Anda di halaman 1dari 13

DEFINISI ABSEILING

Menurut Kamus Dwibahasa Oxford Fajar (2004), abseil bererti turun dengan menggunakan tali yang diikat pada tempat tinggi. Maka, abseiling merupakan satu aktiviti turun dari tempat tinggi ke tempat yang rendah. Aktiviti ini memerlukan daya tahan otot tangan dan kaki yang kuat untuk membuat aktiviti penurunan. Aktiviti ini juga memerlukan kemahiran imbangan yang tinggi. Ia juga dapat mendisiplinkan para peserta atau seseorang individu untuk menghadapi saat-saat kecemasan atau membina keyakinan yang tinggi terhadap para peserta apabila berada di tempat yang tinggi. Melalui aktiviti abseiling, para peserta dapat mempelajari cara- cara atau teknik penggunaan tali atau penurunan tali dengan menggunakan peralatan- peralatan khas. Peserta akan diajar bagaimana menggunakan tali atau cara menurun curam, disamping diajar bagaimana menjaga dan menyimpan tali tersebut. Apa yang pasti ialah aktiviti abseiling dapat memberi kepuasan kepada para peserta, terutama kepada peserta yang tidak pernah melakukan aktiviti sebegini sebelum ini. Walaupun aktiviti ini kelihatan amat merbahaya, dengan penggunaan teknik penurunan yang betul dan keazaman yang tinggi, ia dapat mengurangkan rasa gemuruh dan takut para peserta. Secara tidak langsung, aktiviti ini telah membentuk sahsiah diri para peserta dengan lebih baik.

PERALATAN KEPERLUAN ABSEILING


1. TALI
Tali memainkan peranan penting dalam aktiviti abseiling. Terdapat dua jenis tali yang digunakan dalam aktiviti tesebut, iaitu tali statik dan tali dinamik.

JENIS-JENIS TALI
Tali Dinamik
Tali yang mempunyai warna serta corak yang pelbagai mengikut jenama serta

pengeluarannya. Lembut, mudah dibengkokkan dan mengikut jenis permukaan cerunan. Saiz : 7.8 mm, 8.8 mm, 9.8 mm, 10.5mm dan 11mm Tali dinamik standard - tidak mempunyai balutan kalis air tetapi boleh digunakan pada kawasan yang mempunyai kelembapan yang tinggi. Tali dinamik double dry - lapisan kalis air dan dapat digunakan dalam keadaan cuaca yang lembap.

Tali Statik
Jenis tali yang mempunyai keanjalan yang tinggi. Biasa digunakan dalam aktiviti menyelamat. Saiz : 9 mm, 10mm, 11mm dan yang paling tebal ialah 12.5mm. Agak keras dan tidak mudah dibengkokkan.

Tali Kernmental

SAIZ TALI DAN KEGUNAANNYA


Saiz tali 7.5 mm 9 mm 10 mm Biasa Flex Sheath Jenis Berat / meter Menyelamat. 39 gm Rekreasi Rekreasi 53 gm 74 gm 15.6 kN 19.3 kN 23.1 kN Kekuatan

Kegunaan

Tali kecemasan Untuk safety lines. Pendidikan outdoor abseiling, top roping

10 mm

Biasa

Rekreasi

74 gm

23.1 kN

Caving

11 mm 11mm

Flex biasa

Menyelamat Rekreasi

82 gm 82 gm

26.9 kN 26.9 kN

Keselamatan Aktiviti lasak - caving (fixed ropes)

11mm

Flex

Aktiviti lasak

82 gm

26.7 kN

Outdoor, climbing gyms (toproping)

12.5mm Flex

Menyelamat

104 gm

40.5 kN

Fire Service, rescue teams, height safety

Hemp (kuat, lembut, senang dibentuk)

Cotton (lembut dan mudah rosak)

FIBRE ASLI (Tali Manila)

Sisal (kembang dan licin bila basah)

BAHAN DALAMAN TALI

Sabut (ringan dan kurang kukuh)

BUATAN MANUSIA (dua kali lebih kuat)

Nylon

Polyester

PUNCA KEROSAKAN TALI

Geseran - Tali mungkin melalui bucu yang tajam dalam keadaan tali yang tegang atau ditarik pada permukaan yang kasar sehingga menghauskan lembar tali. Terluka - Belitan tali berulang-ulang kali, pasir halus masuk ke dalam tali, kesan pergeseran yang menyebabkan lembar tali (dalam dan luar terputus) menjadi putus. - Ini dapat dikesan apabila tali menjadi longgar dan saiznya menjadi lebih besar. Apabila tali terlalu basah dan lembap akibat terkena air. Tali tidak tersusun dengan baik yang menyebabkannya bengkok. Cuaca terlalu panas. - Tali akan menjadi kerekod apabila terkena haba yang kuat. - Terdedah kepada pancaran matahari yang kuat pada jangka masa yang lama. Asid / alkali - Walaupun tali buatan manusia tahan bahan kimia, jika terkena asid atau pelarut atau sperid yang kuat, ia akan merosakkan tali. - Tali manila akan mengalami kerosakan yang teruk apabila terkena bahan kimia terutama asid dan alkali. - Sebagai langkah keselamatan, semua tali yang tercemar hendaklah diberhentikan penggunaannya. (dihapuskan sama sekali) Terkena serangan Cendawan @ kulat - Tidak seperti tali asli, tali buatan manusia tidak terjejas apabila terkena cendawan atau kulat. - Semua tali asli yang basah atau lembap hendaklah dikeringkan tanpa menggunakan haba jika tidak digunakan.

PENJAGAAN TALI

Elakkan dari memotong tali. Elakkan dari simpulan tetap. Elakkan dari melalui bucu tajam. Elakkan dari tersentap semasa menggunakannya. Simpan di tempat yang kering dan tinggi. Jika basah, jemur di tempat yang redup/ teduh. Periksa tali selalu. Simpan di dalam bekas atau beg kanvas/ plastik bagi mengelakkan kekotoran serta mudah dibawa. Simpan di tempat yang kering dan berudara serta jauhkan daripada minyak atau bahan kimia. Jangan simpan di atas lantai, simen atau tempat yang nudah berkarat. Tali hendaklah diberi nombor dan direkodkan sejarahnya. Apabila membuat ikatan di pokok, tali harus dilapik dengan guni untuk mengelakkan daripada tergeser dengan benda tajam.

PEMBERSIHAN TALI
Bersihkan tali dengan air suam / normal Jemur tali di bawah bangunan beratap yang mempunyai

pengaliran udara yang baik.

PENYIMPANAN TALI
Tali perlu dikemaskan supaya mudah dibawa, tidak berjuntai dan paling penting ia dapat melerai dengan bebas dan tanpa kekusutan ketika dilontarkan.

Beberapa teknik menggulung tali ialah : Mountaineers Coil Butterfly Coil

2. carabinar
Carabinar diperbuat daripada aloi/ besi yang tahan lasak. Kekuatan carabinar sekurang- kurangnya hendaklah mampu menampung kekuatan empat orang (di uji). Ia biasanya mampu bertahan sehingga 10 tahun. Namun begitu, ia bergantung pada tugas yang akan dilakukan oleh carabinar.

JENIS CARABINAR

1. Karabiner Screw gate

2. Karabiner Bend gate

3. Karabiner auto lock

BENTUK CARABINAR
Bentuk D penyambung antara peralatan berpermukaan bulat dan peralatan

berpermukaan petak.

BentukO penyambung antara permukaan bulat dengan peralatan yang mempunyai permukaan bulat.

3. FIGURE OF EIGHT

BENTUK LAPAN BULAT/ Figure Of 8 Classic - Untuk penurunan rappelling. - Sesuai untuk penurunan jarak dekat.
BENTUK LAPAN BERSUDUT/ Huit / Huit Antibrulure digunakan untuk penurunan abseiling. sesuai untuk penurunan jarak jauh. BENTUK LAPAN ADA PENABAT HABA/ Rescue 8 Untuk tugas-tugas menyelamat.

Alat yang disambung pada tali bagi mengawal pergerakan dan keadaan tali. mengelakkan tali berpintal. Untuk turunkan peserta.

Alat penyambung ke karabiner.


Sebagai brek semasa aktiviti abseiling.

FUNGSI FIGURE OF EIGHT

4. HARNESS
Harness diperbuat daripada webbing yang kuat dan kukuh. Jangka hayat sesuatu harness ialah antara 5 tahun atau bergantung pada tugas yang dilakukan oleh harness tersebut.

JENIS-JENIS HARNESS

CHEST HARNESS

SEAT HARNESS

FULL BODY HARNESS

Sarung tangan digunakan sebagai pelindung tangan daripada melecet akibat geseran tali. Ia melindungi tangan daripada dinding batuan dan tali untuk melakukan aktiviti abseiling. Alat figure of 8 menjadikan tali sangat panas hasil daripada gesekan yang berlaku. Maka, sarung tangan melindungi dari kemelecetan tangan serta memastikan kekemasan pegangan tangan kepada tali.

6. topi keledar

Topi keledar yang kukuh, ringan dan tahan lasak adalah baik untuk aktiviti abseiling. Ia dapat mengelakkan peserta dari mengalami kecederaan yang serius semasa kemalangan berlaku. Cara pemakaian helmet mestilah betul dan tidak longgor apabila memakainya.

7. sling

Sling diperbuat daripada tali gentian nilon. Ia digunakan sebagai pengikat atau penyambung seat harness. Biasanya sling berbentuk bulat dan boleh didapati dalam ukuran 220 240 cm. Selain itu, sling berupaya menampung beban sehingga 2.5 tan. Sling juga membantu pendaki sambung tali atau carabiner pada bahagian lain.

8. pelindung lutut
Pelindung lutut yang digunakan

diperbuat daripada plastik. Semasa menjalani aktiviti abseiling, pelindung lutut melindungi lutut daripada objek tajam dan luka. Sekiranya, peserta abseiling tergelincir atau terhantuk di batu semasa menuruni kawasan tinggi,

pelindung lutut ini mengelakkan seseorang itu daripada cedera yang parah di bahagian kakinya.

9. kasut
Kasut amat penting semasa melakukan aktiviti abseiling sebagai pelindung kepada kaki peserta. Khususnya kasut kanvas memudahkan pergerakan dan selesa untuk dipakai.

Tambahan tapak kasut yang kuat amat penting untuk cengkaman agar tidak tergelincir semasa

aktiviti abseiling dilakukan.

aspek keselamatan aktiviti abseiling


SEBELUM TURUN DENGAN TALI
1. Pastikan semua peralatan yang digunakan berada dalam keadaaan selamat. 2. Pastikan semua peralatan telah dipakai dan dipasang dengan lengkap dan betul. 3. Periksa peralatan yang dipakai dengan rakan. 4. Pastikan anda melapor kepada pengawas diatas sebelum keluar ke platform.

SEMASA TURUN DENGAN TALI


1. Pastikan Belaying berada dalam keadaan sedia. 2. Keluar ke platform dengan perlahan-lahan. 3. Tangan seharusnya berada dalam kedudukan brek. 4. Apabila mendapat arahan dari pengawas, barulah peserta harus mula bergerak ke bawah. 5. Sejurus selamat sampai di bawah, laporkan kepada pengawas bertugas sekiranya berasa pening, sengal, terseliuh dan sebagainya.

SISTEM BELAY

TUGAS BELAY
Sistem ini bertanggungjawab untuk menyempurnakan aktiviti abseiling yang dijalankan. Antara tugasannya ialah :

a) Bertugas menjaga keselamatan penurun ketika menurun. b) Tali akan ditarik untuk memberhentikan penurun dan mengendur tali agar penurun boleh bergerak semula. c) Tangan atas bertugas sebagai penegang. d) Tangan bawah bertugas sebagai pengimbang. e) Petugas harus menumpukan perhatian sepenuhnya terhadap penurun sehingga individu itu selamat sampai ke bawah. f) Petugas juga hendaklah memastikan peralatan cukup selepas ditanggalkan oleh penurun.

ARAHAN ABSEILING
ARAHAN ABSEILING On belay, Belay on Up rope Slack Tension MAKSUD ARAHAN Adakah belay sudah bersedia? Menegangkan tali dengan serta merta jika terdapat kenduran. Mengendurkan sedikit tali untuk menurun. Kukuhkan sedikit tali dan tegangkan tali untuk mengelakkan pelatih jatuh. Falling Kedudukan kukuh dan bersedia untuk jatuh. Tali ditegangkan. Off belay, Belay out Selamat mendarat.