Anda di halaman 1dari 5

BAHASA MELAYU - SPM 2013 PENGETAHUAN DAN KEMAHIRAN BAHASA

LATIHAN A
Gariskan istilah yang tidak tepat dalam frasa dan ayat di bawah ini dan kemudian buatkan pembetulan. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. memanjat bukit/gunung durian jatuh pemberian Tuhan Pak Mat telah mati. Tuan puteri sedang mandi. menyeberang jalan melintas sungai naik pokok kubur raja Sultan sedang tidur. Raja Ali telah meninggal dunia. Hang Jebat mengaruk. Kepalanya terlanggar pada dinding. Kerjanya memelihara kanak-kanak. melempar batu ke arah kucing rumah bertingkat Air sungai itu menuruni ke lembah. Sultan menyampaikan pingat. kebun durian. kerja menjolok kelapa membaling peluru baginda berucap memotong lalang mengubati pesakit kapal terbang jatuh membaling lembing menaiki kuda/motosikal sedang melihat televisyen membawa kereta mengangkat barang di atas kepala

31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50.

memotong rambut memasak nasi menjalin benang untuk dijadikan tali menahan lukah di sungai memimpin basikal memegang beg tangan menggigit nasi membetulkan kereta Kereta itu merempuh lembu. Obor-obor tercampak di pantai. merasa buah-buahan banyak belanja untuk memperbaik Kereta yang dibawa diceritakan oleh akhbar Lori tersebut terkeluar di selekoh itu. telah hadir ke rumah orang kaya itu untuk mencuri terpaksa bekerja kerana kesesakan wang anggota pengakap menjalani perkhemahan itu polis akan berlaku tegas terhadap mereka Kerja-kerja mencekup sotong

BAHASA MELAYU - SPM 2013 PENGETAHUAN DAN KEMAHIRAN BAHASA


LATIHAN B
Dalam setiap ayat di bawah terdapat dua kesalahan sama ada kesalahan penggunaan kata atau istilah dan kesalahan bahasa. Kenal pasti kesalahan-kesalahan itu dan betulkannya dengan menulis ayat itu semula tanpa mengubah struktur dan maksud asalnya.

1.

Agenda perbincangan pada pagi ini sudah diserahkan oleh Sarah pada saya untuk diedarkan.

2.

Projek itu dijangkakan akan sudah sepenuhnya pada tahun depan dan akan dirasmikan oleh Menteri Perdana.

3.

Semalam dia tidak betul tidur kerana diganggu oleh mimpi yang paling menakutkan sekali.

4.

Kapal terbang yang membawa rombongan haji itu baru sahaja berlepas dari Lapangan Terbang Antara bangsa Kuala Lumpur. Pegawai-pegawai penguat kuasa telah merampas berpuluh bungkus cakera padat cetak rompak dari pemilik kedai itu. Abang Syarifah menghadiahi baju berwarna laut biru kepada kawan baiknya itu.

5.

6.

7.

Saya mengucapkan berbanyak terima kasih atas kesudian tuan mengisytiharkan kempen Cintai Sungai Kita peringkat daerah ini.

8.

"Wahai generasi muda, berbaktilah kepada negara yang tercinta ini," wasiat pemimpin itu ketika berucap dalam perhimpunan belia.

9.

Kelawar-kelawar yang bergayutan di dinding Gua Niah menarik perhatian pelancong.

10.

Mariamah makan goreng pisang sambil menghiris bawang dengan menggunakan parang.

Disediakan oleh:tamil/spm2013/ptsmi

Jawapan
Jawapan: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Jawapan: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Jawapan: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Jawapan: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

mendaki bukit/gunung durian gugur anugerah Tuhan Pak Mat telah meninggal dunia. Tuan puteri sedang bersiram. melintas jalan menyeberang sungai memanjat pokok makam raja Sultan sedang beradu.

Raja Ali telah mangkat. Hang Jebat mengamuk. Kepalanya terantuk pada dinding. Kerjanya mengasuh kanak-kanak. membaling batu ke arah kucing rumah pangsa Air sungai itu mengalir ke lembah. Sultan menganugerahkan pingat. dusun durian kerja mengait kelapa

melontar peluru baginda bertitah menebas lalang merawat pesakit kapal terbang terhempas merejam lembing menunggang kuda/motosikal sedang menonton televisyen memandu kereta menjunjung barang di atas kepala

menggunting rambut menanak nasi memintal benang untuk dijadikan tali memasang lukah di sungai menuntun basikal membimbit beg tangan mengunyah nasi membaiki kereta Kereta itu melanggar lembu. Obor-obor terdampar di pantai.

11. menikmati buah-buahan 12. banyak kos untuk memperbaik 13. Kereta yang dipandu 14. dilaporkan/disiarkan oleh akhbar 15. Lori tersebut terbabas di selekoh itu. 16. telah menceroboh ke rumah orang kaya itu untuk mencuri 17. terpaksa bekerja kerana kesempitan wang 18. anggota pengakap mengikuti perkhemahan itu 19. polis akan bertindak tegas terhadap mereka 20. Kerja-kerja mencandat sotong Latihan b Jawapan: 1.

Agenda mesyuarat pada pagi ini sudah diserahkan oleh Sarah kepada saya untuk diedarkan.

2. Projek itu dijangkakan akan siap sepenuhnya pada tahun depan dan akan dirasmikan oleh Perdana Menteri. 3. Semalam dia tidak lena tidur kerana diganggu oleh mimpi yang paling menakutkan/menakutkan sekali. 1. Kapal terbang yang membawa jemaah/bakal haji itu baru sahaja berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur. 2. Pegawai-pegawai penguat kuasa telah merampas berpuluh-puluh kotak cakera padat cetak rompak dari pemilik kedai itu. 3. Abang Syarifah menghadiahkan baju berwarna biru laut kepada kawan baiknya itu. atas yang kesudian tercinta

1. Saya mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih tuanmerasmikan/melancarkan kempen Cintai Sungai Kita peringkat daerah ini. 2. "Wahai generasi muda, berbaktilah kepada negara ini!"nasihat/pesan/amanat/seru pemimpin itu ketika berucap dalam perhimpunan belia. 3. 1. Kelawar yang bergayutan pada dinding Gua Niah menarik perhatian pelancong.

Mariamah makan pisang goreng sambil menghiris bawang dengan menggunakan pisau.