Anda di halaman 1dari 3

Wildragout met gestoofde ovenappeltjes

Wie zich gratis registreert op www.mijnverstand.be kan dit recept bewaren in een persoonlijk kookboek. Je vindt ook alle recepten op www.nieuwsblad.be in de rubriek Ward kookt.

Benodigdheden voor 4 personen recept wildmarinade (zie onderstaand recept) 1 kg wildragout (hert, hinde, everzwijn, ) 1 teentje knoflook 1 takje tijm 1 blaadje laurier vruchtenconfituur (bv framboos - aalbes) 4 stoofappelen boter bloem bruine suiker peper zout Bereidingswijze Marineer het vlees gedurende 24 uur in de wildmarinade. Haal het vlees uit de marinade, dep het droog met keukenpapier. Zeef de marinade en breng ze in een apart pannetje aan de kook. Als het kookt, neem je het van het vuur. Kruid het wild rondom met peper en zout. Smelt boter in een braadpan en bak de stukjes wild hierin met beetjes aan. Smelt boter in een kom en bak het geheel hierin nog eens aan. Bestrooi met bloem en laat wat meebakken.

Blus met de hete marinade en breng aan de kook. Kruid met tijm, laurier, knoflook, peper en zout. Laat anderhalf uur zachtjes sudderen zonder deksel. Bind eventueel met mazena. Proef af met vruchtenconfituur, peper en zout.

Een half uur voor je gaat eten, maak je de ovenappeltjes : De oven voorverwarmen op 180C. Was de appelen, dep ze droog en boor het klokhuis uit. Boter een ovenschaal in en bestrooi royaal met bruine suiker. Schik de appelen op de ovenschaal en vul de holte met suiker en/of aalbessenconfituur (of een andere vruchtenconfituur). Leg de boter er in klontjes bovenop en laat ze in de oven ongeveer 20 minuten bakken. Controleer met een mesje de gaarheid van de appelen. Serveer met kroketjes of aardappelpuree.

Recept wildmarinade 1 fles rode wijn 150 gram prei 150 gram wortel 100 gram selder 100 gram ajuin 4 teentjes knoflook 20 jeneverbessen 1 takje peterselie 10 kruidnagels 1 takje tijm 1 el zwarte peperbolletjes 1 dl arachideolie 1 blaadje laurier zeste van citroen (zeste maakt men door met een dunschiller het gekleurde deel van de schil van een citroen, limoen, sinaasappel, te schillen en deze strips vervolgens in zeer dunne reepjes te snijden.

Voor wie houdt van zuurdere smaken kan je er nog het volgende aan toevoegen : 1 dl rode wijnazijn 1 citroen Bereidingswijze Neem een grote bowl en giet er de wijn in, eventueel de rode wijnazijn en de olie. Kuis de groenten, was en dep droog; voeg ze bij de wijn. Maak zeste van de schil van de citroen en voeg ze bij de wijn. Pel de teentjes knoflook, snijd fijn en voeg ze ook bij de wijn. Doe het bouquet garni, de kruidnagels, jeneverbessen, eventueel de in stukken gesneden citroen en peperbolletjes bij de wijn.

Leg er het wild in, dek af met plasticfolie en zet minimum een nacht in de koelkast. Wijntip Mark Longin Bij deze wildragout zijn er drie smaakbepalende elementen : het wild, de marinade met rode wijn en het fruit als garnituur. In dit recept gebruiken we hert, wat zachter, voller en minder krachtig van smaak is dan bijvoorbeeld everzwijn. De marinade, en dus de keuze van de rode wijn die we hiervoor gaan gebruiken, zal de wildsmaak in dit recept dan ook lichtjes wegdrukken. Wensen we een kruidige ragout te bekomen, moeten we voor de marinade kiezen voor een rode wijn die veel kruidige aromas vertoont. Een zuiderse rode wijn op basis van de druiven Grenache noir, Syrah of Mourvdre is dan een goede keuze. Wensen we een strakke ragout met heel wat zuren te bekomen, dan kiezen we voor de marinade beter voor een noordelijke rode wijn, bijvoorbeeld op basis van Cabernet franc of Pinot noir. De keuze van de wijn die we bij de ragout gaan drinken, ligt best in dezelfde lijn als de wijn die we voor de marinade hebben gekozen. De gestoofde appeltjes die in dit recept als garnituur gebruikt worden leggen nog een extra fruitig zoetzuur accent waarmee we bij onze wijnkeuze best ook rekening houden. En zo komen we voor de beste begeleidende wijn, afhankelijk van onze keuze bij de marinade, ofwel uit bij een kruidige, stevige maar fruitige wijn zoals de Oufti ! 2011 van Mas des Caprices, een wijn uit Fitou op basis van Grenache noir, Mourvdre en Carignan of de Syrah den Rouzil 2011 van Domaine des Mathouans, een wijn uit de Roussillon op basis van Syrah ; ofwel bij een noordelijke frissere wijn zoals de Les Jardins 2010 van Domaine Lon Boesch, een wijn uit de Elzas op basis van Pinot noir of de Cte du Py 2010 van Domaine de la Bonne Tonne, een wijn uit de Beaujolais op basis van Gamay. Smakelijk !