Anda di halaman 1dari 23

Section A Answer all questions 1. ` Diagram below shows a boy using a periscope.

Rajah di bawah menunjukkan seorang budak sedang menggunakan periskop.

What is the characteristic of light that used in the periscope? Apakah sifat cahaya yang digunakan dalam periskop. A B C D 2. Light can be bent Cahaya boleh dibengkokkan Light can be reflected Cahaya boleh dipantulkan Light can pass through transparent object Cahaya boleh menembusi objek lutsinar Light can be blocked Cahaya boleh dihalang

Diagram 10/Rajah 10

Azrah wants to test the chemical property of the baking powder using litmus paper. What should she do? Azrah ingin menguji sifat kimia serbu penaik menggunakan kertas litmus. Apakah yang patut dia lakukan? A Put the baking powder in a beaker Meletakkan serbuk penaik di dalam bikar B Weigh the baking powder accurately Tambahkan berat serbuk penaik dengan tepat C Stir the baking powder using a glass rod Kacau serbuk penaik menggunakan rod kaca D Wet the litmus paper using distilled water Basahkan kertas litmus menggunakan air suling 3. Sekumpulan murid menjalankan satu aktiviti seperti ditunjukkan dalam rajah 1 di bawah. Mereka mendapati banyak titisan air di bawah kerajang aluminium.

Diagram 1 Rajah 1 What is the process involved to form the water droplets? Apakah proses yang terlibat untuk membentuk titisan-tistisan air? A Boiling Pendidihan B Melting Peleburan C Evaporation Penyejatan D Condensation Kondensasi

4.

Diagram shows the process occurs when ice cubes are left in a dish for a few days. Rajah menunjukkan proses yang berlaku apabila ketulan ais dibiarkan dalam sebuah piring selama beberapa hari.
Water Air VapourWa p

Ice Ais

Which processes are involved in the changes? Apakah proses yang terlibat dalam perubahan di atas? I II III IV A B C D Freezing Pembekuan Boiling Pendidihan Melting Peleburan Evaporation Penyejatan I and IV I dan IV III and IV III dan IV I and III I dan III II and III II dan III

5.

Diagram shows a bottle of liquid M. The liquid can change the colour of blue litmus paper to red. Rajah menunjukkan sebotol cecair M. Cecair M boleh menukarkan warna kertas litmus biru kepada merah.

Which of the following liquid shows the chemical properties as the liquid M? Manakah antara cecair berikut menunjukkan sifat-sifat kimia seperti cecair M? A B C D Milk Susu Vinegar Cuka Cooking oil Minyak masak Soap solution Larutan sabun

6. Aminah offset the taste in her cooking flavour by using tamarind juice. What other substances that can be used to replace the tamarind juice? Aminah mengimbangi rasa masakan mengunakan air asam jawa. Apakah bahan yang boleh menggantikan air asam jawa? I II III Vinegar Cuka Sugar Gula Lemon

Lemon IV A B C D 7. Corn starch Tepung jagung I and II I dan II I and IV I dan IV I and III I dan III II and III II dan III

Statements below described a constellations. Penyataan berikut adalah penerangan tentang buruj.
AA group ofof stars that form aa certain pattern inin the sky group stars that form certain pattern the sky Gugusan bintang yang membentuk corak tertentu didi langit Gugusan bintang yang membentuk corak tertentu langit Can be seen inin the northern sky Can be seen the northern sky Boleh dilihat di langit utara Boleh dilihat di langit utara Can be seen between April and June Can be seen between April and June Boleh dilihat didi antara bulan April dan Jun Boleh dilihat antara bulan April dan Jun

Which of the following constellation is best described by the above statement? Buruj yang manakah paling sesuai diterangkan oleh penyataan di atas?

A B C D

Orion Belantik Scorpio Skorpio Big Dipper Biduk Southern Cross Pari

8. Diagram below shows a constellation. Rajah di bawah menunjukkan buruj.

Which of the following direction shows by the above constellation ? Apakah arah yang ditunjukkan oleh buruj di atas ? A East Timur North Utara South Selatan West Barat

9. The diagram shows two glasses that are stuck together. Rajah menunjukkan dua biji gelas yang tersekat.

A student wants to separate the two glasses. Which of the following should he do? Seorang murid ingin memisahkan kedua-dua gelas itu. Antara yang berikut yang manakah yang patut dilakukannya? I II III IV A B C D Heat glass K Panaskan gelas K Heat glass J Panaskan gelas J Glass K is soaked in cold water Gelas K direndam dalam air sejuk Put some ice cubes in glass J Letakkan beberapa bongkah ais ke dalam gelas J I and II I dan II II and III II dan III I and III I dan III I and IV I dan IV

10. Diagram shows a dented ping pong ball get back its original round shape when immersed into a basin of hot water. Rajah menunjukkan sebiji bola ping pong kemek balik ke bentuk yang asal apabila direndam ke dalam besen berisi air panas.
Hot water Air panas

Hot water Air panas

What can be explained from the changes of the shape? Apa yang boleh diterangkan dari perubahan bentuk itu? A B C The dented ping pong ball expands. Bola ping pong yang kemek mengembang. The dented ping pong ball contracts. Bola ping pong yang kemek mengecut. Gas in the dented ping pong ball expands when heated. Udara dalam bola ping pong yang kemek mengembang apabila dipanaskan. Gas in the dented ping pong ball contracts when heated. Udara dalam bola ping pong yang kemek mengecut apabila dipanaskan.

11.

Based on the above diagram, the observer cannot see the light from the torch because.. Berdasarkan gamba rajah di atas, cahaya tidak dapat dilihat kerana.... A B C D 12. light is reflected/cahaya dipantulkan light is bent/cahaya dibengkokkan light travels in a straight line/cahaya bergerak lurus light is not bright/cahaya tidak terang

Shadow is formed when Bayang-bayang terbentuk apabila...............

A light cannot pass through opaque objects Cahaya tidak dapat melalui objek legap B light is bent by opaque objects Cahaya dibengkokkan oleh objek legap C light is absorbed by an opaque object Cahaya diserap oleh objek legap D light consists of various colours Cahaya terdiri daripada pelbagai warna 13.

In the above diagram, the correct reflected ray is shown as in ............ Dalam gambar rajah di atas, pantulan cahaya yang betul ditunjukkan pada kedudukan............ A. P B. Q 14. C. R D. S

The above diagram shows a gap on the railway track. What is the use of the small spaces? Gambar rajah di atas menunjukkan landasan kereta api. Ruang kecil yang terdapat pada landasan tersebut menunjukkan? A. Avoid the track from bending when expanded Mengelakkan landasan daripada bengkok semasa mengembang B. Ensure the train to stop safely Memastikan landasan selamat untuk keretapi berhenti C. Avoid the track from sliding

Mengelakkan kereta api daripada tergelincir dari landasan D. Ensure the train runs smoothly on the track. Memastikan kereta api bergerak dengan selamat di atas landasan 15. Which of the following is true about heat? Antara yang berikut yang manakah benar tentang haba? I. II. III. IV. Heat can flow through metals Haba mengalir melalui logam Heat can change the physical properties of material Haba boleh mengubah bentuk fazikal bahan Heat is the degree of hotness of a material Haba adalah suhu kepanasan bahan The increase of heat lowers the temperature of an object Meningkatkan suhu objek C. I, II and III only D. I, III and IV only

A. I and II only B. III and IV only 16.

Hassan cannot see Rosles cat due to one characteristic of light. Why? Hassan tidak dapat melihat kucing Rosle disebabkan satu sifat cahaya. Mengapa? Hassan
Brick Wall Tembok bata

Rosle Cat Kucing

Diagram 7 Rajah 7 A B C Light can be blocked Cahaya boleh dihalang Light travels in straight lines Cahaya bergerak dalam garis lurus Light travels in all directions

Cahaya bergerak ke semua arah D Light can be reflected Cahaya boleh dipantulkan

17.

Four towels with similar size are folded in different ways and they are hung as shown in the above diagram. Which towel will take the most time to dry? Empat helai tuala mempunyai saiz yang sama dilipat dalam cara yang berlainan seperti rajah di atas. Tuala yang manakah mengambil masa yang lama untuk kering? A. K 18. B. L C. M D. N

From the following statements, which is true about evaporation? Daripada kenyataan berikut, manakah yang benar mengenai penyejatan A. It can take place at the temperature of 20C Ia berlaku pada suhu 20C B. It only takes place during hot weather Ia berlaku semasa cuaca panas C. It needs sunlight for the process to take place Ia memerlukan cahaya matahari untuk proses tersebut D. It takes place throughout the water in the container Ia berlaku di dalam bekas yang berair

19.

Based on the above observation, material Z could possibly be ........ Berdasarkan pemerhatian di atas, bahan Z adalah........... A. tamarind juice/asam jawa C. body shampoo/syampu mandian B. detergent/sabun pencuci D. lychee juice/jus laici 20. Alkali has the following properties except.. Alkali mempunyaio ciri yang berikut kecuali........... A taste sour/rasa masam B corrosive/Boleh melecurkan C slippery as soap/licin sperti sabun mandi D changes red litmus paper to blue/ menukarkan kertas litmus merah kepada biru 21. Constellation acts as a___________ to travellers and navigators. Buruj mempunyai fungsi sebagai________________ kepada pengembara dan pengemudi A. compass /kompas B. rainbow /pelangi 22. C. Steering/pengemudi D. Light/cahaya

Which of the following constellations show to the north? Antara buruj yang berikut yang manakah menunjukkan arah utara? I II III IV

A. I and II only B. I and IV only

C. II and IV only D. III and IV on

23.

Which is the phase that is being described in 1? Di antara berikut yang manakah menerangkan fasa satu A. New moon/anak bulan B. Crescent/bulan sabit 24. C. Half moon/bulan separah D. Full moon/bulan purnama

What can be concluded from the above diagram? Apakah kesimpulan daripada rajah di atas? A The Sun emits light to the Moon and Earth Matahari memancarkan cahaya kepada bulan dan bumi B The Earth does not emit any light Bumi tidak memancarkan cahaya C The Moon reflects the sunlight to the Earth Bulan memantulkan cahaya kepada bumi D The Moon emits its own light Bulan memancarkan cahayanya sendiri 25. The rotation of Earth on its axis causes the occurrence of ......... Putaran bumi pada paksinya menyebabkan berlakunya kejadian........ A the day and night Siang dan malam

B the eclipse of the Moon Gerhana bulan C the eclipse of the Sun Gerhana matahari D the phases of the Moon Fasa-fasa bulan 26. What is the cause of the phases of the Moon? Apakah yang menyebabkan fasa-fasa bulan? A The rotation of the Moon on its axis Putaran bulan pada paksinya B The rotation of the Earth on its axis Putaran bumi pada paksinya C The movement of the Moon around the Sun Peredaran bulan mengelilingi Matahari D The movement of the Moon around the Earth Peredaran Bulan mengelilingi Bumi

27.

The information below shows the processes involved in the formation of clouds and rain but they are not arranged in the correct order. Maklumat di bawah menunjukkan proses yang terlibat dalam pembentukan awan dan hujan tetapi tidak disusun dengan betul. P Condensation occurs Kondensasi berlaku Q Water evaporates into the air Air tersejat ke udara R Water droplets fall down as rain Titis-titis air jatuh sebagai hujan S Water droplets form clouds Titis-this air membentuk awan

Which of the following is the correct order? Antara yang berikut, manakah urutan yang betul? A. P, R, Q, S B. Q, S, P, R C . S, P, Q, R D. Q, P, S, R

Liquid Liquid Cecair Cecair Taste Rasa

X X Sour Masam

Y Y Sweet Manis

Z Z Bitter Pahit

28. Table 2 shows the tastes of three liquids, X, Y and Z. Jadual 2 menunjukkan rasa bagi tiga cecair, X, Y, dan Z.

TABLE 2/ JADUAL 2 Which of the following shows the correct properties of the liquids? Antara yang berikut, manakah menunjukkan sifat yang betul bagi cecair-cecair itu? X Acidic Berasid Alkaline Beralkali Alkaline Beralkali Acidic Berasid Y Neutral Neutral Acidic Berasid Neutral Neutral Alkaline Beralkali Z Alkaline Beralkali Neutral Neutral Acidic Berasid Neutral Neutral

A B C D

29. Which of the following shows the Orion? Antara yang berikut, manakah merupakan buruj Belantik?

30. The lid of a bottle of strawberry jam taken out from a fridge is very tight. Which of the following method below will enable you to open the metal cap more easily? Penutup botol jem strawberi sangat ketat apabila dikeluarkan dari peti sejuk. Manakah kaedah di bawah yang membolehkan penutup logam tersebut dapat dibuka dengan mudah? A

Section B Instructions : Write your answers in the spaces provided. 1. Tiga buah kelalang kon telah diisi dengan 500 ml air berwarna, telah dimasukkan ke dalam tiga bikar yang berisi air bersuhu 45C, 55C dan 65C. Rajah 3 menunjukkan keputusan penyiasatan tersebut.

Diagram 3/ Rajaha) 3 State:Nyatakan: (i) what is changed (manipulated variable): apa yang diubah (pembolehubah dimanipulasi): .

( 1 markah) (ii) what is observed (responding variable): apa yang diperhati (pembolehubah bergerak balas): . ( 1 markah) (ii) what is kept the same (responding variable): apa yang ditetapkan (pembolehubah dimalarkan): . ( 1 markah) b) Give a suitable reason (inference) to explain the level of the coloured water in the test tube when the conical flask in immersed in 65C of water? Berikan satu alasan (inferens) yang sesuai untuk menjelaskan paras air berwarna di dalam tabung uji apabila kelalang kon dimasukkan ke dalam air bersuhu 65C. ............................................................................................................................ ( 1 markah) c) What conclusion can be made from this investigation? Apakah kesimpulan yang boleh dibuat daripada penyiasatan ini? ............................................................................................................................. ............................................................................................................................. ( 1 markah) Diagram 3 shows the results of an investigation conducted by Hasnita in her school laboratory. Jadual 2 menunjukkan keputusan yang dijalankan oleh Hasnita di dalam makmal sekolahnya.

Diagram 2/ Rajah 2

(a) State one reason (inference) to explain why the size of the balloon in beaker P is bigger. Nyatakan satu sebab untuk menerangkan mengapa saiz belon dalam bikar mengembang. ........................................................................................................................... ( 1 markah) (b) State one observation to support your answer in 3(a) Nyatakan satu pemerhatian untuk menyokong jawapan kamu di 3(a). ........................................................................................................................... . ( 1 markah) (c) State Nyatakan (i) what is kept the same (constant variable) in this investigation. apa yang ditetapkan (pembolehubah dimalarkan) dalam penyiasatan ini. ....................................................................................................................... . ( 1 markah) (ii) what is measured (responding variable) in this investigation. apa yang diukur (pembolehubah bergerak balas) dalam penyiasatan ini. ....................................................................................................................... . ( 1 markah) (d) What is relationship between the temperature of water and the size of balloon? Apakah hubungan di antara suhu air dengan saiz belon? ............................................................................................................................. ............................................................................................................................. ( 1 markah) 3. A group of pupils carried out an investigation to study the melting of ice. An ice cube is placed into three beakers which contained 20ml, 40ml and 60ml of water respectively. The temperature of the water in the beakers are kept the same. Table 1 shows the result of the investigation.

Sekumpulan murid menjalankan satu ujikaji tentang peleburan ais. Seketul ais diletakkan di dalam 3 buah bikar yang mengandungi 20 ml, 40 ml dan 60 ml air. Suhu air adalah sama. Jadual 1 menunjukkan keputusan ujikaji. Volume of water/ ml Isipadu air/ ml Time taken for ice to melt fully/ second Masa yang diambil untuk ais melebur sepenuhnya/ saat Table 1/ Jadual 1 a) What is the trend of change in the time taken for ice to melt fully? Apakah corak perubahan masa yang diambil untuk ais melebur sepenuhnya? ................................................................................................................................. ( 1 markah) (b) State Nyatakan (i) what is changed (manipulated variable) in this investigation. apa yang diubah (pembolehubah dimanipulasi) dalam penyiasatan ini. .................................................................................................................. . ( 1 markah) (ii) what is measured (responding variable) in this investigation. apa yang diukur (pembolehubah bergerak balas) dalam penyiasatan ini. ................................................................................................................. ( 1 markah) (c) What is relationship between the volume of water and time taken to ice melt fully? Apakah hubungan di antara isipadu air dengan masa yang diambil ais melebur sepenuhnya. 20 50 40 45 60 40

....................................................................................................................................... ....................................................................................................................................... . ( 1 markah) (d) Predict the time it takes for ice to melt if 100ml of water is used. Ramalkan masa yang diambil oleh ais untuk melebur jika 100 ml air digunakan. ..................................................................................................................................... ( 1 markah) 4. Diagram 3 shows an investigation about the properties of chemical substances. Rajah 3 menunjukkan satu penyiasatan tentang sifat kimia bahan.

Diagram 3/ Rajah 3 After the litmus paper is immersed into solution X, Y and Z, the results are recorded as below. Selepas kertas litmus dimasukkan ke dalam larutan X, Y dan Z, keputusan penyiasatan direkodkan seperti di bawah. Beaker J : The blue litmus paper changes into red colour. Bikar J : Kertas litmus biru bertukar kepada warna merah. Beaker K : No change in colour of litmus paper. Bikar K : Tiada perubahan warna kertas litmus. Beaker L : The red litmus paper changes into blue colour. Bikar L : Kertas litmus merah bertukar kepada warna biru.

a) What is the purpose (aim) of this investigation? Apakah tujuan penyiasatan ini? ............................................................................................................................... b) State one information gathered in this investigation. Nyatakan satu maklumat yang dikumpul dalam penyiasatan ini. ................................................................................................................... c) State the relationship between the variable that is changed (manipulated) and the variable that is observed (responding)? Nyatakan hubungan di antara apa yang diubah (manipulasi) dan apa yang diperhati (bergerakbalas) ............................................................................................................................ ............................................................................................................................ . d) State one reason (inference) about the observation in beaker J. Nyatakan satu sebab (inferens) tentang pemerhatian dalam bikar J. .............................................................................................................. .................................................................................................................. e) State another observation to support the reason (inference) in 4(d). Nyatakan satu pemerhatian lain untuk menyokong sebab (inferens) di 4(d). ....................................................................................................................... .........................................................................................................................

1
SECTION A

B D D B C C B D C

11 13 14 15 16 17 18 19 20

A C A D B C D D C

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

A B A C A D B A B C

ANSWER SCHEME FINAL/2008)A 2 D SC YR 5 12

3 4 5 6 7 8 9

10

SECTION B 1 .a) i. Suhu air ii. kenaikan aras ais iii. jenis kelalang kon b) c) Haba menyebabkan pengembangan berlaku/ bahan mengembang apabila menerima haba Haba menyebabkan pengembangan berlaku/ etc

2 a) haba menyebabkan udara dalam belon mengembang b) Belon P mengembang c) i. Jenis belon ii. saiz belon d) 3 Semakin bertambah suhu, semakin bertambah besar saiz belon a) Berkurang b) i. Isipadu air ii. masa yang diambil ais melebur sepenuhnaya C) semakin bertambah isipadu air, semakin berkurang masa yang diambila ais melebus sepenuhnya. d) 30 saat 4a untuk menyiasat hubungan antara jenis larutan dengan penukaran waran kertas litmus merah dan biru,,

b) Penukaran warna kertas litmus c)Jika bahan asid maka ia menukarkan warna kertas litmus biru ke merah, neutral tidak menukar warna kertas manakala bahan alkali menukar kertas litmus merah ke biru. d) larutan j menukar kertas litmus biru ke merah,larutan K tidak menukar warna kertas litmus, manakala larutan L menukar kertas litmus merah ke biru. ** guru boleh menggunakan mana-mana jawapan yang sesuai.