Anda di halaman 1dari 72

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

167

UNIT 9 EPIDEMIOLOGI PENYAKIT BERJANGKIT DAN BERBAHAYA

HASIL PEMBELAJARAN
Di akhir unit ini, anda diharap dapat: 1. Mengenal pasti jenis-jenis jenis penyakit berjangkit dan berbahaya. 2. Menganalisis punca penularan penyakit berjangkit dan kesannya terhadap manusia 3. Menghurai proses kejadian dan langkah-langkah pencegahan dan pengawalan penyakit berjangkit dan berbahaya erbahaya.

PETA KONSEP TAJUK


EPIDEMIOLOGI PENYAKIT BERJANGKIT DAN BERBAHAYA

Penyakit Berjangkit

Rawatan Penyakit

Langkah Pencegahan

Langkah Kawalan

Peranan Agensi

Bawaan Makanan dan Air Bawaan Vektor Vaccine Preventable Diseases Transmisi Seksual Lain-Lain Penyakit Berjangkit

akta dan peraturan

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

168

Kematian pasti akan datang. Dan, kita pasti, kebanyakan orang takutkan kematian. Kematian boleh mengundang kedukaan kepada banyak orang. Persoalannya, kematian yang bagaimanakah yang sangat merugikan? Perhatikan contoh-contoh di bawah berkaitan dengan perkara yang dibincangkan. Pada tahun 1347, wabak sampar mula menyerang Eropah dan membunuh 25 juta orang. Kejadian ini dikenali sebagai Black Death (Compston Media, 1995) Pada tahun 1918 hingga 1919, penyakit Spanish flu hanya mengambil masa selama tujuh hari untuk merebak ke seluruh Amerika dan tiga bulan ke seluruh dunia. Berjuta-juta nyawa terkorban dan jumlahnya adalah empat kali ganda lebih tinggi daripada kematian dalam Perang Dunia pertama berjumlah 8.5 juta orang (Compston Media, 1995). Pada November 2002 wabak pertama penyakit berjangkit Sindrom Pernafasan Akut yang teruk ataupun SARS dikesan di Guangdong, Selatan China. Penyakit ini telah menjangkiti 8,098 orang penduduk di seluruh dunia dan telah mengorbankan 774 mangsa (Utusan Malaysia, 2003) Sebenarnya, kematian-kematian seperti contoh di atas merupakan sesuatu yang boleh dielakkan. Sekurang-kurangnya boleh diminimumkan jumlah mereka yang terlibat. Rentetan peristiwa yang berlaku lama dahulu pada kurun ke 14 dan 19 tersebut telah mengambil nyawa mereka yang tidak berdosa. Kini, pada abad ke 21, kejadian penyakit berjangkit turut menjadi gejala yang menimpa di seluruh dunia. Apakah perkara tersebut dapat dielakkan? Justeru, perbincangan Modul pada bahagian ini akan menjelaskan mengenai kejadian penyakit berjangkit dari sudut jenis-jenis, punca, cara penularannya. Di samping itu juga, diharapkan perbincangan mengenai langkah-langkah kawalan dan pencegahan terhadap penyakit berjangkit ini dapat dimanfaatkan oleh semua pembaca demi memastikan kesihatan dan kesejahteraan semua penduduk dunia ini.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

169

PENGENALAN
Penyakit adalah keadaan tidak normal yang memberi kesan kepada badan organisma. Ia sering dianggap sebagai keadaan perubatan yang berkaitan dengan gejala dan tanda-tanda tertentu. Ia mungkin disebabkan oleh faktor-faktor yang berasal dari sumber luaran, seperti penyakit berjangkit, atau ia mungkin disebabkan oleh kegagalan dalaman. Istilah penyakit pada manusia sering digunakan untuk merujuk kepada apa-apa syarat yang menyebabkan kesakitan, disfungsi, kesusahan, masalah sosial, atau kematian kepada manusia yang menghidap, atau masalah yang sama bagi mereka yang mempunyai hubungan dengan individu tersebut. Dalam skop yang lebih luas, penyakit boleh tergolong seperti kecederaan, kecacatan, gangguan, sindrom, jangkitan, gejala terpencil, atau tingkah laku yang menyimpang. Sementara itu, dalam konteks yang lain dan untuk tujuan lain, penyakit boleh dianggap sebagai kategori yang boleh dibezakan. Penyakit biasanya memberi kesan kepada manusia bukan sahaja dari segi fizikal, tetapi juga emosi, seperti dijangkiti dan hidup dengan pelbagai penyakit boleh mengubah perspektif seseorang pada kehidupan, dan personaliti seseorang. Kematian akibat penyakit dipanggil mati oleh sebab-sebab semula jadi. Terdapat empat jenis penyakit yang utama: penyakit patogen, penyakit kekurangan zat, penyakit keturunan, dan penyakit fisiologi. Penyakit juga boleh diklasifikasikan sebagai penyakit berjangkit dan tidak berjangkit.

ISI KANDUNGAN
Apakah yang Dikatakan Penyakit Berjangkit?
Istilah penyakit yang digunakan secara meluas merujuk kepada apa-apa syarat yang merosakkan fungsi normal, dan dengan itu dikaitkan dengan disfungsi homeostasis normal. Biasanya, penyakit istilah yang digunakan untuk merujuk khusus untuk penyakit berjangkit, penyakit klinikal yang terbukti bahawa hasil daripada kehadiran agen mikrob patogen, termasuk virus, bakteria, kulat, protozoa, organisma multi sel, dan protein yang tidak normal dikenali sebagai prion.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

170

Jangkitan yang tidak dan tidak akan menghasilkan nilai klinikal terbukti berfungsi dengan normal, seperti kehadiran bakteria normal dan yis dalam usus, atau virus penumpang, tidak dianggap penyakit. Sebaliknya, jangkitan yang asimptomatik dalam tempoh inkubasi / pengeraman, tetapi dijangka menghasilkan gejala kemudian, biasanya dianggap penyakit. Penyakit tidak berjangkit pula merujuk kepada semua penyakit lain, termasuk kebanyakan jenis kanser, penyakit jantung, dan penyakit genetik. Penyakit berjangkit, juga dikenali sebagai transmissible diseases atau communicable diseases, terdiri daripada penyakit klinikal (iaitu, tanda / gejala perubatan dan / atau simpton penyakit) akibat jangkitan, kehadiran dan pertumbuhan agen biologi patogen dalam organisma tuan rumah individu. Dalam kes-kes tertentu, penyakit berjangkit mungkin asimptomatik untuk banyak atau semua perumah (host). Dalam kes kedua, penyakit ini hanya boleh ditakrifkan sebagai penyakit (yang mengikut definisi- bermaksud penyakit) pada perumah sekunder yang jatuh sakit selepas berhubungan dengan pembawa asimptomatik. Jangkitan adalah tidak sinonim dengan penyakit berjangkit, seperti beberapa jangkitan tidak menyebabkan penyakit pada tuan rumah. Patogen berjangkit antaranya adalah seperti sesetengah virus, bakteria, kulat, protozoa, dan parasit multi cellular. Patogen ini adalah punca wabak penyakit, dalam erti kata bahawa tanpa patogen, tiada wabak berjangkit berlaku. Penyebaran patogen boleh berlaku dalam pelbagai cara termasuk sentuhan fizikal, makanan yang tercemar, cecair badan, objek, sedutan udara, atau melalui organisma vektor. Istilah infectivity menggambarkan keupayaan organisma untuk memasuki, hidup dan membiak dalam tuan rumah, manakala jangkitan (infectiousness) penyakit menunjukkan perbandingan mudah dengan mana penyakit yang disebarkan kepada perumah yang lain. Penyakit berjangkit dipanggil contagious apabila ia mudah disebarkan melalui sentuhan dengan orang yang sakit atau rembesan mereka (contohnya, influenza). Oleh itu, contagious disease adalah subset penyakit berjangkit yang amat berjangkit atau mudah disebarkan. Lain-lain jenis penyakit boleh berjangkit melalui agen jangkitan yang lebih khusus, seperti transmisi vektor atau transmisi seksual, biasanya tidak dianggap sebagai contagious, dan selalunya tidak memerlukan pengasingan perubatan (kuarantin) mangsa.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

171

Walau bagaimanapun, konotasi ini khususnya

perkataan contagious

dan contagious

disease tidak selalu dihormati dalam konteks penggunaannya. Penyakit berjangkit adalah fenomena bio-sosial. Ia boleh wujud dalam mana-mana masyarakat sejak dahulu hingga kini. Ia sama ada disebabkan agen infeksi atau bahan-bahan toksik yang berbahaya kepada manusia. Oleh sebab ia telah membawa pelbagai implikasi sosial, ekonomi dan politik, antara banyak yang lain, ia boleh menjejaskan kesejahteraan hidup manusia dan pembangunan negara, terutamanya dari segi pembangunan sumber manusia (Fatan Hamamah, 2005).

Penyakit Berjangkit dan Berbahaya


Umum beranggapan bahawa badan yang sihat akan menjamin kesihatan yang berpanjangan. Kesihatan diri sebenarnya bukanlah satu aspek dalam diri yang boleh dipandang ringan oleh seseorang. Kesihatan yang berpanjangan amat penting dalam memastikan segala aktiviti harian dapat berjalan dengan lancar. Keluarga yang sihat akan hidup lebih sejahtera. Negara juga sudah pastinya memerlukan rakyat yang sihat dalam segala aspek fizikal, mental, emosi, rohani, intelek, dan sosial. Di negara Malaysia, ramai rakyatnya yang telah menjadi mangsa penyakit berbahaya ekoran kurangnya pengetahuan tentang penyakit atau berpunca daripada sikap lalai serta tidak mengendahkan kesihatan diri. Malahan ada juga segelintir masyarakat yang tidak bertanggungjawab sehingga menyebabkan berlakunya sesuatu wabak penyakit yang akhirnya menjangkiti individu yang tidak bernasib baik hinggakan meragut nyawa yang tidak berdosa sedangkan penyakit berkenaan boleh dan dapat dielakkan terutamanya denggi, malaria, dan sebagainya. Penyakit secara umumnya boleh dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu penyakit yang berjangkit (infectious disease) dan yang tidak berjangkit (Non Communicable Disease [NCD]) Penyakit merupakan satu gejala ketidaknormalan pada fungsi sistem badan manusia. Sekarang ini, terdapat penyakit berjangkit yang melanda rakyat Malaysia dilihat berada pada tahap yang agak membimbangkan kerana beberapa penyakit yang baru muncul masih ketiadaan vaksin atau ubat bagi merawatnya.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

172

Apa yang biasa dilakukan adalah tindakan pencegahan oleh Kementerian Kesihatan. Namun Kementerian Kesihatan Malaysia tidak akan dapat bertindak bersendirian tanpa ada usaha sama daripada pelbagai pihak terutamanya agensi kerajaan yang lain termasuklah pertubuhan bukan kerajaan dalam usaha pencegahan dalam bentuk kesedaran kepada orang ramai sama ada dalam bentuk kempen kesedaran, usaha sukarela, dan sebagainya. Namun yang lebih penting adalah usaha individu atau orang perseorangan bagi mengelakkan diri daripada terkena sebarang jangkitan penyakit dengan mengambil apa sahaja langkah sewajarnya kerana dalam konteks dunia tanpa sempadan, penyakit pun mudah merebak daripada rakyat sesebuah negara kepada rakyat sesebuah negara yang lain. Wabak selesema burung yang dilaporkan telah berlaku di negara China disebabkan H7N9 influenza avian merupakan bukti bahawa betapa virus-virus baru yang lebih berbahaya kepada kesihatan manusia boleh muncul pada bila-bila masa dan di mana-mana juga tanpa mengira mangsa. Justeru, Modul ini cuba menyentuh beberapa jenis penyakit berjangkit yang umum di Malaysia, punca penularannya, langkah pengawalannya dan arah perkembangannya. Penyakit yang akan dibincangkan pada bahagian ini dikategorikan sebagai penyakit berjangkit yang berbahaya kepada kesihatan yang disebarkan oleh agen jangkitan atau vektor seperti bakteria, fungus, parasit, atau virus. Seterusnya ada yang disebarkan oleh protozoa dan cacing. Antaranya ialah Taun, cirit-birit, batuk kering (TB), demam denggi, Chikungunya, HMFD, AIDS, dan sebagainya. Namun demikian, tidak bermakna penyakit yang biasa dihidapi seperti demam selesema, campak, dan sebagainya tidak berbahaya walaupun tidak dibincangkan di sini. Ini kerana semua penyakit adalah berbahaya kepada kesihatan kita jika diabaikan, tidak dirawat, dan dipandang enteng.

Bagaimanakah Penyakit Boleh Berjangkit?


Secara umumnya, penyakit boleh berjangkit secara langsung ataupun secara tidak langsung.

Jangkitan Secara Langsung


Jangkitan penyakit secara langsung secara amnya dipindahkan dari orang ke orang melalui cecair badan seperti air liur, darah, peluh, air kencing, atau muntah. Terdapat juga kes-kes jangkitan penyakit secara langsung akibat daripada pembedahan, pemindahan

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

173

darah, ataupun prosedur perubatan yang lain. Berikut adalah cara-cara jangkitan penyakit secara langsung yang biasanya berlaku dengan cadangan-cadangan untuk mengurangkan risiko jangkitan. i. Dari orang ke orang melalui sentuhan fizikal Penyakit berjangkit boleh dipindahkan melalui sentuhan fizikal (termasuk hubungan intim) melalui tabiat seperti menyentuh, mencium atau menggigit seorang yang sakit. Selain itu, hubungan secara langsung boleh berlaku jika kita menyentuh cecair badan seseorang yang sakit seperti bila seseorang ibu-bapa membersihkan muntah anak yang sakit tanpa memakai sarung tangan. Cara-cara mencegahnya

Hadkan sentuhan secara langsung dengan orang yang anda tahu atau mengesyaki sakit. Cuba untuk mengelakkan menyentuh muka anda jika anda telah bersentuh dengan seseorang yang anda tahu atau mengesyaki sakit. Pakai sarung tangan dan peralatan perlindungan lain apabila bersentuhan dengan cecair badan seseorang yang anda tahu atau mengesyaki sakit. Selalu basuh tangan anda.

ii.

Melalui titisan cecair badan ataupun bahan buangan kumuh yang lain Apabila anda batuk atau bersin, anda menyebar titisan air liur dan mukus yang boleh mengandungi apa sahaja yang anda dijangkiti dan dalam dos yang besar. Jika titisan ini dikenakan kepada mata, mulut atau hidung individu lain, individu itu mungkin akan dijangkiti juga. Penyakit juga boleh berjangkit melalui bahan kumuh badan. Jika seseorang tidak mencuci dengan bersih selepas ke tandas, bahan kumuh mungkin boleh disentuh oleh orang lain melalui sentuhan tangan, dengan menggunakan sinki atau tandas, ataupun melalui perkongsian benda seperti pensel atau alat komputer.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

174

Cara-cara mencegahnya

Tutup mulut dan hidung anda apabila anda batuk atau bersin. Pakaikan topeng muka jika anda sakit. Cuba untuk mengelakkan menyentuh muka anda jika anda telah bersentuh dengan seseorang yang anda tahu atau mengesyaki sakit. Cuba untuk mengelakkan berkongsi benda-benda dengan seseorang yang anda tahu atau mengesyaki sakit.

Basuh tangan anda.

iii.

Jangkitan secara menegak Jangkitan penyakit secara menegak merujuk kepada jangkitan penyakit daripada ibu kepada anak sama ada semasa kehamilan, semasa kelahiran atau selepas kelahiran. Pencegahan biasanya melibatkan rawatan ibu semasa mengandung dan mengambil langkah-langkah untuk mengehadkan risiko jangkitan pada masa anak dilahirkan.

Jangkitan Secara Tidak Langsung


Jangkitan penyakit secara tidak langsung secara amnya dipindahkan dari orang ke orang melalui benda-benda yang telah disentuh atau digunakan oleh seseorang yang sakit. Contohnya di tempat awam, terdapat banyak benda-benda yang digunakan oleh ramai orang seperti tombol pintu. Jika seseorang sakit yang baru bersin di tangannya, dan selepas itu menggunakan tombol pintu, sentuhan tombol oleh orang yang lain boleh menyebabkan dia dijangkiti penyakit yang sama. Jangkitan secara tidak langsung boleh berlaku melalui: i. ii. Objek-objek atau benda-benda yang digunakan oleh ramai orang atau yang boleh dikongsi guna seperti tombol pintu, telefon, kunci, alat mainan, dan sinki tandas. Makanan yang telah disediakan oleh seseorang yang sakit dan tidak memakai alat perlindungan seperti mask dan sarung tangan ataupun makanan yang terbiar di luar dan disentuh oleh ramai orang, dan juga makanan yang tidak dimasak dengan betul.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

175

iii. iv.

Udara kerana terdapat penyakit-penyakit berjangkit yang boleh hidup lama di udara disebabkan saiznya yang kecil dan ringan. Air terutamanya air yang kotor, tidak dimasak, atau tidak dirawat. Secara amnya, air untuk minum perlu dimasak atau ditapis menggunakan sistem penapisan yang berkualiti. Cara-cara mencegahnya

Bersihkan objek yang biasa digunakan, seperti tombol pintu dan telefon, dengan sabun ataupun dengan bahan antiseptik. Jangan berkongsi objek seperti cawan atau gelas, perkakas, atau alat solek (terutamanya berus dan maskara) dengan orang lain. Pastikan permukaan dan alat-alat yang digunakan dalam penyediaan makanan bersih sebelum digunakan. Pastikan makanan yang akan dimasak (seperti daging mentah) berasingan daripada makanan yang dimakan mentah (seperti ulam). Pastikan daging mentah dimasak dengan sepenuhnya. Cuci sayur-sayuran mentah dan buah-buahan dengan air yang bersih dan yang boleh diminum. Elakkan meminum daripada sumber air yang tidak ditapis. Jangan meminum air dari tasik, taman air dan lain-lain aktiviti rekreasi berasaskan air. Amalkan tabiat membasuh tangan dengan kerap.

Jenis Penyakit Berjangkit


Terdapat pelbagai jenis penyakit yang mengancam manusia. Penyakit ini boleh disebabkan oleh kuman, bakteria, virus, racun, kegagalan organ berfungsi, dan juga oleh penyakit baka/keturunan. Ilmu kajian penyakit dikenali sebagai patologi. Manakala nosologi pula merujuk kepada pengelasan penyakit secara saintifik. Pengetahuan umum mengenai penyakit dan rawatan penyakit dikenali sebagai perubatan.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

176

Jadual 9.1: Kadar Insiden dan Kadar Kematian Penyakit Berjangkit 2011
Penyakit Berjangkit Kadar Insiden Kadar Kematian
(per 100,000 Populasi)

Penyakit Bawaan Makanan dan Air Taun / Cholera 2.02 0.04 Najis Berdarah / Dysentery 0.15 0 Keracunan makanan / Food 56.25 0.03 Poisoning Kepialu / Typhoid 0.84 0.00 Hepatitis A 1.71 0 Penyakit Bawaan Vektor Denggi / Dengue 63.75 0 Demam Denggi Berdarah / Dengue 4.90 0.12 Haemorrhagic Fever Malaria 18.32 0.06 Plague 0 0 Typhus 0.04 0 Demam Kuning / Yellow Fever 0 0 Penyakit yang Boleh Dihalang Vaksin (Vaccine Preventable Diseases) Akut Polio / Acute Poliomyelitis 0 0 Difteria / Diphtheria 0 0 Hepatitis B 4.32 0.02 Campak / Measles 5.42 0.01 Tetanus Neonatal (bayi baru lahir) / 0.01 0 Neonatal Tetanus Tetanus lain / Other Tetanus 0.03 0 Batuk Kokol / Whooping Cough 0.86 0 Penyakit Transmisi Seksual Chancroid 0 0 Gonorea / Gonorrhoea 4.71 0 Siflis / Syphilis 3.46 0 Lain-Lain Penyakit Berjangkit AIDS 4.61 1.97 Ebola 0 0 Penyakit tangan, kaki & mulut / Hand, 24.17 0 Foot & Mouth Diseases Hepatitis C 3.61 0.18 HIV 12.01 0.40 Kusta / Leprosy 0.76 0 Leptospirosis 7.83 0.19 Lain-lain virus Hepatitis Tertentu / 0.25 0 Other Specified Viral Hepatitis Rabies 0 0 Demam berulang / Relapsing Fever 0 0 Tibi/ Tuberculosis 71.35 5.68 Jangkitan virus Ensefalitis/ Viral 0.04 0 Encephalitis
Sumber: Bahagian Kawalan Penyakit, Kementerian Kesihatan Malaysia (2012)

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

177

Praktik perubatan dahulu kadang kala membezakan penyakit, yang mempunyai sebab khusus atau beberapa penyebab (dikenali sebagai etiologi), berbeza dari sindrom, yang merupakan himpunan tanda dan / atau simptom yang berlaku serentak. Perbezaan takrif ini didapati kurang tepat kerana kebanyakan sindrom telah berjaya dikenal pasti. Pada masa yang sama, banyak istilah perubatan yang menggambarkan simptom atau ketidaknormalan, mungkin dirujuk sebagai penyakit dalam banyak konteks, terutama sekiranya punca penyakit tidak dapat dikenal pasti Dalam modul ini, huraian tentang jenis-jenis penyakit adalah berdasarkan pengkategorian oleh Bahagian Kawalan Penyakit, Kementerian Kesihatan Malaysia (2012). Terdapat lima kategori utama jenis penyakit berjangkit yang direkodkan di negara Malaysia. Ia terdiri daripada penyakit bawaan makanan dan air, penyakit bawaan vektor, penyakit yang boleh dihalang vaksin (vaccine preventable diseases), penyakit transmisi seksual, dan lain-lain penyakit berjangkit.

Penyakit Bawaan Makanan dan Air


Penyakit jenis berlaku apabila terdapat pencemaran terhadap air dan makanan oleh unsur-unsur yang boleh mengakibatkan penyakit bawaan air dan makanan. Penyakit ini sering berlaku apabila terjadinya banjir di sesuatu kawasan, makan di gerai / restoran yang tidak bersih serta tidak mendapatkan suntikkan ANTI-TIFOID bagi mengelakkan penyakit Tifoid tersebar melalui makanan. Selain itu, penyakit ini juga berpunca daripada makanan laut yang tercemar ataupun tidak di masak dengan sempurna. Di samping itu juga, penyakit ini boleh merebak melalui makanan dan air yang tercemar.

Penyakit Kolera
Penyakit kolera atau taun merupakan jangkitan pada saluran penghadaman yang disebabkan oleh bakteria, vibrio cholera. Penyebaran virus ini biasanya berlaku melalui air minuman dan makanan yang tercemar oleh najis (produk sisa) daripada orang yang dijangkiti, termasuklah orang dengan tanda yang tidak jelas. Simptom penyakit ini termasuklah cirit-birit, perut tegang, mual, muntah, dan kekeringan.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

178

Rawatan utama taun adalah dengan terapi rehidrasi oral, yang biasanya dengan larutan rehidrasi oral untuk menggantikan air dan elektrolit dan antibiotik, tetapi dalam kes teruk, taun boleh menyebabkan kematian.

Apakah penyakit kolera?


Kolera adalah penyakit cirit-birit, yang disebabkan oleh jangkitan usus akibat terkena bakteria Vibrio Cholerae. Jangkitan biasanya pada tahap ringan atau tanpa gejala, tapi dalam keadaan tertentu ia menjadi parah. Lebih kurang 1 dari setiap 20 pesakit mengalami sakit yang berat dengan gejala cirit-birit yang sangat teruk, muntahmuntah, dan kejang di kaki. Bagi mereka ini, kehilangan cecair tubuh secara cepat ini boleh menyebabkan dehidrasi dan kejutan atau reaksi fisiologi hebat terhadap trauma tubuh. Kematian boleh berlaku dalam beberapa jam jika tiada langkah-langkah rawatan / susulan.

Bagaimana seseorang mendapat jangkitan kolera?


Seseorang boleh terjangkit atau terkena penyakit taun apabila meminum air atau makan makanan yang telah tercemar oleh bakteria kolera. Dalam situasi berlakunya wabak (epidemic), biasanya, najis manusia yang telah dijangkiti penyakit taun menjadi sumber pencemaran. Penyakit ini boleh merebak dengan cepat di tempat yang tidak mempunyai sistem kumbahan (sewage) dan pemprosesan air minum yang mencukupi. Bakteria kolera juga boleh hidup di persekitaran air payau dan perairan pantai. Kerangkerangan (shellfish) yang dimakan mentah juga boleh menjadi sumber kolera. Biasanya, penyakit ini tidak berjangkit secara langsung dari seseorang ke seseorang yang lain; oleh kerana itu, hubungan biasa dengan pesakit taun tidak merupakan risiko penularan.

Apakah simpton-simpton penyakit kolera?


Antara tanda-tanda seseorang telah terkena penyakit taun adalah seperti:

sakit dengan serta merta, keadaan sakit teruk, muntah dan cirit-birit serta perut memulas.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

179

sakit kuat disertai kejang yang hebat di kaki serta tangan. terlalu letih, terasa panas di perut, terlalu dahaga, kerap minum air tetapi sedikit. cirit pada orang tua dan pada orang-orang yang bekerja di bawah cuaca yang panas, makanan yang masin, ikan atau buah-buahan yang busuk. dari keadaan awal menjadi loya dan muntah, muntah lebih banyak dari cirit, najis berbuih dan busuk, najis berlendir dan sakit perut. najis banyak serta cair, adakalanya kehijauan, rasa bisa, memulas serta membakar di dubur selepas buang air besar.

Langkah mencegah kolera

Minum hanya air minum yang telah anda masak atau campurkan klorin atau sodium. Minum yang selamat yang lainnya seperti teh dan kopi yang dibuat dengan air mendidih, dan minuman botol bersoda tanpa ais. Makan hanya makanan yang telah benar-benar dimasak dan masih panas, atau buah-buahan yang anda kupas sendiri. Elakkan memakan ikan atau kerang-kerangan mentah atau setengah matang, termasuk salad udang mentah (ceviche). Makan hanya sayuran yang sudah dimasak, hindari salad. Elakkan daripada memakan jajan / makanan yang diperoleh di tepi-tepi jalan.

Cara merawat penyakit kolera


Cara mudah untuk merawat penyakit taun adalah dengan segera menggantikan cecair badan dan garam yang hilang akibat cirit-birit. Pesakit dapat diubati dengan diberikan larutan rehidrasi, yang terdiri daripada campuran garam dan gula tertentu yang sudah disediakan, yang harus diminum dalam jumlah banyak. Larutan ini diguna pakai di seluruh dunia untuk merawat cirit-birit. Penyakit taun terbahagi kepada 7 jenis: 1. Diarrhoric type (jenis berak-berak) - gejala buang air besar yang kerap dan najisnya besar. 2. Gastric type (jenis muntah-muntah) - gejala loya dan disertai muntah yang kerap.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

180

3. Haemorrhagic type (jenis berdarah) - gejala muntah dan najis berdarah. 4. Gastro intestinal type (jenis pencernaan) - gejala yang kuat ialah muntah dan buang air besar. 5. Pyretic type (jenis demam) - gejala yang terdapat dalam taun jenis ini ialah demam berserta dengan muntah. 6. Spasmodic type (jenis kejang) - gejala kejang-kejang. 7. Algia type (jenis tidak sedarkan diri) - yang mana terdapat gejala-gejala dari permulaan penyakit ini sodirat sejuk, kulit kebiruan dan tidak mempunyai denyutan nadi, sesak nafas dan dada rasa tertekan.

Cirit-Birit / Rotavirus
Cirit-birit atau rotavirus merupakan antara penyakit yang berbahaya yang mampu untuk membawa maut kepada sesiapa yang menghadapinya jika tidak mendapat rawatan dengan segera. Apabila berlaku gejala kanak-kanak mengalami cirit-birit yang kerap dan muntah-muntah seeloknya ibu bapa tidak lagi berlengah untuk membawa anak mereka ke klinik ataupun hospital untuk mendapatkan rawatan yang selanjutnya. Hal ini kerana apabila berlakunya cirit-birit yang terlalu kerap ia dikhuatiri bahawa kanak-kanak tersebut dijangkiti rotavirus yang boleh membawa maut. Oleh demikian, cirit-birit yang kerap berlaku pada golongan kanak-kanak perlu diberi rawatan dan ubat supaya keadaan yang lebih rumit tidak berlaku (Wan Hazmir, 1999). Virus rotavirus dipercayai mampu merebak dan membiak dengan pantas melalui air. Jangkitan rotavirus yang menyerang golongan bayi dan kanak-kanak pada kebiasaannya bermula dengan demam dan disusuli dengan tiga sehingga lapan hari cirit-birit dan muntah-muntah. Cirit-birit yang dimaksudkan itu lazimnya menyingkirkan lebih banyak cecair daripada tubuh bayi berkenaan. Berita melaporkan bahawa hampir setiap kanak-kanak akan dijangkiti virus rotavirus sekurang-kurangnya sekali sebelum mereka menjangkau usia lima tahun. Dalam lingkungan usia bayi berkenaan baru lahir sehingga lima tahun, peratus mereka untuk diserang oleh virus rotavirus amat tinggi. Hal ini kerana virus tersebut acap kali menyerang tubuh badan bayi kerana mereka mudah dan senang untuk

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

181

mendapat sakit cirit-birit. Peratusan peningkatan jumlah pesakit rotavirus semakin hari semakin meningkat terutamanya bagi negeri Perak. Oleh demikian, negeri-negeri yang lain perlu membuat persiapan agar dapat mencegah dan membendung agar gejala tersebut dapat dikurangkan (John,1996). Virus rotavirus telah dikenal pasti sebagai punca utama berkaitan dengan permasalahan yang mengakibatkan cirit-birit. Dianggarkan kira-kira hampir 600, 000 kematian berlaku setiap tahun akibat daripada virus rotavirus yang menyerang individu di seluruh dunia dan angka tersebut akan meningkat setiap tahun. Menurut laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), sekitar tahun 2000 sehingga tahun 2003, anggaran sebanyak 10.6 juta manusia mati setiap tahun yang melibatkan golongan kanak-kanak yang masih berusia kurang lima tahun. Hal ini menunjukkan suatu peningkatan peratusan angka kematian yang menyerang kanak-kanak yang disebabkan masalah cirit-birit dibawa oleh virus rotavirus yang sangat berbahaya. Oleh itu, kadar kematian tersebut menunjukkan bahawa virus rotavirus sangat licik sehingga boleh mengakibatkan berlaku kematian yang sangat dahsyat di seluruh dunia pada masa kini. Penjagaan pemakanan dan corak rutin harian kanak-kanak perlu dijaga dengan rapi agar mereka mendapatkan pemakanan yang seimbang dan gejala virus rotavirus yang menular dapat dibendung. Kesihatan bayi dan kanak-kanak adalah elemen utama untuk menjamin tahap kesihatan yang ideal buat mereka. Di Malaysia, antara tahun 1999 sehingga tahun 2000, dianggarkan bahawa satu daripada 37 kanak-kanak yang berusia bawah daripada lima tahun dikesan dan dirawat sebagai pesakit luar akibat virus rotavirus. Manakala, satu daripada 67 kanakkanak pula ditahan dalam wad kerana menerima penyakit yang sama. Tambahan pula, bagi yang selebihnya mempunyai kadar satu daripada 15,000 orang kanak-kanak berdepan dengan kematian. Angka tersebut mencatatkan sejumlah peningkatan dan kenaikan kanak-kanak yang mengalami cirit-birit yang diserang oleh rotavirus (Laporan Tahunan Kementerian Kesihatan Malaysia, 2007).

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

182

Apakah simpton-simpton cirit- birit?


Pakar-pakar kesihatan membuat klasifikasi simptom-simpton yang boleh dikenal pasti bahawa seseorang kanak-kanak itu dijangkiti virus rotavirus ialah seperti:

cirit-birit yang berdarah muntah-muntah dengan kerap melebihi tiga jam suhu badan mencecah sehingga 39.4 C kelihatan pucat dan tidak bermaya.

Sekiranya, kanak-kanak didapati ada menunjukkan tanda-tanda berkenaan, maka mereka sememangnya telah dijangkiti virus rotavirus yang telah menyerang dalam tubuh badan mereka. Tanda-tanda awal tersebut boleh dikesan dua sehingga lima hari apabila rotavirus sudah menyerang kanak-kanak tersebut. Kanak-kanak yang mengalami gejala rotavirus turut menunjukkan dehidrasi seperti mulut kering, kerap menangis tanpa mengeluarkan air mata, air kencing yang sedikit atau tiada langsung serta kerap mengantuk pada kadar yang luar biasa. Keadaan tersebut adakalanya dapat dikesan oleh ibu bapa kanak-kanak tersebut kerana mereka akan menunjukkan situasi yang berlainan daripada keadaan yang biasa. Penyebab kepada virus rotavirus kerap melemahkan dan membantutkan pergerakan kanak-kanak sehinggakan mereka menunjukkan tanda-tanda tersebut. Ibu bapa yang sedar dan prihatin terhadap simptom anak-anak mereka akan segera mendapatkan rawatan supaya kesihatan kanak-kanak tersebut dapat dipulihkan.

Bagaimanakah virus ini merebak?


Rotavirus mudah dijangkiti. Virus tersebut akan mula merebak dan membiak dengan sentuhan pada najis dan seterusnya dijangkiti melalui makanan yang tercemar, air dan titisan pernafasan. Tambahan pula, rotavirus boleh bertahan selama beberapa hari pada permukaan keras dan kering. Seterusnya, rotavirus tersebut mempunyai jangka hayat yang hanya boleh hidup selama berjam-jam pada tangan manusia sahaja. Oleh demikian, ia akan tersebar dan membiak dengan pantas melalui udara.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

183

Bagaimana mencegah Rotavirus


Pihak kerajaan memainkan peranan utama dengan menyarankan kepada para ibu yang menyusukan bayi mereka supaya mengambil langkah yang sewajarnya dan meneruskan proses penyusuan kepada bayi mereka. Ini kerana penyusuan bayi dapat membantu mencegah jangkitan rotavirus untuk menjangkiti tubuh badan bayi. Penggunaan vaksin yang ingin dilaksanakan kepada bayi yang berusia enam bulan ke bawah adalah suatu langkah yang berperingkat dan mengikut tahap-tahap yang akan ditetapkan mengikut kesesuaian masa. Di samping itu, rotavirus yang melanda Negara pada ketika ini ialah merupakan suatu jangkitan umum yang menyerang tubuh badan bagi bayi dan anak kecil. Hal ini bermakna golongan dewasa dan orang tua tidak akan mengalami jangkitan rotavirus tersebut. Antara langkah dan kaedah yang signifikan bagi mencegah penularan jangkitan rotavirus ialah melalui amalan kebersihan. Tempat tinggal yang bersih dan terhindar daripada kekotoran akan dapat mengelakkan punca-punca berlakunya sebarang virus yang dapat menyerang individu. Amalan kebersihan adalah menjadi tanggung jawab bersama seisi keluarga dalam membendung gejala tersebut agar terus merebak. Amalan kebersihan turut mementingkan aspek kebersihan diri seperti membasuh tangan dengan air sabun, minum air yang telah dimasak dan makan makanan yang telah dimasak dengan sempurna (Laporan Tahunan Kementerian Kesihatan Malaysia, 2007). Oleh kerana rotavirus mudah berjangkit, maka amalan kebersihan diri adakalanya mungkin tidak memadai untuk mencegah penularan jangkitan tersebut. Amalan kebersihan yang dilakukan merupakan sebahagian sahaja yang dapat mencegah jangkitan rotavirus. Langkah yang dianggap paling sinomin untuk mencegah gejala tersebut ialah dengan menggunakan vaksin. Sejak tahun 2006, dua jenis vaksin rotavirus telah digunakan dalam kaedah untuk mencegah jangkitan virus tersebut. Hasil kajian mendapati bahawa kedua-dua vaksin tersebut merupakan ubat dan rawatan yang paling mujarab dan selamat untuk membendung jangkitan rotavirus daripada menyerang tubuh badan golongan bayi dan kanak-kanak.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

184

Kebanyakan negara-negara barat seperti Eropah, Amerika Syarikat, Australia, Belanda dan beberapa negara di Afrika serta Amerika Selatan telah memperkenalkan vaksin rotavirus sebagai rawatan dan kaedah bagi mencegah penularan wabak rotavirus yang diberikan kepada semua bayi di seluruh negara. WHO telah melaksanakan program untuk menggalakkan semua negara untuk menimbangkan kemasukan vaksin rota virus dalam pelalian negara sebagai langkah strategi untuk mencegah penyakit cirit-birit dalam kalangan kanak-kanak. Bagi menyahut seruan yang dijalankan oleh pihak WHO, kedua-dua vaksin tersebut telah dilancarkan di Malaysia dan ia boleh diperoleh di negara ini sejak tiga tahun yang lalu. Namun, setakat hari ini program pelalian yang dijalankan seperti di negara-negara barat belum menjadi sebahagian program pelalian yang dijalankan di negara kita. Hal ini kerana masa dan keadaan yang belum sesuai untuk melancarkan program tersebut secara besar-besaran. Vaksin untuk mencegah rotavirus boleh diperoleh dalam pasaran swasta. Namun, secara puratanya dapat dilihat bahawa pengambilan vaksin tersebut dalam kalangan bayi di Malaysia masih sangat rendah. Oleh itu, diharapkan pihak ibu bapa perlu memikirkan dan merenung kembali untuk memberi pelalian kepada bayi mereka ketika berusia kurang daripada enam bulan dengan menggunakan vaksin rotavirus agar dapat mencegah jangkitan virus tersebut daripada menyerang tubuh badan anak-anak mereka.

Bagaimana merawat Rotavirus?


Menurut pakar kesihatan, tiada rawatan ubat secara khusus bagi menangani penyakit cirit-birit yang disebabkan oleh serangan virus rotavirus. Walau bagaimanapun, terapi dehidrasi oral dilakukan untuk mencegah penularan jangkitan virus tersebut agar terus merebak. Cecair yang digunakan dalam proses rehidrasi boleh menggantikan kehilangan mineral lebih berkesan daripada penggunaan kaedah air mahupun cecair yang lain. Pihak kesihatan telah bersepakat untuk mencadangkan kepada pihak kerajaan supaya meneliti keperluan pemberian vaksin rotavirus kepada bayi yang berumur enam bulan

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

185

ke bawah sebagai langkah suntikan wajib supaya dapat membendung gejala rotavirus daripada terus merebak dan membiak (Fatan Hamamah, 2003). Melalui usaha yang dijalankan ini pihak kerajaan akan melihat sendiri dan menilai kepentingan vaksin bagi menangani isu rotavirus yang melanda negara ini. Ia dijalankan agar dapat memberi suntikan daya ketahanan dalam tubuh badan bayi agar ia dapat menghalang rotavirus daripada menyerang bayi tersebut. Pemberian vaksin rotavirus sama seperti vaksin-vaksin yang lain turut diberikan kepada bayi dan golongan kanak-kanak. Kaedah yang dijalankan tersebut diharapkan dapat mengurangkan gejala penularan jangkitan virus rotavirus yang menjangkiti bayi dan kanak-kanak sehingga boleh menyebabkan kepada kematian. Oleh itu, penggunaan vaksin tersebut dapat mengurangkan kadar kematian kepada penyakit rotavirus. Oleh itu, fungsi cecair dan elektrolit yang mencukupi yang berada dalam tubuh badan kanak-kanak adalah merupakan tunjang utama dalam menangani kes rotavirus gastroenteritis

Penyakit Bawaan Vektor


Penyakit bawaan vektor ialah penyakit yang boleh membunuh dan merebak sebagai wabak. Penyebaran penyakit bawaan vektor berkait rapat dengan kegagalan mengurus selia kebersihan persekitaran kawasan kediaman. Bahagian seterusnya akan menghuraikan tentang penyakit bawaan vektor ialah demam denggi, demam malaria, dan Chikungunya.

Denggi
Majoriti masyarakat umum mungkin telah mengetahui bahawa demam denggi merupakan antara penyakit berjangkit yang menjadi pembunuh utama di negara ini. Demam denggi merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Denggi (genus Flavivirus) yang disebarkan oleh nyamuk Aedes betina. Virus demam denggi disebarkan melalui gigitan nyamuk aedes daripada individu yang berpenyakit kemudian nyamuk yang sama menggigit pula orang yang sihat.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

186

Apakah yang dikatakan demam denggi?


Terdapat dua jenis denggi yang paling berbahaya iaitu Demam Denggi Hemoragik (DHF) dan Sindrom Kejutan Denggi (DSS). Wabak demam denggi yang pertama kali telah berlaku hampir serentak, di benua Asia, Afrika, dan Amerika Utara pada tahun 1780-an. Penyakit tersebut dikenal pasti dan diberi nama (dengue haemorrhagic fever) pada 1779. Terdapat juga catatan yang menyatakan bahawa ia mula dikesan di Kepulauan Caribbean antara tahun 1827-1828. Denggi dan denggi berdarah merupakan penyakit febril akut (acute febrile), dijumpai di kawasan tropika, dengan taburan geografi serupa dengan malaria. Disebabkan oleh satu daripada empat virus serotype yang berkait rapat dari genus Flavivirus, famili Flaviviridae, setiap serotype cukup berbeza menjadikan tiadanya perlindungan bertindan (cross-protection) dan wabak denggi yang disebabkan oleh pelbagai serotype (hyper endemicity) boleh berlaku. Denggi disebarkan kepada manusia oleh nyamuk Aedes aegypti (hanya kadang kala oleh Aedes albopictus). Pada awalnya denggi tidak berbahaya. Wabak sejagat kemudian meletus di Asia Tenggara sekitar tahun 1950-an. Pada tahun 1975, DHF telah menjadi penyebab utama kematian dalam kalangan kanak-kanak di kebanyakan negara di kawasan tersebut. Wabak denggi menjadi epidemik semenjak 1980-an. Pada akhir tahun 1990an, denggi merupakan penyakit virus bawaan nyamuk paling utama menjangkiti manusia selepas malaria. Nyamuk bersifat antropofilik (ingin mendekati manusia) dan mengesan mangsanya melalui haba badan seseorang. Manusia yang mempunyai haba yang cepat panas atau berpeluh lebih mudah dan cepat untuk dihampiri oleh nyamuk. Nyamuk biasanya bergantung hidup kepada darah manusia, haiwan, serta cecair tumbuhan sebagai makanannya.

Bagaimana demam denggi berjangkit?


Manusia dijangkiti kuman virus denggi melalui gigitan nyamuk. Virus denggi ini hidup dan berkembang biak di dalam air liur nyamuk. Ia memerlukan masa pengeraman selama 8-10 hari untuk berkembang biak dan terkumpul di dalam air liur nyamuk. Nyamuk yang telah dijangkiti akan terus membawa virus denggi sepanjang hidupnya. Apabila nyamuk Aedes betina menggigit manusia atau haiwan, ia akan memasukkan

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

187

sekali virus denggi yang ada di dalam air liurnya ke dalam sistem aliran darah manusia. Apabila nyamuk Aedes betina menghisap darah manusia yang mengandungi virus denggi, ia akan melengkapi kitaran hidup virus tersebut dan menyebarkan kepada orang lain. Penularan virus denggi boleh juga terjadi apabila nyamuk aedes betina sedang menghisap darah orang yang dijangkiti virus denggi diganggu dan nyamuk itu dengan segera menggigit orang lain pula. Ini akan menyebabkan virus yang terdapat dalam belalai nyamuk tersebut akan masuk ke dalam peredaran darah orang kedua tanpa memerlukan masa pengeraman. Cara ini dipanggil 'Penularan Mekanikal'. Tandatanda atau simptom ini hanya dapat disahkan serta dipastikan oleh doktor setelah melalui diagnosis secara klinikal di klinik atau hospital melalui ujian darah pesakit.

Diagnosis penyakit denggi


Terdapat 3 teknik untuk mendiagnosis denggi di makmal iaitu secara isolasi virus, serologi dan mengenal pasti DNA virus denggi. Kini terdapat satu peralatan komersial yang dipanggil 'Dengue Blot' yang digunakan untuk tujuan yang sama.

Isolasi virus denggi Isolasi virus denggi dari darah atau spesimen tisu adalah cara yang paling konklusif untuk diagnosis denggi. Walau bagaimanapun tatacara ini bukanlah mudah kerana virus ini tidak hidup dengan baik di dalam binatang dan kultur sel. Satu cara yang telah dimodifikasikan supaya keputusan didapati dengan mudah dan lebih cepat adalah dengan mengisolasikan virus melalui inokulasi larva 'Toxorhynchites splendens' (Lam 1993). Pusat Demam Denggi dan Demam Denggi berdarah di Universiti Malaya dengan kerjasama WHO telah menggunakan teknik kombinasi inokulasi nyamuk dan kultur sel nyamuk.

Serologi Kebanyakan makmal menggunakan teknik serologi bagi mengenal pasti penyakit denggi. Ujian piawaian bagi penyakit denggi adalah 'Haemagglutination InhibitionbvTest' (HI). Ujian ini berdasarkan kepada keupayaan antibodi seseorang menghalang virus denggi dari mengaglutinasikan sel-sel darah merah

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

188

yang tertentu. Selain dari memastikan jangkitan denggi ujian HI ini juga berupaya memastikan sama ada jangkitan adalah primer atau sekunder berdasar kepada tahap antibodi. WHO telah menetapkan titer bagi jangkitan sekunder sebagai 1:2560, manakala Malaysia pula menggunakan titer1:1280. Ujian yang lebih cepat ialah pengesanan denggi IgM melalui Enzyme-Linked Immunoabsorbent Assay (ELISA). IgM ini didapati hanya seketika pada jangkitan primer dan sekunder dan pengesanan IgM di dalam serum menunjukkan kepada jangkitan aktif atau jangkitan yang baru. Lebih dari 6,000 sampel serum telah diuji dengan ujian HI dan ELISA dan didapati kedua-dua ujian adalah sama dari segi spesifisiti dan sensitiviti. Namun begitu ELISA lebih cepat, hanya memakan masa beberapa jam bagi jangkitan sekunder dan 7 hari untuk jangkitan primer.

Dengue Blot Dengue Blot adalah satu peralatan komersial yang telah dimodifikasikan dari ujian ELISA. Kajian yang telah dilakukan bagi mengetahui keberkesanan Dengue Blot mendapati ia mempunyai sensitiviti 100% bagi jangkitan sekunder dan hanya 28.6% bagi jangkitan primer. Oleh itu ujian ini berguna sebagai ujian saringan terutama sekali di negeri-negeri yang endemik di mana sebilangan besar penduduk telah dijangkiti virus denggi. Sampel-sampel yang negatif perlu dibuat ujian serologi yang lain (Lam 1993).

Pengesanan asid nuklik virus Ini merupakan satu teknik yang baru dengan menggunakan teknik 'Polymerase Chain reaction' (PCR). PCR telah dapat memastikan beberapa kematian akibat denggi apabila teknik-teknik lain gagal berbuat demikian.

Apakah tanda dan gejala demam denggi?


Demam denggi bermula dengan demam mengejut, dengan sakit kepala teruk, sakit di belakang bebola mata, sakit sendi dan otot (myalgias dan arthralgias, sakit pinggang yang teruk menyebabkan ia juga digelar demam tulang-pecah / break-bone fever) dan gatal-gatal. Ciri-ciri keradangan demam denggi adalah bintik-bintik merah terang, dan

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

189

biasanya muncul di anggota bahagian bawah - pada sesetengah pesakit, ia merebak hampir kepada keseluruhan tubuh. Tanda pada kulit yang klasik ialah seluruh kulit tubuh bertukar kemerahan diselangi dengan tompok-tompok kulit warna yang normal (island of white in a sea of red). Kemungkinannya terdapat gastritis dengan gabungan sakit perut, mual, muntah atau cirit-cirit. Pesakit juga boleh mendapat radang hati, radang otak (lebih pada kanak-kanak) dan juga dalam kes luar biasa radang otot jantung (cardiomyopathy). Demam denggi klasik berlarutan selama enam hingga tujuh hari dengan demam kembali memuncak pada akhir demam (dikenali sebagai pola biphasic). Secara klinikal bilangan sel darah pembeku (platelet) akan turun sehingga hilang demam diikuti dengan kehilangan bendalir plasma darah dari salur darah ke dalam tisu perantara atau ruang ke tiga (third space loss di antara selaput paru-paru, ruang peritoneum dan sebagainya), kerana kapilari darah menjadi rapuh (capillary fragility). Pada peringkat ini pesakit terdedah kepada renjatan dan risiko perdarahan. Biasanya pada peringkat inilah pesakit terdedah kepada renjatan serta risiko pendarahan. Seterusnya pendarahan, thrombocytopenia dan haemoconcentration, serta demam yang kuat yang dikategorikan sebagai Dengue Hemorrhagic Fever (DHF) akan melarat kepada Dengue Shock Syndrome (DSS) . Apabila gejala tersebut berlaku, besar kemungkinan risiko kematian menimpa pesakit amat tinggi dengan 20% daripada kes kematian yang dilaporkan berpunca daripada DHF.

Bagaimana mengenal pasti tanda-tanda demam denggi?


Untuk mengetahui bahawa sama ada seseorang itu menghidapi demam denggi, terdapat tanda-tanda atau gejala seperti berikut:

Demam panas yang kuat secara mendadak selama 2 7 hari Keadaan fizikal kelihatan lemah dan lesu (badan tidak bermaya, mata cengkung) Timbul bintik-bintik merah pada kulit (yang mungkin berasa gatal-gatal) di seluruh badan

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

190

Berasa kesakitan pada bahagian otot dan sendi, tulang, mata, kepala, dan ulu hati Kadang-kadang berlaku pendarahan hidung atau di bawah lapisan kulit (bagi kes yang teruk atau lambat mendapat rawatan) Kadangkala pesakit akan muntah atau buang air besar berdarah Bagi kes pesakit yang teruk akan berasa kesejukan di bahagian tangan dan kaki; dan badannya peluh dingin (berisiko untuk meninggal dunia) Hilang selera makan (mungkin kerana ada pesakit yang berasa pahit pada lidah).

Bagaimana mencegah demam denggi?


Demam denggi adalah sejenis penyakit berjangkit berbahaya yang disebabkan oleh virus denggi dan dibawa oleh nyamuk aedes. Pada masa ini, tiada ubat khusus untuk merawat penyakit itu kecuali aktiviti pencegahan adalah amat penting. Ketiadaan vaksin bagi merawat penyakit denggi, menjadikan penyakit tersebut amat berbahaya kepada pesakit khasnya kategori denggi berdarah kerana boleh meragut nyawa atau menyebabkan pesakit mendapat radang hati, radang otak (biasanya kanak-kanak) dan juga dalam kes luar biasa, radang otot jantung atau cardiomyopathy. Oleh yang demikian, langkah yang paling berkesan bagi mengelakkan demam denggi adalah dengan mencegahnya daripada berlaku. Ini kerana kata-kata keramat mencegah lebih baik daripada merawat memang terbukti keberkesanannya dalam menangani apa juga penyakit. Berikut merupakan antara beberapa langkah yang dicadangkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia bagi mencegah denggi serta menghapuskan Aedes iaitu:

Menghapuskan tempat-tempat pembiakan nyamuk Aedes yang mengandungi takungan air seperti bekas plastik, tin kosong, tayar terbuang, dan seumpamanya dengan menghantarnya ke tapak pelupusan sampah yang sistematik.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

191

Mengitar semula, membakar atau menanam bekas-bekas yang tidak digunakan untuk mengelakkan daripada menakung air yang boleh menjadi tempat pembiakan nyamuk.

Membersihkan bekas-bekas yang boleh menakung air seperti palung atap, kolam dalam rumah, pasu bunga, akuarium, dan sebagainya dengan kerap sekurang-kurangnya seminggu sekali dengan cara yang betul.

Memelihara ikan yang boleh makan jejentik di dalam akuarium atau kolam hiasan di dalam atau tepi rumah, ataupun membubuh racun jejentik (temephos) dan Bacillus thuringiensis israelensis (Bti) ke dalam air dalam bekas bunga, takungan air, dan sebagainya.

Menyembur nyamuk Aedes dengan jadual berkala atau selepas terdapat kes jangkitan untuk mengelakkan daripada merebak serta menghapuskan nyamuk menggunakan Aerosol atau fogging .

Tidur menggunakan kelambu serta menghindari kawasan yang menjadi habitat nyamuk seperti kawasan berpaya serta memakai pakaian penutup badan seperti seluar atau berbaju panjang ketika di luar rumah.

Memasang mosquito netting pada jendela serta pintu rumah. Memasang repellant (lingkaran ubat nyamuk dan losyen) untuk menghalau nyamuk. Kempen kesedaran oleh Kementerian Kesihatan Malaysia melalui media (pameran interaktif, papan iklan, dan sebagainya) bagi mendedahkan orang ramai tentang bahaya Aedes dan denggi.

Apa sahaja cara yang difikirkan sesuai boleh digunakan untuk mengelakkan demam denggi bagi menghapuskan nyamuk Aedes perlu dilakukan dari semasa ke semasa selain daripada memastikan keadaan rumah yang bersih dan kemas di dalam mahupun di luar atau sekeliling rumah bagi mengelakkan daripada menjadi tempat pembiakan atau persembunyian nyamuk. Tindakan tidak bertanggungjawab serta mengabaikan aspek kebersihan boleh membawa kepada akibat yang mungkin menyebabkan seseorang menyesal seumur hidup. Kebersihan kawasan di dalam serta di luar rumah merupakan tanggung jawab bersama setiap anggota keluarga. Aktiviti bergotong-royong dalam kalangan masyarakat setempat untuk membersihkan kawasan sekitar kediaman, pusat

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

192

perniagaan, dan sebagainya merupakan langkah pencegahan awal yang bijak dan boleh menyelamatkan nyawa daripada jangkitan demam denggi. Di samping itu, ia boleh mengelak daripada dikenakan tindakan denda atau undang-undang daripada pihak berkuasa. Memandangkan beberapa langkah yang telah dijalankan oleh KKM masih belum menampakkan hasil yang begitu memuaskan dalam menghapuskan penyakit demam denggi, maka kerajaan telah mengambil langkah drastik dengan melaksanakan Undang-undang Awam melalui tindakan penguatkuasaan Akta Pemusnahan Serangga Pembawa Penyakit (APSPP) 1975 dan denda maksimum yang dikenakan adalah berjumlah RM3000.00 bagi kesalahan di bawah seksyen 13(1) APSPP 1975 iaitu membiarkan premis berkenaan menjadi tempat pembiakan nyamuk Aedes.

Apakah langkah-langkah rawatan demam denggi?


Tindakan awal dengan membawa pesakit ke klinik atau hospital serta rawatan yang intensif boleh menyelamatkan nyawa. Rawatan utama adalah terapi sokongan. Pesakit digalakkan untuk mengekalkan makan, terutamanya minum air. Sekiranya pesakit tidak mahu / mampu minum, tambahan melalui cecair intravena mungkin diperlukan untuk menghalang kekeringan dan hemoconcentration teruk. Pemindahan darah mungkin diperlukan sekiranya bilangan platelet turun dengan banyaknya. Cara yang lain untuk mencegah penyakit ini juga pesakit perlu bersenam pada waktu pagi atau berjoging dan beriadah. Minum air paling penting dalam hidupan harian kita. Minum air mineral sekurang-kurangnya 8 gelas sehari atau selebih-lebihnya pun hanya maksimum 16 gelas sehari.

Kes demam denggi di Malaysia


Penyakit Demam Denggi mula dilaporkan di Malaysia pada tahun 1902 lagi. Pada tahun 1962, wabak pertama demam denggi berdarah berlaku di Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur pada tahun 1973. Semenjak itu, penyakit demam denggi dan demam denggi berdarah telah dikesan berlaku di seluruh negara. Semenjak penyakit demam denggi mula dikesan, ia telah menunjukkan peningkatan yang seiring dengan pertambahan kawasan bandar, pembangunan dan peningkatan kepadatan

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

193

penduduk. Pada tahun 1991, sebanyak 6628 kes demam denggi dilaporkan di seluruh Malaysia. Pada tahun 1998, sebanyak 27,373 kes demam denggi dilaporkan iaitu peningkatan sebanyak 4 kali ganda dari tahun 1991. Menurut kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan Awam, Kementerian Kesihatan Malaysia bagi Minggu 52/2012 (23 29.12.2012) telah menyebut bahawa berlaku peningkatan kes denggi tahun 2012. Selangor mencatatkan sebanyak 42% daripada keseluruhan jumlah kes dengan 12 kematian bagi tahun 2012. Manakala, laporan terkini Kementerian Kesihatan Malaysia pada 6 Februari 2013 menyatakan sebanyak 2,560 kes keseluruhan pada awal tahun 2013 telah dicatatkan dengan 5 kes kematian. Sementara itu, bagi tempoh 27 Januari hingga 2 Februari 2013 terdapat 416 kes demam denggi di seluruh negara . Keadaan ini sudah pastinya menjadi satu cabaran kepada pihak Kementerian Kesihatan dalam usaha menjadikan negara Malaysia bebas denggi. Sebagai kesimpulannya, jika kita meneliti laporan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, amat jelas bahawa demam denggi merupakan antara penyakit berjangkit yang menjadi penyebab utama kematian di negara ini. Malah saban tahun pasti ada sahaja kes yang dilaporkan berkaitan dengan demam denggi. Oleh yang demikian, sebagai langkah berjaga-jaga setiap lapisan masyarakat perlu memainkan peranan yang aktif bagi mencegah serta menghapuskan nyamuk Aedes agar dapat mengurangkan jangkitan demam denggi.

Jangkitan demam denggi kerap berlaku di kawasan beriklim tropika atau subtropika. Mengapakah demikian? Berikan alasan yang kukuh.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

194

Chikungunya
Apakah yang dikatakan Chikungunya?
Chikungunya merupakan istilah atau perkataan yang berasal daripada bahasa kaum Makonde yang tinggal di negara Tanzania serta utara Mozambique yang membawa maksud bongkok atau membongkokkan badan. Penyakit tersebut mula dikesan setelah menyebabkan sebilangan besar penduduk di selatan Tanzania menjadi demam pada tahun 1952. Kemudian, penyakit tersebut mula merebak ke benua Eropah, Amerika, India, dan Asia. Penduduk di negara Malaysia tidak terkecuali daripada jangkitan penyakit Chikungunya. Mujurlah kerajaan melalui agensi-agensi kesihatan cepat bertindak untuk merawat serta mengawal penularan penyakit berkenaan daripada terus merebak.

Rajah 9.1: Lokasi Wabak Chikungunya Walaupun tidak pernah mendatangkan kematian di Malaysia, namun bagi golongan yang berumur Chikungunya boleh menyebabkan gejala sakit sendi yang berpanjangan sehingga bertahun lamanya. Oleh yang demikian, Chikungunya boleh dikategorikan sebagai penyakit yang berbahaya kerana mengganggu proses kehidupan harian terutamanya menyebabkan mangsa atau pesakit lumpuh sementara (jarang-jarang

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

195

berlaku). Hal ini amat berbahaya jika berlaku semasa seseorang sedang memandu kenderaan kerana boleh menyebabkan mangsa tidak berdaya mengawal kenderaannya secara tiba-tiba. Walau bagaimanapun, pesakit yang telah dijangkitinya serta telah dirawat akan mendapat imuniti sepanjang hayat.

Punca penyakit Chikungunya


Chikungunya sebenarnya disebabkan oleh sejenis virus Chikungunya yang dibawa oleh nyamuk Aedes. Dua spesies nyamuk tersebut ialah Aedes aegypti dan Aedes albopictus yang juga penyebab demam denggi. Nyamuk berkenaan biasanya aktif pada waktu siang hari, dalam anggaran antara pukul 5.30 8.30 pagi dan pada waktu petang. Penyakit Chikungunya juga boleh berjangkit melalui penyebaran virus yang dibawa oleh nyamuk dua jenis nyamuk Aedes aegypti serta Aedes albopictus.

Rajah 9.2: Aedes Aegypti yang membawa virus Chikungunya

Apakah simptom Chikungunya?


Seseorang yang terkena jangkitan virus Chikungunya akan mendapat tanda-tanda yang hampir sama dengan demam denggi iaitu seperti berikut: i. ii. Demam panas yang teruk secara mendadak (suhu badan selalunya mencecah 38C atau lebih). Sakit sendi pada hujung jari, pergelangan tangan, buku lali, dan rasa ngilu pada tulang.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

196

iii. iv. v.

Ruam pada tangan, kaki, dan anggota badan. Sakit kepala, mata kemerah-merahan, dan rasa loya sehinggakan ingin muntah. Badan berasa keletihan dan tidak bermaya (akibat sakit-sakit sendi) dan sukar atau tidak mampu berjalan atau memegang sesuatu kerana seringkali berlaku secara tiba-tiba.

Selain itu, pesakit Chikungunya akan demam panas antara 1 hingga 7 hari (biasanya 5 hari). Oleh yang demikian, seringkali penyakit Chikungunya seringkali disalah anggap sebagai demam denggi kerana tanda-tanda atau simptomnya yang menyerupai penyakit berkenaan.

Langkah-langkah pencegahan Chikungunya


Langkah terbaik bagi mengelakkan Chikungunya adalah sama seperti cara untuk mengelakkan demam denggi iaitu melalui: i. Menghapuskan nyamuk Aedes dengan semburan racun Aerosol atau melakukan operasi fogging di kawasan yang mana terdapat kes jangkitan penyakit berkenaan berlaku. ii. iii. iv. Memasukkan bahan pembunuh jejentik seperti temephos dan Bacillus thuringiensis israelensis (Bti). Menggunakan repellant (lingkaran racun nyamuk, losyen / krim). Menghapuskan tempat-tempat pembiakan nyamuk seperti kawasan yang boleh menakung air (tayar, tin kosong, bekas bunga, saluran hujan / roof gutter, bekas plastik, dan sebagainya). v. vi. vii. viii. Memakai kelambu semasa tidur dan memasang jejaring (muisquito netting) pada tingkap. Mencuci dan menyental hingga bersih piring pasu bunga, bekas menyimpan air, kolam atau singki, dan sebagainya seminggu sekali. Memakai pakaian yang sesuai untuk mengelakkan gigitan nyamuk di bahagian badan. Mengelakkan diri daripada gigitan nyamuk.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

197

Apakah rawatan Chikungunya?


Sebenarnya tiada vaksin bagi Chikungunya! Malahan tiada rawatan khusus untuk menyembuhkan penyakit tersebut. Rawatan hanya diberi berdasarkan gejala klinikal yang dialami oleh seseorang pesakit. Namun demikian, kebanyakan kes yang terjadi hanya memerlukan rawatan pesakit luar. Cara yang biasa digunakan adalah diagnosis darah serologi dalam badan pesakit untuk memastikan kehadiran imunoglobin M (IgM) serta immunoglobulin (IgG) antibodi terhadap penyakit Chikungunya. Yang bagusnya ialah penyakit (virus) Chikungunya dapat dipisahkan daripada darah pesakit selepas dua hingga tiga hari rawatan. Apakah yang patut anda lakukan jika mempunyai tanda-tanda jangkitan Chikungunya? Seharusnya anda tidak berlengah lagi tetapi mesti mendapatkan rawatan segera dan berjumpa doktor di klinik atau hospital berdekatan. Kesihatan akan lebih terjamin demi kehidupan yang lebih sejahtera. Tindakan yang bijak sudah pasti akan menyelamatkan nyawa, masa, tenaga, dan kewangan dalam menangani penyakit Chikungunya. Mematuhi langkah-langkah pencegahan yang disebarkan melalui media massa amat berkesan dalam menangani penyakit Chikungunya. Pastikan sekitar rumah serta kawasan kediaman anda sentiasa bersih serta bebas daripada persembunyian serta habitat nyamuk Aedes. Sentiasalah bekerjasama dalam mencegah penyakit Chikungunya agar hidup lebih aman dan sejahtera.

Vaccine Preventable Diseases


Vaccine Preventable Diseases (penyakit yang boleh dicegah melalui vaksin) adalah penyakit berjangkit yang mana wujud atau terdapatnya vaksin pencegahan yang berkesan. Jika seseorang memperoleh satu penyakit yang boleh dicegah dan mati kesan daripada penyakit tersebut, maka kematian itu dianggap sebagai kematian yang boleh dicegah. Kematian yang boleh dicegah biasanya disebabkan oleh kegagalan untuk mendapatkan sesuatu vaksin dengan cara yang tepat pada masanya. Ini mungkin disebabkan oleh masalah kewangan atau kekurangan akses kepada vaksin. Selain itu, sesuatu vaksin yang biasanya disyorkan oleh pengamal perubatan mungkin tidak sesuai untuk sebilangan kecil orang kerana alahan yang teruk atau sistem imun yang rosak.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

198

Penyakit yang boleh dicegah paling biasa dan serius yang dikesan oleh WHO adalah seperti Difteria, hepatitis B, campak, meningitis, beguk, polio, rubella, tetanus, batuk kering, dan demam kuning. Lain-lain penyakit yang boleh dicegah adalah termasuk selesema dan pneumonia pneumokokal.

Penyakit Campak (Measles)


Apa yang dikatakan penyakit campak?
Penyakit campak adalah jangkitan akut pada kanak-kanak yang disebabkan oleh virus Measles. Penyakit ini sangat mudah menular kepada kanak-kanak melalui udara dengan titisan (droplet) cecair daripada mulut dan hidung semasa bercakap, batuk atau bersin. Pesakit campak biasanya mengalami gejala jangkitan respiratori dan disertai ruam pada kulit. Walau bagaimanapun kebanyakan kanak-kanak di Malaysia telah kebal (imun) pada penyakit ini sejak adanya program campak kebangsaan. Walau bagaimanapun, sejak akhir-akhir ini didapati bahawa terdapat kes-kes campak di bandar utama dengan adanya kemasukan orang asing. Oleh itu, jika seorang kanak-kanak tidak lagi mendapat vaksin dan terdedah kepada individu yang menghidap penyakit ini, maka kemungkinan besar kanak-kanak ini akan dijangkiti virus ini.

Apakah simptom campak?


Tanda-tanda seseorang kanak-kanak menghidap campak akan kelihatan selepas 4 hingga 12 hari dijangkiti:

Demam tinggi Batuk Selesema Sakit tekak Mata berair dan sensitif kepada cahaya Sakit otot.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

199

Dua atau tiga hari kemudian timbul ruam-ruam, bermula di bahagian muka dan kepala kemudian merebak ke bahagian badan, tangan dan kaki. Ruam akan kekal selama 4 7 hari. Semasa ruam timbul, suhu badan biasanya sangat tinggi. Demam campak boleh menjangkiti orang lain dalam masa seminggu sebelum timbul ruam sehingga 4 hari selepasnya.

Kesan penyakit campak kepada kanak-kanak


Kebanyakan kanak-kanak yang menghidapi demam campak akan sembuh dengan sempurna. Walau bagaimanapun kadang-kala boleh terjadi komplikasi yang serius terutama golongan yang menghidapi kekurangan zat makanan dan mempunyai sistem kekebalan yang rendah. Antara lain komplikasi yang sering terjadi adalah:

Jangkitan pada telinga. Jangkitan paru-paru (Pneumonia ). Jangkitan pada otak (encephalitis). cirit-birit

Kes yang serius boleh berakhir dengan kematian. Bagi wanita hamil pula, boleh menyebabkan keguguran atau kelahiran pramatang.

Kaedah rawatan demam campak


Tiada rawatan yang spesifik tetapi hal-hal berikut dapat mengurangkan gejala:

Panadol untuk mengurangkan demam. Hindari cahaya terang kerana ia menyakitkan mata. Berehat dan minum air yang cukup.

Ruam tidak perlu dirawat kerana ia akan hilang sendiri. Pesakit dinasihatkan untuk tinggal di rumah supaya tidak menjangkiti orang lain (sehingga 4 hari selepas ruam timbul).

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

200

Pencegahan demam campak daripada menular

Demam campak boleh dicegah melalui pemberian suntikan imunisasi MMR (Measles, Mumps and Rubella) pada usia 12 bulan dan kemudian ketika berumur 7 tahun.

Adalah tanggungjawab ibu bapa untuk memastikan anak mereka mendapat imunisasi. MMR adalah vaksin yang selamat.

Cacar Air (Chicken Pox)


Apa yang dikatakan penyakit cacar air?
Cacar air ialah penyakit yang senang dijangkiti yang disebabkan satu kumpulan virus herpes. Ia menyebabkan ruam yang bersifat tersendiri dan simptom sama seperti flu ringan. Jangkitan biasa yang berlaku di kalangan kanak-kanak disebabkan oleh virus. Virus cacar air juga dikenali sebagai virus varicella. Ia adalah virus sama yang menyebabkan kayap. Ia merupakan penyakit yang senang berjangkit dan boleh merebak daripada seorang ke seorang.

Cara cacar air menular


Penyakit cacar air boleh merebak melalui:

udara apabila seseorang yang menghidap cacar air itu mengalami batuk atau bersin. Dengan menyentuh atau bernafas masuk partikel virus yang terdapat pada cecair yang keluar daripada lepuh (blister). Seorang yang sudah dijangkiti, apabila bersin atau berada rapat dengan bayi, boleh menyebabkan bayi tersebut mendapat cacar air. Bayi atau kanak-kanak boleh dijangkiti cacar air cuma dengan berada sama sebilik dengan seorang yang menghidap penyakit itu. Cacar air boleh juga dijangkiti dari seorang yang mempunyai kayap, yang disebabkan virus yang sama seperti cacar air.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

201

Apakah tanda dan gejala kanak-kanak mendapat cacar?


Cacar air selalunya bermula dengan simptom-simptom flu yang ringan seperti demam, sakit kepala, mual, sakit-sakit badan dan kurang selera.

Demam, rasa tidak sihat dan letih lima hari sebelum ruam timbul. Ruam bermula bintik merah yang kecil dan gatal (seperti jerawat) pada semua badan termasuk mulut. Biasanya ruam bermula di dada dan belakang, kemudian merebak ke muka, kepala, kedua-dua lengan dan kaki.

Dalam masa 24 jam, ruam-ruam akan kelihatan seperti lepuh air (blister), kemudian pecah, kering dan menjadi keruping (4 -5 hari). Bintik-bintik baru akan terus timbul untuk lima hari dan mengambil masa dua minggu untuk hilang. Demam dan timbul ruam lepuh (blisters).

Kanak-kanak akan mendapat cacar air 10-21 hari selepas terdedah kepada seseorang yang mengidap cacar air. Cacar air boleh merebak 12 hari sebelum ruam kelihatan pada orang yang dijangkiti sehingga semua ruam kering. Biasanya jangkitan cacar air ini menghasilkan pelalian seumur hidup. Walau bagaimanapun, virus ini mungkin bersembunyi dan berulang sebagai kayap (shingles) kepada orang dewasa dan kadang-kala kepada kanak-kanak.

Kesan cacar air kepada kanak-kanak


Kebanyakan kanak-kanak mengalami jangkitan yang tidak serius dan merupakan masalah kesihatan ringan bagi kanak-kanak dan kebanyakannya akan pulih. Namun jangkitan cacar air bagi orang dewasa, remaja, anak kecil kurang dari setahun, dan individu yang mempunyai sistem pertahanan badan yang lemah boleh menjadi serius.

Komplikasi lain

Jangkitan kuman pada kulit. Jangkitan pada darah (blood stream infection). Radang paru-paru. Keradangan otak (encephalitis, cerebellar ataxia).

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

202

Apakah kaedah rawatan cacar air?


1. Secara umum:

Kanak-kanak diasingkan (ditegah) ke sekolah atau taman asuhan sehingga ruam menjadi berkerak (lebih kurang tujuh hari daripada permulaan ruam). Jika tidak berkemungkinan akan menjangkiti rakan-rakannya. Juga elakkan dari menaiki pesawat pada masa ini.

Ubat paracetamol untuk mengurangkan demam. Minum air masak dalam kuantiti yang banyak. Makan makanan yang seimbang.

2. Rawatan bayi Cacar air adalah virus, jadi tidak memberi tindak balas kepada antibiotik. Ia akan sembuh dengan sendiri, tetapi anda boleh melegakan simptom bayi anda dengan beberapa rawatan rumah:

Bagi bayi berumur tiga bulan atau lebih, anda boleh memberinya paracetamol atau ibuprofen bayi untuk menurunkan demam dan untuk melegakan sebarang sakit-sakit badan. Semak maklumat tentang dos di paket, atau minta bantuan doktor atau ahli farmasi jika kurang pasti sukatan yang hendak diberikan kepada bayi.

Beri bayi banyak cecair untuk mengelakkan daripada dari nyah hidrat seperti susu ibu atau susu botol. Gunakan losen kalamin (calamine lotion) untuk melegakan bintik-bintik gatal atau boleh juga mencampurkan bikarbonat soda ke dalam air mandian bayi untuk melegakan gatal-gatal.

Jika bayi berumur lebih dari usia satu tahun dan gatal-gatal akibat cacar tersebut sangat mengganggunya pada malam hari, gunakan antihistamina chlorphenamine (Pirition) di mana mempunyai kesan sedatif yang boleh membantu bayi lebih mudah tidur.

Pastikan kuku bayi pendek jika dia suka menggaru. Ini membantu mengelakkan parut dan mencegah bintik mendapat infeksi. Pakaikan bayi baju kain benang yang longgar supaya kulitnya sentiasa sejuk dan rasa kurang gatal.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

203

Pencegahan cacar air daripada menular dalam kalangan kanak-kanak

Cacar air boleh dicegah dengan suntikan pelalian. Vaksin varicella ini tiada di dapati dalam program imunisasi sekarang akan tetapi terdapat pada sektor swasta.

Jika mendapat cacar air, elakkan jangkitan kepada orang lain dengan tidak pergi ke sekolah atau ke tempat kerja sehingga lepuh menjadi kering dan berkerak. Vaksin juga boleh diberi kepada kanak-kanak yang belum pernah dijangkiti penyakit ini jika terdedah kepada individu yang menghidap cacar air untuk mengelakkan mereka daripada mendapat penyakit ini. Ibu bapa boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat.

Seseorang yang berisiko mendapat cacar air yang teruk (bayi yang baru lahir, yang mempunyai sistem pertahanan badan yang lemah, wanita mengandung) yang terdedah kepada seseorang yang mengidap cacar air, mungkin diberi antibodi dalam bentuk immunoglobulin untuk memberi perlindungan segera.

Ramai menganggap campak dan cacar air merupakan perkara yang serupa. Hakikatnya, dua penyakit ini kelihatan hampir serupa, namun tak sama. Nyatakan perbezaan di antara cacar air (chicken pox) dan campak (measles) berdasarkan puncapuncanya dan simpton-simpton penghidapnya.

Campak Punca

Cacar air

Simpton / gejala

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

204

Penyakit Pneumokokal
Apa maksud dengan penyakit Pneumokokal?
Penyakit pneumokokal adalah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria streptococcus pneumoniae yang juga dikenali sebagai pneumokokus. Ia boleh menyerang pelbagai bahagian tubuh, termasuk otak, paru-paru dan telinga dan menyebabkan penyakit yang serius dalam kalangan kanak-kanak. Penyakit ini berjangkit melalui titisan yang dilepaskan ke udara melalui bersin, batuk atau hubungan rapat dengan orang yang dijangkiti. Kanak-kanak yang mempunyai potensi yang besar mengalami jangkitan ini ialah kanak-kanak yang berusia lima tahun ke bawah. Menurut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), sebanyak satu juta kanak-kanak mati setiap tahun akibat penyakit pneumokokal di seluruh dunia. Kajian-kajian tentang penyakit pneumokokal di Malaysia menunjukkan bahawa pneumonia merupakan kejadian klinikal yang paling biasa kadar morbiditi namun penyebab kematian paling tinggi bagi bayi dan kanak-kanak kecil.

Siapakah golongan yang berisiko mendapat penyakit ini?


Antara golongan yang paling berisiko untuk mendapat penyakit ini adalah:

Kanak-kanak yang berusia di antara 2 hingga 24 bulan terutama mereka yang mengalami masalah perubatan yang kronik seperti menghidap penyakit peparu (kecuali asma), jantung, buah pinggang atau hati.

Kanak-kanak yang menghidap kanser atau jangkitan HIV yang melemahkan sistem imun. Kanak-kanak yang mengalami kegagalan fungsi limfa, contohnya selepas pembuangan limfa dalam talasemia atau berikutan trauma.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

205

Bahaya pneumokokal kepada kanak-kanak


Pneumokokal boleh mengakibatkan pelbagai jangkitan. Secara amnya, terdapat dua jenis penyakit pneumokokal iaitu; i. Penyakit invasif Penyakit invasif adalah lebih serius dan menyebabkan penyakit dalam organ utama atau dalam darah termasuklah:

Pneumonia pneumokokal Penyakit invasif pneumokokal yang paling lazim boleh bermula dengan demam dan diikuti rasa sejuk, batuk, sesak nafas, pernafasan laju, sakit dada dan kelesuan.

Bacteraemia (jangkitan kuman dalam darah) Satu komplikasi serius yang berlaku apabila bakteria merebak dan menjangkiti darah. Jika tidak dirawat, ia boleh menjejaskan fungsi organorgan utama yang menyebabkan kegagalan buah pinggang dan jantung selain menyebabkan kejutan septik. Kejutan septik mengakibatkan kehilangan fungsi atau kegagalan pelbagai organ dan boleh mengancam nyawa.

Meningitis (radang lapisan meninges otak dan saraf tunjang) Satu keadaan yang sangat serius apabila meninges mengalami keradangan. Kanak-kanak yang dijangkiti menunjukkan gejala seperti sakit kepala yang teruk, muntah, demam tinggi, leher yang tegang, menjadi sensitif terhadap cahaya, kekeliruan dan rasa mengantuk. Jika tidak dirawat, komplikasi lain seperti sawan, rasa mengantuk yang bertambah dan koma. Meningitis mencatatkan salah satu daripada kadar kematian yang paling tinggi, dengan kebanyakan kes melibatkan kanak-kanak berusia setahun ke bawah. Bacteraemia dan meningitis merupakan penyakit yang boleh membawa maut dalam masa beberapa jam. Bayi dan kanak-kanak kecil menghadapi risiko yang lebih tinggi untuk dijangkiti penyakit ini kerana mereka mempunyai tahap antibodi yang rendah.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

206

ii.

Penyakit tidak invasif Penyakit tidak invasif berlaku di luar organ-organ utama dan darah iaitu:

Otitis media (jangkitan bahagian telinga tengah) Jangkitan ini biasanya berlaku bersama dengan jangkitan bahagian atas saluran pernafasan, seperti selesema. Kanak-kanak boleh mengalami sakit telinga, kesukaran tidur, kesukaran mendengar atau bertindak balas terhadap bunyi, hilang keseimbangan, sakit kepala, demam dan cecair atau nanah mengalir keluar dari telinga. Otitis media yang kerap akan mengakibatkan komplikasi yang serius seperti masalah pendengaran, perkembangan pertuturan yang lambat dan penyebaran jangkitan ke tisutisu yang berhampiran seperti otak.

Sinusitis (jangkitan sinus) Pneumokokus boleh menyebabkan keradangan sinus dan rongga hidung. Seseorang itu boleh mengalami sakit kepala, tekanan di bahagian muka, tekanan, kesakitan, demam, hingus yang berwarna kuning dan kehijauan, hidung tersumbat, sakit kerongkong atau batuk.

Bagaimana mencegah pneumokokal?


Penyakit ini boleh dicegah melalui:

Amalan kebersihan yang baik di rumah dan di pusat jagaan kanak-kanak boleh membantu membendung penyebaran penyakit ini. Melatih kanak-kanak untuk membersihkan tangan dengan teliti apabila tangan kotor adalah amalan yang baik. Menghindari perkongsian cawan, sudu dan garpu. Pusat jagaan kanak-kanak juga perlu memastikan kanak-kanak yang kurang sihat tidak menghadiri pusat jagaan kerana kanak-kanak adalah lebih cenderung untuk dijangkiti akibat pendedahan yang meningkat kepada bakteria.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

207

Apakah kaedah rawatan penyakit ini?


Penyakit pneumokokal boleh dirawat dengan vaksinasi dan antibiotic.

Vaksinasi adalah cara utama dalam pencegahan banyak penyakit, dan seterusnya mengelakkan penyakit, ketidakupayaan dan kematian yang tidak perlu.

Vaksinasi amat disyorkan untuk mencegah penyakit pneumokokal invasif dalam kalangan kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak berusia dua tahun ke bawah. Terdapat dua jenis vaksin terhadap penyakit pneumokokal iaitu vaksin polisakarida dan vaksin konjugasi.

Penyakit Transmisi Seksual


Penyakit Transmisi Seksual (PTS) adalah penyakit yang menyerang manusia dan binatang melalui transmisi hubungan seksual, seks oral dan seks. Istilah penyakit berjangkit seksual semakin banyak digunakan, kerana mempunyai liputan pada maksud 'orang yang mungkin dijangkiti, dan mungkin menjangkiti orang lain dengan tanda-tanda kemunculan penyakit.PTS seksual juga boleh disebarkan melalui jarum suntik dan juga kelahiran dan menyusu.

HIV / AIDS (Human Immunodeficiency Virus Infection / Acquired Immunodeficiency Syndrome)


Di Malaysia, AIDS merupakan antara penyakit berbahaya yang telah banyak merosakkan rakyatnya terutama golongan belia. Terlalu banyak isu berkaitan AIDS yang dipaparkan melalui media massa sejak dahulu lagi dan kini semakin tenggelam akibat kemunculan beberapa penyakit baru. Namun itu semua tidak bermakna AIDS telah terhapus dari bumi Malaysia. Ini kerana AIDS bukanlah penyakit yang begitu mudah untuk dihapuskan dengan rawatan perubatan. Malahan setakat ini, belum ada lagi ubat atau vaksin yang mampu membunuh serta menghapuskan AIDS. AIDS seringkali dikaitkan dengan individu tertentu yang terlibat dengan fenomena keruntuhan akhlak. Ini kerana AIDS bukanlah penyakit yang berasal dari Malaysia tetapi dibawa oleh segelintir pesakit AIDS sama ada oleh kalangan rakyat Malaysia

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

208

sendiri yang mendapat penyakit tersebut di negara luar mahupun oleh rakyat luar negara yang datang ke negara ini. Golongan inilah yang telah membawa virus AIDS serta menyebarkannya dalam kalangan rakyat Malaysia.

Apakah AIDS?
AIDS merupakan ringkasan bagi frasa Acquired Immunodeficiency Syndrome atau penyakit yang dihidapi apabila virus HIV melemahkan sistem pertahanan badan melawan penyakit. Sistem pertahanan badan yang lemah akan menyebabkan penyakit yang serius dan akibatnya pesakit AIDS akan mati. HIV pula ialah Human Immunodeficiency Virus iaitu sejenis retrovirus yang melemahkan (menyerang) sistem pertahanan badan untuk melawan penyakit. Apabila sistem imunisasi badan lemah maka mudahlah bagi penyakit-penyakit lain menjangkiti individu yang terkena jangkitan AIDS. Malah adalah sukar untuk merawat penyakit berkenaan terutamanya jika dibiarkan berlarutan. Oleh itu, seboleh-bolehnya pesakit AIDS cuba mengelakkan diri daripada terkena jangkitan penyakit lain demi memastikan keselamatan nyawanya.

Bagaimanakah AIDS berjangkit?


Bukan mudah untuk HIV/AIDS merebak namun sesiapa sahaja boleh dijangkiti oleh penyakit tersebut melalui beberapa cara iaitu:

Hubungan seksual dengan pembawa HIV yang kebiasaannya mempunyai lebih daripada satu pasangan atau hubungan luar pernikahan. Berkongsi jarum suntikan dalam kalangan penagih dadah terutamanya yang tercemar dengan HIV semasa mengambil dadah. Daripada si suami yang telah mendampingi pembawa HIV yang bukan isterinya kepada si isteri Isterinya pula yang telah dijangkiti HIV akan menyebarkannya kepada anak di dalam kandungan atau semasa proses melahirkan dan menyusukan anak. Melalui proses pemindahan-penerimaan darah yang didermakan yang tidak disteril di klinik atau hospital akibat kecuaian atau sikap tidak bertanggungjawab pihak berkenaan boleh menyebabkan risiko jangkitan

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

209

penyakit AIDS (namun kebarangkalian ini amat kecil dan jarang sekali berlaku kerana proses saringan yang ketat).

Penyakit AIDS tidak boleh berjangkit melalui:

Hubungan yang rapat atau bekerja di tempat yang sama dengan pembawa HIV Digigit atau disengat serangga ataupun melalui air liur pesakit AIDS Berkongsi menggunakan tandas (tandas duduk) dengan pesakit AIDS Berkongsi makanan bersama pesakit AIDS atau pembawa HIV Berjabat tangan atau bersentuhan dengan pesakit AIDS

Jadi, dengan penjelasan yang dinyatakan secara ringkas di atas, anda tidak seharusnya risau jika berdekatan dengan pesakit AIDS. Apa yang paling penting adalah mengambil langkah berjaga-jaga sahaja kerana tidak semua pesakit AIDS mendapat jangkitan akibat perbuatan lampau mereka, tetapi segelintir yang bernasib malang mendapat jangkitan akibat kelalaian manusia lain dan bukan berpunca daripada mereka sendiri. Bergaul dengan pesakit AIDS, menjadikan mereka sebagai rakan atau mengambil mereka sebagai pekerja tidak akan membawa mala petaka malahan anda dapat memberi sokongan moral kepadanya agar tabah menghadapi hidup di dunia ini. Tambahan pula, manusia perlu berbakti sesama insan demi menjadikan hidup ini lebih indah dan bermakna tanpa prejudis terhadap sesiapa sahaja terutamanya pesakit AIDS.

Bagaimanakah peringkat jangkitan HIV sebelum mendapat AIDS?


Jangkitan HIV berlaku secara berperingkat-peringkat mulai daripada proses hubungan dengan pembawa HIV atau pesakit AIDS iaitu melalui hubungan kelamin, perkongsian jarum suntikan, dan sebagainya. Berikut adalah peringkat jangkitan AIDS secara lebih spesifik:

Pada peringkat awal virus HIV akan menyerang sel-sel badan dan bereplikasi sebelum sistem imun badan bertindak balas. Pada peringkat awal ini badan pesakit mungkin akan selesema.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

210

Peringkat seterusnya adalah proses tindak balas iaitu sistem imun badan akan mula bertindak balas terhadap virus yang telah memasuki darah pesakit. Pesakit tidak akan merasa sebarang perubahan yang nyata pada tahap ini. Namun hakikatnya, badannya sedang melawan virus dengan penghasilan antibodi. Pada peringkat ini, status kesihatan pesakit mulai berubah daripada negatif HIV kepada positif HIV. Perkara ini akan disahkan melalui ujian klinikal.

Pada peringkat ketiga pula adalah peringkat jangkitan asimptomatik iaitu pesakit memasuki fasa tiada simptom jangkitan. Peringkat ini dikenali sebagai jangkitan asimptomatik. Ini bermakna pesakit disahkan pembawa HIV yang sedang merosakkan sistem badan walaupun seseorang itu tidak merasa apa-apa kerana tidak ada gejala yang nyata padanya.

Peringkat yang keempat pula adalah peringkat jangkitan simptomatik. Pada peringkat ini pesakit sudah mula menunjukkan simptom jangkitan seperti Pneumocystis Carinii atau radang paru-paru. Apabila tanda sedemikian muncul, tahap penyakitnya sudah boleh dikategorikan sebagai parah.

Peringkat yang terakhir adalah peringkat AIDS. Pada peringkat ini, seseorang pesakit didiagnosis sebagai penghidap AIDS positif apabila telah mempunyai pelbagai simptom dan jangkitan yang berkaitan dengan AIDS. Walau bagaimanapun, para doktor akan tetap melakukan pelbagai ujian ke atas pesakit berkenaan. Hal ini adalah perlu dijalankan untuk mengesahkan penyakit AIDS itu telah benar-benar dihidapinya. ini juga bagi mengelakkan kesilapan diagnosis kerana banyak gejala penyakit lain yang mungkin mempunyai persamaan dengan sebahagian gejala penyakit AIDS. Pada masa inilah masa kritikal bagi seseorang yang disyaki menghidap AIDS terutamanya daripada dari segi tekanan emosi.

Namun demikian, masih ada sedikit ruang harapan kepada sesetengah pesakit AIDS untuk menjalani hidup yang lebih lama dan kurang tekanan kerana masa antara jangkitan HIV dengan AIDS turut dipengaruhi beberapa faktor lain berdasarkan kepada:

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

211

1. Masa jangkitan yang cepat (singkat)

Usia yang lebih tua (uzur) dan sistem antibodi semakin lemah menyebabkan virus HIV lebih senang dan cepat tersebar ke seluruh badan melalui aliran darah. Sel-sel darah putih yang menjadi agen antibodi sudah tidak mampu lagi melawan serangan ganas virus HIV.

Jangkitan oleh beberapa jenis virus HIV menambahkan lagi kadar jangkitan kerana sistem pertahanan badan tidak mampu melawan begitu banyak virus dalam masa yang sama.

Kekurangan zat makanan yang seimbang dalam membantu menguatkan sistem pertahanan badan menyebabkan virus HIV merebak lebih cepat ke seluruh badan. Sikap pesakit yang tidak mahu mengambil makanan seimbang mungkin juga antara sebab kurangnya nutrient yang benar-benar diperlukan oleh badan dalam membantu menguatkan antibodi semula jadi badan.

Stress yang melampau memudahkan lagi virus HIV merebak kerana pesakit sudah tidak ada fokus dan semangat untuk melawan penyakit yang dihidapinya. Dengan itu, lebih mudah HIV menyerangnya. Ini kerana konsep kesihatan yang baik merangkumi body, mind, and soul. Jika jiwa dan fikiran tertekan maka badan tidak mampu berfungsi dengan lancar.

2. Masa jangkitan yang lebih panjang

Mengikut nasihat dan regimen rawatan doktor yang ketat dan penuh disiplin akan dapat mengurangkan kesakitan dan seterusnya melambatkan jangkitan HIV kerana pesakit mampu fokus kepada rawatan yang dijalaninya.

Pemakanan yang sihat misalnya mengambil makanan yang menguatkan sistem pertahanan badan serta mengelakkan pengambilan makanan yang boleh memudaratkan kesihatan dapat membantu melambatkan lagi jangkitan HIV.

Menjaga kesihatan diri dengan baik dalam semua aspek dengan amalan gaya hidup yang sihat seperti bersenam selalu, mengelakkan tabiat negatif seperti penagihan dadah, merokok, minum arak, kerja berlebihan, dan tidak menangani stress dengan baik dan banyak lagi bentuk amalan gaya hidup sihat mampu memanjangkan umur pesakit serta melambatkan jangkitan HIV.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

212

Apakah langkah-langkah mengurang serta mengelakkan jangkitan AIDS?


Seterusnya, untuk mengelakkan penyakit AIDS semakin teruk serta melambatkan proses jangkitan HIV di dalam badannya, seseorang pesakit itu boleh berusaha mengekalkan kesihatan dirinya dengan:

Mendapatkan rawatan segera di klinik atau hospital yang mempunyai kemudahan rawatan AIDS tanpa berlengah atau merasa malu bagi mengurangkan risiko jangkitan yang lebih cepat dan parah.

Mengikut preskripsi (ubat) yang diberikan oleh doktor dengan tekun demi melawan HIV di dalam badannya. Mendapatkan imunisasi untuk mencegah pneumonia dan selesema di klinik atau hospital yang berdekatan tanpa berlengah bagi mengelakkan AIDS semakin parah.

Amalkan hubungan kelamin yang selamat dengan pasangan yang sah. Lakukan ujian HIV sebelum berkahwin untuk memastikan pasangan tidak menjadi pembawa atau penghidap HIV. Seterusnya gunakanlah kondom dan hindari pelacur demi nyawa anda dan pasangan.

Berhenti jika anda seorang perokok atau penagih dadah dengan segera bagi mengurangkan risiko jangkitan AIDS dan pada masa yang sama dapat meningkatkan kualiti kesihatan diri.

Merawat atau mencegah?


AIDS memang tidak ada vaksin untuk merawatnya tetapi setiap individu boleh berusaha mengelakkannya dengan cara:

Mengelakkan diri daripada hubungan seks bebas sebelum berkahwin Mengadakan ujian saringan HIV sebelum melangsungkan perkahwinan dengan pasangan masing-masing di klinik atau hospital berdekatan Mengadakan hubungan kelamin yang sihat dan selamat dengan pasangan (isteri) yang sah di sisi agama serta undang-undang.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

213

Mendekatkan diri dengan kegiatan keagamaan, bersukan, berpersatuan, dan membuat kebajikan demi memenuhi masa lapang untuk mengelakkan diri daripada terjerumus dengan perkara yang tidak elok.

Berkongsi perasaan jika ada masalah dengan berbincang bersama rakan, keluarga, guru, atau orang yang dipercayai seperti kaunselor. Tingkatkan pengetahuan tentang bahaya HIV/AIDS serta cara

mengelakkannya selain menyampaikan mesej yang positif kepada rakan sebaya tentang bahaya AIDS.

Apakah kesan penyakit AIDS?


AIDS mempunyai kesan yang amat memudaratkan bagi pesakit yang sudah berada pada tahap yang teruk. Kesan AIDS amat nyata terutama pada bahagian luar badan pesakit seperti tanda-tanda ruam, batuk-batuk, lemah dan tidak bermaya, tiada semangat untuk hidup, dan kemungkinan besar hanya menunggu saat-saat ajal menimpa. Tambahan pula, pesakit AIDS amat terdedah kepada jangkitan penyakit lain kerana sistem imunisasi mereka semakin rapuh angkara HIV. Pesakit AIDS yang teruk kemungkinan besar tidak akan dapat hidup lama di dunia ini kerana keupayaan sistem pertahanan badan (immune system) mereka yang semakin lemah setelah diserang oleh virus HIV. Apabila antibodi atau sistem imunisasi badan lemah, maka mudahlah bagi penyakit lain yang dahulunya tidak berbahaya mula mendatangkan risiko serta boleh mengancam nyawa pesakit AIDS. Selain itu, pesakit AIDS berisiko sebagai agen penyebar penyakit AIDS kepada orang lain jika tidak dibendung dari awal. Pergaulan bebas khasnya dengan pelacur, penggunaan jarum suntikan oleh penagih dadah, dan hubungan kelamin di luar pernikahan serta yang mempunyai lebih dari satu pasangan tanpa amalan hubungan yang sihat seperti penggunaan kondom akan memudahkan lagi jangkitan AIDS. AIDS masih belum ada penawarnya tetapi kita mampu mencegahnya. Cegah AIDS demi masa depan diri, keluarga, dan negara yang lebih sejahtera. Setiap individu terutamanya golongan belia perlu sedar bahawa AIDS adalah pemusnah kehidupan.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

214

Oleh itu, pastikan setiap langkah dan detik dilalui dengan penuh keinsafan serta penghargaan. Menikmati hidup bukannya bererti mengambil jalan pintas dengan melakukan perkara yang boleh menjerumuskan ke arah perlakuan tidak bermoral. Negara yang maju memerlukan rakyatnya yang hidup sihat, bertenaga, rasional, dan punya jati diri yang tinggi demi menggapai misi dan visi negara maju selaras dengan Wawasan 2020, yang bukan sahaja maju dalam bidang ekonomi malahan dalam apa juga bidang setanding dengan negara maju yang lain. Kerajaan telah menjalankan beberapa usaha bagi membendung AIDS di negara ini. Adakah tindakan kerajaan berkesan? Berikan pandangan anda.

Lain-Lain Penyakit Berjangkit

Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (Hand, Foot & Mouth Diseases - HFMD)
Apakah HFMD dan bagaimana berlaku?
Hand-foot-and-mouth Disease (HFMD) atau Penyakit Tangan, Kaki, dan Mulut merupakan penyakit berjangkit yang teruk (acute viral illness) serta menyebabkan kesakitan pada bahagian nyawa pesakit. Tanda-tanda atau gejala HFMD sering melibatkan anggota badan yang lain seperti tangan, kaki, buntut, atau alat sulit . Kebanyakan kes HFMD yang dilaporkan berpunca daripada Coxsackievirus A type 16 (CV A16) yang menjadi agen penyebar penyakit. Namun demikian, ada juga yang disebabkan oleh Coxsackievirus A5, A7, A9, A10, B2, dan B5. Enterovirus 71 (EV-71) menjadi penyebab utama penyebaran wabak HFMD yang sering dikaitkan dengan penglibatan neurologik di bahagian Pasifik Selatan. Coxsackievirus ialah sub kumpulan enteroviruses daripada kalangan famili Picornaviridae. Bayi atau kanak-kanak yang terkena jangkitan HFMD pada mulanya tidak menunjukkan tanda-tanda mengidap HFMD. Namun boleh membawa maut jika tidak dikesan dari awal dan diberikan rawatan segera.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

215

Kes-kes HFMD yang biasanya boleh membawa maut setelah jangkitan virus terjadi di dalam jantung atau otak. Pada peringkat tersebut, jangkitan HFMD sudah di peringkat kritikal dan perlu rawatan rapi di unit rawatan intensif. Tindakan pencegahan sebenarnya lebih berkesan dalam menyelamatkan nyawa yang berharga.

Siapakah penghidap utama HFMD?


Penghidap utama HFMD ialah bayi dan kanak-kanak yang berumur kurang daripada 10 tahun. Kebiasaannya kanak-kanak berumur bawah lima tahun berisiko tinggi diserang virus HFMD. Seringkali kes HFMD dikesan di sekolah-sekolah kerana di situlah tempat mereka yang telah dijangkiti bergaul dengan rakan-rakan lain yang sihat. HFMD begitu mudah berjangkit dalam kalangan kanak-kanak kerana mereka mempunyai sikap suka bergaul dan bermain bersama. Penyakit Tangan, Kaki, dan Mulut (HFMD) merupakan penyakit bawaan Enterovirus 71 (EV71) dan virus Coxsackie kumpulan A16 turut menjangkiti golongan remaja dan kadangkala dihidapi golongan dewasa tetapi biasanya tidak mendatangkan kesan yang berbahaya seperti kesannya terhadap bayi atau kanak-kanak yang mempunyai sistem imun (antibodi) badan yang masih lemah dan belum lengkap. HFMD yang menjangkiti manusia sering dikaitkan dan disamakan dengan Penyakit Jari, Kaki, dan Mulut (penyakit kuku dan mulut) yang melanda haiwan seperti lembu, biri-biri, dan babi terutamanya di China, dan beberapa negara pengeksport daging. Namun kedua-dua penyakit berkenaan tidak berkaitan langsung kerana kedua-dua penyakit berkenaan disebabkan oleh virus yang berlainan. Bayi dan kanak-kanak amat mudah terdedah kepada jangkitan HFMD kerana mempunyai sistem pertahanan (immune system) yang tidak sekuat sistem pertahanan badan golongan dewasa. Bagi individu dewasa pula biasanya sudah mempunyai sistem badan yang lengkap termasuklah sistem pertahanan badan .

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

216

Rajah 9.3: Tempat awam yang perlu dihindari semasa jangkitan wabak HFMD Virus HFMD lebih cepat menjangkiti kanak-kanak. Tambahan pula bayi dan kanakkanak amat mudah terdedah kepada golongan dewasa terutamanya ibu bapa mereka yang biasanya melakukan urusan seharian di luar rumah. Golongan inilah yang biasanya membawa virus HFMD kepada anak-anak, khasnya jika mereka pernah berdekatan atau mempunyai kontak dengan penghidap HFMD di tempat-tempat terbuka / awam.

Bagaimanakah HFMD berjangkit?


HFMD boleh menjangkiti sesiapa sahaja namun golongan bayi dan kanak-kanak yang berumur bawah 10 tahun biasanya mempunyai risiko yang tinggi kerana mereka mempunyai sistem imun badan yang masih belum kuat. HFMD boleh berjangkit melalui beberapa cara, antaranya adalah seperti dalam Rajah 9.4 yang berikut:

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

217

Rajah 9.4 : Cara Jangkitan Penyakit Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD) Sekiranya kanak-kanak terdedah kepada persekitaran yang dikunjungi orang ramai maka amat mudah untuknya dijangkiti oleh virus HFMD kerana suasana yang sesak serta kontak langsung dengan individu tertentu. Selain itu, amalan kesihatan diri yang kurang baik boleh membawa kepada penyebaran penyakit HFMD kerana virus EV71 tidak akan terhapus begitu sahaja daripada anggota badan yang kotor serta tidak dibersihkan dengan cara yang betul. Oleh yang demikian, menghindari tempat-tempat awam merupakan satu langkah yang bijak demi mengelak serta mengurangkan risiko jangkitan virus HFMD. Virus HFMD akan kekal dalam najis selama beberapa minggu walaupun pesakit telah sembuh.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

218

Apakah simptom HFMD?


Tanda atau simptom yang biasa dan boleh dilihat melalui penelitian mata kasar ialah seperti:

Merasa sakit selepas 3 7 hari dijangkiti virus HFMD (tempoh inkubasi virus) Ruam dan lepuh pada tapak tangan, kaki, lidah, dan sekitar lampin, Ulser pada mulut, tekak, dan bawah lidah [dekat gusi] Demam yang tinggi [suhu melebihi 37.2oC Sakit kepala dan tidak bermaya Hilang selera makan (akibat mulut yang sakit)

Kebiasaannya pesakit HFMD akan sembuh sepenuhnya selepas beberapa hari menerima rawatan. Tambahan pula, tempoh jangkitan selalunya berlaku selama 7 10 hari. Ini bermakna, imuniti terhadap virus spesifik mungkin diperoleh selepas jangkitan terdahulu. Namun demikian, jangkitan kali kedua tetap boleh berlaku oleh virus lain daripada kumpulan enterovirus.

Bagaimanakah bentuk rawatan dan pencegahan HFMD?


Amalan kebersihan diri dan persekitaran merupakan langkah kawalan serta pencegahan yang paling sesuai. Ini kerana mencegah lebih baik daripada merawat. Tambahan pula, belum ada ubat antiviral dan vaksin yang berkesan. Rawatan yang diberikan hanyalah berdasarkan gejala-gejala atau simptom penyakit. Namun demikian, sekiranya anak anda mempunyai tanda- tanda yang mencurigakan perlulah segera hantar segera ke klinik atau hospital dengan segera dan jangan bawa ke tempat umum atau pusat jagaan kanak-kanak serta sekolah. Selain itu diagnosis akan dijalankan secara klinikal bagi mengesahkan penyakit tersebut. Faktor usia seseorang dan simptom yang dialaminya teruk atau tidak akan mempengaruhi ujian klinikal. Sampel akan diambil dari tekak atau najis untuk tujuan pemeriksaan dan pengesahan kehadiran virus HFMD di makmal. Langkah-langkah kawalan dan pencegahan pula adalah seperti berikut:

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

219

Mencuci tangan dengan sabun dan air bersih atau gunakan antiseptik selepas ke tandas, menukar lampin, mencuci najis kanak-kanak, dan sebelum menyediakan makanan

Menutup hidung dan mulut semasa batuk atau bersin serta lap lelehan dari mulut dan hidung dengan tisu. Menjaga kebersihan rumah, pusat jagaan kanak-kanak, tadika, atau sekolah Mencuci alat permainan, meja kerusi dan lantai bagi mengelak pencemaran Elakkan tempat-tempat awam yang sesak dengan orang ramai Elakkan kanak-kanak yang mempunyai tanda-tanda jangkitan menghadiri kelas, berkunjung ke rumah orang lain, dan tutup lepuh pada anggota badan serta biarkan kering dan jangan pecahkan

Basuh tangan selepas menyentuh atau merawat lepuh atau selepas membuang najis dan gunakan alatan makan minum yang berasingan bagi setiap kanak-kanak. Pengamal perubatan di klinik atau hospital perlu sentiasa bersedia dan berwaspada menghadapi wabak HFMD selain memeriksa pusat jagaan kanakkanak, tadika, serta sekolah rendah bagi mengesan sebarang jangkitan,

Pegawai kesihatan boleh mengarahkan penutupan pusat jagaan kanak-kanak dan tadika jika terdapat kes-kes jangkitan di situ. (Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak, http://www.sarawak.health.gov.my)

Tuberculosis Bronchitis (TB)

Apakah penyakit TB?


Penyakit TB (disebut sebagai tibi) merupakan sejenis penyakit yang boleh menjangkiti sesiapa sahaja tanpa mengira umur, jantina, dan kaum seseorang itu. TB ialah ringkasan bagi perkataan tuberculosis bronchitis. Penyakit TB disebabkan oleh kuman Tubercle Bacilli yang menjangkiti paru-paru pesakit. Penyakit TB juga dikenali sebagai pulmonary TB kerana 90% daripada kuman tersebut yang biasanya dijangka merosakkan paru-paru pesakit. Kuman tubercle bacilli boleh merebak ke bahagian anggota badan yang lain seperti buah pinggang, kulit, mata, urat leher, tulang, otak, dan sebagainya melalui peredaran darah pesakit itu sendiri.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

220

Kebanyakan individu yang dijangkiti tidak akan mendapat penyakit TB kerana kumankuman TB akan terpendam dan tidak aktif di dalam badan seseorang. Namun demikian, jika sistem pertahanan badan (antibody atau immune system) menurun maka TB akan menjadi aktif lalu menjadikan seseorang itu menghidap penyakit TB. Penyakit TB bukanlah penyakit keturunan atau genetik. Kuman TB juga tidak akan berjangkit daripada pesakit kepada individu lain yang sihat melalui makanan dan minuman. Penyakit TB yang telah dirawat selama lebih daripada dua minggu tidak akan menjangkiti orang lain. Walau bagaimanapun, kuman TB (Mycobacterium tuberculosis) boleh merebak dan menjangkiti orang lain.

Rajah 9.5: Kuman Mycobacterium tuberculosis dilihat melalui mikroskop


Sumber : Kementerian Kesihatan Malaysia, 2006

Bagaimanakah kuman TB berjangkit?


Bagi kebanyakan kes jangkitan penyakit TB biasanya bukan berpunca daripada kalangan keluarga. Jangkitan TB lebih banyak diperoleh oleh seseorang melalui beberapa cara seperti melalui :

Cecair mulut (air liur, kahak) dan hidung (hingus) semasa pesakit batuk, bersin, dan bercakap kuman TB diterbangkan melalui udara kepada individu yang sihat. Berkongsi alatan makan minum yang telah digunakan pesakit TB yang tidak dicuci (nyah kuman atau tanpa disinfeksi) dengan sempurna.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

221

Proses pemindahan darah jika darah penderma telah dijangkiti kuman TB dan seterusnya dipindahkan kepada individu yang sihat. Namun kemungkinan sedemikian amat sedikit dan jarang atau hampir mustahil berlaku kecuali berlaku kesilapan dalam pemeriksaan tahap kualiti kesihatan darah yang didermakan.

Mana-mana individu yang tersedut udara yang mengandungi kuman TB kemungkinan besar akan dijangkiti penyakit TB.

Harus diingatkan juga bahawa orang yang paling rapat dengan pesakit TB iaitu kalangan ahli keluarga , rakan sekerja, dan sahabat handai pesakit TB merupakan orang yang paling berisiko untuk dijangkiti penyakit berkenaan. Ini kerana mereka tinggal bersama, mempunyai kontak, dan rapat serta akrab dengan pesakit. Oleh yang demikian, langkah berjaga-jaga serta pencegahan perlulah diamalkan bagi mengelakkan daripada dijangkiti penyakit TB.

Siapakah golongan berisiko mengidap penyakit TB?


Kebiasaannya penyakit TB kerap berlaku terhadap:

Penduduk miskin yang tinggal di luar bandar serta di bandar-bandar besar (kemungkinan kerana tahap kualiti kebersihan dan kesihatan yang rendah serta kesukaran untuk mendapatkan rawatan kesihatan akibat tidak mampu menampung kos sara hidup yang tinggi)

Pembawa HIV atau pesakit AIDS dan pesakit diabetes atau darah tinggi yang kronik Golongan tua (antibodi yang lemah) dan juga pesakit yang terlalu lama bergantung kepada ubat steroid.

Simptom penyakit TB
Simptom atau tanda-tanda yang mungkin menunjukkan seseorang terkenan jangkitan kuman TB adalah seperti:

Batuk kronik yang berpanjangan sehingga dua minggu lamanya dan kadangkala disertai kahak yang berdarah semasa batuk. Demam serta badan berpeluh-peluh pada waktu petang dan malam.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

222

Badan semakin susut (kurus) dan tidak berselera makan. Dada berasa sakit semasa menarik nafas atau semasa batuk. Cepat berasa lelah anggota badan.

Langkah pencegahan dan rawatan penyakit TB


Seterusnya, sebagai langkah berjaga-jaga dan pencegahan awal, jika seseorang itu mempunyai simpton atau tanda-tanda yang dinyatakan di atas tadi hendaklah segera:

Membuat pemeriksaan kesihatan di klinik berdekatan yang mempunyai kemudahan untuk mengesan penyakit TB. Membuat pemeriksaan kahak jika mengandungi kuman Tubercle Bacilli. Membuat X-ray dada untuk mengesan kesihatan paru-paru. iv. Gunakan penutup hidung dan mulut (mask) untuk mengelakkan terbersin kepada orang lain. Tidak meludah atau membuang kahak sembarangan. Menjaga kebersihan anggota badan, pakaian, alatan makan, tempat tinggal, dan sebagainya. Sentiasa bersenam untuk menguatkan serta menyihatkan badan selain membantu meningkatkan pernafasan. Berada di kawasan yang mempunyai aliran udara yang bersih serta tidak tercemar dengan teruk bagi mengelakkan gangguan pernafasan dan sebagainya.

Antara ubat yang biasanya digunakan untuk merawat pesakit TB ialah Rifampicin, Isoniazid, Pyrazinamide, dan Ethambutol. Rawatan yang dijalankan selalunya mengambil masa sekurang-kurangnya enam bulan. Di samping itu juga, pesakit TB boleh mendapatkan rawatan seperti Directly Observed Treatment - Shortcource (DOTS) yang telah diakui oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bagi merawat pesakit berkenaan. Prinsip-prinsip DOTS ialah:

Pesakit TB perlu mengambil ubat selama enam bulan. Untuk dua bulan yang pertama semasa sesi rawatan, pesakit perlu makan ubat setiap hari dengan diawasi pegawai kesihatan yang ditugaskan. Untuk empat bulan terakhir, pesakit diarahkan untuk makan ubat dua kali seminggu dengan diawasi oleh orang lain (kalangan ahli keluarga).

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

223

Sebagai langkah pencegahan untuk mengelakkan diri daripada jangkitan TB, Kementerian Kesihatan Malaysia telah memberi khidmat kesihatan yang percuma dengan memberi suntikan BCG (Bacille CalmetteGurin) percuma kepada bayi yang baru lahir serta suntikan BCG kali kedua untuk kanak-kanak yang berumur 12 tahun yang tidak mempunyai tanda suntikan berkenaan. Adalah dinasihatkan kepada ibu-bapa yang mempunyai anak dalam lingkungan umur berkenaan untuk segera mendapatkan suntikan BCG secara percuma di klinik atau hospital kerajaan yang berhampiran. Menurut anggaran, pelalian BCG 80% berkesan dalam jangka masa selama kira-kira 15 tahun bagi menghalang jangkitan kuman TB.

Rajah 9.6: Contoh Ubat dan Suntikan Vaksin BCG untuk mencegah TB Seseorang yang menghidap penyakit TB, hendaklah mengambil ubat mengikut nasihat doktor dan membuat rawatan berjadual seperti yang diarahkan dengan betul. Selain itu, rajin-rajinlah datang ke klinik atau hospital kerajaan yang berdekatan untuk mendapatkan rawatan kesihatan yang memberi khidmat percuma. Oleh itu, peluang untuk sembuh adalah tinggi bagi pesakit yang mematuhi arahan doktor dan makan ubat dengan teratur. Pesakit TB tidak boleh sesekali berhenti mengambil ubat tanpa arahan doktor kerana kemungkinan kuman TB masih dalam badan mereka. Di sesetengah negara seperti Belanda, Amerika Syarikat, dan kini Brunei Darussalam Ujian Mantoux dikatakan amat berkesan untuk mengesan kehadiran penyakit TB. Ujian tersebut biasanya dilakukan terhadap seseorang yang mempunyai hubungan dengan pesakit TB. Prosedur Ujian Mantoux adalah seperti berikut:

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

224

Suntikan Tuberculin dikenakan pada kulit lengan seseorang Tanda kemerahan sebesar lebih kurang 10mm akan muncul (jika individu tersebut positif jangkitan TB) selepas kira-kira 72 jam suntikan tuberculin. Rawatan dengan ubat yang sepatutnya akan diberikan kepada individu yang didapati positif jangkitan TB melalui Ujian Mantoux.

Kini penyelidikan yang dijalankan Imperial College London telah menemui dinding sel protein yang boleh merangsang tindak balas sistem imun badan yang sesuai sebagai vaksin yang boleh menjadi pelindung jangka panjang daripada serangan Mycobacterium tuberculosis. Kajian lanjut institusi tersebut mendapati bahawa beberapa jenis protein yang diberi jolokan EspC memberikan harapan yang tinggi kepada jutaan pesakit TB seluruh dunia kerana kandungannya yang mempunyai reaksi sistem imun yang sangat kuat khasnya terhadap mycobacterium tuberculosis.

Pencegahan Penyakit Berjangkit


Semenjak awal kemerdekaan lagi, pelbagai usaha pencegahan yang telah dilakukan dan dijalankan oleh kerajaan untuk mencegah penularan penyakit berjangkit. Di samping itu, kerajaan hari ini juga telah menyediakan begitu banyak peruntukkan untuk kesihatan. Malahan, saban tahun kerajaan sentiasa menambahkan peruntukkan perbelanjaan untuk tujuan kesihatan kepada rakyat negara kita. Mencegah dan mengawal penyakit adalah langkah awal dan didapati lebih baik daripada mengubatinya. Akta 342 Bahagian III, Seksyen 6 hingga 9 ialah akta yang digubal bagi tujuan mencegah penyakit berjangkit daripada masuk ke dalam Negara. Bahagian ini meliputi bidang kuasa Menteri Kesihatan dan pegawai yang diberi kuasa untuk menangani masalah tersebut. Berikut merupakan antara langkah-langkah pencegahan yang telah diambil oleh kerajaan untuk mencegah penyakit berjangkit daripada menular ke dalam negara.

Pengisytiharan kawasan jangkitan Dalam usaha mencegah penyakit berjangkit daripada menular masuk ke dalam negara kita, kerajaan akan membuat pengisytiharan tentang kawasan-kawasan di luar negara yang telah dikenal pasti sebagai kawasan berisiko jangkitan. Kerajaan akan

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

225

menetapkan langkah-langkah atau prosedur- prosedur yang perlu diambil untuk mencegah kemasukan penyakit berjangkit dari sesuatu kawasan jangkitan terutamanya kepada rakyat Malaysia yang sering melancong ke luar negara yang berkemungkinan melancong ke kawasan dijangkiti. Langkah lain yang perlu dijalankan adalah dengan mengelakkan diri daripada melancong ke negara-negara yang terlibat. Rakyat negara kita atau negara lain perlu membatalkan rancangan buat sementara waktu untuk pergi melancong ke negaranegara yang sedang dilanda wabak itu seperti negara China, Hong Kong, dan Indonesia. Langkah yang dikatakan sebagai menyediakan payung sebelum hujan, sudah pasti dapat mengelakkan seseorang itu daripada dijangkiti oleh penyakit yang berbahaya itu.

Membuat tapisan kesihatan di pintu masuk negara Pihak yang bertanggungjawab seperti Kementerian Kesihatan harus melakukan pemantauan dan membuat tapisan kesihatan di pintu masuk negara. Pihak yang berwajib harus membuat pemeriksaan perubatan ke atas mana-mana kenderaan, orang awam atau pelancong asing, haiwan dan barangan yang berada di dalam kenderaan setibanya di Malaysia. Di samping itu, prosedur pembasmian kuman, serangga atau tikus juga harus dilakukan terhadap mana-mana bahagian kenderaan jika dipercayai bahawa telah tercemar dengan jangkitan penyakit. Selain daripada tapisan kesihatan, proses kuarantin juga harus dilakukan kepada individu yang dipercayai telah dijangkiti atau yang mempunyai kontak dengan si pesakit. Justeru, mereka yang kembali dari negara yang disyaki berisiko jangkitan penyakit harus di kuarantin dalam bilik khas. Malahan, jangka masa untuk proses kuarantin ini adalah berterusan sehingga pesakit tersebut betul-betul telah bebas dan penyakit berjangkit tersebut disahkan tidak lagi menjangkiti orang lain. Pihak berkuasa setiap negara juga perlu membuat pemeriksaan yang ketat dan menyediakan alat pengimbas di pintu-pintu masuk utama negara masing-masing. Sebagai contohnya, alat pengimbas tersebut perlu diletakkan di lapangan-lapangan terbang antarabangsa seperti di KLIA, Kuching, dan Bayan Lepas. Alat pengimbas

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

226

berupaya untuk mengesan pelancong yang masuk sekiranya mereka dijangkiti oleh sesuatu wabak penyakit. Sekiranya telah dijangkiti, mereka perlu di bawa ke hospital untuk diberikan rawatan segera dan juga di kuarantin.

Melakukan pemeriksaan kesihatan dengan kerap Menjadi tanggungjawab pihak berkuasa untuk melakukan dan menjalankan pemeriksaan ke atas rumah, bangunan atau premis-premis perniagaan dengan lebih kerap terutamanya ketika wabak sedang melanda. Negara yang terlibat dengan wabak seharusnya mengambil langkah-langkah segera seperti mengasingkan pesakit yang menghidap wabak tersebut. Pada peringkat penyakit telah mula dikesan, tindakan awal perlu dilaksanakan sebelum nasi menjadi bubur. Pesakit yang disyaki dijangkiti oleh sesuatu wabak penyakit perlu di kuarantin dan diasingkan dan daripada orang awam agar penyakit tersebut tidak merebak kepada orang lain. Jika tindakan seperti ini dilakukan, sudah pasti penyakit ini dapat dikawal dan tidak akan disebarkan kepada individu lain dan juga ke negara-negara lain. Seterusnya, kesihatan manusia malahan industri pelancongan juga turut tidak terjejas. Selain itu, pihak berkuasa perlu menyediakan ubat-ubatan dan vaksin yang boleh melawan virus dan mencegah virus yang telah dikenal pasti daripada menyerang manusia. Misalnya, seseorang yang perlu ke luar negara atas urusan yang penting perlu diberikan suntikan vaksin yang dapat mencegah mereka daripada dijangkiti wabak penyakit. Ini kerana, vaksin yang berkesan akan berupaya untuk melawan virus daripada menyerang mangsanya. Individu yang sudah dijangkiti pula, perlu segera diberikan rawatan rapi dan ubat yang benar-benar berkesan untuk mengubati penyakit tersebut.

Menghalang kemasukan atau penghantaran mayat, organism atau bahan patogen Melarang individu membawa masuk atau keluar mayat, organ, atau sebarang bahagian tubuh. Individu atau sesiapa sahaja juga dilarang membawa masuk organisma dan bahan patogen kecuali mengikut peraturan yang ditetapkan oleh Akta.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

227

Langkah seterusnya yang boleh diambil oleh pihak berkuasa adalah dengan memusnahkan haiwan yang telah dijangkiti dan menjadi punca merebaknya penyakit kepada manusia. Unggas seperti burung dan ayam yang telah dijangkiti perlu dihapuskan segera agar wabak tersebut tidak menjangkiti manusia.

Pengawalan Penyakit Berjangkit


Apabila langkah pencegahan kemasukan penyakit berjangkit ke dalam Negara gagal dan penyakit mula menular, langkah seterusnya adalah dengan mengawal penyakit tersebut daripada terus merebak. Dalam Akta 342, Bahagian IV Seksyen 10 hingga 21, terdapat 12 langkah yang diperuntukkan untuk mengawal penyakit berjangkit ini. Langkah-langkah tersebut dijelaskan sebagaimana berikut:

Pemberitahuan tentang penyakit berjangkit Bagi mengawal penyakit berjangkit daripada merebak maka penyebaran maklumat yang tepat kepada umum adalah sangat penting. Penyebaran ini boleh dilakukan melalui pelbagai cara seperti media cetak atau media elektronik. Sehubungan itu, semua pihak seperti ketua kampung, ketua keluarga, pengamal perubatan, pemilik rumah tumpangan atau pegawai polis yang mengetahui mengenai kewujudan penyakit berjangkit di kawasan mereka seharusnya segera memaklumkannya kepada pegawai perubatan atau pihak kesihatan dengan segera. Justeru, tindakan pantas semua pihak akan membantu pengawalan penularan penyakit berjangkit. Hal ini dapat mengelakkan sesebuah komuniti daripada dijangkiti penyakit berjangkit.

Pengisytiharan kawasan jangkitan tempatan Dalam perkara ini, Menteri Kesihatan boleh mengisytiharkan kawasan jangkitan tempatan dan membincangkan penetapan langkah-langkah pengawalannya. Justeru, pegawai yang telah diberi kuasa boleh mengarahkan semua individu atau penduduk yang tinggal dalam kawasan tersebut diberikan rawatan, imunisasi, kuarantin atau dikenakan sebarang bentuk langkah pengawalan penyakit berjangkit.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

228

Tanggung jawab pesakit berjangkit Pesakit yang menghidapi penyakit berjangkit adalah dilarang dan tidak boleh mendedahkan risiko jangkitan kepada orang lain. Di samping itu, pesakit juga tidak boleh melakukan sebarang perbuatan yang boleh menyebarkan lagi penyakit berjangkit tersebut. Sebagai pesakit yang telah dijangkiti, mereka seharusnya mempunyai kesedaran bahawa mereka turut memainkan peranan dalam usaha mengurangkan wabak penyakit daripada merebak kepada individu atau masyarakat yang lain. Oleh itu, mereka perlu mengehadkan sebarang aktiviti atau urusan yang melibatkan kontak dengan orang lain.

Mengawal barang tercemar dan binatang yang dijangkiti Seterusnya, mana-mana barang yang tercemar atau binatang yang telah dijangkiti penyakit berjangkit tidak boleh diberi, dipinjam, dijual, dihantar, diguna atau didedahkan tanpa dilakukan pembasmian kuman terlebih dahulu.

Pengasingan individu yang dijangkiti dan disyaki Pengasingan atau kuarantin harus dilakukan terhadap individu yang disyaki atau dijangkiti penyakit berjangkit. Hal ini bertujuan untuk membolehkan pesakit mendapatkan rawatan sehingga keadaannya tidak lagi mendatangkan bahaya kepada orang lain.

Pemerhatian atau pengawasan kontak Pemerhatian juga harus dijalankan terhadap mana-mana kontak dalam tempoh yang difikirkan sepatutnya. Apabila keadaan telah mengizinkan barulah boleh dibebaskan tanpa membahayakan orang ramai.

Perintah bagi pemeriksaan mayat Pihak yang bertanggungjawab boleh memerintahkan supaya mayat seseorang yang disyaki mati akibat sesuatu penyakit berjangkit hendaklah dibawa ke sesuatu tempat untuk tujuan pemeriksaan yang difikirkan perlu. Langkah ini akan dapat mengawal penularan penyakit berjangkit daripada merebak.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

229

Pengurusan orang mati Pengurusan mayat seseorang yang disyaki mati akibat penyakit berjangkit perlu diuruskan mengikut arahan pegawai yang bertanggungjawab. Langkah ini adalah bertujuan untuk mengelakkan penyakit berjangkit merebak ke mayat yang lain atau penduduk setempat.

Membasmi kuman dan menutup premis Sekiranya seseorang penghidap penyakit berjangkit dipercayai pernah mengunjungi atau berada di sesebuah premis, maka premis atau kediaman, individu, barang atau haiwan yang berada di premis tersebut harus diperiksa. Hal ini bertujuan untuk memastikan kumannya akan dibasmi atau dimusnahkan untuk menghalang penyakit tersebut daripada merebak.

Pemusnahan struktur Mana-mana struktur yang telah dicemari oleh penyakit berjangkit harus dimusnahkan dalam usaha untuk mengawal penularan penyakit berjangkit. Sekiranya tiada upaya lagi untuk membasmi kumannya maka tindakan pemusnahan ke atas struktur tersebut perlu dilakukan.

Larangan menjual atau menyewakan bangunan yang tercemar Bangunan yang telah tercemar oleh penyakit berjangkit tidak boleh dijual atau disewakan kepada sesiapa sahaja sehingga kuman pada bangunan tersebut dan barang-barang di dalamnya telah dibasmi kuman sepenuhnya.

Membasmi kuman kenderaan tertentu Sesebuah kenderaan yang telah digunakan untuk membawa penghidap penyakit berjangkit juga perlu dibasmi kumannya terlebih dahulu sebelum boleh digunakan semula.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

230

Selain daripada langkah seperti dinyatakan di atas, pengawalan dan pencegahan penyakit berjangkit yang berpunca daripada mikro-organisma patogen boleh dilakukan. Penyakit tifoid, misalnya, boleh dikawal dengan menjaga kebersihan diri, persekitaran, menggunakan kaedah yang bersih dalam penceriaan, pengawetan dan penghidangan makanan. Imunisasi patut diberi juga kepada pesakit dan orang lain. Selain itu, agen infeksi perlu dihapuskan agar pembiakan dapat direncatkan melalui proses pensterilan, pempasteuran, sama ada dengan pemasakan, pembekuan atau pengeringan. Kesemua kaedah itu boleh juga dilakukan ke atas agen-agen infeksi dalam makanan. Bagi organisma infeksi yang ada pada perumah manusia, pengambilan antibiotik dan proses kemoprofilaksis boleh digunakan untuk menyekat penularan dan pembiakan. Selain itu, kaedah kuarantin atau pengasingan juga boleh dilakukan untuk mengelak jangkitan daripada menular kepada orang lain. Bagi penyakit yang menular melalui hubungan seks, perubahan gaya hidup kepada yang lebih sihat lagi positif adalah digalakkan. Risiko penularan dapat juga dikurangkan dengan pemakaian kondom untuk mengurangkan risiko penularan gonorea dan HIV/AIDS.

Kesan Penyakit Berjangkit


Penyakit mampu membawa implikasi daripada segi sosial, ekonomi dan politik dalam sesebuah negara. Sekarang terdapat mekanisme pengawalan dan pencegahan bagi penyakit berjangkit yang boleh membawa maut suatu masa dahulu seperti batuk kering, difteria, tifoid, campak dan batuk kokol. Namun begitu, di sesetengah negara sedang membangun dan negara miskin, penyakit seperti malaria dan infeksi parasit masih di tahap yang serius dan membimbangkan. Penyakit yang muncul pada akhir abad ke-20 dan ke-21 ini, terutamanya yang menular melalui perhubungan seks, hepatitis A dan infeksi pernafasan akut, masih belum ada lagi ubat dan penawarnya. Menurut Fatan Hamamah dan Saadiah Mohamad (2000), cabaran besar dengan implikasi sosial dan ekonomi yang tinggi telah ditanggung oleh penyakit AIDS dari segi kos langsung dan kos tidak langsung kepada pesakit, keluarga pesakit dan kerajaan.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

231

Kos langsung yang dikenakan ke atas pesakit adalah kos rawatan, ubat, terapi, bil hospital, kaunseling dan kos penjagaan. Kos langsung yang ditanggung oleh kerajaan ialah peruntukan yang dikeluarkan bagi perbelanjaan menyediakan segala infrastruktur dan info struktur perubatan dan tenaga pakar. Manakala, kos tidak langsung melibatkan kos yang subjektif sifatnya, seperti menanggung perasaan malu, disisih, didiskriminasikan dan di stigma oleh masyarakat. Kesemua ini bukan sahaja telah mengurangkan kesejahteraan hidup, tetapi juga menjadi semacam kos sosial yang harus ditanggung seumur hidup oleh pesakit dan keluarganya. Kos tidak langsung yang lain ialah akibat daripada penurunan produktiviti dan Keluaran Negara Kasar (KNK). Kos akibat AIDS sangatlah tinggi berbanding penyakit lain seperti malaria, demam denggi dan kolera. Ini disebabkan kebanyakan pesakit AIDS terdiri daripada belia yang sepatutnya yang paling produktif dalam kehidupan namun mereka tidak dapat menyumbang untuk pembangunan negara akibat penyakit yang dihidapi. Begitu juga dengan wabak penyakit berjangkit lain yang telah mengorbankan banyak nyawa manusia dalam waktu yang singkat (SARS [Severe Acute Respiratory Syndrome], JE [Japanese Encephalitis], Coxsackie). Penyakit berjangkit bukan sahaja membawa implikasi biologi ke atas tubuh manusia, malah turut menyumbangkan krisis budaya dalam masyarakat (Fatan Hamamah, 2002). Kos yang dibelanjakan untuk merawat, mencegah atau mengawal penyakit berjangkit turut menjejaskan perancangan dan pembangunan sumber manusia. Mereka yang terlibat mungkin tidak akan aktif, produktif dan asertif dari segi guna tenaga pada masa depan. Usaha untuk mengawal dan mencegah penyakit berjangkit selalunya merupakan cabaran besar kepada Negara kerana melibatkan keseluruhan aspek kehidupan dan kesejahteraan penduduk.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

232

Peranan Agensi-Agensi Agensi Yang Berkaitan Penyakit Berjangkit

PERANAN AGENSI-AGENSI YANG BERKAITAN PENYAKIT BERJANGKIT

Agensi Agensiagensi Lain

Kementerian Kesihatan Malaysia

Pihak Sekolah

PDRM Jabatan Kastam Diraja Malaysia Jabatan Imegresen Malaysia Fomema Sdn Bhd. Pihak Berkuasa Tempatan

Peranan Murid Kuasa Menteri Pusat Kawalan Penyakit Berjangkit (CDC)

Rajah 9.7: Peranan agensi agensi-agensi agensi yang berkaitan penyakit berjangkit

Kementerian Kesihatan Malaysia


Antara kuasa Menteri dalam menangani kes penyakit berjangkit ialah:

1. Kuasa Menteri Mengisytiharkan kawasan jangkitan setelah menerima pemberitahuan di bawah Peraturan Kesihatan Antarabangsa.

Mengisytiharkan kawasan lain di luar Malaysia sebagai kawasan jangkitan. Mengisytiharkan kawasan jangkitan tempatan. Memotong atau menambah sebarang peruntukan Jadual Pertama. e. Membuat peraturan bagi keseluruhan atau sebarang bahagian di Malaysia, termasuk lapangan terbang, pelabuhan, perairan, pantai dan sempadan darat bagi melaksanakan peruntukan Akta ini.

Mengawal selia hal yang berkaitan dengan Akta ini.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

233

2. Pusat Kawalan Penyakit Berjangkit atau Centre for Disease Control (CDC). Antara tugas dan tanggungjawab (CDC) ini alah:

Mencegah penyakit berjangkit daripada memasuki Negara dan mengawalnya daripada merebak. Menjalankan pendakwaan yang berkaitan dengan sebarang kesalahan terhadap Akta. Mengkompaun sesiapa yang melakukan kesalahan di bawah Akta ini.

Agensi-Agensi Lain
Antara tugas dan tanggungjawabnya ialah:

1. Polis Diraja Malaysia Membantu menerima maklumat tentang penyakit berjangkit dan

memaklumkannya kepada pegawai kesihatan dengan segera.

Membantu pegawai yang diberi kuasa melaksanakan arahan terhadap mereka yang ingkar. Membantu pegawai kesihatan mengesan pesakit yang lari daripada kuarantin wad.

2. Jabatan Kastam Diraja Malaysia Antara tugas dan tanggungjawabnya ialah:


Mengawasi kemasukan kenderaan dari Negara kawasan penyakit berjangkit. Mengawal pembawaan masuk atau keluar mayat, organ dan tisu manusia, organism atau bahan patogen mengikut peraturan yang dibuat di bawah Akta.

3. Jabatan Imigresen Malaysia Antara tugas dan tanggungjawabnya ialah:

Memastikan buruh asing menjalani pemeriksaan kesihatan sebelum berkhidmat di Malaysia. Menghantar pulang pendatang asing yang tidak mempunyai dokumen perjalanan dan kesihatan yang sah.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

234

4. Fomena Sdn Bhd (Foreign Workers Medical Examination and Monitoring Agency) Antara peranan dan tanggungjawabnya ialah:

Menyaring status kesihatan pekerja asing sebelum berkhidmat dan melancong di Malaysia. Antara peranan dan tanggungjawabnya ialah: Memastikan pekerja di premis makanan menjalani pemeriksaan kesihatan yang diwajibkan. Menyita premis makanan yang tidak mengikut syarat kebersihan yang boleh menyebabkan merebaknya penyakit berjangkit. Melaporkan sebarang kes cirit-birit yang serius dengan segera kepada pejabat kesihatan.

Peranan Murid
Antara peranan dan tanggung jawab murid untuk mencegah dan mengawal penyakit berjangkit ialah:

Menjadi agen penyebar maklumat tentang penyakit berjangkit kepada keluarga dan masyarakat. Mengenal pasti kawasan di dalam dan di luar sekolah yang boleh menjadi tempat penyebaran penyakit berjangkit. Mematuhi arahan kebersihan dan keselamatan yang dikeluarkan oleh sekolah dan Kementerian Kesihatan Malaysia. Menggunakan kemudahan awam seperti tandas dan berhemah. Membuang sampah dan sisa makanan ke dalam tong sampah yang disediakan. Tidak hadir ke sekolah jika disahkan menghidap penyakit berjangkit. Melaporkan kepada guru dengan segera jika mengalami penyakit seperti cirit-birit. Membersihkan kawasan sekolah yang boleh menyebabkan penyakit berjangkit.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

235

RUMUSAN
Unit ini telah membincangkan senario penyakit berjangkit dan berbahaya di seluruh dunia. Pengetahuan tentang penularan penyakit dilihat sangat penting terhadap semua individu khususnya pelajar di sekolah. Pengetahuan ini sangat berguna dalam usaha untuk mencegah berlakunya jangkitan kepada orang lain. Pada masa yang sama, aplikasi pengetahuan tentang ilmu epidemiologi penyakit berjangkit ini mampu mengelakkan dan menghindarkan kita daripada sebarang wabak yang boleh membawa maut. Sediakan payung sebelum hujan merupakan pepatah yang sangat sesuai untuk menggambarkan usaha-usaha atau langkahlangkah pencegahan penyakit berjangkit. Di samping itu juga, Modul ini menjelaskan tentang simpton-simpton atau gejala yang dihadapi oleh pesakit yang telah dijangkiti oleh penyakit tertentu. Walaupun Modul ini tidak menjelaskan secara terperinci berkenaan semua atau sebahagian penyakit yang diketahui pada masa sekarang, namun ia diharapkan dapat menyumbang kepada kesihatan dan kesejahteraan semua pihak.

KATA KUNCI
Asimptomatik Communicable Diseases Contagious Contagious Disease Infectious Disease Infectiousness Infectivity Non Communicable Disease Patogen Patologi Penyakit Bawaan Vektor Penyakit Bawaan Makanan dan Air Penyakit Transmisi Seksual Simpton Sistem Pertahanan Badan Transmissible Diseases Vaccine Preventable Diseases

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

236

PENILAIAN KENDIRI
1. Senaraikan 4 tanda-tanda seseorang kanak-kanak mengalami jangkitan virus campak. 2. Apakah rawatan yang sesuai untuk menyembuhkan cacar air? 3. Bagaimanakah virus cacar air menular dalam kalangan kanak-kanak? 4. Huraikan faktor-faktor yang menyebabkan penyakit penoumonia pneumokakal? 5. Senaraikan sebab-sebab yang menyebabkan penyakit beguk. 6. Apakah virus yang menyebabkan penyakit HMFD? 7. Apakah Penyebab batuk kering dan Nyatakan vaksin yang digunakan untuk mengelakkan batuk kering dalam kalangan kanak-kanak? 8. Bagaimanakah rawatan penyakit tibi? 10. Mengapakah penyakit tibi tidak merebak melalui makanan dan minuman.? 11. Bagaimanakah cara kita mengelak penyakit Tibi? 12. Adakah demam denggi boleh menyerang seorang individu lebih daripada dua kali? Bincangkan 13. Nyamuk Aedes tidak boleh dihapuskan tetapi demam denggi boleh dicegah. Bincangkan. 14. Jelaskan kitaran hidup nyamuk secara ringkas dalam bentuk gambar rajah 15. Penyakit TB biasanya banyak dihidapi golongan lelaki berbanding perempuan. Bahaskan. 16. Pesakit TB yang teruk lebih wajar diletakkan di bawah jagaan hospital berbanding keluarganya sendiri. Berikan pandangan anda. 17. Mengapakah orang dewasa tidak menerima kesan yang sama dengan kanak-kanak walaupun dijangkiti virus HFMD yang sama? 18. Bagaimanakah pihak berkuasa atau agensi berkaitan di tempat anda melaksanakan pencegahan terhadap HFMD? 19. Terangkan secara ringkas kesan HFMD terhadap kelancaran proses pembelajaran kanakkanak. 20. Bolehkah AIDS dirawat dengan cara tradisional? 21. Seseorang ibu yang mengandung dan pembawa HIV akan menyebarkan HIV kepada anak dalam kandungannya. Adakah perkara sedemikian boleh dielakkan? Bincangkan

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

237

RUJUKAN
Oleckno, W.A. (2008). Epidemiology: Concepts and Methods. USA: Waveland Press, Inc. Webber, R. (2009). Communicable Disease: Epidemiology and Control. 3rd ed. UK:CAB International. Ministry Of Health Malaysia (2012). Health Facts 2012. Health Informatics Centre Planning and Development Division. MOH/S/RAN/31.12(TR) "Regents Prep: Living Environment: Homeostasis". Oswego City School District Regents Exam Prep Center. Atas talian. http//:egentsprep.org/regents/biology/units/ homeostasis /index.cfm 2012-11-12.] Dorland's Illustrated Medical Dictionary, 32nd Edition Atas talian. http://www.dorlands.com/ Fatan Hamamah Yahaya. (2005).Kemunculan Penyakit Berjangkit Dan Kesannya Terhadap Manusia Di Malaysia. Sari, 23:253-168. Fatan Hamamah Yahya & Saadiah Mohamd (2000). Wanita Malaysia Dalam Alaf Baru. Universiti Kebangsaan Malaysia: Selangor Fatan Hamamah (2002). Krisis Biologi Kepada Krisis Budaya. Universiti Kebangsaan Malaysia: Selangor. Health Facts (1997). Laporan Tahunan Kementerian Kesihatan Malaysia: Kuala Lumpur. Health Facts (2007). Laporan Tahunan Kementerian Kesihatan Malaysia: Kuala Lumpur John, M.L. (1996). Kesihatan Awam Ekologi Manusia. Pulau Pinang: Universiti Sains Malaysia. Wan Hamzir Bakar (1999). Mengelakkan Jangkitan Virus Baru. Berita Harian 27 Mac. Handysides, R.A. & Landless, P.N. (2010). Cholera: Why does cholera cause problems in the aftermath of disasters such as the earthquake in Haiti?. Morbidity and Mortality Weekly Report 59, no. 50. Atas talian. http://www.adventistworld.org/article973/ resources/english/issue-2011-1004/cholera. (Akses 20 Mei 2012). http://www.babycenter.com.my/a1045910/cacar-air#ixzz2cUvtPinB Nor Farhani Che Ad. Pneumokokal Boleh Bawa Maut. Utusan Malaysia. 11 Disember 2012. Atas talian. Http://Www.Utusan.Com.My/Utusan/Kesihatan/20121211/Kn01/ Pneumokokal-Boleh-Bawa-Maut. (Akses 20 Mei 2013). Aris Fazil Ujang, Mohd Khairi Zawi, Salleh Mohammad, & Teh Lah Hoong.(2004). Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Amran Hassan, Fatimah Yusooff, & Khadijah Alavi. (2012). Keluarga Sihat Melahirkan Komuniti Sejahtera: Satu ulasan. Malaysia Journal of Society and Space, 8, 5:51 -63.

Epidemiologi Penyakit Berjangkit dan Berbahaya

238

Aishah @ Eshah Haji Mohamad (2002). Pesakit, Keluarga dan AIDS: Stigma dan kesan Psikososial. Jurnal Psikologi Malaysia. Atas talian . http://psima.org.my/index .php? option=com_content&view=article&id=23%3Ajournal-2000-2003&catid=2%3Ajournal &Itemid=9&lang=ms&limitstart=1. (Akses 20 Mac 2012).