Anda di halaman 1dari 5

Bab11: Sabah

SMK Danau Kota, Kuala Lumpur

Sabah

Pengenalan Sabah dikenali dengan gelaran Negeri di Bawah Bayu.

Latar Belakang Sejarah Sabah Nama Sabah berasal daripada perkataan Saba iaitu sejenis pisang yang dipanggil pisang saba. Pisang ini juga dikenali sebagai pisang jaba oleh masyarakat Bajau. Negeri Sabah dipanggil Sabah kerana ramai penduduk sekitar pantai Barat Sabah menanam pisang ini.

Pertalian Sabah dengan Kesultanan Brunei dan Sulu Sistem pemerintahan di Sabah terbahagi kepada sistem politik kesukuan, sistem politik kesultanan dan sistem politik ketua bebas. Sistem politik kesukuan terdapat di kawasan pedalaman yang diduduki oleh peribumi seperti Kadazandusun, Murut dan orang Sungei, walaupun Sabah ditadbir oleh Kesultanan Brunei dan Sulu. Sistem politik Kesultanan diamalkan di bahagian persisiran pantai barat dan pantai timur yang ditadbir oleh Kesultanan Brunei dan Sulu. Sultan Brunei, Sultan Muyiddin menyerahkan kawasan timur laut Brunei kepada Sultan Sulu kerana pertolongannya menewaskan musuh pada tahun 1874.

Masyarakat Sabah
Rosle Bin Yasin

Dianggarkan terdapat 30 kumpulan etnik di Sabah. Antara kumpulan etnik utama ialah Kadazandusun, Bajau, Melayu-Brunei, Murut, Suluk, orang Sungei, Kedayan dan Bisaya. Orang Melayu-Brunei tinggal di kawasan Pantai Barat Papar, Kimanis dan Sipitang. Orang Bajau tinggal di kawasan pantai barat dan pantai timur seperti di Kota Belud, Papar, Semporna dan Tuaran. Orang Suluk tinggal di pantai timur seperti di Semporna, Lahad Datu, Tawau dan Kudat. Orang Kadazandusun tinggal di pantai barat dan kawasan pedalaman di Penampang, Tambunan, Ranau, Papar dan Kudat. Orang Murut tinggal di Tenom, Pensiangan, Keningau dan Rundum.

47

Bab11: Sabah

SMK Danau Kota, Kuala Lumpur

Kegiatan Sosiobudaya.

Pendidikan Pendidikan tidak formal diperoleh melalui keluarga atau masyarakat bertujuan memberi kemahiran seperti memancing, memanjat, berburu, bertukang, menyumpit, bersawah dan bertukang. Pendidikan formal terhad pada pendidikan agama Islam seperti membaca al-Quran dan menulis jawi yang diadakan di surau, pondok dan rumah guru agama.

Peraturan dan Adat Resam Undang-undang adat memainkan peranan penting dalam masyarakat Sabah. Amalan undang-undang bertujuan memelihara dan menjamin kesejahteraan hidup masyarakat. Undang-undang adat seperti babas, sogit dan kepanasan yang dijalankan oleh ketua-ketua adat penting bagi mengeratkan hubungan masyarakat. Masyarakat Kadazandusun percaya seseorang yang tidak mematuhi adat akan ditimpa mala petaka seperti wabak penyakit, bencana alam serta kerosakan tanaman.

Adat Pertanian Monogit adalah upacara memuja semangat padi semasa menanam dan menuai. Perayaan penting masyarakat Kadazandusun selepas musim menuai ialah Pesta Menuai (Pesta Keamatan) dalam masa yang sama tarian Sumazau akan dipersembahkan.

Adat Perkahwinan Kumpulan etnik Sabah mempunyai adat perkahwinan yang tersendiri. Masyarakat Bajau biasanya akan mengadakan majlis perkahwinan pada 14 dan 15 hari bulan Hijrah kerana cahaya bulan terang. Cahaya bulan terang menandakan pengantin dimurahkan rezeki. Upacara perkahwinan juga diadakan pada hari Rabu dan Ahad, biasanya akan dijalankan antara kaum kerabat dengan mengadakan upacara maglamilami (beramairamai) iaitu menjamu selera dan menyaksikan hiburan.

Adat Kematian
Rosle Bin Yasin

Apabila berlaku kematian dalam masyarakat Murut, saudara mara akan memukul tiang rumah. Mayat dibersihkan dan dipakaikan dengan pakaian sebelum dikebumikan dalam posisi duduk. Mayat dibakar dalam tembikar kemudian disimpan dalam rumah selama tujuh hari

48

Bab11: Sabah

SMK Danau Kota, Kuala Lumpur

Agama dan Kepercayaan Pada peringkat awal kepercayaan masyarakat etnik di Sabah adalah pagan dan mengamakan kepercayaan animisme. Pengaruh Islam membawa perubahan secara beransur-ansur terutama masyarakat Bajau dan Melayu Brunei. Bagi menjamin keharmonian dan kebahagian hidup bermasyarakat, sistem ketua di sesebuah kampung atau orang tua di rumah panjang diwujudkan. Bagi etnik Islam ketua berperanan menguatkuasakan hukum Islam, manakala orang tua menguatkuasakan undangundang adat di kalangan etnik bukan Islam.

Agama dan Kepercayaan etnik Kadazandusun Mengamalkan kepercayaan animisme sebahagian kecil beragama Islam. Mereka mempercayai tuhan Kinorohingan yang bersemayam di dunia lain. Roh orang mati akan pergi ke Gunung Kinabalu sebelum pergi ke syurga atau neraka. Setiap tahun selepas musim menuai padi mereka akan menjalankan upacara Magavau untuk menghormati semangat padi. Pesta Keamatan disambut sebagai tanda kesyukuran kepada Kinorohingan yang memberikan hasil padi yang banyak. Satu upacara penting dalam Pesta Keamatan ialah pertandingan Ratu Cantik atau Unduk Ngadau. Ratu Cantik melambangkan Huminodun yang telah dikorbankan menjadi padi. Bomoh untuk membuang kepanasan dipanggil Bobohizan.

Agama dan Kepercayaan etnik Murut Mengamalkan kepercayaan animisme yang mempercayai batu, pokok dan sungai mempunyai roh. Gunung Antulai atau dikenali sebagai gunung Aru (Gunung Hantu) dianggap sebagai tempat suci. Orang Murut percaya kepada Aki Kopuno iaitu kuasa yang mencipta segala-galanya. Bomoh mereka yang boleh berhubung dengan kuasa ghaib dipanggil Babalian.

Kesenian 1. 2. 3. 4. 5. Terdapat pelbagai jenis tarian masyarakat Sabah yang sering dipersembahkan dalam majlis utama setiap etnik dan kepada pelancong asing sebagai daya tarikan. Tarian Mangunatip ditarikan oleh masyarakat Murut, Tarian Sumazau oleh masyarakat Kadazandusun, Tarian Limbai oleh masyarakat Bajau dan Tarian Mangalang oleh etnik Murut. Kebanyakan alat muzik masyarakat Sabah diperbuat daripada buluh seperti Bas, Sompoton dan suling. Seni bina masyarakat Sabah yang unik dapat dilihat pada rumah panjang tempat tinggal orang Murut dan Rungus yang diperbuat daripada buluh, rotan dan daun rumbia. Masyarakat Sabah juga mahir membuat pelbagai jenis kraftangan seperti kain tenunan, senjata, alat muzik dan anyaman bakul dan tikar.

Rosle Bin Yasin

49

Bab11: Sabah

SMK Danau Kota, Kuala Lumpur

Kegiatan Ekonomi

Kegiatan Ekonomi Tradisional

Perdagangan

Kebanyakan penduduk Sabah menjalankan kegiatan ekonomi sara diri seperti pertanian, memungut hasil laut, memungut hasil hutan dan menangkap ikan. Pertanian dijalan secara pindah menanam padi huma dan prtanian kekal menanam padi sawah. Masyarakat Sabah juga menanam ubi, keledek, sayur-sayuran, buah-buahan, kelapa dan menternak binatang. Penduduk di persisiran pantai seperti Melayu-Brunei, Suluk dan Bajau menjalankan kegiatan memungut hasil laut seperti agar-agar, timun laut dan karang laut. Orang Bajau merupkan penyelam dan pengutip hasil laut yang mahir. Kegiatan menangkap ikan dijalankan oleh masyarakat yang tinggal di persisiran pantai. Gua Gomantong di Sandakan merupakan pengeluar utama sarang urung yang diekspot ke China. Orang Murut menjalankan kegiatan memungut hasil hutan seperti damar, rotan dan madu lebah.

Pasar tamu merupakan tempat masyarakat bertukar-tukar barangan dan berjual beli. Masyarakat Sabah menjalankan perdagangan secara tukat barang. Perdagangan yang dijalankan dengan pedagang Cina menggunakan mata wang. Di pasar tamu ramai peniaga dari kawasan pedalaman dan kampong yang berdekatan berkumpul untuk menjual hasil dagangan mereka. Orang Bajau, Melayu-Brunei dan Suluk memperdagangkan hasil laut dan beras. Orang Kadazandusun dan Murut memperdagangkan hasil hutan. Pasar tamu dapat mengeratkan hubungan antara etnik dan mewujudkan semangat muhibah dan harmoni

Kesimpulan Dengan mempelajari latar belakang sesuatu etnik, kita akan dapat memahami budaya etnik dan dapat meningkat perpaduan nasional di kalangan warga Malaysia.

Rosle Bin Yasin

50

Bab11: Sabah

SMK Danau Kota, Kuala Lumpur

Rosle Bin Yasin

51