Anda di halaman 1dari 9

PROGRAM LATIHAN BOLA TAMPAR=MENGHADANG Matapelajaran Tunjang Tajuk Sub-Tajuk : KOKU WAJ3109 : Kemahiran : Bola Tampar : Kemahiran Asas

Menghadang Tarikh Masa Kursus Bil. Pelajar : 11 Oktober 2012 (Khamis) : 8.30 pagi - 9.00 pagi (30 minit) : PISMP Semester 2 : 25 orang.

Hasil Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat; 1. Psikomotor : i. ii. 2. 3. Pengalaman Lepas Penerapan Nilai Kognitif Afektif Pelajar dapat menghadang sekurang-kurangnya 5 kali tanpa henti bersendirian murid dapat mengumpan sekurang-kurangnya 10 kali tanpa henti dengan berkumpulan.

: Murid dapat menyatakan langkah-langkah teknik mengumpan dengan betul. : Murid gembira dan menunjukkan minat yang mendalam semasa aktiviti dijalankan.

: Murid pernah melihat teknik mengumpan dalam bola tampar di kaca televisyen. : Mendengar arahan, disiplin kendiri, kerjasama.

KBKK : Membuat perbandingan antara murid yang memerlukan perhatian lebih serta mempunyai koordinasi mata dan tangan yang kuat atau lemah. Penggabungjalinan Kesepaduan : Pergerakan asas Lokomotor, bukan lokomotor dan manipulasi alatan. : Matematik Mengira umpanan yang telah di lakukan sehingga bilangan mencukupi.

Strategi Pengajaran : Kecerdasan pelbagai.(kemahiran kinestatik,muzik,interpersonal) BBM : 1. : 2. Skitel Besar Bola tampar : 4 buah : 6 biji 1

BAHAGIAN/ MASA Permulaan (5 minit)

AKTIVITI a. Memanaskan badan :

BUTIRAN MENGAJAR/ FOKUS PEMBELAJARAN i. Murid di bahagikan kepada 2 kumpulan yang sama banyak. ii. Murid membentuk 2 barisan memanjang yang berjarak 5 meter antara kumpulan. iii. Setiap murid pertama dari setiap kumpulan akan belari mengelilingi umpulan yang lain secara bergilir-gilir. iv. Mana-mana kumpulan yang selesai dahulu di anggap pemenang.

ALATAN/ CATATAN

6 biji bola 4 biji stikel besar Teknik : berpusatkan murid

4 biji skitel besar b. Regangan : Regangan asas. i. Membuat regangan asas bermula daripada kepala hingga ke kaki.

Langkah 1 Pengenalan (5 minit)

Pengenalan kemahiran asas menghadang bola

Membuat demonstrasi dan meminta Pelajar membuat lakuan yang sama tanpa bola. ii. Tunggu di hadapan jaring sambil memerhati perejam. Kedua-dua belah tangan di hadapan jaring. Lompat serta merta setelah perejam melompat. Lengan mencapai ke atas gelanggang sambil menyentuh tangan perejam. Undurkan tangan dan mendarat diatas keduadua kaki.

4 biji skitel besar 1 biji bola tampar

iii. iv.

1 keping kad gambar kemahiran mengumpan. Teknik : demonstrasi

v.

vi.

Gerak Kerja Berpasangan : Secara indicidu murid di 3

minta melakukan Langkah 2 umpanan sendiri Ansur Maju (5 minit) Secara berpasangan murid di minta melakukan kemahiran mengumpan .

Secara indicidu murid di minta melakukan umpanan sendiri iaitu melambung bola dan cuba membuat umpanan. Secara berpasangan murid di minta melakukan kemahiran mengumpan secara bergilir-gilir. i. Bengkokkan kedua-dua belah lutut. ii. Kedua-dua belah tangan di atas kepala berbentuk diamond. iii. Kontak bola di hadapan dahi. iv. Luruskan siku dan lutut serentak. v. Kedua-dua belah tangan arah ke sasaran.

4 biji skitel besar 6 biji bola tampar

Gerak Kerja Berkumpulan : Mengumpan bola secara berterusan i. Bengkokkan kedua-dua 4

Langkah 3 Latih Tubi 2 (5 minit)

belah lutut. ii. Kedua-dua belah tangan di atas kepala berbentuk diamond. iii. Kontak bola di hadapan dahi. iv. Luruskan siku dan lutut serentak. v. Kedua-dua belah tangan arah ke sasaran. 4 biji skitel besar 2 biji bola tampar (1 biji setiap kumpulan)

Kemuncak (5 minit)

a. Permainan Kecil : Hit the ball

PROSEDUR: 5

i. Murid di bahagikan kepada 2 kumpulan setiap kumpulan terdiri dari 5 orang. ii. Setiap kumpulan di kehendaki untuk merejam bola mengenai kon yang disediakan 3 meter di hadapan. iii. Setiap kumpulan diberi 10 percubaan. Setiap rejaman yang mengenai kon akan diberi 5 markah. iv. Setiap kali percubaan 3 peserta di perlukan, di mana seorang murid akan melambung bola,seorang akan membuat umpanan dan seorang akan membuat rejaman. v. Peserta yang mengumpan bola akan bergilir-gilir antara setiap ahli.

6 biji skitel besar 4 biji bola tampar

Penutup (5 minit)

a. Gerak Kendur : Menyejukkan badan.

Murid di minta membuat ladam kuda. Guru meminta murid membuat 6

4 biji skitel besar Teknik : berpusatkan murid

perlakuan tertentu menggunakan bahasa tubuh. i. ii. iii. iv. v. Gaya pokok melambai di tiup angin. Menyilang kedua belah tangan. Mengangkat bahu Melukis bulatan besar di udara. Murid di minta duduk, tapak kaki dirapatkan sambil menggoyangkan lutut. Tarik nafas sebanyak 3 kali bersama.

vi.

b. Soal-Jawab : Sesi refleksi

i. Guru memberikan rumusan tentang keseluruhan aktiviti yang dijalankan. Contoh : Guru bertanya kepada murid tentang teknikteknik kemahiran asas mengumpan dalam bola tampar yang betul. ii. Murid memberikan refleksi tentang aktiviti yang dilalui oleh mereka. Contoh : Murid berjaya menerangkan tentang teknik-teknik kemahiran asas mengumpan dalam bola tampar dengan tepat. Guru menjelaskan kepada murid tentang kepentingan melakukan 7

4 biji skitel besar Teknik : soal jawab

c. Rumusan

teknik-teknik kemahiran asas meompat dan menanduk dengan betul.