Anda di halaman 1dari 1

1.4.

2 PERAYAAN BAGI KAUM MELAYU

HARI RAYA AIDILFITRI

Disambut pada 1 syawal setelah berpuasa selama sebulan di bulan ramadhan. Perayaan ini juga disebut sebagai hari raya puasa. Umat Islam akan menunaikan Solat Sunat Aidilfitri pada pagi 1 Syawal. Meraikan kemenangan dan sebagai tanda kesyukuran kepada Allah S.W.T. atas segala hikmat kurniaan-Nya.

HARI RAYA AIDILADHA

Disambut pada 10 Zulhijjah iaitu setelah 2 bulan selepas Syawal. Ia juga dikenali sebagai Hari Raya Haji atau Hari Raya Korban. Melakukan ibadah korban. Perayaan ini melatih diri supaya bersifat sanggup berkorban untuk melakukan kebajikan.

Hari pertama dalam bulan pertama umat Islam. Menandakan 2 peristiwa penting dalam sejarah Islam iaitu untuk memperingati penghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Mekkas ke Kota Madinah pada tahun 622 Masihi dan hari keagamaan di mana umat Islam SAMBUTAN MAAL mengadakan solat sunat di masjid seluruh negeri. HIJRAH / AWAL MUHARRAM

SAMBUTAN MAULIDUR RASUL

Hari Keputeraan Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W. Disambut pada setiap 12 Rabiul Awal bersempena dengan kelahiran Nabi Muhammad S.A.W di Tanah Suci Makkah pada 20 April tahun Masihi 571 bersamaan 12 Rabiul Awal Tahun Gajah.

Rajah 9