Anda di halaman 1dari 8

INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS TUN HUSSEIN ONN, BATU PAHAT, JOHOR

PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN ( PISMP ) AMBILAN JANUARI 2011 PERMAINAN TRADISIONAL YOYO CINA (PJM 3112)

NAMA PELAJAR MUHAMMAD AKMAL BIN ZAWI AHMAD AIZAT BIN KHAIRI

NOMBOR K/P 911113-01-5557 911006-08-5357

SEMESTER / OPYSEN: PISMP - RBT/ BM/PJ NAMA PENSYARAH BIMBINGAN: EN A. RAHMAN BIN AMAT

PENGENALAN YOYO CINA

Yo-yo cina ialah permainan dari China yang mempunyai dua cakera yang sama saiz yang dihubungkan oleh gandar yang panjang. Yo-yo cina akan sentiasa berpusing pada tali yang diikat pada dua batang kayu kecil. Pemain akan memegang hujung kedua-dua kayu dan mengimbangi yo-yo daripada jatuh. Permainan ini dikenal pasti telah wujud sejak Dinasti Ming sekitar tahun 1386 hingga tahun 1644 selepas Masihi. Yo-yo cina tradisional dibuat daripada buluh, dimana ianya mudah patah dan tidak sesuai untuk aksi-aksi lasak. Sesetangah yo-yo cina dimasukkan alat yang menghasilkan bunyi apabila dipusingkan dengan laju. Bunyi ini membolehkan pemainnya mengimbangi kelajuan yo-yo.

BAHAN-BAHAN MEMBUAT YOYO CINA

Secara tradisional, yoyo cina diperbuat daripada buluh, tetapi buluh sangat mudah untuk berehat dan tidak bersesuai untuk trik-trik yang terlalu rumit. Biasanya, nilon digunakan sebagai bahan membuat jaring. Bagaimanapun, yoyo cina sekarang diperbuat daripada plastik untuk menambah daya tahan. Tongkat masih

menggunakan kayu keras sebagai bahan utama, tongkat yang diperbuat daripada kayu lebih murah dan lebih sesuai kepada pemula. Ada juga tongkat yang diperbuat daripada aluminium, Lucite, karbon, logam dan Fibreglass. Fibreglass bersifat ringan dan kuat. Tongkat logam menawarkan sifat ringan tanpa mengurangkan kekuatan dan merupakan pilihan yang baik bagi mereka yang ingin melakukan "high stress whips" dan trik-trik yang lain. Sesetengah yoyo cina mempenyai alur dipasang di tepi cakera, alur ini menbolehkan yoyo cina membuat suara bersiul apabila berputar dengan kelajuan tinggi.

CARA BERMAIN YOYO CINA

Yoyo Cina memerlukan pemainnya memegang stik kayu yang diikat dengan tali nilon dengan menggunakan kedua-dua belah tangan. Fungsi stik kayu tersebut ialah sebagai alat untuk menggerakkan tali nilon mengikut cara yang dihendaki. Pemain perlu mengimbangi yo-yo daripada terjatuh dan memutarkan Yoyo Cina dengan laju untuk melakukan pelbagai aksi yang mengagumkan. Yoyo Cina yang ringan mudah digunakan tetapi putarannya mungkin hanya seketika. Kebanyakan pemain yang handal akan memilih Yoyo Cina berat untuk melakukan pelbagai aksi. Yoyo Cina mudah depelajari tetapi mengambil masa panjang untuk menjadi mahir.

PRINSIP-PRINSIP ASAS YOYO CINA

Perbuatan yang paling asas manipulasi Yoyo Cina adalah untuk menyebabkan kili berputar semasa ia digantung daripada rentetan. Ini biasanya dicapai dengan mengheret tali di seluruh gandar dalam apa-apa cara bahawa geseran menyebabkan kili untuk melancarkan. Dengan berulang kali mengangkat salah daripada handsticks manakala menyediakan kendur dengan yang lain kelajuan putaran kili boleh meningkat sebagai kili "gulung" turun tali. Tangan mengangkat biasanya tangan dominan pengguna. Kaedah ini dikenali sebagai pecutan. Peningkatan lanjut dalam kelajuan diperolehi oleh pelbagai teknik, termasuk cambuk kuasa; pecutan, seperti pecutan Cina dan pecutan gelung pembakar kuasa; dan helah orbit.

HELAH DAN GAYA PERMAINAN YOYO CINA

Vertax Satu lagi gaya Yoyo Cina maju adalah vertax (paksi menegak; juga dikenali sebagai "Excalibur"). Ini adalah mana Yoyo Cina di "hujung menegak" dengan cara "sebat" dan sentiasa diputar dalam negeri ini tegak. Orang yang berputar ia perlu memutarkan badan mereka untuk bersaing dengan tindakan berterusan sebat kerana momentum dan gerakan memusat di mana putaran Yoyo Cina. Walaupun bilangan helah nampaknya terhad, orang mencari cara yang lebih untuk melaksanakan dengan gaya ini, termasuk genocides vertax, bunuh diri tidak terhingga, dan banyak matahari, orbit, dan satelit. Ia juga mungkin untuk mempunyai dua Yoyo Cinas dalam satu rentetan dalam vertax, lagu ini telah dicapai oleh Yoyo Cina duo Tr'espace, dan juga telah dilakukan dalam bentuk kipas. Kebanyakan helah ini dicapai oleh penghibur jalanan dalam pertandingan, terutamanya GEDC dan PEC Taipei. Beberapa canggih mahir penjugel vertax termasuk William (Wei-Liang) Lin (pada tahun 2006, menduduki tempat # 1 di dunia), Ryo Yabe (Yoyo Cinas pelbagai), Higami (kumpulan menjugel Jepun, berkata untuk mencipta vertax bunuh diri terhingga yang pertama ' '), dan Jonathan P. Chen (diperhatikan untuk mencipta pembunuhan vertax); penjugel ini adalah bekas dan pelbagai pemenang cawan yang disebut di atas. Eric dan Antonin (Perancis) dan Nate dan Yakub Sharpe (AS) telah banyak menyumbang kepada pembangunan teknik kelulusan vertax.

Contact Yoyo Cina


Ini adalah gaya yang agak baru-baru ini Yoyo Cina yang semakin popular. Ia menggunakan Yoyo Cina supaya ia mempunyai putaran yang sedikit atau tidak ada pada semua. Maka ia boleh ditangkap dan berlalu dan dimanipulasi dengan bahagian-bahagian yang berlainan dalam badan dan bukannya hanya kayu dan tali. Ia telah kemungkinan baru dan idea-idea baru yang timbul daripada ini. Contohnya termasuk menangkap Yoyo Cina antara lengan dan satu batang sebelum melontar kembali. Trik dengan pelbagai Yoyo Cinas juga telah dibangunkan.

Loop Yoyo Cina Sebaliknya mempunyai dua batang yang dihubungkan dengan tali, Yoyo Cina di dimanipulasi pada gelung tali yang diadakan di seluruh tangan. Ini membuka pelbagai helah baru seperti bunuh diri, matahari, memukul, persinggahan, trapezes, dua Yoyo Cinas dan vertax. Yo-yo jenis slack helah juga boleh dilakukan dalam gelung.

Monobolo Monobolo adalah perubahan Yoyo Cina di mana bukannya mempunyai dua cawan Yoyo Cina, terdapat hanya satu dan berat di sisi lain. The monobolo boleh digunakan dalam fesyen sama seperti Yoyo Cinas normal. Walau bagaimanapun, jika monobolo dimasukkan ke dalam Excalibur, atau melintang, monobolos boleh dimanipulasi untuk menjadi seperti diatas berputar.