Anda di halaman 1dari 3

Definisi Bahan tambah makanan : apa-apa bahan yang dimasukkan dengan sengaja ke dalam atau pada makanan dalam

kuantiti kecil bagi mempengaruhi kualiti penyimpanan, tekstur, konsistensi, rupa, bau, rasa, kealkalian atau keasidan makanan tersebut, ataupun secara tidak langsung semasa pemprosesan, penyimpanan atau pembungkusan.

BAHAN TAMBAH MAKANAN (PEWARNA)

Definisi Bahan pewarna : Apa-apa bahan yang apabila ditambah pada makanan boleh memberi warna pada makanan tersebut Terdiri daripada sebatian azo dan sebatian trifenil

Jenis-jenis bahan pewarna

Asli : daripada extrak tumbuhan

Tiruan (sintetik) : diperbuat daripada bahan kimia Tartrazin untuk warna kuning,

klorophil (warna hijau) dari tumbuhan suji dan pandan, karoten (jingga) dari lobak merah curcume (kuning) dari kunyit, karamel (coklat gelap) dari hidrolisis karbihidrat dan gula pasir.

bliliant blue untuk warna biru, Alura red untuk warna merah.

Kegunaan Mengimbangi warna yang hilang Contoh makanan yang dibenarkan ditambahkan pewarna Kek Ais krim Minuman berperisa BAHAN TAMBAH MAKANAN ( PEWARNA ) Memperbetulkan variasi warna asli Mempertingkatkan warna asli Memberi Identiti beraneka warna Memberi impak beraneka warna

Sumber bahan pewarna Haiwan , tumbuhan , atau mineral yang tidak memerlukan proses pengolahan yang rumit. Sumber utama bahan pewarna adalah tumbuhan, khususnya akar-akaran , beri-berian , kulit kayu , daun , dan kayu . Sebahagian dari pewarna ini digunakan dalam skala komersil.

Pewarna makanan yang dibenarkan di Malaysia Allura Red- Dilarang diseluruh Komuniti Eropah. Amaranth- Diharamkan di Austia, Jepun, Brown HT- Diharamkan di Austria, Belgium, Carmoisine- Diharamkan di Austria, Jepun, Erythrosine- Diharamkan di Norway. Green S Diharamkan di Kanada, Norway Indigo Carmine- diharamkan di Norway Ponceau 4R- Diharamkan di Kanada, Norway dan Amerika.

KESAN BAHAN TAMBAH MAKANAN PEWARNA Tartrazine (pewarna kuning-jingga) Agen penyebab kanser dan boleh meningkatkan hiperaktif dikalangan kanak-kanak. Ia juga dikaitkan dengan alergi, ruam, bengkak, hidung berair dan mata merah.

Sunset Yellow FCF (pewarna merah jingga) Agen karsinogenik serta dikaitkan dengan hiperaktif dala kalangan kanak-kanak. Ia juga mampu menyebabkan kerosakan gigi kromosom dan tindak balas arlegi.

Ponceau 4R (Pewarna merah terang hingga merah gelap) menyebabka kanser, bengkak tisu, arlegi dan asma. Ia juga boleh merendahkan bilangan sel darah merah dan kepekatan hemoglobin. Bahan pewarna ini telahpun diharamkan di amerika Syarikat dan banyak Negara Eropah.

Satu analisis kajian pada tahun 2010, mengenai hubungan antara pewarna makanan dan kesihatan oleh The Center for Science in the Public Interest (CPSI) menemui bukti menyakinkan bahawa pengambilan pewarna makanan tiruan boleh mencetuskan masalah kegelisahan dan hiperaktif dalam kebanyakan kanak-kanak.