Anda di halaman 1dari 7

Nama : .

Tahun :

UNIT PENILAIAN & PENTAKSIRAN SEKOLAH KEBANGSAAN PADANG SANAI 06300 KUALA NERANG, KEDAH DARUL AMAN

PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2013 BAHASA MELAYU TAHUN 5 Penulisan 1 jam 15 minit

1. Kertas ini mengandungi Bahagian A, B dan C. 2. Jawab semua soalan. 3. Jawab dengan menulis jawapan dalam ruangan yang disediakan.

Disediakan oleh :
( ADLEFAHSHA BIN YAHYA )

Disemak oleh :
( HASLINA BIN ABDUL KADIR ) ) SULIT

LIHAT SEBELAH
BANK SOALAN SKPS-BM2/T5/2013

BAHAGIAN A ( Masa : 15 minit ) ( 10 markah ) Tuliskan lima ayat berdasarkan carta bergambar gambar di bawah.

1.

2.

3.

4.

5.

BAHAGIAN B ( Masa : 40 minit ) ( 30 markah ) Pilih satu soalan sahaja. 1. Persatuan Kajian Tempatan sekolah anda akan mengadakan lawatan ke sebuah kilang.Sebagai setiausaha, anda diminta oleh guru penasihat untuk membuat surat permohonan. Tuliskan surat permohonan tersebut. ATAU 2. Sebagai ketua murid, kamu diminta berucap sempena sambutan Hari Guru peringkat sekolah. Sediakan teks ucapan kamu itu. ATAU 3. Pada suatu petang, anda dan seorang rakan anda sedang berbasikal ketika pulang dari sekolah. Tiba-tiba rakan anda dirempuh oleh dilanggar oleh sebuah kereta. Ceritakan tindakan yang dilakukan untuk menyelamatkan rakan anda.

No. Soalan

BAHAGIAN C ( Masa : 20 minit ) ( 20 markah ) Tuliskan pengajaran / amalan baik yang terdapat di dalam dialog di bawah ini. Suri : Sejak akhir-akhir ini, kita dapat melihat banyak kemudahan sukan disediakan oleh kerajaan. Lily : Yalah. Kita digalakkan bersukan kerana aktiviti ini akan dapat menyihatkan badan dan dapat menghindari pelbagai penyakit. Suri : Kita sepatutnya memanfaatkan segala semudahan dengan sebaikbaiknya supaya kemudahan yang disediakan tidak akan dibazirkan begitu sahaja. Lily : Selain itu, menyertai kegiatan sukan ini dapat mengisi masa lapang agar kita tidak melakukan sebarang aktiviti yang tidak berfaedah. Suri : Jika kita menyertai sesuatu pertandingan pula, kita mesti bersemangat tinggi ketika bertanding supaya memperolehi kejayaan. Lily : Di samping itu, jika murid melibatkan diri dalam bidang sukan berlatih dengan bersungguh-sungguh, maka akan lahirlah atlet yang dapat mengharumkan nama sekolah dan meningkatkan mutu sukan negara.