankan isterinya yang telah disingkirkan dari istana hanya kerana isterinya merupakan seorang penari joget. kipas dan terompah. Mamat Besar Jalil Seorang yang baik hati Contoh: Mamat selalu mengutamakan Puteri iaitu apabila dia membawa makanan kepada Puteri. Putera Zainal Abidin Seorang yang bijak menyamar Contoh: Putera telah menyamar sebagai pemungut barang buangan sewaktu baginda ingin mendekati Puteri dengan nenaknya. Plot Permulaan • Putera mengejar Mamat yang telah mencuri topeng dan kipas yang merupakan barangan jualan Putera. Seorang budak lelaki yang nakal Contoh: Mamat pernah mencuri topeng kepunyaan Putera. Mamat dan Puteri makan sarapan di kedai makan besar.Contoh : Nenek Kebayan sangat bertanggungjawab menjaga Puteri dari kecil hingga besar seperti cucunya sendiri. Seorang yang berkebolehan Contoh: Putera memiliki kebolehan bermain sandiwara. Perkembangan • Puteri bermimpi mendengar suatu suara yang mengkehendakinya berkahwin dengan anak raja dan menjadi menantu raja. Seorang yang pemurah Contoh: Putera ingin membelanja nenek Puteri. . Tengku Mahmud Baginda Seorang yang bertimbang rasa Contoh: Baginda tidak mendesak Puteri untuk tinggal bersama-samanya di istana tetapi baginda memberikan masa untuk Puteri berbincang dengan neneknya dan berfikir tentang tawaran baginda tersebut. Seorang yang penyayang Contoh : Mamat menyayangi Puteri. membuat topeng.

Puteri tidak diberitahu? (Dongeng Sang Puteri – halaman 280) Imbas Kembali Contoh: Nenek Kebayan teringat kembali kesusahan semasa zaman penjajahan Jepun di mana dia terpaksa makan ubi kayu..• • • Puteri menerima subang sebelah dan sepersalinan baju daripada seorang lelaki yang tidak dikenali melalui Mamat. Mereka juga di paksa minum air sabun dan dipijak perut mereka. Di berikan kepada Puteri ..halaman 255) Pemerian Contoh : MAMAT mengeluarkan bungkusan kecil dari saku bajunya... Dia mendapati ada sebentuk subang. Ku? Mahmud : Bagaimana apa? Putera: Penyakit leukemia Ku? (Dongeng Sang Puteri . (Dongeng Sang Puteri – halaman 234) Imbas Muka Contoh : Bangun untuk menjadi puteri raja yang boleh menitah supaya lelaki yang ingin mengahwini kamu menghantar sedulang darah nyamuk. ... waktu untuknya hampir mati. (Dongeng Sang Puteri – halaman 239) Saspens Mamat : Kan Tengku Mahmud sakit leukemia. Teknik Plot Dialog Contoh : Putera : Bagaimana. Peleraian • Puteri membuat keputusan untuk tinggal bersama nenek Kebayan di kawasan setinggan.... Tengku Mahmud Baginda mengidapi penyakit leukemia Klimaks/Puncak • Tengku Mahmud Baginda mengakui bahawa Puteri adalah anak kandungnya dan disahkan oleh Kebayan. Tengku Mahmud Baginda mengupah Putera Zainal Abidin untuk mencari Puteri (anaknya) yang telah terpisah selama 18 tahun. • Tengku Mahmud Baginda mempelawa Puteri untuk tinggal bersamanya di istana...

Tengah hari Contohnya: Sewaktu Kebayan Kembang Kasturi mengejutkan Putera Zainal Abidin yang tidur di tempat Puteri Lelawati Ayu . ibunya kembali bekerja semula di kelab malam Singapura Di mana tempat kelab malam ibu Puteri bekerja dan berkahwin dengan orang di sana . Masjid Ibu Puteri mati ketika sedang solat di dalam masjid yang dekat dengan tempat kerjanya di kelab malam. Semalaman Peristiwa ini berlaku apabila Puteri tidak pulang semalaman kerana Puteri dijemput ke Rumah Besar milik Tengku Mahmud . Ketika Putera mengejar Mamat kerana Mamat telah mengambil topeng Putera 18 tahun dahulu Ketika Puteri masih bayi . Latar Tempat Kampung Setinggan Tempat tinggal Puteri dan Kebayan Tempat di mana Kebayan membesarkan Puteri Rumah Besar Rumah Besar merupakan rumah Tengku Mahmud dan Puteri pernah memasuki rumah tersebut kerana telah dijemput oleh Tengku . Latar Masyarakat Masyarakat istana / golongan bangsawan Tengku Mahmud Baginda ialah dari golongan bangsawan / istana. Waktu Petang Ketika Nenek dan Puteri sedang bercerita di bawah pokok . Nenek mendodoikan Puteri tentang 'Dongeng Puteri' Tiga tahun kemudian Dimana ibu Puteri meninggal selepas tiga tahun meninggalkan Puteri kepada Neneknya Ketika itu Puteri masih bayi . Kemudian mereka bercerai. .(Dongeng Sang Puteri – halaman 231) Latar Masa Waktu Siang. Kelab Malam Dimana tempat ibu Puteri bekerja sebelum berkahwin dengan Tengku Mahmud.

Walaupun dia hanya berjaja. mengikut hukum-hakam dan perintah Allah. Masyarakat penyayang Tengku Mahmud sangat menyayangi anaknya. Nenek Kebayan tetap membesarkan Puteri walaupun mengalami kesempitan hidup. selalu mengaji AlQuran. walaupun terpisah 16 tahun. Nilai ketaatan kepada agama Contoh: Nenek Kebayan tidak pernah meninggalkan sembahyang. Masyarakat yang mentaati perintah Allah Ibu Puteri telah meninggal dunia semasa sedang solat walaupun dia seorang penari kelab malam Masyarakat yang melakukan aktiviti kraf tangan Putera melakukan kerja kraf tangan untuk menyara hidup seperti membuat topeng. tetapi pekerjaan itu tidak pernah disesalinya. Masyarkat miskin Kebayan menjaga Puteri dalam serba kekurangan di kaasan setinggan yang kotor dan daif. Masyarakat yang suka tolong menolong Mamat sentiasa membantu Puteri dan Kebayan. malah dia lebih suka berjaja kerana akan mendapat sesuatu yang baik dalam hidupnya. terompah.Masyarakat melayu setinggan Puteri dan Kebayan ialah penghuni rumah setinggan yang daif dan kotor. Nilai Nilai kasih sayang Contoh: Puteri yang begitu menyayangi nenek (Kebayan) hingga dia sanggup tinggal bersama nenek itu di kawasan setinggan yang kotor dan busuk demi kasih dan sayangnya terhadap nenek itu. Meski hidup dalam kemiskinan di kawasan setinggan. Masyarakat yang suka bersedekah Mamat dan Puteri menerima makanan dan pakaian dari sedekah seseorang yang baik hati. Nilai ketabahan Contoh: Nenek Kebayan merupakan seorang wanita tua yang tabah dalam menghadapi dugaan dan ujian dalam kehidupannya. Nilai kerajinan Contoh: Nenek Kebayan rajin berusaha untuk memperoleh rezeki yang halal. . baginda tetap mencari anaknya.

Contohnya : Kebayan Kembang Kasturi tabah menghadapi penderitaan hidup sewaktu zaman penjajahan Jepun suatu ketika dahulu. Gaya Bahasa Personifikasi Cerita mimpi nek. Kita hendaklah sentiasa mengawal pergerakan anak-anak kita agar mereka tidak melakukan perkara yang tidak sihat. Contohnya : Nenek Kebayan tidak pernah meninggalkan sembahyang dan selalu membaca Al-Quran.Nilai bertanggungjawab Contoh: Nenek Kebayan ialah seorang yang bertanggungjawab kerana telah membesarkan Puteri dengan baik selama 16 tahun setelah ditinggalkan oleh bondanya. Kita hendaklah tabah menghadapi dugaan yang menimpa diri kita. Contohnya : Pihak istana tidak bersetuju apabila Tengku Mahmud Baginda telah mengahwini anak Kebayan Kembang Kasturi yang merupakan seorang penari joget. Kita hendaklah berpegang teguh kepada ajaran agama. Pengajaran Kita hendaklah menghindari sikap mementingkan darjat atau kelas dalam kehidupan kerana akan mendatangkan kesan negatif kepada kita. Kita hendaklah bertanggungjawab terhadap amanah yang diberikan kepada kita. Contohnya : Watak ibu kepada Puteri Lelawati Ayu telah menjadi penari joget tanpa pengetahuan Kebayan Kembang Kasturi disebabkan kelalaiannya dalam mengawasi pergerakan anaknya itu. mimpi bodoh (hlm233) Jangan lanjutkan cerita yang pilu Simile Cantiknya macam bonda kamu (ms 240) Tentunya cantik semacam neneknya itu (ms 247) Metafora Contoh : Lembah buangan (hlm 238) Hiperbola Contoh : Jambatan emas (hlm 231) . Kesannya telah menyebabkan isterinya disingkirkan dari istana. Contohnya : Nenek Kebayan Kembang Kasturi telah memelihara Puteri Lelawati Ayu selama 16 tahun setelah kematian bondanya.

burger (ms 236) Bahasa istana Beradu bertitah (hlm 1) Peribahasa/ Simpulan bahasa Anak buangan (hlm 233) Memilih bulu (hlm 245) Inversi Suara siapa itu? (hlm 233) Repitisi / Pengulangan Lakukan bagaimana? Suara itu hanya menyuruh.Sinkof/sinkope nek (hlm 233) [nenek] tak (hlm 238) [tidak]. . Khurram. Suara siapa itu? (hlm 233) Barangan mana? Barangan itu? Barangan itu bukan barangan yang terbuang. nak (hlm238) [hendak] aja (hlm 239) [sahaja] ni (hlm 343) [ini] tu (hlm 246) [itu] Bahasa asing bahasa Hindi: Maharaja Mughai Shah Jahan. Contohnya: Ungkapan sudut pandangan orang ketiga adalah seperti berikut: Contohnya: KEBAYAN diam seketika. Penulis sebagai pencerita dapat mengetahui segala perkembangan watak-watak secara zahir dan batin. (hlm 232) Bahasa Inggeris Penggunakan kata coke. (hlm 246) Sudut Pandangan Drama ini menggunakan sudut pandangan orang ketiga serba tahu. Dia mundar mandir untuk memberikan jawapan. Jamunadi Agara. dia gelisah. Taj Mahal. PUTERA dan PUTERI memerhatikan saja gelagat KEBAYAN itu. Dia resah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful