Anda di halaman 1dari 7

Tiger Woods

1.Wie is Tiger Woods?


Tiger Woods is een Amerikaanse topgolfer. Hij is al een hele tijd nummer 1 van de wereld, en wordt gezien als n van de allerbeste golfers aller tijden.

1.1. Tiger Woods werd geboren op

! de"ember 1#$% in &aliforni'. (u is hij jaar. )ijn e"hte naam is eigenlijk *ldri"k Tont Woods, maar zijn papa *arl Woods noemde hem al sinds hij jong was, +Tiger,.

1.-.Tiger is redelijk groot .1 meter /%0, hij is


redelijk mager en hij is heel atletis"h gebouwd. Tiger is getrouwd met een )weeds model, *lin (ordegren. Hij heeft - kindjes, een meisje 1am van - jaar, en een kleine bab2 &harlie van # maanden.

1.

.Tiger begon al sinds hij een kleuter was met te golfen. *n ja hoor, hij had buitengewoon veel talent. Als hij nog maar jaar oud was, haalde hij al betere s"ores op het golfterrein dan ik na - jaar les, vandaag. *n wanneer hij 3 was, maakte hij zijn eerste hole4in4one, wat wil zeggen dat je van een hele lange afstand in n slag in het gaatje slaagt. 5at komt bijna nooit voor en als je dat al op een 3 jarige leeftijd kunt, ben je e"ht een wonder kind6

1.7.Hij heeft veel te danken aan zijn vader. Hij zegt


zelf 8 +)onder mijn papa was ik hier nooit geraakt, zeker niet op dit niveau., Tiger9s vader was een ar"hite"t maar leerde Tiger al heel vroeg golf spelen. :edurende een heel stuk van Tiger9s
1

"arri;re was zijn vader z9n "oa"h. <oor ik jullie over zijn "arri;re ga vertellen, ga ik jullie eerst wat meer over golf vertellen.

2. Golf
*erst een vooral golf is een sport waarbij je een klein balletje met een golf"lub in zo weinig mogelijk slagen in het gaatje probeert te slagen.balletje en golf"lub tonen0. =e begint op een tee .tee tonen0, daar moet je het eerst van afslaan, dan probeer je op de green te slagen zo di"ht mogelijk bij het gaatje. )o9n gaatje noemen we een >hole9. 5e green is het heel kort gemaaide stukje gras .foto0. 5aar moet je dus op putten. =e hebt ook nog de fairwa2 en de rough. 5e fairwa2 is het korte stukje gras maar langer dan de green .foto0. Als je op een lange afstand bent en je kunt niet bij de green geraken, is het best om daar op te landen. Ten slotte de rough, dat is het langere gras, daar wil je beter niet zijn, want het kan moeilijk zijn om eruit te kunnen slagen. ?aar dan komen de obstakels nog, de bunker en het water. 5e bunker is een soort van zandbak, daar wil je ook niet graag zijn, want soms kan er een hoge helling zijn en dan kan het moeilijk worden. @iteindelijk hebben we nog het water, dat is een klein meertje of een rivier. Als je er in tere"ht komt, moet je oftewel een andere bal ofwel als je eigen bal, als je die nog kunt pakken of vinden ernaast gooien. *n je krijgt nog een straf punt.
-

*en normale ronde van 1/ holes duurt ongeveer 7 uur, en je kunt niet zomaar in "ompetities spelen. =e moet eerst een soort van brevet of toets halen, je moet meer dan 1!! golfregels goed kunnen kennen en je moet ook nog kunnen spelen. :olf begint hier ook al meer en meer populair te worden, en in de Al2mpis"he 1pelen van -!13 in Bio de =aneiro zal golf er zelfs voor het eerst bij zijn. (u weten jullie wat meer over golf, dus kan ik terug komen bij Tiger Woods. Ck ga beginnen met zijn "arri;re.

.Carrire
Hij won al een paar amateur titels in de <1 vooraleer hij professioneel werd. Hij werd professioneel in 1##3 en won in 1##$ de @.1. ?asters, zijn eerste ?ajor.

.1.Wat zijn ?ajorsD


?ajors zijn de belangrijkste toernooien van het jaar. *r zijn vier ?ajors net zoals bij tennis. Eij tennis zijn dat 8 Wimbledon, Boland :arros, de @.1. Apen en de Australian Apen. Cn golf zijn dat 8 de @.1. ?asters, de @.1. Apen, de Eritse Apen en het F:A Gampioens"hap. .-.Cn zijn "arri;re heeft hij ook al vers"hillende re"ords gebroken zoals8 Hij won als enige na Een Hogan in het zelfde jaar van 7 majors, wat buiten hun twee nog niemand lukte. Als hij -1 jaar was, werd hij de allerjongste winnaar en als eerste zwarte winnaar van het

?asters Toernooi. Hij was zelfs de eerste sport miljardair ooit. (u verdient hij meer dan $1,% miljoen dollar per jaar, en hij heeft al meer dan 1!! miljoen dollar gewonnen met al zijn prijzen. )ijn grootste inkomsten komt van zijn sponsors. Hij heeft er wel een stuk of tien maar zijn belangrijkste sponsor, eentje die jullie wel zullen kennen, is to"h wel (ike. Hij krijgt zo9n 3 miljoen euro gewoon om met hun "lubs en kleren te spelen. . . Hij heeft al drie golf "lubs ontworpen, hij heeft zijn eigen sportmerk, TW en zelfs zijn eigen organisatie, Tiger Woods Houndation. .foto0 5us je ziet hij speelt niet alleen golf. Euiten golf doet hij nog graag 8 surfen, ski'n en onderwater 4speer vissen.

4. Het dagelijks leven van Tiger


Als je een topsporter van zijn formaat wil zijn, dan moet je daar dagelijks hard voor werken. Tiger heeft heel veel talent, maar dat is zeker niet genoeg, zeker niet in golf. Hij staat zelfs elke dag om % uur 9s morgens op.

4.1. Zijn programma voor de dag ziet er


dan als volgt it ! <oor zijn ontbijt te nemen, doet hij eerst dit nog8
1 uur "ardio training, dat wil zeggen dat hij dan kiest ofwel om een uurtje te lopen, ofwel
7

om uurtje te fietsen. 1 uur training met gewi"hten. 5an gaat hij ontbijten. Amdat hij gezond wil eten, eet hij een ontbijt met veel proteIne voor veel energie, maar zonder al te veel vet. ?eestal zit er wel een eitje, maar zonder de eidooier .want dat is te vettig0 en groenten bij. (a zijn ontbijt, gaat hij voor - uur naar het golfterreinJ daar werkt hij aan zijn golfswing. .Tonen wat een golfswing is60 *en goede golfswing heb je absoluut nodig om een goede golfer te zijn. Hoe verder je de bal kan afslaan, hoe verder je al bent in het spel. *n, Tiger heeft wel de beste en de rapste golfswing, maar moet die ook behouden. 5e gemiddelde snelheid van zijn swing is -!! kmKuur. Am 11 uur gaat hij voor een half uurtje +putting, oefenen 4 +putting, kennen jullie wel van de minigolf. =e moet er dus voor zorgen dat de golfbal in het gaatje gaat. 5at is veel minder gemakkelijk dan jullie zouden kunnen denken, want het kan naar links of naar re"hts, naar voren of a"hter afhellen, en dat is niet altijd zo gemakkelijk te zien. =e moet ook zorgen dat je niet te hard of niet te za"ht slaat me je putter"lub. .Futter"lub laten zien60 Am 1- uur 9 s middags speelt hij een halve ronde van ongeveer 1 uur en half, en dan gaat hij lun"hen.
%

Am - uur speelt hij nog

tot 7 uur golf ....

5aarna gaat hij nog ! min. gewi"htheffen. 9s Avonds eet hij en rust hij. Hij heeft dus wel een druk s"hema, en als je zoveel uur sport per dag, kan je wel eens blessures krijgen.

".#less res
Cn Tiger9s "arri;re heeft hij al last gehad van zijn linker knie. Amdat hij er veel druk op zet tijden zijn swing. Hij wou nog geen operatie, alleen wanneer hij e"ht te veel pijn had. <orig jaar heeft hij een operatie laten doen, nadat hij zijn laatste major speelde .dat was de @1 Apen0. Hij had dus super veel pijn aan zijn linker knie, maar to"h won hij het toernooi.

%.1. (iet zo lang geleden is hij regelmatig in het


nieuws gekomen, omdat hij om - uur 9s na"hts een auto "rash had. Hij was waars"hijnlijk aan het slaapwandelen, want uit onderzoek blijkt dat hij niet gedronken had. *erst reed hij tegen een brandweerpaal en later nog tegen een boom. Toen zijn vrouw de "rash hoorde, kwam ze dire"t aangelopen, volgens de lo"ale politie sloeg ze de ruit kapot met een golf"lub om hem er uit te krijgen. 5e politie vond Tiger half bewusteloos op de grond, met zijn vrouw eromheen. Hij had s"heuren aan zijn lippen, en bloed in zijn mond. Hij werd na 3
3

minuten wakker, hij kon zelfs praten. Het duurde ongeveer 1! minuten voor de ziekenwagen arriveerde. 5e dag nadien mo"ht hij al naar huis. 5oor zijn "rash mag hij nu voor een korte periode niet meer spelen. Hij mo"ht zelfs niet in zijn eigen toernooi spelen. 1indsdien zitten er veel "amera ploegen a"hter hem aan. We zijn er niet e"ht zeker wat er e"ht gebeurde, dus zitten ze a"hter hem en zijn vrouw, voor een intervieuw. *n to"h wil hij er niet over praten. 5us gaan ze het anders aanpakken, ze gaan denken dat het zo is, dus roddels verspreiden zoals8 dat de sneden op zijn gezi"ht niet door de glass"herven zijn maar dat zijn vrouw hem had bezeerd. )e zouden een ruzie kunnen hebben gehad, dus zou hij weg zijn gereden. ?aar we zijn niet zeker wat er allemaal gebeurde. 5it zijn dingen dat nu eenmaal kunnen gebeuren met grote sterren. *n ding zijn zeker8 hij is n van de beste golfers allertijden, en dat is ongeveer waarom ik naar heb op kijk. Ck kijk op naar Tiger Woods omdat hij zo een goeie atleet is, en hij is een topsporter die nooit opgeeft.