Anda di halaman 1dari 0

2

Contents
S.No. Chapters

PageNo.

1.

Revision Questions....................................................1

2.

Plants ...........................................................................8

3.

Animals ......................................................................13

4.

Air ...............................................................................17

5.

Water ..........................................................................20

6.

Up in the Sky ............................................................24

7.

OurBody ...................................................................28

8.

Food & Nutrition .......................................................32

9.

Safety and FirstAid.................................................36

10. NISO Sample Paper ..................................................40

JJJ

iv

OlympiadExplorer

Plants
About Plants, Herbs, Shrubs, Trees, Life of Plants what
we get from plants.
Animal
Aboutdifferenttypesof animals,household/petanimals,
wild animals, behaviour of animals, young ones of
different animals.
Air Around us
Air, features of air, what moving air can do, simple
experiments of air.
Water
How wateris useful, howwater moves in nature water
cycle, work that moving water can do.
Up is the sky
Basic knowledge about Sun, Moon and stars, Indian
astronauts.
Our Body
Various parts of our body. What work they do. How to
keep our body parts clean bones and muscles.
Food and Nutrition
What we should eat. Which food is good. Good food
habits.
Safety and FirstAid
Safetyrulestobefollowedonroads,whileplaying.What
to do when injured. Precaution while playing indoor
games.
JJJ

Class2

QUESTIONSFROMPREVIOUSCLASS
Q.1. Amongthefourwhichhavestrongstem.
(a) Trees
(b) Shrubs
(c) Herbs
(d) Noneofthese
Q.2. Plantsgrowwiththehelpof
(a) Sunlight
(b) Water
(c) Food
(d) Allthethree
Q.3. Weeatfoodgrainsof
(a) Rice
(b) Maize
(c) Wheat
(d) Allthethree
Q.4. Whichfruitiscalledkingoffruits?
(a) Apple
(b) Mango
(c) Organ
(d) Noneofthese
Q.5. WhatisusedtomakeChapatti?

(a)

(b)

(c)

(d) Noneofthese

Q.6. Whichisavegetable?
(a)

(b)
GrapesApple

(c)

(d) Noneofthese
Ladyfinger

Q.7. Whichplantdoesnothaveseeds?

OlympiadExplorer
(a)

(c)

(b)

1.

(a) Tree

2.

(b) Shrub

3.

(b)

(c)

(d) Noneofthese

Q.13. Calfistheyoungoneof

(a)

(b)

(c)

(d) Noneofthese

(c) Creeper

Q.10. Whichisawateranimal?

(c)

(a)
(d) Noneofthese

Q.8. Whichplantisusedtomakeclothes?
(a) Neemtree
(b) Cottonplant
(c) Roseplant
(d) Noneofthese
Q.9.
A.ColumnIColumnII

(a)

Class2
Q.12. Ticktheanimalwhichlayseggs?

(b)

Q.14. Wholivesin

(nest)

(a)

(b)

(c)

(d) Noneofthese

(d) Noneofthese

Q.11. Whichisnotadomesticanimals?

Q.15. Whatanimalscannotdo?
(a) Makefood
(b) Killotheranimals
(c) Carryloads
(d) Noneofthese
Q.16. Whichbirdcanfly?

(a)

(b)

(c)

(d) Noneofthese

(a)

(b)

OlympiadExplorer

(c)

(d) Noneofthese

Q17. Airhas
(a) Weight
(b) Occupyspace
(c) Both
(d) Noneofthese
Q.18. Airisof
(a) Whitecolour
(b) Bluecolour
(c) Nocolour
(d) Blackcolour
Q.19. Whichistrue?
(a) Windmillrunsbywater
(b) Airisimportanttous
(c) Airandwateraremanmadethings
(d) Noneofthese
Q.20. Plantspollutesenvironment.Thestatementis
(a) True
(b) False
(c) Cantsay
(d) Noneofthese
Q.21. WhichiscalledBlueplanet?
(a)

(b)
Earth

(c)

Moon

(d) Noneofthese
Sun

Q.22. Weneed_______glassesofwaterperday.
(a) 34
(b) 810
(c) 2030
(d) Noneofthese
Q.23. Cactusstorewaterin
(a) Stem
(b) Leaves
(c) Roots
(d) Noneofthese
Q.24. Whenwatervapourgoesupitforms
(a) Snow
(b) Clouds
(c) Ice
(d) Noneofthese
Q.25. Irrigationis
(a) Sowingofseed
(b) Wateringtheplants
(c) Cuttingtheplants (d) Noneofthese
Q.26. Whichpartofbodytellsthatthecupishot?

Class2
(a) Skin
(b) Heart
(c) Lung
(d) Noneofthese
Q.27. Whichpartofthebodyhelpsustothink&remember?
(a)

(b)

(c)

(d) Noneofthese

Q.28. Childrenshouldtake_______forstrongbones.
(a) Fats
(b) Calcium
(c) Proteins
(d) Noneofthese
Q.29. Ourbodyismadeupof
(a) Bones
(b) Muscles
(c) Both
(d) Noneofthese
Q.30. Howmanysenseorgansdowehave?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) Noneofthese
Q.31. Ourbodyismadeupofcellsthisis
(a) True
(b) false
(c) cant say
(d) Noneofthese
Q.32. Whichofthesehelpusthemostwhilerunning?
(a) Brain
(b) Muscles
(c) Kidney
(d) Noneofthese
Q.33. 1.

(a) Taste

2.

(b) Touch

3.

(c) See

4.

(d) Hear

Q.34. Weeatfoodwhenweare
(a) Thirsty
(b) Hungry
(c) Ill
(d) Noneofthese
Q.35. Whichfoodhelpsmakeourbodystrong?

Q.36.

Q.37.

Q.38.

Q.39.

Q.40.

Q.41.

OlympiadExplorer
(a) Eggs
(b) Fish
(c) Both
(d) Noneofthese
Carrotisa
(a) Fruit
(b) Vegetable
(c) cereal
(d) Noneofthese
Whichisnottrue?
(a) Fruitsshouldbewashedbeforeeating
(b) Chewthefoodcompletely
(c) Overeatingmakesyouhealthy
(d) Noneofthese
Thecowgivesus
(a) Potatoes
(b) Milk
(c) Both
(d) Noneofthese
Whileboardinginabusweshould
(a) Standinaqueue
(b) Forceourwayintothebus
(c) Boardinamovingbus.
(d) Noneofthese
Childrenshouldplaywith
(a) Fire
(b) Toys
(c) Sand
(d) Noneofthese
Whodoyouthinkisatrafficinspector?

(a)

(b)

Class2
Q.44. Thereare_____planetsinthesolarsystem.
(a) 6
(b) 9
(c) 7
(d) Noneofthese
Q.45.

Theplanetshowninfigureis

(a) Sun
(c) Saturn
Q.46. Matchthefollowing
1. Blueplanet
2. Redplanet
3. Largestplanet
4. Brightestplanet
Q.47.

Venus
Jupiter
Mars
Earth

Q.49. Whenshouldyouwashyourhands?
(a) Beforeeating
(b) Aftereating
(c) AfterandBeforeEating
(d) Noneofthese
Q.50. Wheredopeoplelive?

(b)

(c)
Moon

(d)
Earth

Stars

J J J
ANSWERS

(d) Noneofthese

Q.43. Moonis_______insizethanearth.
(a) Smaller
(b) Bigger
(c) Equal
(d) Noneofthese

(a)
(b)
(c)
(d)

isusedtosee

Sun

Q.42. Plantsmaketheirfoodwiththehelpof.
(a) Sunlight
(b) Moonlight
(c) Animals
(d) Noneofthese

(b) Earth
(d) Noneofthese

(a) Tinythings
(b) Largethings
(c) Verylargethings (d) Sun
Q.48. WhichpartofyourbodyisRedincolour?
(a) Tongue
(b) Hair
(c) Eyes
(d) Teeth

(a)

(c)

1. (a) 2. (d) 3. (d)


9. (a) 10.(b) 11. (d)
17.(c) 18.(c) 19. (b)
25.(b) 26.(a) 27. (c)
33.1c,2d,3b,4a
39.(a) 40.(b) 41. (a)
46.1d,2c,3b,4a

4.
12.
20.
28.
34.
42.
47.

(b)
(c)
(b)
(b)
(b)
(a)
(a)

5. (a)
13. (c)
21. (a)
29. (c)
35. (c)
43. (a)
48. (a)

JJJ

6. (c)
14. (b)
22. (b)
30. (c)
36. (b)
44. (b)
49. (c)

7. (b)
15.(a)
23.(a)
31.(a)
37.(c)
45.(c)
50.(c)

8. (b)
16. (c)
24. (b)
32. (b)
38. (b)

OlympiadExplorer

Chapter

OB J E C T I V E T Y P E Q U E S T I O N S
Q.1. Whichpartoftheplantholdtheplantsfirmly?
(a) Root
(b) Stem
(c) Branches
(d) Noneofthese
Q.2. Amongthefourwhichhavestrongeststem?
(a) Trees
(b) Shrubs
(c) Herbs
(d) Noneofthese
Q.3. Whichplantneedsupporttogrowupwards?
(a) Creepers
(b) Climbers
(c) Herbs
(d) Noneofthese
Q.4. Whichtreegivesuswoodforfurniture?
(a) Teak
(b) Rose
(c) Mango
(d) Noneofthese
Q.5. Plantsgrowwiththehelpof
(a) Sunlight
(b) Water
(c) Air
(d) Allofthese
Q.6. Mustardoilisobtainedfromwhichpartoftheplant?
(a) Root
(b) Stem
(c) Seeds
(d) Noneofthese
Q.7. Weeatfoodgrainof
(a) Rice
(b) Maize
(c) Both
(d) Noneofthese
Q.8. Grapevineisa
(a) Shrub
(b) Herb
(c) Climber
(d) Noneofthese
Q.9. Plantsshowmostofthemovementduring
(a) Daytime
(b) Nighttime
(c) Anytime
(d) Noneofthese
Q.10. WhichfruitiscalledKingoffruits?
(a) Apple
(b) Mango
(c) Banana
(d) Noneofthese
Q.11. Whichpartoftheplantisusedformakingperfumes?
(a) Root
(b) Flower
(c) Leaf
(d) Noneofthese
Q.12. Wegetcottonfibresfrom
(a) Cottonplant
(b) Juteplant

Class2
(c) Anyplant
(d) Noneofthese
Q.13. Fruitthatisyellowincolouris
(a) Watermelon
(b) Banana
(c) Litchi
(d) Noneofthese
Q.14. Whichfruitcontainsseeds?
(a) Pear
(b) Cherries
(c) Both
(d) Noneofthese
Q.15. Neemisusedasa
(a) Medicine
(b) Perfume
(c) Gum
(d) Noneofthese
Q.16. Whichgrowsundertheground?
(a) Apple
(b) Grapevine
(c) Groundnut
(d) Peanut
Q.17. Thestemofthetreesiscalled
(a) Bigstem
(b) Trunk
(c) Belly
(d) Noneofthese
Q.18. Wholivesthelongest?
(a) Herb
(b) Shrub
(c) Tree
(d) Both(a)&(b)
Q.19. Whichofthefollowingiscalledcreeper?

(a)

(b)

(c)

(d) Noneofthese

Q.20. Foodfactoryofplantis
(a) Stem
(b) Root
(c) Leaves
(d) Noneofthese
Q.21. Whichamongthefollowingisadryfruit?
(a) Rose
(b) Banyan
(c) Almond
(d) Noneofthese
Q.22. Whichtreegivesmaximumshade?
(a) Coconut
(b) Banyan
(c) Banana
(d) Ashoka
Q.23. Plants
(a) Purifiesair
(b) Coolstheair
(c) Bothofthese
(d) Noneofthese

10
OlympiadExplorer
Q.24. Whichplantleavesyoueat?
(a) Carrot
(b) Ginger
(c) Cabbage
(d) Noneofthese
Q.25. Stemissourceoffoodproductin
(a) Turnip
(b) Sugarcane
(c) Tomato
(d) Noneofthese
Q.26. Paperismadefrom
(a) Rubbertree
(b) Jasmine
(c) Bamboo
(d) Noneofthese
Q.27. Plantsdonotgiveus
(a) Medicines
(b) Fibres
(c) Perfumes
(d) Noneofthese
Q.28. Fromwhichofthefollowingyougetoil?

Class2
(c) Theedibleleavesofplants
(d) Noneofthese
Q.35. Whatistrue?
(a) Fruitsdevelopsfromflowers
(b) Seedsarefoundinfruits
(c) Wegetgumfromsomeplants
(d) Allofthese

T RU E OR F A LS E
Mark

iftrueand

iffalse

Q.36. Shrubsaresmallerthantrees.
Q.37. Plantsaregreen.

(a)

(b)
coconut

(c)

sugarcane

(d) Noneofthese
pea

Q.29. Markoddoneout
(a) Lotus
(b) Jasmine
(c) Rose
(d) Quinine
Q.30. Thepartweeatinwheatplantis
(a) Leaves
(b) Grains
(c) Roots
(d) Noneofthese
Q.31. Driedwoodfromtreesisusedas
(a) Food
(b) Fuel
(c) Manure
(d) Noneofthese
Q.32. Theplantwhichgiveswoodis
(a) Moneyplant
(b) Lily
(c) Seesham
(d) Noneofthese
Q.33. Fibresnotobtainedfromplantsis
(a) Cotton
(b) Jute
(c) Silk
(d) Noneofthese
Q.34. Cerealsare
(a) Thepartofplantwhichproducesseeds
(b) Theediblegrainusedforfood

Q.38. Sugarcaneisastem.
Q.39. Carrotisavegetable.
Q.40. Plantshelpusinmanyways.
Q.41. Animalsfeedonplants.
Q.42. Aquaticplantsgrowonland.
Q.43. Drywoodisusedasafuel.

ANSWERSM ATC H T H E F OL LO W I N G
Q.44.

(i)Rose

(a) singleseedfruit

(ii) Pumpkin

(b) shrub

(iii) Mango

(c) creeper

(iv) Apple

(d) furniture

(v) Maize

(e) fruit

(vi) Wood

(f) foodgrain

J J J

11

12

OlympiadExplorer

ANSWERS
ObjectiveTypeQuestions

1. (a)
9. (a)
17.(b)
25.(b)
33.(c)

2. (a)
10.(b)
18.(c)
26.(c)
34.(b)

3. (b)
11. (b)
19. (b)
27. (d)
35. (d)

4.
12.
20.
28.

(a)
(a)
(c)
(a)

TrueandFalse
36.(T) 37.(T) 38. (T) 39. (T)
Matchthefollowing
44.(i)(b)
(ii)(c) (iii)(a)

5. (d)
13. (b)
21. (c)
29. (d)

6. (c)
14. (c)
22. (b)
30. (b)

7. (c)
15.(a)
23.(c)
31.(b)

8. (c)
16. (c)
24. (c)
32. (c)

40. (T) 41. (T) 42.(F) 43. (T)

(iv)(e)

JJJ

(v)(f)

(vi)(d)

40

OlympiadExplorer

Class2

41

NATIONWIDEINTERACTIVE
SCIENCEOLYMPIAD(NISO)SAMPLEPAPER
Totalduration: 40 Minutes

1.

2.

TotalMarks: 25

GENERALI.Q.
Whatwouldbethenext3numbersinthispattern?
9,12,15,18,21,24,27,_,_,_
(a) 30,33,36
(b)30,32,34
(c) 33,36,39
(d)28,29,30
Lookatthispatternofshapes.

SCIENCE
6. Whichofthefollowingisavegetable?
(a)

(b)

(c)
3.

(d)

(d) Noneofthese

7. Acalfisababyof
(a)

(b)

(c)

(d)

8. Whichbirdcan fly?
(a)

Whichoftheseshowsthesamekindofpattern?
(a)
(b)

(c)

(b)

(c)

(d) Noneofthese

9. Whatyougetfromplants?
(a) Cement (b) Wood (c) Steel(d) Noneofthese
10. Whichofthefollowinggroupshowswateranimals?

Whois14th inlinefromthepony?

(a)

(b)

(c)

(d)

11.WhichpictureshowstheWINTERSEASON?
(a)
4.

(b)

(c)

(d)

(a)

(b)

(c)

(d)

ThesearethegameballsCoachVikramusedforgamesclass.
12.

Howmanyfootballs
5.

canyoucountintheabovefigure.

(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d)
Howmanycirclesarethereinthefigure?

Whatprotectsthisanimalfromenemies?
(a) Thick legs
(b) Longneck
(b)Largemouth
(d) Thick shell
13. Whichofthefollowingisnotanaturalsourceofwater?
(a)

(a) 5

(b) 6

(c) 7

(d)

(b)
River

(c)
Rain

(d) Noneofthese
Tap

42

OlympiadExplorer

Class2

43

INTERACTIVE ACTIVITY : Fillthenamesofthe


fruitsandanimalsshownbelowinthecrosswordandfindout
thehiddencreaturesintheshadedboxes.

14.

Thispictureshows
(a) Waterwastage
(b) Watercycle
(c) Carboncycle
(d) Noneofthese
15. Whatshouldweeatdaily?
(a) Chocolate,IceCream,Chapattis
(b)Fruits,Vegetables, Milk (c) Chocolate,Fruits,Milk
(d)Noneofthese
16. Whichofthefollowingisfoundundertheground?
(a)

(b)

(c)

17. Whichistrue?
(a) Abirdhasthreelegs
(c) Sheepgivesuswool

(d)Noneofthese

(b) Dogisthefastestanimal
(d) Noneofthese

18. Which is a wild animal?


(a)
(b)
(c)
19. Whatyougetfromplants?
(a) Silk
(b)
(c) Cotton
(d)
20. Whatwillreducepollution?
(a) Toomuchtraffic
(b)
(c) Storinggarbages
(d)
21. Whichpictureiscorrect?
(a)

Sun

Earth

(b)

Earth

Sun

22. Seedstoresfoodforthe
(a) Fruit
(c)Babyplant

(c)

(d)Noneofthese

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

23. Whatisthehiddencreature?
(a)

(c)

(d)

24. Hiddencreatureisa/an
(a) Plant
(b) Animal
(c) Bird
(d) Noneofthese
25. Itislighterthan
(a)

Wool
Noneofthese

(b)

(b)

(c)

WhaleCow

(d)Noneofthese
Mangotree

J END OF THE EXAM


Plantingtrees
Noneofthese

Moon

(d)Noneofthese

Sun

(b) Leaves
(d) Noneofthese

ANSWERS

1. (a)
6. (c)
11. (c)
16. (b)
21. (a)

2. (b)
7. (b)
12. (d)
17. (c)
22. (c)

3.
8.
13.
18.
23.

(d)
(b)
(c)
(b)
(b)

JJJ

4.
9.
14.
19.
24.

(c)
(b)
(b)
(c)
(b)

5. (b)
10. (b)
15. (b)
20. (b)
25. (a)