Anda di halaman 1dari 3

Zaman Prasejarah di Malaysia

Bab 2: Zaman Pra Sejarah SMK Danau Kota, Kuala Lumpur

Pengenalan Zaman Prasejarah dunia dibahagikan kepada zaman Paleolitik, zaman Mesolitik, zaman Neolitik dan zaman logam. Tempoh masa setiap zaman berbeza antara satu sama lian bergantung kepada tahap kemajuan disesuatu tempat. Di Malaysia, zaman prasejarah terbahagi kepada zaman paleolitik, zaman neolitik dan zaman logam. Pusat arkeologi Universiti Sains Malaysia membuktikan Malaysia tidak mengalami zaman Mesolitik.

Zaman Paleolitik Zaman Paleolitik bermula kira-kira 200,000-300,000 tahun dahulu.

Ciri-Ciri Penempatan

Lokasi di Malaysia

Masyarakat paleolitik hidup secara berpindah randah. Masyarakat paleolitik tinggal di kawasan terbuka, di dalam gua dan di sekitar tasik.

Kegiatan dan Peralatan

Kepercayaan

Rosle Bin Yasin

Masyarakat paleolitik mengamalkan cara hidup sara diri seperti memburu binatang liar, memungut hasil hutan seperti buah-buahan. Peralatan masyarakat paleolitik diperbuat daripada batu.

Mengamalkan kepercayaan animisme dan upacara perkuburan.

Petempatan masyarakat paleolitik di Malaysia terletak di Bukit Jawa, Kota Tampan, Bukit Bunuh di Lenggong Perak, Gua Niah, Sarawak dan Tingkayu, Sabah.

Penemuan Zaman Paleolitik di Malaysia Alat Penetak digunakan untuk menetak pokok dan memotong daging Alat repihan digunakan untuk meraut dan memotong 5 Kapak genggam

Bab 2: Zaman Pra Sejarah

SMK Danau Kota, Kuala Lumpur

Zaman Neolitik Zaman perkembangan teknologi daripada batu kepada tembikar. Zaman ini bermula kira-kira 7,000 tahun dahulu.

Ciri-Ciri Penempatan

Lokasi di Malaysia

Masyarakat zaman Neolitik tinggal di gua dan berhampiran sungai. Pada zaman ini telah wujud system bermasyarakat seperti mempunyai ketua dan membuat pembahagian kerja.

Kegiatan dan Peralatan

Kepercayaan

Gua Cha, Kelantan Bukit Tengkorak, Sabah.

Kegiatan masyarakat neolitik ialah bercucuk tanam, menangkap ikan, menternak binatang, memburu binatang, memungut hasil hutan dan berdagang secara tukar barang. Masyarakat Neolitik menggunakan peralatan daripada batu seperti beliung dan pemukul kulit kayu. Mereka juga mencipta peralatan tembikar (bekas air, periuk dan belanga) dan barang-barang kemas (anting-anting, kalung dan gelang).

Masyarakat neolitik mengamalkan kepercayaan animisme

Penemuan Zaman Neolitik di Malaysia Beliung untuk menggali tanah dan mengetam kayu Pemukul kulit kayu digunakan untuk meleperkan dan menghaluskan kulit kayu Anting-anting, artifak tembikar dan anting-anting

Rosle Bin Yasin

Bab 2: Zaman Pra Sejarah

SMK Danau Kota, Kuala Lumpur

Zaman Logam

Ciri-Ciri Penempatan

Zaman logam bermula kira-kira 4,000 tahun dahulu Pada zaman ini manusia telah menghasilkan alat logam daripada gangsa dan besi.

Lokasi di Malaysia

Masyarakat zaman logam telah hidup menetap, walaupun ada yang masih tinggal di dalam gua dan berhampiran sungai.

Kegiatan dan Peralatan

Kepercayaan

Masyarakat pada zaman ini menjalankan kegiatan bercucuk tanam, menangkap ikan, berburu, menternak binatang dan menjalankan kegiatan perdagangan secara tukar barang.

Sungai Tembeling, Pahang Gua Harimau, Perak Changkat Menteri, Perak

Masyarakat zaman logam mengamalkan kepercayaan dan pegangan hidup yang tertentu. Mereka menjalankan pengkebumian mayat menggunakan kepingan batu.

Penemuan Zaman Logam di Malaysia Kapak di Sungai Tembeling, Pahang Tulang Mawas di Raub Pahang Sabit di Lembah Bernam, Selangor Pisau di Klang Selangor Mata lembing di Sungai Tembeling, Pahang

Penemuan peninggalan manusia Perak di Bukit Jawa, Lenggong Perak, membuktikan zaman prasejarah di Malaysia bermula 200,000 hingga 300,000 tahun dahulu.

Rosle Bin Yasin