Anda di halaman 1dari 5

Penderaan Kanak-kanak

Penderaan kanak-kanak dapat ditakrifkan sebagai suatu perbuatan yang tidak berperikemanusiaan yang dilakukan terhadap kanak-kanak sama ada secara fizikal, mental atau seksual Isu penderaan kanak-kanak telah menjadi topik perbicaraan pada awal tahun 1990-an yang merupakan satu masalah yang sangat membimbangkan masyarakat dan kerajaan. Terdapat banyak faktor berlakunya kes-kes penderaan kanak-kanak Antaranya ialah, bagi ibu bapa yang bekerja mungkin mereka menghadapi tekanan di tempat kerja. Masalah dan tekanan di tempat kerja dibawa balik ke rumah dan mereka melepaskan tekanan tersebut kepada anak- anak yang tidak berdosa. Tabiat anakanak yang masih kecil memang biasa kerana mereka perlukan perhatian daripada ibu bapa. Tindakan ibu bapa yang melepaskan geram dan tekanan mereka kepada anak-anak yang merengek kerana perlukan sesuatu adalah merupakan satu tindakan yang tidak masuk akal. Ibu bapa yang tidak berfikiran matang ini mungkin akan memukul, menerajang, mencucuk putung rokok, atau sebagainya. Apalah dosa mereka sehingga diperlakukan sebegitu. Faktor lain yang menjadi punca penderaan kanak-kanak adalah kerana masalah kewangan yang dihadapi oleh sesebuah keluarga itu. Masalah kewangan yang melanda sesebuah keluarga akan menyebabkan mereka bertindak ganas terhadap anak-anak. Jika anak-anak meminta duit belanja atau keperluan lain, sudah semestinya anak akan menjadi mangsa sepak terajang mereka. Keadaan sebegini amat menyedihkan kerana anak-anak tidak sepatutnya diperlakukan sebegitu pada usia mereka yang masih memerlukan kasih sayang dan perlindungan. Jika masalah kewangan melanda sesebuah keluarga janganlah dilepaskan kepada anak-anak dan fikirlah cara yang terbaik untuk menyelesaikan masalah. Ada juga antara ibu bapa yang mendera anak-anak mereka kerana krisis rumah tangga yang berlaku seperti pergaduhan antara suami isteri dan mungkin disebabkan gangguan pihak luar. Contohnya, suami akan menjadi lebih garang dan mengabaikan tanggungjawab terhadap keluarga kerana mempunyai kekasih barn. Hasilnya pergaduhan antara suami isteri sering berlaku dan anak-anak pastinya menjadi mangsa pergaduhan.

Antara cara untuk mengatasinya adalah dengan mengadakan kempen Keluarga Bahagia bagi menyedarkan ibu bapa tentang tanggungjawab mereka. Semestinya setiap orang mengimpikan keluarga yang bahagia kerana keluarga adalah segala-galanya bagi kita. Tanpa keluarga tercinta hidup pasti tidak bermakna. Sesungguhnya kita memerlukan insan-insan tersayang di samping kita. Tambahan pula, pihak yang berkuasa juga haruslah mengambil tindakan yang lebih tegas seperti mengenakan hukuman yang berat bagi ibu bapa atau sesiapa sahaja yang mendera kanak-kanak. Mempertingkatkan penguatkuasaan undang-undang boleh menyebabkan pendera-pendera berasa takut akan hukuman yang bakal mereka hadapi akibat perbuatan sendiri yang tidak berperikemanusiaan. Kesimpulannya, semua pihak yang berkenaan perlu bekerjasama untuk menbendung berlakunya kes penderaan kanak- kanak. Hal ini kerana perbuatan sebegitu seolah-olah bertujuan untuk menjahanamkan aset penting negara pada masa akan datang dan memusnahkan keturunan kita sendiri. Ingatlah, anak-anak merupakan amanah Tuhan yang sangat suci.. Oleh itu, menjadi tanggungjawab kita untuk membentuknya menjadi seorang yang baik atau sebaliknya. Jika mereka selalu diperlakukan dengan tindakan negatif semasa kecilnya, tidak mustahil mereka akan menjadi lebih ganas apabila meningkat dewasa. Jadi, sayangilah anakanak dan jauhilah kes penderaan kanak-kanak kerana ia tidak menguntungkan mana-mana pihak malah dosa yang akan kita dapat di akhirat nanti. Nilai murni yang boleh dipelajari dari esei ini ialah nilai bertanggungjawab, toleransi, kasih sayang, kasih sayang terhadap keluarga, melindungi hak kanak-kanak dan niali rasional.

National Statistics on Child Abuse


Nearly five children die every day in America from abuse and neglect.
1

In 2010, an estimated 1,560 children died from abuse and neglect in the United States.
2

In the same year, Children's Advocacy Centers around the country served over 266,000 child victims of abuse, providing victim advocacy and supportto these children and their families. In 2011, this number was over 279,000. 2010 NATIONAL ABUSE STATISTICS 2
3

Approximately 695,000 children were victims of maltreatment (unique instances). 47 states reported approximately 3.4 million children received preventative services from Child Protective Services agencies. Children younger than one year had the highest rate of victimization of 20.6 per 1,000 children in the population of the same age. Of the children who experienced maltreatment or abuse, over 78% experienced neglect; more than 17% were physically abused; just under 10% were sexually abused; approximately 8% were psychologically maltreated; just over 2% were medically neglected; and approximately 10% experienced other types of maltreatment.

Nearly 80% of reported child fatalities as a result of abuse and neglect were caused by one or more of the child victim's parents.

2012 CHILDREN'S ADVOCACY CENTER STATISTICS Click here for aggregate 2011 statistics

Among the over 145,000 children served by Childrens Advocacy Centers around the country from January through June 2012, some startling statistics include:

54,529 children were ages 0 to 6 years 53,179 children were ages 7 to 12 years 36,921 children were ages 13 to 18 years 100,649 children reported sexual abuse 25,381 children reported physical abuse 99,613 children participated in on-site forensic interviewing at a Childrens Advocacy Center

Among the over 145,000 alleged offenders investigated for instances of child abuse from January through June 2012, some startling statistics include:

74,897 were 18+ years old 13,285 were ages 13 to 17 years 9,041 were under age 13 years 43,482 were a parent or step-parent of the victim 25,011 were related to the child victim in another way 39,078 were an unrelated person the victim knew