Anda di halaman 1dari 3

PENCEMARANUDARA UDARA PENCEMARAN

Terbahagi kepada 2

Jenis-jenis Bahan Pencemar Sulfur dioksida Karbon monoksida Nitrogen dioksida dan ozon Alergen Plumbum dan logam-logam lain

Pencemaran Udara Primer o Penghasilan sulfur monoksida dan karbon monoksida akibat daripada proses pembakaran yang tidak lengkap adalah punca pencemaran udara primer. Proses ini menyebabkan zarahzarah yang halus terampai-ampai di udara dan memberi kesan sampingan kepada kesihatan kita. Kebanyakan pencemaran udara primer ini dilepaskan melalui ekzos kenderaan, kawasan industri dan penggunaan dapur arang atau kayu.

Pencemaran Udara Sekunder o Pencemaran udara sekunder pula adalah tindak balas sulfur dioksida yang bergabung dan membentuk dengan gas-gas yang tidak diperlukan oleh benda hidup. Sulfur dioksida memerlukan gas seperti karbon monoksida dan sufur monoksida (pencemar primer) untuk membentuk gas-gas lain. Sebagai contoh, gabungan sulfur dioksida, sulfur monoksida dan wap air akan menghasilkan asid sulfurik. Tindakbalas antara pencemar primer dengan gas-gas terampai di atmosfera akan menghasilkan peroksid asetil nitrat (PAN).

PENCEMARANUDARA UDARA PENCEMARAN

Punca Pencemaran Manusia : Pelepasan asap kenderaan Penghasilan bahan pencemaran oleh kilang Pembakaran di tempat pelupusan Pembakaran terbuka di bandar Pembakaran hutan Pelepasan habuk - pembakaran sisa kayu/ sekam padi Bahan-bahan sisa bandaran - sampah-sarap , sisasisa makanan Aktiviti Masyarakat - membakar sampah, memasak menggunakan arang/ kayu, merokok -

Kesan Pencemaran Udara

Kesihatan terjejas o Kegatalan pada mata, hidung dan tekak, bronchitis, pneumonia, kanser peparu, sakit jantung dan sebagainya.

Kemalangan mudah berlaku - akibat penglihatan yang kabur

Tumbuhan dan haiwan Pertanian yang tidak produktif Hujan asid- memusnahkan hidupan seperti tumbuhan dan haiwan. Mengubah struktur nutrient dalam tanah. Eutrophikasi- pertumbuhan alga pada permukaan tasik yang menghalang hidupan akuatik mendapat bekalan oksigen dengan mencukupi.

Bumi: Pemanasan global Penipisan lapisan ozon Jerebu Membebaskan gas beracun dan berbahaya kepada manusia.

PENCEMARANUDARA UDARA PENCEMARAN

Cara mengatasi

Pihak berwajib (masyarakat): Memperkenalkan penggunaan tenaga yang boleh diperbaharui seperti tenaga angin dan tenaga solar. Memastikan syarikat bertanggungjawab dalam aktiviti pembuatan supaya pencemaran masih boleh dikawal Syarikat permotoran perlu mereka cipta kenderaan yang menggunakan tenaga secara efisien.

Individu Menggalakkan ahli keluarga menggunakan kenderaan awam Berjimat- cermat dalam menggunakan tenaga. Kitar semula dan guna semula bahan terbuang.