Anda di halaman 1dari 14

SKEMA JAWAPAN MATAPELAJARAN MENSERVIS PERALATAN ELEKTRIK DOMESTIK (MPED) TINGKATAN 5 ELEKTRIK BAHAGIAN A SOALAN SKEMA JAWAPAN 1

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN DATO ONN PEPERIKSAAN PERCUBAAN SPM 2012

SKOR Betul 6 45 2-3 1 Skor 5 4 3 2

(a)

Perintang 1000 5%
Baik Rosak Terbuka Rosak Terpintas Rosak terlebih nilai R = 1000 R= R=0 R = 50 000

(b) Diod
Baik Pincang Depan Baik Pincang Belakang Rosak Terpintas Rosak Terbuka R = 10 (nilai rintangan) R= R=0 R=

(c )

Geganti 1

Baik Gegelung Baik Normally Open (NO) Baik Normally Close (NC) Rosak Terpintas Rosak Terbuka

R = 10 (nilai rintangan) R= R=0 R=0 R=

(d)

Fius
Baik Rosak Terbuka R=0 R=

(e)

Pemuat
Baik Rosak Terbuka Rosak Terpintas Rosak Bocor R R= R=0 R = nilai rintangan

(f)

Transistor

Baik Pincang Depan Baik Pincang Belakang Rosak Terpintas Rosak Terbuka

R = 10 (nilai rintangan) R= R=0 R=

Langkah pengujian keterusan injap solenoid


1. 2. 3. 4. 5.

Pasangkan kuar merah dan kuar hitam pada terminal positif dan negatif meter pelbagai. Setkan julat pada X1 ohm (). Pintaskan kedua-dua kuar meter pelbagai bagi tujuan pelarasan sifar rintangan. Sentuhkan kuar merah pada terminal 1 injap solenoid dan kuar hitam pada terminal 2 injap solenoid. Buat pemerhatian, sekiranya nilai menunjukkan ada nilai rintangan maka injap solenoid berada dalam keadaan baik, jika sebaliknya maka rosak.

Betul 5 4 3 2 1

Skor 5 4 3 2 1

Langkah menukar palam tiga pin yang telah pecah dan perlu digantikan baru 1. Membuka skru palam tiga pin yang rosak. 2. Melonggarkan skru pada terminal Life, Neutral dan Earth palam tiga pin yang rosak. 3. Mengeluarkan wayar Life, Neutral dan Earth dari palam tiga pin yang rosak 4. Memasang wayar Life, Neutral dan Earth pada palam tiga pin yang baru. L2 L1 5. Memasang skru palam tiga pin yang baru.

Betul 5 4 3 2 1

Skor 5 4 3 2 1

Lakaran pendawaian satu suis satu hala mengawal dua lampu

E N L

Betul 8 67 4-5 2-3 1

Skor 5 4 3 2 1

3 S1

Menterjemah litar skematik berdasarkan litar bergambar

Betul 5 4 3 2 1

Skor 5 4 3 2 1

Litar bergambar Pengatur Voltan DC

Litar skematik Pengatur Voltan DC


6 Langkah pengujian komponen peralatan elektrik domestik (a) Suis pemilih kelajuan kipas meja
Sebelum pengujian dijalankan, suis pemilih kelajuan kipas meja telah telah dibuka

Betul 5 4 3 2

Skor 5 4 3 2

menggunakan pemutar skru bersesuaian. 1. Pasangkan kuar merah dan kuar hitam pada terminal positif dan negatif meter pelbagai. 2. Setkan julat pada X1 ohm (). 3. Pintaskan kedua-dua kuar meter pelbagai bagi tujuan pelarasan sifar rintangan. 4. Sentuhkan kuar merah pada terminal pilihan 0 suis dan kuar hitam pada terminal Neutral (N) suis. Tekan butang pilihan 0. 5. Ulang langkah 4 untuk terminal pilihan 1, 2 dan 3 suis pemilih kelajuan kipas meja. 6. Buat pemerhatian, sekiranya nilai menunjukkan nilai 0 ohm maka suis berada dalam keadaan baik, jika sebaliknya maka rosak. Setelah pemerhatian dibuat, pasangkan semula suis pemilih kelajuan kipas meja dan buat uji lari. Sekiranya suis pemilih kelajuan rosak, ganti dengan yang baru dan kemudian buat uji lari.

(b) Fius palam tiga pin


Sebelum pengujian dijalankan, pastikan penutup palam tiga pin telah dibuka menggunakan pemutar skru bersesuaian. 1. Pasangkan kuar merah dan kuar hitam pada terminal positif dan negatif meter pelbagai. 2. Setkan julat pada X1 ohm (). 3. Pintaskan kedua-dua kuar meter pelbagai bagi tujuan pelarasan sifar rintangan. 4. Sentuhkan kuar merah pada terminal 1 fius dan kuar hitam pada terminal 2 fius. 5. Buat pemerhatian, sekiranya nilai menunjukkan nilai 0 ohm maka berada dalam keadaan baik, jika sebaliknya maka rosak. Setelah pemerhatian dibuat, pasangkan semula penutup palam tiga pin dan buat uji lari. Sekiranya fius rosak, ganti dengan yang baru dan kemudian buat uji lari.

(c) Kondenser mesin basuh semi-auto/automatik


Sebelum pengujian dijalankan, penutup belakang mesin basuh automatik dibuka menggunakan pemutar skru bersesuaian. Kondenser mesin basuh automatik dicabut dan dikeluarkan. 1. Pasangkan kuar merah dan kuar hitam pada terminal positif dan negatif meter pelbagai. 2. Setkan julat pada X1 ohm (). 3. Pintaskan kedua-dua kuar meter pelbagai bagi tujuan pelarasan sifar rintangan. 4. Discaskan kondenser dengan menyentuhkan kedua-dua wayar terminal kondenser. 5. Sentuhkan kuar merah pada terminal 1 kondenser dan kuar hitam pada terminal 2 kondenser. 6. Buat pemerhatian, sekiranya jarum menunjukkan pergerakan R ohm maka kondenser berada dalam keadaan baik, jika sebaliknya maka rosak. Setelah pemerhatian dibuat, pasangkan semula penutup belakang mesin basuh automatik dan pasangkan semula kondenser dan buat uji lari. Sekiranya kondenser mesin basuh automatik rosak, ganti dengan yang baru dan kemudian buat uji lari.

(d) Motor kipas meja


Sebelum pengujian dijalankan, pastikan motor kipas meja telah dibuka menggunakan pemutar skru bersesuaian. 1. Pasangkan kuar merah dan kuar hitam pada terminal positif dan negatif meter pelbagai. 2. Setkan julat pada X1 ohm (). 3. Pintaskan kedua-dua kuar meter pelbagai bagi tujuan pelarasan sifar rintangan. 4. Sentuhkan kuar merah pada terminal Life/Hidup (L) motor dan kuar hitam pada terminal

Neutral (N) motor. Buat pemerhatian, sekiranya nilai menunjukkan nilai rintangan maka motor baik, jika sebaliknya maka rosak. Setelah pemerhatian dibuat, pasangkan semula motor kipas meja dan buat uji lari. Sekiranya motor rosak, ganti dengan yang baru dan kemudian buat uji lari. 5.

(e) Palam tiga pin


Sebelum pengujian dijalankan, pastikan penutup palam tiga pin telah dibuka menggunakan pemutar skru bersesuaian. 1. Lihat secara visual sekiranya ada bahagian yang pecah atau rosak, terminal longgar atau wayar tercabut. Setelah pemerhatian dibuat, pasangkan semula penutup palam tiga pin dan buat uji lari. Sekiranya terdapat bahagian yang rosak ganti dengan yang baru dan kemudian buat uji lari. Manakala sekiranya terdapat terminal longgar atau wayar tercabut, perbaiki keadaan tersebut dan kemudian buat uji lari.

Langkah memasak nasi putih menggunakan periuk nasi elektrik 1. Sukat beras dengan Cawan Penyukat dan basuh beras dalam mangkuk yang berlainan. 2. Masukkan beras yang sudah dibasuh ke dalam Periuk Aluminium dan campurkan air mengikut sukatan. 3. Lapkan bahagian luar Periuk Aluminium sehingga kering menggunakan kain. 4. Letakkan Periuk Aluminium ke dalam badan periuk. Untuk memastikan kedudukan yang betul di atas elemen pemanas, pusingkan periuk secara perlahan ke kiri dan ke kanan. Tutup dengan penutup. 5. Pasangkan Talikod AC ke Soket Periuk dan Palam ke Punca Kuasa. Lampu penunjuk kuasa akan menyala. 6. Tekan tuil suis dan Lampu COOK menyala menandakan proses masak telah bermula. 7. Setelah nasi siap dimasak, tuil suis akan terangkat secara automatic. Lampu KEEP WARM akan menyala menandakan proses pemanasan telah bermula dan akan berterusan sehingga suis bekalan kuasa dimatikan. 8. Setelah tuil suis terangkat, biarkan penutup tertutup untuk sekurang-kurangnya 15 minit untuk mengewapkan nasi. 9. Matikan suis pada bekalan kuasa dan cabut palam setelah digunakan (Pegang pada palam bukan pada tali kod)

Betul 5 4 3 2 1

Skor 5 4 3 2 1

Langkah membuat minuman jus buah menggunakan pengisar elektrik. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Pastikan suis pengisar dalam keadaan OFF. Masukkan bahan ke dalam Balang (Jag) dan pasangkan penutup. Letakkan balang di bahagian atas tapak motor. Pasangkan palam pada bekalan kuasa dan di ONkan. 1 Pegang penutup dan hidupkan suis pengisar. PORT PS/2 KEYBOARD Berhenti pada masa maksima 2 minit dan teruskan operasi. (Menyambung ke Papan Setelah beberapa kali dikisar dan mendapat hasil yang dikehendaki, keluarkan Kekunci) bahan-bahan kisaran pada bekas lain. UNGU 8. Matikan suis selepas digunakan.
HIJAU

PORT PS/2 MOUSE


(Menyambung ke Tetikus)

HIJAU

PORT SERIAL (COM A)


(Menyambung ke Tetikus atau Modem)

4
PI N K

PORT PARALLEL (LPT)


(Menyambung ke Pencetak)

5
8 Kedudukan Port dan Jack Pada Belakang Komputer
BIRU

PORT VGA
(Menyambung ke monitor) Betul
5 4 3 2 1 Skor 5 4 3 2 1

6 PORT USB

(Menyambung ke Thumdrive, Tetikus, Pencetak, Kamera, Kayu Ria dan lain-lain

PORT LAN
(Menyambung ke kabel internet atau rangkaian)

8
HIJAU MERAH BIRU

JACK AUDIO-OUT
(Menyambung ke Pembesar Suara, EarPhone/HeadPhone atau Amplifier)

10

JACK MIC
(Menyambung ke mikrofon)

JACK AUDIO-IN
(Menyambung ke Perakam Suara, Walkman atau CD-ROM)

Langkah menukar CPU baru 1. Baringkan casing komputer di atas meja yang sesuai. 2. Buka kunci heat sink CPU & kipas CPU dan keluarkannya. 3. Tolak ke tepi dan naikkan tuas pengunci ke kedudukan tegak supaya CPU dapat dikeluarkan dari soketnya. 4. Keluarkan CPU yang lama. 5. Masukkan CPU baru ke dalam slot dengan arah yang tepat. 6. Turunkan tuas pengunci untuk mengunci CPU pada soket. 7. Pasangkan semula heat sink dan kipas CPU di atas CPU dan kuncikannya.

Betul 5 4 3 2 1

Skor 5 4 3 2 1

10

Simptom kerosakan perkakasan komputer Simptom Kerosakan Bunyi Bip panjang sekali diikuti bunyi Bip pendek sebanyak tiga kali Tiada sebarang paparan di skrin monitor Perkakasan Komputer Kad VGA/ Kad Video Betul 5 4 3 2 1 Skor 5 4 3 2 1

skrin bergetar, mengherot atau muncul petak-petak berwarna tanda amaran penetapan frekuensi mengimbas melebihi 85 Hz. Bunyi Bip pendek berulang-ulang Bad Sector semakin banyak.

Monitor

Pemacu cakera keras / Hard Disk Drive

Pemacu Drive A: tidak dikesan Disket tidak boleh dimasukkan

Pemacu Cakera Liut/ Floppy Disk Drive

Komputer tidak dapat dihidupkan Bunyi letupan kecil menyebabkan komputer tidak hidup

Pembekal Kuasa/ Power Supply

BAHAGIAN B SOALAN 1 SKEMA JAWAPAN (a). Kemungkinan kerosakan bahagian peralatan elektrik seterika sekiranya tidak panas (i) Elemen pemanas Terpintas Terbakar Terbuka Wayar sambungan terputus (ii) Laras suhu Berkarat Wayar terminal tercabut Terbakar Longgar (iii) Talian bekalan Wayar neutral tercabut, putus atau terbakar. (b) Langkah mengesan dan membaikpulih kerosakan bahagian peralatan elektrik pembakar roti di atas. (i) Elemen pemanas SKOR Betul 2 1 Skor 2 1

Betul 8

Skor 8

Sebelum pengujian dijalankan, pastikan penutup seterika telah dibuka menggunakan pemutar skru bersesuaian. 1. Pasangkan kuar merah dan kuar hitam pada terminal positif dan negatif meter pelbagai. 2. Setkan julat pada X1 ohm (). 3. Pintaskan kedua-dua kuar meter pelbagai bagi tujuan pelarasan sifar rintangan. 4. Sentuhkan kuar merah pada terminal Life/Hidup (L) elemen pemanas dan kuar hitam pada terminal Neutral (N) elemen pemanas. 5. Buat pemerhatian, sekiranya nilai menunjukkan nilai rintangan maka elemen pemanas baik, jika sebaliknya maka rosak. Setelah pemerhatian dibuat, pasangkan semula penutup seterika dan buat uji lari. Sekiranya elemen pemanas rosak, ganti dengan yang baru dan kemudian buat uji lari. (ii) Laras suhu

Sebelum pengujian dijalankan, pastikan badan seterika telah dibuka menggunakan pemutar skru bersesuaian. 1. Pasangkan kuar merah dan kuar hitam pada terminal positif dan negatif meter pelbagai. 2. Setkan julat pada X1 ohm (). 3. Pintaskan kedua-dua kuar meter pelbagai bagi tujuan pelarasan sifar rintangan. 4. Sentuhkan kuar merah pada terminal 1 laras suhu dan kuar hitam pada terminal 2 laras suhu. Pusingkan laras suhu dari kedudukan MIN ke MAX secara perlahan-lahan. 5. Buat pemerhatian, apabila keududukan laras suhu pada MIN bacaan adalah manakala apabila sampai kedudukan MAX bacaan akan menunjukkan nilai 0 atau ada nilai rintangan. Jika sebaliknya, maka laras suhu rosak. Setelah pemerhatian dibuat, pasangkan semula badan seterika dan buat uji lari. Sekiranya laras suhu rosak, ganti dengan yang baru dan kemudian buat uji lari

(iii)

Talian bekalan

Sebelum pengujian dijalankan, pastikan penutup terminal seterika elektrik telah dibuka menggunakan pemutar skru bersesuaian. 1. Pasangkan kuar merah dan kuar hitam pada terminal positif dan negatif meter pelbagai. 2. Setkan julat pada X1 ohm (). 3. Pintaskan kedua-dua kuar meter pelbagai bagi tujuan pelarasan sifar rintangan. 4. Sentuhkan kuar merah pada terminal Life/Hidup (L) pada seterika dan kuar hitam pada kaki palam tiga pin untuk Life (L). 5. Ulang langkah 4 untuk kabel Neutral (N) dan Earth (E). 6. Buat pemerhatian, sekiranya nilai menunjukkan nilai 0 ohm atau ada nilai rintangan maka kabel baik, jika sebaliknya maka rosak. Setelah pemerhatian dibuat, pasangkan semula penutup terminal seterika dan buat uji lari. Sekiranya talian bekalan rosak, ganti dengan yang baru dan kemudian buat uji lari.

(a). Kemungkinan kerosakan pemacu cakera liut (i) Kabel Kuasa - Tercabut, longgar atau salah pasang. buat pembetulan. (ii) Kabel Data - Tercabut, longgar atau salah pasang. buat pembetulan. (iii) Terset disable pada CMOS SETUP UTILIY untuk Floppy Drive A setting semula. (iv) Lampu LED Pemacu tidak menyala perlu tukar baru.

Betul 2 1

Skor 2 1

10

(b) Langkah menukar pemacu cakera liut yang baru

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

Matikan semua suis berkaitan computer. Buka penutup tepi casing menggunakan pemutar skru bersesuaian. Baringkan casing di meja yang sesuai. Buat pemerhatian samada kabel kuasa dan kabel data pemacu cakera liut longgar, tercabut atau tersalah pasang. Sekiranya longgar, tercabut atau tersalah pasang, betulkan kedua-dua kabel tersebut supaya berkeadaan baik. Sekiranya masih rosak maka pemacu cakera liut perlu diganti baru. Cabut kabel kuasa pada pemacu dan sambungan ke motherboard menggunakan tangan dengan berhati-hati. Cabut kabel data pada pemacu dan sambungan ke motherboard menggunakan tangan dengan berhati-hati. Buka skru pemacu cakera liut pada slot pemacu menggunakan pemutar skru yang bersesuaian. Pasangkan pemacu cakera liut yang baru berserta kabel kuasa dan kabel data dan buat ujilari.

Betul 8

Skor 8

a). jumlah kos bahan yang terlibat. Bi l 1 2 3 4 5 6 Bahan Kabel saiz 1.5 mm (Lampu) Kabel saiz 2.5 mm (Soket) Kabel (Bumi) Suis satu hala dan tapak Soket alir keluar dan tapak Lampu pendarflour Kuantiti yang diperlukan 90 meter 70 meter 150 meter 2 2 4 11 Harga Seunit (RM) RM 0.75 semeter RM 1.20 semeter RM 0.50 semeter RM 4.50 seunit RM 7.50 seunit RM 18.00 Jumlah (RM)

Betul 11

Skor 4

67.50 84.00 75.00 9.00 15.00 36.00

7 8 9 10

36 W Kipas siling dan tapak suis Skru Casing Paku konkrit

1 1 kotak 25 unit 1 kotak Jumlah

seunit RM 120.00 seunit RM 10.00 sekotak RM 1.20 seunit RM 8.00 sekotak

120.00 10.00 30.00 8.00

454.50

b). Kos pemasangan, diberi kos upah = RM 150.00, kos overhed = RM 20.00 Kos Pemasangan = Kos Bahan + Kos Upah + Kos Overhed = RM 454.50 + RM 150.00 + RM 20.00

Betul 3

Skor 3

= RM 624.50

c). Diskaun 5% Diskaun 5% = 5% x Kos Pemasangan = 15/100 x RM 624.50 = RM 93.675 RM 93.68 Harga yang dikenakan = Kos Pemasangan - Diskaun 5% = RM 624.50 - RM 93.68 = RM 530.82

Betul 4

Skor 3

12

BAHAGIAN C SOALAN 1 SKEMA JAWAPAN (a) Tiga (3) ciri penting memilih lokasi perniagaan Lokasi yang saya pilih terletak di tempat yang mempunyai kuasa beli yang tinggi seperti dekat dengan kawasan perumahan. Saya juga memilih lokasi yang kurang persaingan seperti jauh dari kompleks membeli-belah. Faktor lain yang dipilih ialah kemudahan pengangkutan seperti dekat dengan stesen bas dan teksi. kemudahan infrstuktur iaitu kawasan mudah letak kereta yang mudah dan percuma. SKOR Betul 3 2 1 Skor 3 2 1

(b) satu (1) lakaran papan tanda kedai untuk diletakkan di atas pintu masuk.

Betul 3 2 1

Skor 3 2 1

13

(c) satu (1) lakaran banner untuk digantungkan di kawasan perumahan berdekatan.

Betul 4 3 2 1

Skor 4 3 2 1

14