Anda di halaman 1dari 3

Austria

ara Alpilor i a lui Mozart

ustria este cunoscut i sub numele de ara Alpilor i a lui Mozart, lacurile alpine solitare i stucurile rzlee aezate la poalele munilor dnd farmecul acesteia. Avantajele turistice prezentate de Austria nu mai au nevoie de recomandri ara este

renumit !n lume datorit peisajelor alpine i ospitalitii locuitorilor. "eisajele montane fascinante, posibilitile nelimitate de practicare a sporturilor de iarn, serile petrecute !n ambiana plcut a pensiunilor alpine i !n special farmecul #ienei atra$ anual, ca un ma$net, milioane de turiti strini. Austria este recunoscut i pentru viaa sa cultural !nfloritoare. %c&iatul alpin nu este numai cel mai popular tip de sport, ci i unul din principalele surse de venit ale rii. 'n Alpii Austrieci se $sesc apro(imativ )* de re$iuni de sc&i, precum i nenumrate staiuni care ofer condiii minunate pentru antrenamentul sportivilor i pentru odi&na amatorilor de sc&i alpin. Austria este prima dintre toate rile montane, care a !nvat s construiasc sisteme comple(e de instalaii de cablu, pe &arta Austriei aprnd prima dat vaste re$iuni de sc&i. 'n momentul de fa, Austria este una dintre cele mai bo$ate ri ale +niunii ,uropene i contribuie la bu$et cu sume mai mari dect cele pe care le primete. 'n nicio alt ar din ,uropa nu e(ist attea funcii administrative ca !n Austria. Aparent, unii funcionari au recurs c&iar la sinucidere dup ce nu au reuit s ocupe postul de consilier al sfatului. Viena -.Inima vechii Europe/ a fost capitala monar&iei &absbur$ice i rmne !n continuare centrul principal al vieii politice, economice i culturale. "ractic toat lumea a auzit de palatul imperial 0ofbur$, de catedrala %fntului 1tefan i de palatul %c&2nbrunn, de faimoasele %taatst&eater i 3ur$t&eater, precum i de delicioasele torturi de ciocolat servite !n &otelul %ac&er. #iaa social a oraului se desfoar !n cramele i cafenelele ti&nite.

'n #iena se afl un numr record de locuri le$ate, !ntr4un fel sau altul, de persoana lui 3eet&oven. 5ompozitorul a locuit aici timp de 67 de ani i i4a sc&imbat locuina de 8* de ori. Milioane de turiti viziteaz anual renumitul parc de distracii "rater, situat !n oraul #iena, printre ale crui numeroase atracii se numr i Moara diavolului. "arcul este amenajat pe un vec&i teren de vntoare desc&is publicului de !mpratul austriac 9osif al 994lea. #ntoarea s4a practicat !n "rater pn !n :;<*.

5apitala =irolului este Innsbruck, cunoscuta reedin a 0absbur$ilor. =uritii sunt atrai de renumitele staiuni de sc&i aezate pe coastele abrupte ale Alpilor. Aerul pustei un$are se face resimit !n re$iunea de cmpie 3ur$enland, !n apropiere de lacul >eusiedlersee.

Munii 0oc&e =auern, turitii combin odi&na pe lac cu e(perienele culinare memorabile. cu peisajele lor, i masivul Alpilor ?tztal creeaz impresii de neuitat. 'n re$iunea %alzbur$ i 5arint&ia,

Salzburg este fermectorul ora al lui Mozart, !nconjurat de muni i cu o minunat ar&itectur baroc. Mii de melomani !i fac apariia pe malul rului %alzac& cu ocazia festivalului anual dedicat compozitorului.

%ute de mii de credincioi mer$ anual !n pelerinaj la icoana Maicii @omnului din Mariazell, mai ales !ntre "ati i %rbtoarea =uturor. %e spune despre aceast staiune c este cel mai important loc de pelerinaj din Austria. A importan enorm !n acest caz se pare c o au pelerinii de reli$ie catolic, mai ales cei din rile vecine din est, care vin aici s vad icoana fctoare de minuni a Becioarei Maria. 9coana a fost zmislit din lemn i se pare c a fost adus !n Mariazell !n anul ::7C. Acum este adapostit !ntr4o capel !nfrumuseat cu obiecte din ar$int i alte materiale scumpe. Aadar, !n ciuda faptului c Austria este o ar mic, acest lucru poate reprezenta un avantaj este uor de e(plorat. 5teva zile de vacan !n Austria pot deveni memorabile nu doar datorit prtiilor e(celente, ct i datorit opiunilor de divertisment variate, de la centre spa pn la coli de sc&i. Bibliografie :. <. Austria, Atlas ntreaga lume la dispoziia ta, ,d. @eA$ostini, nr. 8, <**8. .#iena, Atlas ntreaga lume la dispoziia ta, ,d. @eA$ostini, nr. ::,<**8.

6. &ttp DDro.EiFipedia.or$DEiFiDAustria. G. &ttp DDro.EiFipedia.or$DEiFiD#iena.

Pun Florina-Simona Anul I, Grupa !