Anda di halaman 1dari 5

DIABETES

1.0 Pengenalan Diabetes

Diabetes adalah disebabkan oleh ketidakmampuan tubuh untuk menghasilkan hormon, insulin. Ini adalah penyakit kronik yang mempengaruhi seseorang ketika sel-sel yang memproduksi insulin di pankreas dimusnahkan oleh sistem pertahanan tubuh kerana faktor genetik dan pola gaya hidup yang tidak sihat. Diabetes membawa beberapa penyakit serius lainnya dan mempengaruhi kesihatan secara keseluruhan dan gaya hidup negatif pesakit. Diabetes juga dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan kegagalan ginjal. Jika diabetes tidak diatasi pada waktu yang tepat, ia boleh membawa maut.

Statistik menunjukkan bahawa lebih dari 18 juta orang Amerika menderita diabetes. Sekitar sepertiga dari populasi ini sama sekali tidak menyedari bahawa mereka menghidap diabetes. Cara tercepat untuk mengesan diabetes adalah dengan melakukan ujian glukosa. Biasanya, ujian ini merupakan sebahagian dari pemeriksaan rutin tahunan untuk orang dewasa. Hasil ujian ini cukup tepat. Seseorang itu dikatakan mengidap diabetes apabila kadar gula dalam darahnya di atas 126 mg/dl (puasa) atau 200 mg/dl (tidak puasa). Namun, kebanyakan gejala diabetes baru terlihat apabila gula darah sudah di atas 270 mg/dl. Jangan menunggu tanda atau gejala semata-mata. Cara yang paling tepat untuk mengesan penyakit ini ialah dengan membuat ujian darah iaitu ujian glukosa dan juga ujian air kencing.

1.1

Jenis Diabetes

i)

Type I Diabetes

Diabetes jenis pertama ini dikenali sebagai diabetes berdasarkan insulin (IDDM Insulin Dependent) atau diabetes di awal remaja. Penghidap diabetes di tahap ini boleh hidup normal selagi mereka menerima suntikan insulin. Penguraian sumber bahan tenaga lain oleh badan seperti lemak untuk menggantikan glukos boleh menyebabkan penghidap diabetes koma atau maut sekiranya tidak dirawat. Diabetes jenis pertma ini terbentuk apabila sistem imunisasi badan

memusnahkan sel beta kelenjar pankreas satu-satunya jenis sel yang menghasilkan hormon insulin yang digunakan untuk penghadaman glukos kepada tenaga. Kebanyakan peghidap diabetes jenis pertama ini adalah dalam kalangan kanak-kanak dan remaja.. Mereka memerlukan suntikan insulin setiap hari atau menggunakan pam insulin untuk terus hidup. 5% hingga 10% pengidap diabetes merupakan dari jenis pertama.

ii)

Type II Diabetes

Diabetes jenis kedua atau diabetes bebas insulin juga dikenali sebagai diabetes permulaan peringkat dewasa. 90% hingga 95% daripada pengidap diabetes mengidap diabetes jenis kedua ini. Diabetes pada tahap ini biasanya bermula dengan ketahanan insulin di mana badan tidak menggunakan insulin dengan berkesan. Apabila keperluan insulin meningkat, kelenjar pankreas tidak lagi mampu mengeluarkan insulin pada kadar yang mencukupi. Diabetes bebas insulin ini biasanya berlaku seiring dengan faktor usia lanjut, kegemukan atau obesiti, terenat ketahanan glukos, keturunan atau bangsa (genetik) dan faktor kurangnya bersenam. Diabetes jenis ini juga semakin meningkat dalam kalangan kanak-kanak dan remaja di Malaysia.

iii)

Gestational Diabetes

Gestational diabetes ini adalah diabetes ketika hamil. Ia merupakan sejenis alahan glukos yang dikenalpasti pada sebahagian wanita ketika mengandung. Diabetes ketika hamil ini biasanya didaati dalam kalangan wanita yang kuat makan atau wanita dari keturunan pengidap diabetes. Diabetes ketika hamil memerlukan rawatan untuk menurunkan paras gula dalam darah agar tidak memberi kesan kepada kandungan. Selepas bersalin, sebanyak 90% hingga 95% daripada mereka kembali sembuh. Sebahagian kecilnya iaitu 5% hingga 10% didapati mengidap diabetes jenis kedua iaitu diabetes bebas insulin. Wanita yang mengalami ketika hamil mempunyai risiko 20% hingga 50% mengidap diabetes dalam tempoh 5 tahun hingga 10 tahun. Diabetes ketika hamil juga meningkatkan lagi risiko bayi mempunyai paras bilirubin yang tinggi (demam kuning) berbanding bayi normal.

1.2

Gejala-gejala Diabetes

i) ii) iii) iv) v) vi) vii)

Dehidrasi Rasa haus terus-menerus Peningkatan frekuensi kencing Kelelahan Penurunan berat badan Gangguan penglihatan Penyembuhan luka yang lama

1.3

Faktor Penyebab Diabetes

i)

Kelainan Genetik Diabetes dapat menurun mengikut salasilah keluarga yang mengidap diabetes. Ini adalah kerana kelainan genetik boleh mengakibatkan tubuh tidak dapat menghasilkan insulin dengan baik.

ii)

Usia Pada umumnya, manusia mengalami perubahan fisiologi yang secara drastik menurun selepas umur 40 tahun. Diabetes sering muncul selepas seseorang memasuki lingkungan usia itu. Pada mereka yang berusia 45 tahun ke atas dan mempunyai berat badan berlebihan, tubuh mereka sudah tidak peka terhadap insulin.

iii)

Gaya hidup stress Stress yang kronik cenderung membuat seseorang itu mencari makanan yang manis-manis dan berlemak tinggi untuk meningkatkan kadar lemak seretonin otak. Seretonin ini mempunyai kesan penenang sementara untuk meredakan tekanan. Tetapi gula dan lemak itulah yang berbahaya bagi mereka yang berisiko mengidap diabetes.

iv)

Pola makan yang salah Kurang gizi atau kelebihan berat badan sama-sama meningkatkan risiko terkena diabetes. Kurang gizi (malnutrisi) dapat merosakkan pancreas manakala obesiti (gemuk berlebihan) boleh mengakibatkan gangguan kerja insulin (retensi insulin). Kurang gizi dapat terjadi semasa kehamilan, masa kanak-kanak dan pada usia dewasa akibat diet ketat yang berlebihan. Sedangkan kurang gizi pada janin mungkin terjadi kerana ibunya merokok atau mengambil alkohol semasa hamil. Sebaliknya, obesiti bukan kerana makanan yang manis atau berlemak, tetapi lebih disebabkan jumlah pengambilan yang terlalu banyak. Sekitar 80% penderita diabetes adalah mereka yang tergolong gemuk.

2.0

Kesan

Penyakit diabetes pada akhirnya akan membawa keadaan paras gula darah tinggi yang dikenali sebagai hiperglisemia.

i)

Jangka Masa Panjang

Kesan kepada pengidap diabetes ialah berlakunya kerosakan retina (retinopati diabetik) dan juga merupakan penyebab utama kebutaan. Diabetes juga boleh menyebabkan kerosakan kepada buah pinggang (kencing manis nefropati) dan menjadi penyebab utama kegagalan buah pinggang. Selain itu, kerosakan kepada saraf (kencing manis neuropati) boleh berlaku dan ini adalah punca utama luka dan ulser kaki yang sering membawa kepada kejadian potong kaki dan tangan. Kerosakan kepada saraf dalam sistem saraf autonomi disebabkan diabetes juga boleh berlaku dan membawa kepada lumpuh perut (gastroparesis), cirit birit yang kronik dan ketidakupayaan untuk mengawal kadar jantung dan tekanan sarah semasa perubahan postur.

ii)

Jangka Masa Pendek

Diabetes boleh menyumbang kepada beberapa akut (berumur pendek) masalah perubatan dan jangkit. Ramai yang dikaitkan dengan diabetes dan jangkitan yang kerap lebih berbahaya kepada mereka kerana kemampuan biasa badan untuk melawan jangkitan. Jangkitan tersebut boleh memburukkan lagi kawalan glukosa terutamanya apabila pemulihan lambat dilakukan.