Anda di halaman 1dari 6

RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN HARIAN KSSR Mata pelajaran Semester Tarikh : Pendidikan Jasmani : 2 : 1 Ogos 2013 Minggu

Tahun Bil Murid : 30 : 2 Amanah : (L) : (P) Hari Masa Modul Aspek Standard Kandungan Tajuk Fokus : Rali Belon : Berkebolehan memukul belon ke atas dank e hadapan dengan menggunakan alatan. Standard pembelajaran Psikomotor : 1.4.7 Memukul belon ke atas dan ke hadapan dengan menggunakan pemukul yang mempunyai permukaan luas seperti raket 3 daripada 5 kali percubaan. Kognitif : 2.3.3 Mengenal pasti 2 titik kontrak pada objek yang dipukul dan ditendang. Afektif : 5.2.1 Melibatkan diri dan mengambil bahagian secara aktif. : Di akhir proses pengajaran dan pembalajaran murid dapat; : Khamis : 8:10 am- 9:10 am (60 minit) : Kemahiran : Manipulasi Alatan : Kemahiran manipulasi alatan dengan lakuan yang betul. Tempat : Dewan terbuka

Pengalaman sedia ada murid Penerapan nilai Strategi/ Kaedah Kemahiran berfikir

: Pernah bermain belon.

: Kerjasama, semangat kesukanan, disiplin : Penerangan, Demonstrasi, Tunjuk cara : Menyatakan kepentingan memukul dengan teknik yang betul.

Bahan/ sumber

: Skital, belon, raket kotak

LANGKAH/ MASA Permulaan (7 minit)

AKTIVITI Memanaskan badan 1. Larian

FOKUS/BUTIRAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN 1.1 Larian setempat Dalam satu barisan panjang murid berlari setempat. 1.2 Larian ulang-alik Lari dari hujung padang ke hujung padang sebanyak 2 kali.

ORGANISASI

ABM/ CATATAN KBKK:

Nilai: Bekerjasama

Murid:

Guru:

2. Permainan kecil

2.1 Permainan kereta sorong. Murid dalam pasangan. Murid A berada di hadapan dalam posisi merangkak. Murid B memegang dan mengampu di bawah lutut murid A dan meyorong rakan mereka ke hadapan hingga ke garisan penamat. Murid bertukar posisi dan ulang aktiviti.

Perkembangan Ansur maju Langkah 1 (10 minit) Aktiviti 1: Memukul belon dengan pemukul 1. Memukul belon dengan pemukul. 2. Memukul belon dari pelbagai arah.

1. Memukul belon dengan pemukul. Memukul belon ke atas berulang kali dan menukar tangan. Murid menggunakan pemukul memukul belon ke atas dan menimbangi belon.
Murid: Reket kotak: Belon:

Nilai: Toleransi

2. Memukul belon dari pelbagai arah. Memukul belon dari pelbagai aras mengikut kreativiti masingmasing. Murid menukar posisi untuk memukul belon dengan pemukul.

Langkah 2 (20 minit)

Aktiviti 2: Voli belon 1. Aktiviti berpasangan.

1. Aktiviti berpasangan Murid mencari pasangan masingmasing. Murid A memukul belon kepada murid B dan murid B memukul kembali ke murid A. Lakukan berulang kali.

ABM: Raket kotak, belon

Kemuncak (15 minit)

Permainan Kecil Rali Belon

1. Murid dibahagi kepada empat kumpulan. 2. Setiap kumpulan menghadap kumpulan bertentangan. 3. Berdiri bertentangan pada satu jarak. 4. Apabila isyarat mula diberi, murid pertama memukul belon sambil bergerak ke arah rakan yang menunggu. 5. Rakan yang menunggu melakukan pergerakan yang sama sehingga semua ahli kumpulan menghabiskan giliran. 6. Kumpulan yang tamat dahulu dikira pemenang.
Murid: Reket: Belon: Kon:

ABM: Raket kotak, kon, belon

Nilai: Kerjasama

Penutup (8 minit)

Menyejukkan badan

1. Murid membentuk satu bulatan besar. 2. Guru berada dalam bulatan membuat aktiviti menyejukkan badan.
4

Nilai: Tolak ansur

3. Murid ikut apa yang guru buat. 4. Aktiviti berakhir dengan tarik nafas

REFLEKSI LANGKAH KEKUATAN PENEGUHAN KELEMAHAN PENAMBAHBAIKAN CATATAN

Pendahuluan

Langkah 1 (Ansur Maju)

Langkah 2

Langkah 3

Kemuncak

Penutup

PENTAKSIRAN Kelas: RALI BELON


Kemahiran Memukul Belon Melakukan aktiviti secara berpasangan dan berkumpulan dengan seronok

Tarikh:.

Bil.

Nama Murid

Mata memandan g belon

Memukul belon dari pelbagai aras

Memukul bola ke hadapan

Catatan Guru

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36.

Anda mungkin juga menyukai