Anda di halaman 1dari 48

PAGE I

KATA PENGANTAR Sejak diberlakukannya Permendiknas 22 tahun 2006 tentang Standar Isi , pembelajaran Bahasa Inggris di SMP menggunakan pendekatan berbasis jenis teks ( Genre Based Approach ). Jenis-jenis teks yang diajarkan di SMP meliputi Descriptive text, Procedure text, Recount text, Report text dan Narrative text. Modul ini berisi rangkuman berbagai materi mengenai jenis Narrative Text, tujuan komunikasi, struktur dan ciri-ciri kebahasaannya yang dapat membantu siswa dalam memahami dan menguasai jenis Narrative Text . Modul ini juga diperlengkapi dengan Materi Pembahasan dan contoh-contoh analisis teks berbentuk naratif serta latihan dan materi tes ketrampilan berbahasa Reading (membaca), dan Writing (menulis), yang diambil dari berbagai sumber. Tiada gading yang tak retak, sangat disadari bahwa modul ini jauh dari sempurna sehingga kritik dan saran yang membangun sangat diharapkan. Semoga modul ini bermanfaat.

Semarang, Januari 2011 Penulis

PAGE II

Daftar Isi
Kata Pengantar .. Daftar Isi Petunjuk Siswa .. Standar Kompetensi, Kompetensi Dasar, Indikator . Dan Tujuan Pembelajaran Materi Pembahasan , Analyzing The Generic Structure Exercises . Test .. Daftar Pustaka . Kunci Jawaban 5 16 21 30 41 42 i ii 1 2

UNDERSTANDING TEXT TYPES 1


PEMBELAJARAN TEKS BERBENTUK NARRATIVE UNTUK SISWA KELAS IX SEMESTER 2

Nuning Purnamawati NIP. 19670602 199403 2 005

PAGE 1

Petunjuk Siswa

Siswa mempelajari Materi Pembahasan tentang Narrative Text sebelum menerima penjelasan guru. Siswa mencatat kata-kata sulit untuk ditanyakan kepada guru.

Dalam mempelajari contoh-contoh menganalisa Narrative Text dan latihan-latihan akan dipandu oleh guru.

Langkah terakhir adalah siswa mengerjakan test secara mandiri.

PAGE 5

MATERI PEMBAHASAN

A. WHAT IS NARRATIVE TEXT ?

Narrative is an account of a sequence of events, usually in chronological order. Relating to kinds of text, which student has to complete studying in high school, narrative is a text which retells the story or previous experiences. The purpose of the text is to entertain or amuse readers or listeners about the story.

PAGE 6

B. FORMS OF NARRATIVES TEXT


Common forms of narrative text which are studied in high school are:

1. Legend
A legend is a narrative of human actions that are perceived both by teller and listeners to take place within human his story. Typically, a legend is a short,traditional and historicized narrative performed in a conversational mode. Some define legend as folktale. The example of legend in narrative text are : Sangkuriang Malin Kundang The legend of Tangkuban Perahu The story of Toba lake , etc

PAGE 7

2. Fable
A fabel is a short allegorical narrative making a moral point, traditionally by means of animal characters who speak and act like human beings. The example of fable in narrative text are: Mousedeer and crocodile. The Ants and the Grasshopper The smartest parrot, etc

PAGE 8

3. Fairy tale
A fairy tale typically features such folkloric characters as fairies, goblins, elves, trolls, dwarves, giants or gnomes, and usually magic or enchantments. The example of fairy tale in narrative text are: Cinderella Snow white Pinocchio Beauty and the beast The story of Rapunzel, etc

PAGE 9

4.Science Fiction

Science fiction is fiction based upon some imagined development of science, or upon the extrapolation of a tendency in society. Science fiction is that class of prose narrative treating of a situation that could not arise in the world we know. Some examples of science fiction are: To the Moon from the Earth by Jules Verne Starship Trooper by Robert Heinlein A Space Odyssey by Arthur C. Clarke

PAGE 10

C. THE SOCIAL FUNCTION OF NARRATIVE TEXT The social function ( the purpose/the goal ) of narrative text is to tell stories or past events and entertain the readers or listeners about the story. . D. GENERIC STRUCTURE OF NARRATIVE TEXT

Orientation:(Beginning or introduction) Introduces main characters, setting and time.The opening paragraph introduces characters / participants of the story and sets the scene (it answers the questions who, when, what and where)

Complication:(Middle) The problem happens among the characters .It is about the problems which involve the main characters in the story developed

Resolution:(Ending) The problem is dissolved. It is about how the problems in the story are solved (better or worse). Here, the main characters find ways to solve the problems.

PAGE 11

E. LANGUAGE FEATURES OF NARRATIVE TEXT Using processes verbs Using temporal conjunction (Penggunaan kata penghubung yang menunjukkan waktu ex : One day, a week, later, then, a long, long time ago, when, etc Using Simple Past Tense (Penggunaan Tenses Masa Lampau)

SIMPLE PAST TENSE

A. B.

THE USE : TO DESCRIBE THE ACTION THAT HAPPENED IN THE PAST. THE FORMS : VERB 2 (+) SUBJECT + VERB 2 + COMPLEMENT (--) SUBJECT + DIDNT + VERB 1 + COMPLEMENT (?) DID + SUBJECT + VERB 1 + COMPLEMENT + ? TO BE 2 ( WAS , WERE ) WAS IS USED IF THE SUBJECT : I, HE, SHE, IT WERE IS USED IF THE SUBJECT : YOU, WE , THEY THE ADVERB OF TIME : YESTERDAY (KEMARIN) LAST(YANG LALU) LAST WEEK( MINGGU YANG LALU) LAST MONTH LAST YEAR LAST SUNDAY LAST MONDAY . AGO (YANG LALU) TWO DAYS AGO THREE WEEKS AGO A YEAR AGO

C.

PAGE 12 VERB 1 DO CUT EAT WRITE GO SAY DRIVE READ COOK BORROW HELP PAINT GET CLEAN STUDY READ SPEAK TELL SWEEP HAPPEN END PRAY DANCE TRY FOLLOW DRINK LIVE LEAVE BEGIN START BUY BRING DRAW TEACH SLEEP LEARN VERB 2 DID CUT ATE WROTE WENT SAID DROVE READ COOKED BORROWED HELPED PAINTED GOT CLEANED STUDIED READ SPOKE TOLD SWEPT HAPPENED ENDED PRAYED DANCED TRIED FOLLOWED DRANK LIVED LEFT BEGAN STARTED BOUGHT BROUGHT DRAWED TAUGHT SLEPT LEARNED TOOK PUT HIT

Take
PUT HIT

PAGE 13

Using noun phrases (Penggunaan frasa kata benda yang kaya dengan adjective , misalnya : long black hair, two red apples.

Using Pronouns , example: I, me, they, their, its, it etc.

Using Nouns, example :: traveler, bundles, tree, road, stepsister, housework (pekerjaan rumah tangga), etc.

Using Saying verb yang menandai ucapan example said, told, promised dan thinking verb yang menandai pikiran, persepsi atau perasaan tokoh dalam cerita misalnya : thought, understood, felt etc.

PAGE 14

F. TYPES OF NARRATIVE: 1. Adventure narrative that contain about the struggle, dangerous, survived, heroic, treacherouse. 2. Fiction narrative that contain about the aliens, laser, space suttle, dimension, mutant. 3. Fantasy narrative that contain about magical, apparition, vanishing, shimmering, supernatural. 4. Romance narrative that contain about the embrace, jealously, desire, true love etc. 5. Mystery / crime narrative that contain about identify, investigate, secret, surveillance. 6. Historical narrative that contain about the historical of country, town, city and land.

PAGE 15

Istilah-istilah penting yang perlu diketahui dalam Narrative Genre : Specific/individual participant : Tokoh cerita bersifat spesifik atau khusus, yang mengacu pada satu atau beberapa individu dan tidak berlaku pada semua/ general. Material Process disebut juga dengan istilah Action verb yaitu kata kerja yang mengacu pada aksi atau tindakan dari si tokoh, misalnya : makan (eat/ate/ eaten), tidur (sleep/slept), berenang (swim/swam/ swum),dll. Behavioral process disebut juga dengan istilah lain Verbal process atau speaking verbs misalnya, say, tell,speak, etc. Relational Process disebut juga dengan istilah Linking verb (Kata kerja penghubung) yang berguna untuk menghubungkan subjek dengan pelengkap (sebagai Subject Complement). misalnya, to be (is,am,are,was,were) taste, look, seem, become, smell, consist of, derive from, function as, etc. Mental Process disebut juga Thinking verb yaitu kata kerja yang berhubungan dengan persepsi panca indra atau persepsi batiniah, misalnya guess, think, feel, etc. Temporal conjunction : Konjungsi/kata penghubung waktu yang menghubungkan kejadian satu dengan yang lain, misalnya firstly, then, next, afterthat, meanwhile, at that time, etc. Temporal circumstance : Keterangan waktu, misalnya Once, once upon time, etc.

PAGE 16

ANALYZING THE GENERIC STRUCTURE Tittle :The Ant and the Dove Orientation There was once a little black ant that has ever been saved by a kind white dove form a danger searching for food at the bottom of the tree. Suddenly he heard something moving slowly nearby.

Complication Looking up the saw a cruel-looking man stalking forward toward the tree. He had a big gun which he kept pointed up in the air, ready to shoot. How horrified our friend must have felt, for at that moment he caught sight of his friend, the dove in that tree. The dove had saved his life Quickly, and with all his strength, the ant ran up the tree, calling the bird to fly away. Resolution The bird recognized her fiend, the ant and in a twinkle she had spotted the man with the gun. Quikcly she flew away, and the bird was out of sight in a moment.

Reorientation The ant was so happy because he had been able to warm this friend in time and so save the bird a horrible death.

Analyzing Text

PAGE 17

Example 1. Cinderella Once upon a time there was a girl called Cinderella. She lived with her stepsisters. They were very bossy. They made Cinderella do all the housework. One day an invitation to the ball came to the family. Her stepsisters would not let her go. Cinderella was sad because she wanted to go to the ball too. Her stepsisters went to the ball without her. Fortunately, the fairy Godmother came and helped her to get to the ball. At the ball, Cinderella dance with the prince. The prince fell in love with her then married her. They lived happily ever after. A. Generic Structure Analysis Orientation : introducing participants, Cinderella and her stepsisters. They lived to gether once time

Complication : describing the conflict among the participants. Cinderella wanted to come to the ball but her s tepsisters did not let her go Resolution : stating a problem solving, a happy ending. A fairy Godmother helped her to come to the ball

PAGE 18

Analyzing Text

B. Language Feature Analysis Process verb : did, helped, fell in love, lived Simple past tense pattern : there was a girl, she lived, an invitation came to the ball, etc Pronouns Nouns : She, her, they : girl, stepsisters, Cinderella, housework, invitation, ball, family, fairy God mother, prince. C. Social Function of Narrative Purpose of narrative is to amuse, / entertain and to deal the reader.

Analyzing Text

PAGE 19

Snow White Once upon a time there lived a little, named Snow White. She lived with her aunt and uncle because her parents were died. One day she heard her aunt and uncle talking about

leaving Snow White in the castle because they wanted to go to America and they didnt have enough money to take Snow White with them. Snow White didnt want her uncle and aunt to do this. So she decided to run away. The next morning she run away from home when her aunt and uncle were having breakfast, she run away into the wood. In the wood she felt very tired and hungry. Then she saw this cottage. She knocked but no one answered so she went inside and felt asleep Meanwhile seven dwarfs were coming home from work. They went inside. There, they found Snow White woke up. She saw the dwarfs. The dwarfs said; What is your name?. Snow White said; My name is Snow White. One of the dwarfs said; If you wish, you may live here with us. Snow White told the whole story about her. Then Snow white and the seven dwarfs lived happily ever after.

PAGE 20

Analyzing Text

A.

Generic Structure Analysis

Orientation : introducing specific participants; Snow White Complication : revealing a series of crisis: Snow Whites aunt and uncle would leave her in a castle, Snow White run away, Snow White felt hungry in the wood. Resolution : the crisis is resolve: the dwarfs permitted Snow White lived in their cottage .

B . Language Feature Analysis o Using saying verb o Using thinking verb o Using action verb o Using time conjunction o Using connectives o Using past tense : answered : decided : run away : once upon a time, one day : then, meanwhile : he heard her uncle

Exercises

PAGE 21

Task 1. Read the text and then analyze the generic structure of the text ! The Legend of Toba Lake Once upon time, there was a handsome man. His name was Batara Guru Sahala. He liked fishing. One day, he caught a fish. He was surprised to find out that the fish could talk. The fish begged him to set it free. Batara Guru could not bear it. He made the fish free. As soon as it was free, the fish changed into a very beautiful woman. She attracted Batara Guru so much. He felt in love with that fish-woman. The woman wanted to marry with him and said that Batara Guru had to keep the secret which she had been a fish. Batara Guru aggreed and promised that he would never tell anybody about it. They were married happily. They had two daughters. One day Batara Guru got very angry with his daughter. He could not control his mad. He shouted angrily and got the word of fish to his daugters. The daughters were crying. They found their mother and talked her about it. The mother was very annoyed. Batara Guru broke his promise. The mother was shouting angrily. Then the earth began to shake. Volcanoes started to erupt. The earth formed a very big hole. People believed that the big hole became a lake. Then this lake is known as Toba lake. Generic Structure:
ORIENTATION : ... : ... : ... ...

COMPLICATION

RESOLUTION

PAGE 22

THE FAIRY TULIP Once upon a time, there was a good old woman who lived in a little house. She had a bed in her beautiful striped tulip garden. One night, she was awakened by the sound of sweet singing and babies laughing. The sounds seemed to come from the tulip bed., but she could see nothing. On the following night she was again awakened by the sweet singing and the babies' laughing. She arose and walked quietly to the garden. To her surprise, she saw a little fairy mother crooning and rocking athe flower like a cradle. In each cup of the flower lay a little fairy baby playing and laughing. The old woman walked back to her house, and from that time on she never picked the flowers, nor did she allow her neighbours to touch them. (TARGET Bahasa Inggris SMP kelas VIII)
Generic Structure:
ORIENTATION : ... : ... : ... ...

COMPLICATION

RESOLUTION

PAGE 23

Task 2. Read the text and answer the questions that followed ! Why Doesnt a Bear Have a Long Tail? One afternoon, a mouse deer was sitting in a pit, eating nuts. He heard a tiger was coming closer and he thought the tiger was going to eat him. The mouse deer was very scared and his heart beat so hard. Then, an idea came to his mind and he made a loud noise of chewing nuts, saying, "Wow, how delicious is this tiger's eye!" He repeated it for five times. Tiger, the king of jungle, was so scared to hear that and he moved back. Tiger met a bear on the way and he said, "Hey, Bear. Do you hear what did the animal on the pit over there, eating tiger's eyes?" Bear said, "I don't know, Your Majesty," Tiger said, "Then let's see." Bear replied "But I'm scared, Your Majesty" Tiger said, "Don't worry. Let's make a deal with me. We're going to stay together, uniting our tails. If anything happens, both of us will face it." Tiger and Bear tied their tails and moved into the pit with full cautions because they were expecting to see a big enemy. The mouse deer was surprised again. He thought quickly and yelled, "Oh, that's the glutton tiger! His father owes us a white bear, now he will pay us with a black bear. Come on black, over here." Bear was so surprised. "Hey, it's a Tiger's trick! He wanted to use me to pay his father's debt!"

PAGE 24

Bear went into a panic, which also made Tiger panic because they were tied each other. Accidentally, Tiger stepped on the Bear's tail, then jumped. Bear was beaten on the ground hard, and his tail was cut off. That's why Bear doesn't have long tail. Thus the mouse deer escaped from the tiger twice. (Sahadadi Mulyana: 2004) Question 1. What does the story tell you? .. 2. Who are the main characters of the story? .. 3. Where is the setting of the story ? .. 4. Why did the mouse deer feel so scared?! .. 5. What did the mouse deer do to frighten the tiger? .. 6. How did the bear lose his tail? Tell us! .. 7. Is there any moral value of the text above? Mention! ..

PAGE 25

Task 3. Complete the story with the words in the box. Long time ago, _________(1) Arthur and his queen whished for a child. At last a daughter was born. They named it Regina. To ________(2) the baby princess, the King held a great party. Nobles and peasants, __________(3) and their ladies, were invited. All were in the joyful moment. King Arthur also invited his good friend, Baron Camelot. The Baron brought his young son, ______(4) Henry, with him. Among the quests were one good ________(5). She was Catherine . She wished the _________(6) with a gift. Waving her hand, Catherine said, My gift shall be.., Before she could continue her speak, the _________(7) door flew open. It was the devil ______(8) named Darkea. She was furious because the King didnt invite her to the_____ (9) . And my gift for the child is, said the witch, before the sun sets on her seventeenth birthday, she shall prick her finger on the spindle of a spinning wheel and sleep forever.. Then she disappeared. But Catherine was still there. She said, When theres true loves kiss, the _______(10) shall break and the princess open her eyes.. (Adapted: http/www.geocities.com/disneywonders/story4.html) Castle spell honor fairy feast King witch prince Princess knights

PAGE 26

Text Organization Orientation when who where Complication A crisis arises

A Bat and The Weasels One evening, a bat went out to hunt for food even though he was not well. As he flew after some insects, he felt dizzy and fell to the ground in a field. Before he could get up, a weasel pounced on him. Please, Mr. Weasel, the bat pleaded, please let me go!. The weasel just laughed, Certainly not! I am a great hunter of birds!

Language Features

Action Verbs (Red Color)

Saying Verbs (In Italics)

Resolution The crisis is resolved

Thinking quickly, the bat replied, Oh, but I am not a bird, I am a mouse. Look closely at my face. Dont I look like a mouse?. The weasel agreed and let him go. Feeling verbs (in bold)

Complication Another crisis arises

Time conjuncthe ground again and was caught tions and connecby a second weasel. Once again, tives
A short time later, the bat fell to he had to plead for his life. Why shouldnt I kill you? I hunt mice! Exclaimed the weasel. (underlined)

Resolution The crisis is resolved

Oh, but I am not a mouse, he answered. I am a bat. Have you ever a mouse with wings? he asked, spreading his wings for the weasel to see. The weasel was convinced and set him free. Rose Wilson,2003:12

PAGE 27

Task 4. Answer the following questions 1. What does the writer want with the story? ______________________________________________ _____________________________ 2. In which part does the writer identify the main character of the story? ______________________________________________ _____________________________ 3. In which part does the writer identify the time and place where the story happened? ______________________________________________ _____________________________ 4. Who are the characters in this story? ______________________________________________ _____________________________ 5. Who is the main character? ______________________________________________ _____________________________ 6. When did the story happen? ______________________________________________ _____________________________ 7. Where did this story take place? ______________________________________________ _____________________________ 8. What do you learn from the complication? ______________________________________________ _____________________________ 9. What do you learn from the resolution? ______________________________________________ _____________________________ 10. What moral do you learn from this story? ____________________________________________________ _______________________

PAGE 28

Task 5. Read this jumbled story, then arrange it into correct order A. B. The underworld went to Hades (Pluto). He is not only called the God of Death but also the God of Wealth because of the precious metals hidden in the earth. The story goes that Cronus learned that one of his children would overthrow him. To prevent this, every time Rhea gave birth to a child he would swallow it. However, when their son Zeus (Jupiter) was born, Rhea had him hidden on the island of Crete. Then she presented Cronus with a stone, instead of the baby, wrapped in swaddling clothes. Cronus swallowed the stone, and Zeus grew to manhood. Zeus then forced his father to disgorge his brothers and sisters, and with their help overthrew Cronus and the other Titans. The greatest power in this new universe went to Zeus, who ruled over all gods and men from his palace high on mount Olympus. He was the God of justice and the God of oaths and hospitality. He married his sister Hera, and together they became the heads of a divine family made up of themselves and ten other gods and goddesses. In the beginning, according to the ancient Greeks, there was Chaos a great mass of darkness without shape or sound or meaning. Out of this grew Night and Erebus, the shadowy world under the earth, which is the home of death. The came a wonderful thing called Love, which produced Light and Day. Mother earth, called Gaea, appeared next with Heavens blue, star-studded dome on high.

C.

D.

PAGE 29

E.

F. G.

One brother, Poseidon, ruled the sea. He always carried a three-pronged spear. When he drove his golden chariot over the waters, they became calm and smooth before him. Now that Zeus and his brothers and sisters had power over the universe, they drew lots to see who should con trol different kingdoms Monsters first inhabited this mythological world, but in time giants called Titan drove them out. Cronus was the ruling Titan, and Rhea, his sister, was his queen

(Buku Paket Bahasa Inggris Kelas III Program Bahasa: 1999) Put the result of your discussion into this chart. 1. __________ 2. __________ 3. __________ 4. __________ 5. __________ 6. __________ 7. __________

PAGE 30

TEST Choose the correct answer by crossing a,b,c,d or e The Princess and the Bowling Ball Once upon a time there was a Prince. And this Princes dad and mum somehow got it into their royal heads that no princess would be good enough for their boy unless she could feel a pea trough one hundred mattresses . So it should come no surprise that the Prince had a very hard time finding a Princess. Every time he met a nice girl, his mum and dad would pile one hundred mattresses on top of a pea and then invite her to sleep over. When the Princess came down for breakfast, the queen would ask, How did you sleep dear?. The Princess would politely say, Fine, thank you. And the King would show her to the door. Now this went for three years. And of course nobody ever felt the pea under on hundred mattresses .Then the Prince set up a plan. He invited a Princess to sleep over in the palace. The Prince told her what must she said in the next morning. When the Princess came down for breakfast the next morning, the Queen asked, How did you sleep, dear?. This might sound odd said the Princess. But I think you need another mattress. I felt like I was sleeping on a lump as big as bowling ball. The King and Queen were satisfied, and the Prince and The Princess were married. And everyone lived happily, though maybe not completely honestly, ever after. (Paket Bahasa Inggris Kelas 3 SMA jurusan Bahasa, 1994) 1. Dina : What kind of text is it? Arif : It is text. A. Procedure B. Recount C. narrative D. eport

PAGE 31

2. Shania : What is the purpose of this text? Dania : It is used to A. explain the audience how or why something occur B. tell about embarrassing or unforgettable experience C. tell about funny stories D. amuse or entertain the audience 3. Sandra : If Im not mistaken, our teacher had explained about the generic structure of the text above. But, I forget it. Can you tell me? Dyah : Of course, they are A. Orientation, events, re-orientation. B. Orientation, events, twist C. Orientation, complication, resolution D. Issue, argument for, argument against, conclusion. 4. Alifa : What kind of tense is mostly used in the text? Aliya : It uses .. A. simple present tense C. present continuous tense B.simple past tense D. past continuous tense 5. Sherly : How long did the Prince have hard time to find the suitable Princess for him? Carly : It took about A. two years C. our years B. three years D. five years 6. Rina : How the King and the Queen tested the princess for their Prince? Nadia : They asked the Princess.. A. to have breakfast with them B. to sleep over in the palace. C. To talk about their personal experience D. To sleep through 100 mattresses to feel a pea. 7. Satrio : And everyone lived happily, though maybe not completely honestly, ever after. What is the closest synonym for the underlined word? Sari : I think it is . . A. Lasting C. ended B. forever D. forward

PAGE 32

The Legend of Prambanan Temple A long time ago in Prambanan palace, lived a king named Baka with his beautiful daughter called Roro Jonggrang. Many rulers wanted to marry Roro, so they competed for her. When Bandung Bondowoso conquered Prambanan, he managed to kill King Baka in a battle. Bandung let Roro live, but she was supposed to marry Bandung. However she refused to marry him voluntarily. Her refusal made Bandung humiliated and offended. Although Roro had tried to escape, her struggle was in vain. Finally, Roro agreed to marry Bandung, but on one condition: Bandung had to build her a big wonderful palace with one thousand statues in it. Also, the task must be completed before the sun rose. Bandung agreed, he was so confident he could complete the task easily. Bandung immediately called his invisible friends for help. They did what their master ordered. The work had started and it seemed the palace would be soon completed before dawn. Knowing it, Roro was worried. What can I do? Roro thought in panic. Suddenly, she had an idea. She awoke her maids and nannies, then asked them to do their daily routines as if morning had come. They also made shadow as if there was a sun in the sky. Bandung was stunned. The sky looked red, the roosters started crowing, and the people pounded rice. Meanwhile, the job had not been finished yet. The evil spirits disappeared because they were scared of light. They hurriedly left Bandung worked to build his palace and temples alone.

PAGE 33

When Bandung realized that Roro had used tricks, he was very angry. He then cursed her. He turned her into a stone, which completed the palace and temples. Even today, the statue of Roro Jonggrang remains in the temple. 8. Who was the King of Prambanan Palace? A. Baka B. Prambanan C. Roro Jonggrang D. Bandung Bondowoso 9. Why was Bandung stunned? A. Because Roro agreed to marry him. B. Because the job had been finished. C. Because Roro turned into a statue. D. Because he thought that the morning had come. 10. When Bandung Bondowoso conquered Prambanan (Par 1, line 3) The underlined word has a similar meaning with A. hit B. ruled C. defended D. uninhabited 11. What moral value can you learn from the story? A. We should appreciate what Bandung Bondowoso did. B. We should not follow what Roro Jonggrang did. C. One will get deed that he/she has done. D. One may trick to other if it is possible.

PAGE 34

The Stingy and the Generous Long, long time ago there lived two brothers. They had completely different characters. The big brother was very stingy and greedy. He never shared his wealth with poor people. The little brother was exactly the opposite. He was generous and kind to poor people. He even had no money left because he had shared it with the poor. One day the generous brother was sitting in his garden when suddenly a little bird fell on his lap. It was wounded. He took care of it, fed it, and put it in a nice cage. After the bird was healthy, the generous brother let it fly. After some time the bird returned to him and gave him a watermelon seed. The generous brother, then, planted the seed and watered it until it grew into a good watermelon plant. Yet, the plant was very strange. It had only one fruit; a big and heavy one. When the watermelon was ripe enough, the generous brother picked it and cut it into two. How surprise he was. The watermelon was full of gold. The generous brother sold the gold and became very rich. He built a big house and bought very large field. Still, he never forgot to share his wealth with the poor. 12. How did the generous brother get the watermelon seed? A. Finding in the field B. Curing a wounded bird C. Planting the watermelon D. Asking for the seed to his brother 13. What is the main idea of the first paragraph? A. They had completely different characters B. He never shared his wealth with poor people C. Long time ago there lived two brothers. D. He generous and kind to poor people

PAGE 35

14. What can you learn from the story? A. Being greedy is a fault. B. Helping people is a must C. Having good behaviour causes good things in return D. Sharing your money with others make you poor 15. The best arrangement of the following sentences is .... 1. When he opened his mouth, his piece of meat fell into the water and was gone. 2. On the way home, he came to a bridge over a river. 3. In the river he saw another dog with a piece of meat. 4. Once, a dog was carrying a piece of meat home. 5. He wanted that meat too, so he tried to bite the other dog. 6. Finally he went home with nothing. 7. As he crossed over the bridge, he looked down into the river. A. 3 5 6 2 4 7 1 B. 3 5 2 6 4 7 1 C. 4 2 3 1 5 7 6 D. 4 2 7 3 5 1 6 THE SHIRT OFA HAPPY MAN There was once a king who was very powerful and rich. But he was unhappy, because he felt ill all the time. No doctors knew how to cure him, nor did any medicine do him good. One day, he called all his wise men to his palace and asked them what to do. There is only one way, said a very old man. If you can find a happy man, take his shirt and wear it, youll be soon cured So the King sent his men to search far all the happy men. They traveled all over the country, but they could not find one. There was no body who was completely satisfied.

PAGE 36

The men were very tired of their long search, and did not know when to go home. Just as they were worrying about that, they saw a workman who was singing merrily while he was at work. Are you happy? they asked the man. Yes, I am happy as a lark, answered the man. Give us your shirt said the men, Well give you as much money as you need. J Alas! cried the man, My shirt is dirty. 16. Why was the King always unhappy? A. He was not powerful anymore B. His men in a palace is greedy C. There were no good doctors D. He got sick all the time 17. What is the first paragraph about? A. A powerful and happy king. B. A king who is always sick. C. A hard working workman. D. An unhappy old wise man. 18. There was no body who was completely satisfied (paragraph 3) The word completely in the sentence means . A. Mainly B. Fully C. Usually D. nearly 19. What can you learn from the story? A. Looking for a good doctor is not easy B. Money can solve our difficulty C. It teaches us to be generous to the poor. D. Standing on our own feet is important

PAGE 37

Once, Juno, the queen of gods, announced, I will give a precious prize to the animal who has the most beautiful baby. So all the animals gathered at one place. They had their baby with them. Juno went to all the animals one by one. When she saw a flat-nose baby of a monkey, she remarked, What an ugly baby! This baby can never get a prize at any rate. The monkeys mother was deeply hurt by Junos insulting comment. She held her baby close to her heart and whispered into the babys ear. Dont bother, my dear child. I love you most dearly. To me you are the most precious prize. I dont want any other prize. May God grant you a long life. 20. Who offered valuable prize to the animals with the most beautiful baby? A. the mother monkey B. the baby monkey C. Juno D. the ugly baby 21. What is the main idea of paragraph 3? A. The monkey hoped the God granted her baby a long life. B. The monkeys mother was deeply hurt by Junos insulting comment. C. She held her baby close to her heart and whispered into the babys ear. D. The monkey loves her baby very much, and for her she is the most precious prize. 22. What is the main idea of the text above? A. The most precious prize. B. The most beautiful baby contest. C. A flat-nose baby of a monkey. D. The ugliest baby of a monkey

PAGE 38

23. What can we learn from the story above? A. We should be aware of animals. B. It is about how to take care of our baby. C. Winning the prize is not easy. D. Mothers love has no equals. 24. The best arrangement of the following sentences is .... 1. When he opened his mouth, his piece of meat fell into the water and was gone. 2. On the way home, he came to a bridge over a river. 3. In the river he saw another dog with a piece of meat. 4. Once, a dog was carrying a piece of meat home. 5. He wanted that meat too, so he tried to bite the other dog. 6. Finally he went home with nothing. 7. As he crossed over the bridge, he looked down into the river. A. 3 5 6 2 4 7 1 B. 3 5 2 6 4 7 1 C. 4 2 3 1 5 7 6 D. 4 2 7 3 5 1 6 A long time ago in Minahasa lived an old man with his grandson, Nando. Nando was limped. He could not walk well. His grandfather loved him very much. He never permitted Nando to go out alone. Nando's grandfather's job was looking for wood in the jungle. Nando really wanted to go to the forest with him but he never gave permission. But finally he let Nando to go to the forest with him. In the forest, Nando walked slowly behind his grandfather. He was very excited. He saw some monkeys. When his grandfather looked back, he was shocked. Nando was lost. He looked for him everywhere but he couldn't find him. Sadly, the grandfather went back home.

PAGE 39

The following day, the grandfather was back to the jungle. When he was walking, he heard a strange bird making sound "Moo poo ... Moo poo". He felt the bird said, "Opoku ... Opoku". It means "My grandpa ... My grandpa ...... The grandfather was surprised. He approached the bird. It was limped. There were tears in the bird's eyes. He knew that Nando had changed into a bird. 25. What did Nando really want to do? A. To go to the forest with his grandfather. B. To be a strange bird in the jungle. C. To look for woods in the jungle. D. To walk slowly behind his grandfather. 26. From the story we know that Nando was a ... boy. A. dishonest B. cruel C. selfish D. disobeyed 27. "He was very excited." (paragraph 2) The underlined word means .... A. curious B. glad C. eager D. relieve 28. What can we learn from the story? A. Be an obedient boy. B. Be a kindhearted boy. C. Be a supportive boy. D. Be a diligent boy.

PAGE 40

29. Arrange the following sentences into a good narrative text. 1. The five-footed bear liked to help other animals. A rabbit under a mahogany 2. One afternoon, when the five-footed bear went home, he found a rabbit under a mahogany tree. 3. But all animals who lived with him didnt feel strange. 4. Once upon a time there was a strange bear who lived in a jungle. 5. Then, the five-footed bear brought him to his home. 6. His home was open for anyone who wanted to stay. 7. He had five feet. 8. The rabbit looked hungry. A. 4 7 3 5 6 8 2 1 B. 4 7 1 3 8 6 5 2 C. 4 7 3 1 6 2 8 5 D. 4 7 3 1 5 2 6 8 Once there was an ant who lived with his colony under the ground. He liked not only cheating his friends but also being careless. His parents always 30. Him but he didnt care about it. One day he was very hungry and came to a little house there was a plate of delicious choco late cake and ate it hungrily although he was so full, he still wanted to tasted a glass of sweet orange juice near the cake. But the juice was too deep to drink and the surface was slippery. Poor ant, he fell down into the juice and time by time the juice sank him down. 30. A. agreed with C. promoted B. warned D. said

PAGE 2

Standar Kompetensi, Kompetensi Dasar, Indikator, dan Tujuan Pembelajaran

READING ( MEMBACA ) A. Standar Kompetensi

11. Memahami makna teks tulis fungsional dan esei pendek sederhana berbentuk narrative dan report untuk berinteraksi dalam konteks kehidupan sehari-hari B. Kompetensi Dasar 11.3 Merespon makna dan langkah retorika dalam esei pendek sederhana secara akurat, lancar dan berterima untuk berinteraksi dalam konteks kehidupan sehari-hari dalam teks berbentuk narrative dan report 11.4 Membaca nyaring bermakna teks tulis fungsional dan esei pendek sederhana berbentuk narrative dan report dengan ucapan, tekanan dan intonasi yang berterima untuk berinteraksi dalam konteks kehidupan sehari-hari C. Indikator

mengidentifikasi berbagai informasi dari teks naratif/report melafalkan kata, frasa dan kalimat dengan baik dan benar membaca kata frasa dan kalimat dengan intonasi yang benar membaca nyaring teks naratif/report dengan baik dan benar

PAGE 3

D. Tujuan Pembelajaran

Siswa dapat mengidentifikasi berbagai informasi dari teks naratif/report Siswa dapat melafalkan kata, frasa dan kalimat dengan baik dan benar Siswa dapat membaca kata frasa dan kalimat dengan intonasi yang benar Siswa dapat membaca nyaring teks naratif/report dengan baik dan benar

WRITING ( MENULIS ) A. 12. Standar Kompetensi Mengung kapkan makna dalam teks tulis fungsional dan esei pendek sederhana berbentuk narrative dan report untuk berinteraksi dalam konteks kehidupan sehari-hari

B. Kompetensi Dasar 12.2. Mengungkapkan makna dan langkah retorika dalam esei pendek sederhana dengan menggunakan ragam bahasa tulis secara akurat, lancar dan berterima untuk berinteraksi dalam konteks kehidupan sehari-hari dalam teks berbentuk narrative dan report C. Indikator

Melengkapi teks naratif/report Menyusun teks Menulis teks berbentuk naratif/report

PAGE 4

D. Tujuan Pembelajaran

Siswa dapat melengkapi teks naratif/report Siswa dapat menyusun teks Siswa dapat menulis teks berbentuk naratif/report

PAGE 41

DAFTAR PUSTAKA

Akhmadi , Ali, SMP Kelas 9 SMArt Steps KTSP , Ganeca, Bandung, 2007 http://desudjia.wordpress.com/2010/12/12/narrative-texts/ http://mmursyidpw.wordpress.com/download/ http://nurmanali.blogspot.com/2011/04/narrative-text.html http/www.geocities.com/disneywonders/story4.html http://www.learnerslink.com/journal_article.htmhttp:// understandingtext.blogspot.com/search/label/Narrative?maxresults=2 http://www.scribd.com/doc/79570122/What-is-Narrative-Text Priyana, Jaka, BSE, Scaffolding English for Grade IX Students,Pusat Perbukuan Departemen Pendidikan Nasional , Jakarta, 2008

PAGE 42

KUNCI JAWABAN
EXERCISES Task 1 Orientation : Once upon time.....( par 1 ) Complication : One day Batara Guru got very angry ....( par 3 ) Resolution : The mother was very annoyed ..... ( par 4 ) Orientation : par 1 Complication : par 2 Resolution : par 3 Task 2 1. It is a fabel that tells about why a bear doesnt have a long tail. 2. The main characters are mouse deer, tiger and bear. 3. The setting of the story is in a jungle. 4. Because he thought the tiger was going to eat. 5. He made a loud noise of chewing nuts and saying Wow , how delicious is this tigers eye ! he repeated it for five times. 6. Bear went into a panic, which also made Tiger panic because they were tied together. Accidentally, Tiger stepped on Beras tail, then jumped so bear was beaten on the ground hard, and his tail was cut off. 7. Yes, there is. The moral value of the story is we must be smart to escape from a danger. Task 3 1. King 2. honor 3. Knights 4. Prince 5. fairy 6. princess 7. castle 8. witch 9. feast 10.spell

PAGE 43

Task 4. 1. To amuse the reader. 2. In the orientation 3. In the orientation 4. A bat and weasels 5. A bat 6. One evening 7. In a field 8. The bat fell to the ground and was caught by a weasel twice 9. The bat could escape from the weasel. 10. Smart think is needed to save a life. Task 5 1. D 2. G 3. B 4. F 5. E 6. A 7. C TEST 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. C D C B B D B A D A 11. C 12. B 13. C 14. C 15. D 16. D 17. B 18. B 19. C 20. C 21. B 22. C 23. D 24. D 25. A 26. D 27. B 28. A 29. C 30. B

Beri Nilai