Anda di halaman 1dari 26

RPT Sains Tahun 5 2014

RANCANGAN TAHUNAN
SAINS TAHUN 5 2014
MINGGU

BIDANG
PEMBELAJARAN

OBJEKTIF
PEMBELAJARAN

HASIL PEMBELAJARAN

CADANGAN AKTIVITI PEMBELAJARAN

1
(2-3 Jan
2014)

MENYIASAT ALAM
KRHIDUPAN/
BENDA HIDUP
1.Mikroorganisma

1.1Memahami
bahawa
mikroorganisma
adalah benda
hidup

1.1.1menyatakan jenisjenis mikroorganisma.

Murid menonton tayangan video berkaitan
pelbagai jenis mikroorganisma, contoh,
bakteria, virus, fungi dan protozoa.

KEMAHIRAN
SAINTIFIK

NOTA/
PERBENDAHARAAN
KATA

Murid membuat perbandingan kualitatif di
antara saiz mikroorganisma dengan manusia
dan membuat kesimpulan bahawa
mikroorganisma adalah sangat halus.

1.1.2menyatakan bahawa
yis adalah satu contoh
mikroorganisma.

Murid berbincang yis adalah satu contoh
mikroorganisma.

2
(6-10Jan
2014)

1.1.3menyatakan bahawa
mikroorganisma
bernafas.

Murid memerhati kesan yis terhadap doh dan
membuat inferens mikroorganisma bernafas
dan menyebabkan doh mengembang.

1.1.4menyatakan bahawa
mikroorganisma
membiak.

Murid menjalankan aktiviti dan memerhati
kesan apabila sebuah tabung uji diisi dengan
dua sudu teh yis, satu sudu teh gula dan
setengah tabung uji air. Mulut tabung uji
dilekatkan pada belonMurid menjalankan
aktiviti dengan merenjiskan air ke atas
sekeping roti. Murid meletakkan roti ke dalam
beg plastik dan membuat pemerhatian
selama beberapa hari.

1.1.5menyatakan bahawa
mikroorganisma
bergerak.

Murid memerhati buah oren atau nasi yang
berkulat dengan menggunakan kanta
pembesar atau mikroskop dan merekod
pemerhatian selama beberapa hari.

1

Pastikan murid
mencuci tangan
selepas
mengendalikan sampel
air.

RPT Sains Tahun 5 2014
Murid memerhati dan merekod hasil dapatan
dengan cara melukis.
Murid menonton tayangan video mengenai
pergerakan mikroorganisma dalam air.

1.1.6merumuskan bahawa
mikroorganisma
adalah benda hidup
dan kebanyakannya
tidak dapat dilihat oleh
mata kasar

Murid mengumpul sampel air dari kolam,
sungai atau longkang dan memerhati
pergerakan mikroorganisma menggunakan
mikroskop.
Murid merekod pemerhatian.
Murid berbincang dan menyatakan
mikroorganisma adalah benda hidup dan
kebanyakannya tidak dapat dilihat dengan
mata kasar.

3
(13-17
Jan 2014)

1.2Memahami
bahawa
sesetengah
mikroorganisma
adalah
berbahaya dan
sesetengahnya
berguna

1.2.1menyatakan contoh
kegunaan
mikroorganisma.

Murid mengumpul maklumat berkaitan
kegunaan mikroorganisma, contoh:
a) membuat roti,
b) membuat tapai,
c) membuat tempe,
d) membuat baja.

1.2.2menyatakan kesankesan buruk
mikroorganisma.

Murid tidak perlu
mengetahui kaedah
membuat roti, tapai,
tempe dan baja.

Murid mengumpul maklumat berkaitan kesan
buruk mikroorganisma, contoh:
a) menyebabkan penyakit,
b) menyebabkan keracunan makanan,
c) menyebabkan kerosakan makanan,
d) menyebabkan pereputan gigi.

1.2.3memerihalkan
penyakit yang
disebabkan oleh
mikroorganisma boleh
merebak dari
seseorang ke
seseorang yang lain.

Murid mengumpulkan maklumat mengenai
penyakit yang disebabkan oleh
mikroorganisma, contoh: sakit perut, demam
campak, batuk, selesema, pereputan gigi,
kudis buta, sakit mata, beguk dan AIDS.

1.2.3menerangkan cara

Murid berbincang mengenai penyakit yang

2

Guru hanya perlu
menyebut beberapa
penyakit yang biasa.

1Memahami bahawa pelbagai haiwan mempunyai cara tersendiri untuk mengekalkan kemandirian spesies mereka. Murid berbincang bagaimana penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma boleh dicegah daripada merebak. contoh: burung.2menerangkan cara haiwan menjaga telur dan anaknya. e)mengkuarantinkan pesakit yang menghidapi penyakit cacar. 4 (20-24 Jan 2014) HARI KEPUTERAAN NABI MUHAMMAD S. contoh: a)mencuci tangan sebelum mengendalikan makanan. d) lembu. b) memberi makan anaknya.1. 3 Guru boleh menerangkan bahawa spesies benda hidup yang sama boleh membiak sesama mereka .W(MAULIDUR RASUL ) 14 JAN 2014 (SELASA) 2. Murid mengumpul maklumat tentang haiwan yang menjaga telur dan anaknya. b)memasak air sebelum diminum.RPT Sains Tahun 5 2014 mencegah penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma disebabkan oleh mikroorganisma yang merebak dari seseorang kepada seseorang yang lain. d)membasuh tangan selepas menggunakan tandas.A. c) kucing. 2. contoh: ular atau harimau. c)menutup mulut dan hidung ketika batuk atau bersin. c) menyerang untuk melindungi telur atau anaknya apabila diganggu. d) mengeluarkan telur yang diselaputi lendir. contoh: a) menyembunyikan anak di dalam mulut.Kemandirian spesies 2. 2. contoh: a) ayam. Murid menonton tayangan video bagaimana haiwan mengekalkan kemandirian telur dan anak. contoh: ikan. contoh: katak. sakit mata atau beguk.1memberi contoh haiwan yang menjaga telur dan anaknya. f)membalut luka.1. b) burung.

contoh: kanggaru. b) angin c) haiwan.2.2.RPT Sains Tahun 5 2014 e) menyembunyikan telurnya.1menyatakan pelbagai cara pencaran biji benih dan buah 2.2. Murid berbincang dan merumuskan bahawa haiwan menjaga telur dan anaknya untuk mengekalkan kemandirian spesiesnya. contoh: gajah. 4 .2. Murid mengumpul maklumat untuk memberi contoh tumbuhan memencarkan biji benih dan buah melalui: a) air.2menerangkan sebab tumbuhan perlu memencarkan biji benih atau buah. 2. d) mekanisme letupan. contoh: penyu f) membawa anaknya di dalam kantung. 2. 5 (27 Jan30JAN 2014) 2.4memberi contohcontoh tumbuhan yang dipencarkan melalui angin. 2.2Memahami pelbagai tumbuhan mempunyai cara tersendiri untuk mengekalkan kemandirian spesies mereka. 2. contoh: a) melalui air. menonton tayangan video atau simulasi komputer untuk mengetahui bagaimana tumbuhan memastikan kemandirian spesiesnya. 2. b) melalui angin. d) melalui mekanisme letupan.3memberi contohcontoh tumbuhan yang dipencarkan melalui air.6memberi contohcontoh tumbuhan yang dipencarkan melalui mekanisme letupan. g) hidup dalam kumpulan yang besar. c) melalui haiwan.2.5memberi contohcontoh tumbuhan yang dipencarkan melalui haiwan. Murid mengkaji spesimen hidup. Murid berbincang dan merumus bahawa tumbuhan perlu memencarkan biji benih dan buah untuk mengekalkan kemandirian spesies mereka.2.

meramal kesan jika sebahagian spesies haiwan dan tumbuhan tidak bermandiri 3. Guru mengenalpasti .1. Murid membina rantai makanan untuk menunjukkan hubungan makanan antara organisma. Murid mengenalpasti pengeluar dan pengguna dari rantai makanan.1membina siratan Murid membina siratan makanan 5 Rantai makanan mesti bermula dengan tumbuhan sebagai pengeluar. 3.1. berbau atau bercangkuk d) mekanisme letupan .2. 3. 3.struktur bersayap.1.1 Memahami rantai makanan.ringan dan mempunyai rongga udara b) melalui angin . 2.berisi.7menghubungkait. b) spesies lain turut mengalami kepupusan. karnivor dan omnivor. 3.3membina rantai makanan. 8 .5mengenalpasti pengguna.kan ciri-ciri biji benih dan buah dengan cara mereka dipencarkan Murid mengkaji spesimen hidup atau menonton tayangan video dan berbincang mengenai perkaitan di antara ciri-ciri biji benih dan buah dengan cara pencaran: a) melalui air .2.2Mensintesis 3.1. Murid menjalankan sesi sumbangsaran mengenai haiwan dan makanannya. berwarna terang.2mengelaskan haiwan kepada herbivor.RPT Sains Tahun 5 2014 DIALOG PRESTASI 1 (20 Jan 2014) Rabu TAHUN BARU CINA 31 JANUARI (JUMAAT) 6 (3-7 Feb 2014) 7 (10-14 Feb 2014) 3.1.2.3. boleh dimakan.1mengenalpasti haiwan dan makanannya Murid berbincang dan meramal kesan yang akan berlaku sekiranya spesies haiwan dan tumbuhan mengalami kepupusan.Rantai Makanan dan Siratan Makanan 2. kering.3Menyedari kepentingan kemandirian spesies.4mengnalpasti pengeluar. contoh: a) kekurangan sumber makanan.kering bila matang 2. Murid berbincang dan mengelaskan haiwan mengikut tabiat makanan: a) herbivor b) karnivor c) omnivor 3. berbulu halus dan kecil c) melalui haiwan . 3.ringan.

c) tenggiling hanya makan semut.1. mendidih. 3. Berdasarkan organisma yang dikenalpasti murid membina rantai makanan dan siratan makanan untuk habitat yang dikaji. Murid menonton tayangan video untuk mengetahui pelbagai spesies yang menghadapi ancaman kepupusan disebabkan mereka hanya makan sejenis makanan sahaja. Murid berbincang dan meramalkan kesan jika terdapat perubahan dalam populasi pada sesetengah spesies dalam siratan makanan yang telah dikaji. b) beruang koala hanya makan daun Eucalyptus.3meramalkan kesan jika terdapat perubahan dalam populasi pada spesies tertentu dalam siratan makanan. bernafas. Murid membuat kesimpulan sesetengah spesies haiwan yang makan hanya sejenis makanan menghadapi kesukaran untuk bermandiri kerana sumber makanan mungkin kehabisan.Tenaga 1. Murid memerhati persekitaran sekolah untuk mengkaji siratan makanan seperti di padang. Murid menjalankan simulasi atau permainan berdasarkan siratan makanan. 3.4menerangkan kesan terhadap spesies haiwan tertentu yang makan sejenis makanan sahaja 9 (24 Feb28 Feb 2014) Menyiasat Alam Fizikal 1.2.1. contoh: a) panda hanya makan pucuk buluh. 3. taman sains. 1.1menerangkan mengapa tenaga diperlukan. kolam dan di bawah pasu bunga.1Memahami kegunaan tenaga 1.RPT Sains Tahun 5 2014 (17-21 Feb 2014) rantai makanan untuk membina siratan makanan makanan. .2. b) untuk menggerak. berdasarkan beberapa rantai makanan yang diberi.2memberi contoh di mana dan bila tenaga 6 kawasan yang sesuai untuk aktiviti ini.2membina siratan makanan pada pelbagai habitat. dan bertumbuh. melebur atau memantulkan benda bukan hidup. Murid berbincang dan membuat kesimpulan tenaga diperlukan: a) oleh benda hidup untuk menjalankan proses hidup seperti bergerak.2.

RPT Sains Tahun 5 2014 digunakan. contoh: a) kereta mainan yang bergerak menggunakan bateri. d) telefon yang berdering. . Murid mengumpul maklumat dan memberi contoh di mana dan bila tenaga digunakan.2 Memahami bahawa tenaga boleh berubah dari satu bentuk ke bentuk yang lain 1. Murid mengumpul maklumat mengenai sumber tenaga. Murid memerhati pelbagai peristiwa dan mengenalpasti bentuk tenaga yang terlibat.2Menyatakan bahawa tenaga boleh berubah bentuk Murid menjalankan aktiviti dan berbincang tentang perubahan bentuk tenaga.3menyatakan pelbagai sumber tenaga.2.1. d) bahan api. contoh: a) menyalakan lampu: tenaga elektrik b) lilin yang menyala: 7 tenaga haba + tenaga cahaya.1menyatakan pelbagai bentuk tenaga. contoh: a) matahari. Dialog Prestasi 2(26 Feb 2014) Rabu 1. e) sel kering/bateri. c) lilin yang menyala. c) angin. 1. b) makanan. 1. Murid berbincang bahawa Matahari merupakan sumber utama tenaga.2. b) gelang getah yang diregang.

3. contoh: solar. contoh: a) seterika elektrik: tenaga elektrik tenaga haba.2.2menyatakan apakah tenaga yang tidak boleh diperbaharui. b) sumber tenaga yang tidak boleh 1. Murid mengumpul maklumat dan mengenalpasti peralatan yang menggunakan perubahan bentuk tenaga dan menyatakan perubahan bentuk tenaga yang terlibat.3menyenaraikan tenaga yang boleh diperbaharui. biojisim.1menyatakan apakah tenaga yang boleh diperbaharui.3memberi contohcontoh peralatan yang menunjukkan berlakunya perubahan bentuk tenaga Murid berbincang bahawa tenaga boleh berubah bentuk.RPT Sains Tahun 5 2014 tenaga kimia tenaga haba + tenaga cahaya. arang batu. tenaga kinetik + tenaga bunyi.3Memahami tenaga yang boleh diperbaharui dan yang tidak boleh diperbaharui 1. Murid mengumpul maklumat seperti berikut: a) sumber tenaga yang boleh diperbaharui. angin. c) menggunakan kalkulator tenaga suria: tenaga suria tenaga elektrik tenaga cahaya 10 ( 3-7 Mac 2014) 1. b) radio: tenaga elektrik c) kipas siling: tenaga elektrik d) dapur gas: tenaga kimia 11 (10-14 Mac 2013) 1. arang kayu dan lainlain untuk murid perhatikan dan berbincang . tenaga bunyi. tenaga haba + tenaga cahaya Murid berbincang bahawa tenaga yang boleh diperbaharui adalah tenaga yang boleh diganti apabila telah habis digunakan dan tenaga yang tidak boleh diperbaharui adalah tenaga yang tidak boleh diganti apabila telah habis digunakan.3. 8 Menyediakan bahan atau objek maujud seperti minyak mentah.3. 1.

contoh. b) menjimatkan kos. Murid menjalankan sesi sumbangsaran bagaimana untuk menjimatkan tenaga dalam kehidupan seharian.7memberi contoh bagaimana tenaga boleh dijimatkan 12 (17-21 Mac 2014) Murid menyenaraikan perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan untuk menjimatkan tenaga dan menggunakannya sebagai panduan dalam kehidupan seharian PKBS 1 (18 Mac .03.19 Mac 2014 ) Dialog Prestasi 3 (19 Mac 2014) Rabu CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1 24. Murid berbincang dan membuat kesimpulan mengapa kita perlu menggunakan tenaga dengan bijaksana. 1. Murid berbincang mengapa tenaga yang boleh diperbaharui lebih baik daripada tenaga yang tidak boleh diperbaharui.3.3. c) mengelakkan pembaziran. d) mengurangkan pencemaran.3. 1.6menerangkan mengapa tenaga boleh diperbaharui lebih baik daripada tenaga yang tidak boleh diperbaharui.2014– 28.2014 9 . arang batu.03.RPT Sains Tahun 5 2014 diperbaharui.3. contoh: a) sesetengah sumber tenaga tidak boleh diganti apabila telah habis digunakan. 1. 1.5menerangkan mengapa kita perlu mengguna-kan secara bijaksana.4menyenaraikan tenaga yang tidak boleh diperbaharui. petroleum. gas semulajadi.

2Memahami litar bersiri dan litar selari 2.1.1mengenalpasti simbol pelbagai komponen elektrik dalam litar ringkas. wayar penyambung dan suis. c) dinamo.1menyatakan sumber tenaga elektrik.2. contoh: a) sel kering. Murid melukis gambarajah litar berdasarkan litar yang telah dibina.4membina litar bersiri. b) akumulator. Murid membina seberapa banyak litar elektrik yang berbeza.3mengenalpasti perbezaan susunan mentol dalam litar bersiri dan litar selari.RPT Sains Tahun 5 2014 14 (31 Mac -4 Apr 2014) 2. iaitu bateri.2. murid berbincang mengenai perbezaan susunan mentol dalam litar bersiri dan litar selari. Murid melukis gambarajah litar bersiri dan litar selari dan membandingkan susunan mentol dalam litar tersebut.2melukis gambarajah litar.1Mengetahui sumber tenaga elektrik 2. d) sel solar. . 10 . Berdasarkan pemerhatian. Murid diperkenalkan kepada simbol komponen litar elektrik.2.2 Memahami litar bersiri dan litar selari 2. 2. Murid menjalankan aktiviti seperti menyalakan mentol atau membunyikan loceng elektrik untuk mengesahkan sumber berikut menghasilkan tenaga elektrik.2. mentol. Murid memerhati pelbagai litar bersiri dan litar selari. 2. 2.Tenaga elektrik 2. 2.

mentol. Murid berbincang tentang bahaya kecuaian mengendalikan peralatan elektrik. 2. b) litar selari. Murid menjalankan aktiviti dan membandingkan apa yang berlaku pada mentol dalam litar bersiri dan litar selari apabila pelbagai suis dalam litar ditutup. contoh: a) kejutan elektrik.2. c) tidak membaiki sendiri peralatan elektrik. 11 . c) melecur.3.RPT Sains Tahun 5 2014 15 (7-11 Apr 2014) 2.7membandingkan kesan pada mentol apabila pelbagai suis dalam litar bersiri dan litar selari ditutup 2. b) kebakaran. 2.2menerangkan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa mengendalikan peralatan elektrik Murid diberi beberapa bateri.1memerihalkan bahaya kecuaian mengendalikan peralatan elektrik.3. Murid berbincang mengenai langkah keselamatan yang perlu diambil apabila menggunakan peralatan elektrik.6membandingkan kecerahan mentol dalam litar bersiri dan litar selari.3Memahami langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil apabila mengendalikan peralatan elektrik 2. contoh: a) tidak menyentuh peralatan elektrik dengan tangan yang basah. b) tidak menggunakan peralatan elektrik yang rosak atau yang mempunyai wayar penebat yang rosak .2. d) tidak menyambung terlalu banyak peralatan elektrik pada satu palam soket. d) renjatan elektrik. suis dan wayar penyambung untuk membina litar bersiri dan litar selari. 2. Murid memerhati dan membandingkan kecerahan mentol dalam: a) litar bersiri.5membina litar selari.2. c) di antara litar bersiri dan litar selari.

1.1.1. berbincang dan membuat kesimpulan tentang: apabila jarak di antara objek dan sumber cahaya berkurang.4mengeksperimen untuk mengenal. Murid memerhati.1. Murid memerhati dan berbincang tentang pembentukan bayang-bayang untuk membuat kesimpulan bahawa bayangbayang terbentuk apabila cahaya dihalang oleh objek legap atau lut cahaya. saiz bayang-bayang berkurang bentuk bayang-bayang berubah berdasarkan kedudukan sumber cahaya dan bentuk bayang-bayang berubah berdasarkan kedudukan sesuatu objek 12 .RPT Sains Tahun 5 2014 16 (14-18 Apr 2014) 17 (21 Apr25 Apr 2014) 3.1Memahami cahaya bergerak lurus 3.5mengeksperimen untuk mengenal-pasti faktor yang menyebab kan perubahan bentuk bayang-bayang dengan menentukan pembolehubah yang dimalarkan. Cahaya 3. Murid menjalankan aktiviti untuk memerhati bahawa cahaya bergerak lurus 3.1`.1menyatakan cahaya bergerak lurus 3.pasti apa yang menyebabkan saiz bayang-bayang berubah dengan menentukan pembolehubah yang dimalarkan. pembolehubah manipulasi dan pembolehubah bergerak balas Murid mengumpulkan maklumat dan memberi contoh peristiwa atau fenomena yang menunjukkan cahaya bergerak lurus Murid menjalankan aktiviti untuk menyiasat faktor yang menyebabkan perubahan bentuk dan saiz bayang-bayang .2memberi contoh untuk mengesahkan bahawa cahaya bergerak lurus . 3. pembolehubah manipulasi dan pembolehubah bergerak balas.3memerihal bagaimana bayang-bayang terbentuk. saiz bayang-bayang bertambah dan apabila jarak di antara objek dan skrin berkurang. 3.

2.1. 3. contoh: a) cermin sisi kereta.2menyatakan bahan menjadi sejuk apabila kehilangan haba.1Memahami suhu adalah penunjuk darjah kepanasan 4. Haba 4.2. contoh: a) periskop.RPT Sains Tahun 5 2014 Dialog Prestasi 4 ( 23 April 2014 ) Rabu CUTI HARI PEKERJA 1 MEI (RABU) 18 (28 Apr 2 Mei 2014) 3. b) cermin di selekoh tajam di jalan raya. c) cermin di kedai gunting. Murid mengaplikasikan prinsip pantulan cahaya untuk merekacipta peralatan. 4. b) kepingan aluminium. Murid membiarkan air panas menjadi sejuk dan menyentuh air setiap beberapa saat.1.1menyatakan bahan menjadi panas apabila haba dibekalkan. 19 (5-9 Mei 2014) 4.2. Murid menjalankan aktiviti untuk menyiasat pantulan cahaya menggunakan : a) cermin muka. b) kaleidoskop. Murid mengumpul maklumat mengenai kegunaan pantulan cahaya dalam kehidupan seharian.1menyatakan cahaya boleh dipantulkan. Berdasarkan aktiviti di atas murid berbincang 13 . d) periskop.2melukis gambarajah sinar cahaya untuk menunjukkan pantulan cahaya.2Memahami cahaya boleh dipantulkan 3. Murid melukis gambarajah sinar cahaya untuk menunjukkan pantulan cahaya dalam aktiviti di atas. Murid memanaskan 250 ml air selama 3 minit dan merasa perubahan suhu setiap beberapa saat semasa pemanasan.3memberi contoh kegunaan pantulan cahaya dalam kehidupan seharian. 3.

4.RPT Sains Tahun 5 2014 4. b) kehilangan haba menyebabkan air menjadi sejuk.3menyukat suhu dengan teknik yang betul. PKBS 2 14 Mei – 16 Mei 2014 ) Penyemakan dan Perbincangan kertas Ujian dan PEKA Sains CUTI PENGGAL PERTAMA 28 Mei – 15 Jun 2014 14 . b)penunu Bunsen dipadam dan merekod suhu setiap beberapa minit semasa air menyejuk Murid berbincang dan membuat kesimpulan bahawa suhu: a) meningkat apabila dibekalkan. 4.5menyatakan suhu sesuatu objek atau bahan meningkat apabila haba dibekalkan. b) berkurang apabila kehilangan haba.1. Murid dibimbing untuk menggunakan dan mengambil bacaan termometer dengan betul. Murid berbincang dan membuat kesimpulan bahawa suhu adalah penunjuk untuk menyukat kepanasan. contoh: a) memanaskan air dan merekod suhu setiap beberapa minit.1.4menyatakan unit piawai untuk menyukat suhu. Murid menjalankan aktiviti untuk menyukat suhu.8membuat kesimpulan bahawa suhu adalah penunjuk untuk menyukat kepanasan 20 ( 15 Mei – 16 Mei 2014 21 (19-23Mei 2014) 22 23 dan membuat kesimpulan bahawa: a) peningkatan haba menyebabkan air menjadi panas. Murid mengumpul maklumat tentang unit piawai untuk menyukat suhu.1.7menyatakan suhu sesuatu objek atau bahan berkurang apabila kehilangan haba.1.1. 4. 4.

b) bahan mengecut apabila disejukkan.2menyatakan bahan mengecut apabila disejukkan. contoh: a) memanaskan bebola besi dan memasukkannya ke dalam gelung besi.2Memahami kesan haba terhadap bahan 4.1menyatakan bahan mengembang apabila dipanaskan. 4. e)menyejukkan air berwarna di dalam bikar yang mempunyai tiub kaca dan memerhatikan paras air dalam tiub kaca. b) menyejukkan bebola besi yang dipanaskan dan memasukkannya ke dalam gelung besi. contoh: a) kabel elektrik dipasang kendur untuk mengelakkan dari terputus apabila berlaku pengecutan semasa cuaca sejuk. c) penutup botol yang ketat boleh dilonggarkan dengan merendamkannya ke dalam air panas. Murid berbincang tentang pemerhatian berdasarkan aktiviti yang dijalankan dan membuat kesimpulan bahawa : a) bahan mengembang apabila dipanaskan. d) memanaskan bola ping pong yang kemek di dalam air panas. b) terdapat ruang di antara landasan keretapi untuk membolehkan pengembangan berlaku semasa cuaca panas.RPT Sains Tahun 5 2014 24 25 (16 Jun – 20 Jun 2014) 4. Murid menonton video atau simulasi komputer mengenai pengembangan dan pengecutan bahan dalam kehidupan seharian.2.3memberi contoh aplikasi prinsip pengembangan dan pengecutan dalam kehidupan seharian. kesan haba terhadap bahan.2.2. Murid menjalankan aktiviti untuk memerhatikan. c) memanaskan air berwarna dalam bikar yang mempunyai tiub kaca dan memerhatikan paras air dalam tiub kaca. d) kepingan konkrit di atas kaki lima 15 . 4.

Murid berbincang dan membuat kesimpulan ciri-ciri pepejal iaitu. c) tidak mempunyai bentuk tetap tetapi mengikut bentuk bekas.4menyatakan sesetengah cecair mengalir lebih laju dari yang lain. Murid memerhati pengaliran pelbagai cecair yang dituang ke dalam pelbagai bekas. 1. Murid berbincang dan membuat kesimpulan ciri-ciri cecair iaitu.1mengelaskan objek dan bahan kepada tiga rupa bentuk.1. c) menuang cecair ke dalam bekas-bekas pelbagai bentuk. b) menyukat isipadu cecair.2menyatakan ciri-ciri pepejal. Murid berbincang dan memberi sebab untuk pengelasan yang dibuat. cecair: a) mempunyai jisim. b) mempunyai isipadu tetap. 16 .1. cecair dan gas. cecair atau gas 1. Murid mengkaji ciri-ciri pepejal dengan: a) menimbang pelbagai jenis pepejal. mempunyai ruang untuk membolehkannya mengembang.1. urid mengklasifikasikan objek dan bahan kepada pepejal. c) meletakkan pelbagai jenis pepejal dalam pelbagai bentuk bekas. 1. b) penyukat isipadu pelbagai pepejal.RPT Sains Tahun 5 2014 26 23 Jun – 27 Jun 2014) 1.3menyatakan ciri-ciri cecair. b) mempunyai isipadu tetap. Dialog Prestasi 6 ( 26 jun 2014 )Rabu 27 (30 Jun – 4 Julai 2014) 1.1Memahami bahan wujud dalam bentuk pepejal. Murid mengkaji ciri-ciri cecair dengan: a) menimbang pelbagai cecair. pepejal: a) mempunyai jisim. c) mempunyai bentuk tetap.1.Keadaan bahan 1.

d) boleh dimampatkan. c) memerhati asap di dalam bekas tertutup dan diletakkan sebuah lagi bekas terbalik di atasnya. d) merasa tekanan gas di dalam picagari apabila omboh ditekan manakala muncungnya ditutup. c) memenuhi ruang dan tidak mempunyai isipadu yang tetap.2Memahami bahan boleh 1. gas: a) mempunyai jisim.2.1.RPT Sains Tahun 5 2014 1. b) mengisikan udara ke dalam belon pelbagai bentuk. Murid berbincang dan membuat kesimpulan ciri-ciri gas iaitu.5menyatakan ciri-ciri gas 28 (7 Julai – 11 Julai 2014) Murid mengkaji ciri-ciri gas melalui: a) mengimbangkan dua belon yang mengandungi udara di atas sebatang kayu dan membocorkan salah satu belon. 29 (14-18 1.1menyatakan air boleh berubah bentuk. Perhatikan pergerakan asap dari bekas pertama ke bekas yang diterbalikkan. Alihkan penutup bekas pertama. Murid menjalankan aktiviti untuk memerhati perubahan bentuk bahan: 17 . b) tidak mempunyai bentuk yang tetap tetapi mengikut bentuk bekas.

1. 1.3Memahami kitaran air 1.2. Murid menyiasat dan berbincang faktor yang mempengaruhi kadar penyejatan air. membiarkan ia sejuk dan membekukannya.3mengenalpasti proses yang terlibat bila bahan berubah dari satu bentuk kepada bentuk yang lain. b) memanaskan air hingga mendidih.2membuat kesimpulan air wujud dalam tiga bentuk. Murid berbincang dan menerangkan perubahan keadaan bahan dalam kitaran air. b) berangin.3.3. c) mengumpul wap air.3. b)air wujud dalam keadaan pepejal. 1. Murid berbincang kepentingan kitaran air.3.2. 18 . 1.4menerangkan kepentingan kitaran air. d) kondensasi.2memerihalkan bagaimana hujan terbentuk.3menerangkan bagaimana kitaran air berlaku dalam persekitaran. contoh: a) cuaca yang panas. Murid menonton simulasi kitaran air dalam persekitaran. e) pembekuan. Murid berbincang mengenai proses yang terlibat apabila bahan berubah dari satu bentuk kepada bentuk yang lain iaitu: a) peleburan.4mengenalpasti faktor yang mempengaruhi kadar penyejatan air 30 (21 Julai -25 Julai 2014) 1. 1. cecair dan gas. a) ais melebur. Murid menonton simulasi komputer untuk mempelajari pembentukan awan dan hujan.RPT Sains Tahun 5 2014 Juai 2014) berubah dari satu bentuk ke bentuk yang lain 1.2. b) pendidihan.1memerihalkan bagaimana awan terbentuk. c) penyejatan. Murid berbincang dan membuat kesimpulan mengenai: a)air boleh berubah dari satu bentuk kepada bentuk yang lain.

2. Murid mengumpul maklumat bagaimana mengekalkan kebersihan sumber air dan mempersembahkan dalam bentuk folio. 33 (11 – 15 Ogos 2014) 2Asid dan alkali 2. 2. beralkali atau neutral berdasarkan rasa dan perubahan warna kertas litmus 19 .4.3membuat kesimpulan sifat-sifat bahan berasid. a) kesan kegiatan manusia terhadap kualiti bekalan air. beralkali dan neutral menggunakan kertas litmus.RPT Sains Tahun 5 2014 Dialog Prestasi 7 ( 23 Julai ) Rabu 31 28 Julai – 1 Ogos 2014 32 (4 Ogos— 8 Ogos 2014 HARI RAYA AIDILFITRI (28 Julai – 29 Julai ) Kempen Kibar Jalur Gemilang dan Pelancaran Bulan Kemerdekaan (1 Ogos )Jumaat 1. beralkali dan neutral.1membuat inferens mengapa kita perlu mengekalkan kebersihan sumber air.1Memahami sifatsifat bahan berasid.4. Murid menonton video mengenai: kepentingan air bagi benda hidup.4Menghargai kepentingan sumber air.1.1. 1. beralkali atau neutral berdasarkan perubahan warna kertas litmus.1mengenalpasti bahan berasid.2mengenalpasti rasa makanan berasid dan beralkali. Murid menentukan sama ada sampel makanan itu adalah berasid atau beralkali dengan merasa sampel makanan dan menguji dengan menggunakan kertas litmus. Murid melukis poster untuk menunjukkan penghargaan mengenai kepentingan sumber air Murid menguji bahan untuk menentukan sama ada bahan itu berasid. 1.1.2memerihalkan cara untuk mengekalkan kebersihan sumber air. beralkali dan neutral 2. Murid membuat perbincangan dan kesimpulan mengenai sifat-sifat bahan berasid.

1. Biduk dan Pari boleh dilihat antara bulan April . Bulan dan Matahari 2.RPT Sains Tahun 5 2014 34 (18 – 22 Ogos 2014) MENYIASAT BUMI ALAM SEMESTA 1. 1.1menyatakan maksud buruj.00 malam).2menyatakan Bumi berputar pada paksinya dan pada masa yang sama beredar mengelilingi Matahari.00 10. Murid memerhati buruj Belantik.Bumi.10. Belantik boleh dilihat antara bulan Disember -Februari (8. Pari dan Skorpio di langit. Murid menonton tayangan video atau simulasi komputer atau melawat planetarium untuk memerhati pelbagai buruj.00 10.2mengenalpasti buruj.Buruj 1. Biduk.00 .Jun (8. 2. contoh: musim menanam. Murid membina model untuk mengkaji corak buruj Belantik.3menyatakan kepentingan buruj Murid mengumpul maklumat tentang kepentingan buruj.1Memahami buruj. 20 Bumi berputar pada paksinya dari barat ke timur dan melengkapkan satu putaran setiap 24 jam .1menyatakan Bumi berputar pada paksinya.1Memahami pergerakan Bumi. Pari dan Skorpio. Dialog Prestasi 8 ( 20 Ogos 2014) Rabu 35 (25-29 Ogos 2014) 2. dan peredaran mereka mengelilingi Matahari.1. Murid membincangkan dan menerangkan putaran Bumi dan Bulan. Bulan dan Matahari 2. contoh: a) untuk menentukan arah. Skorpio boleh dilihat antara bulan Jun Ogos (8. simulasi komputer atau model mengenai peredaran Bumi. b) untuk menentukan masa untuk menjalankan aktiviti tertentu.3menyatakan Bulan berputar pada paksinya.1. Bulan dan Matahari 2. Murid berbincang buruj adalah sekumpulan bintang yang membentuk corak tertentu di langit. Murid menonton tayangan video.1.1.1.00 malam). 1. Biduk.1.00malam).

1. 2. 2.2.1. murid-murid berbincang kejadian siang dan malam.7membuat kesimpulan Bumi berputar pada paksinya dari barat ke timur 36 (1.4menyatakan Bulan berputar pada paksi nya dan pada masa yang sama beredar mengelilingi Bumi.1.1menyatakan waktu siang berlaku pada bahagian Bumi menghadap Matahari. Berdasarkan aktiviti di atas.6memerihalkan perubahan panjang dan kedudukan bayang-bayang sepanjang hari.3menerangkan kejadian siang dan Murid memerhati dan merekod panjang dan kedudukan bayang-bayang tiang pada masa yang berlainan sepanjang hari (tiang sebagai objek dan matahari sebagai sumber cahaya) Murid meletakkan sebatang pencungkil gigi secara menegak di atas permukaan sebuah glob.. Murid melukis gambarajah untuk menunjukkan kejadian siang dan malam 21 .2. . Murid berbincang dan membuat kesimpulan tentang Bumi berputar pada paksinya dari barat ke timur. 2.1. 2. Murid menonton tayangan video atau simulasi komputer fenomena siang dan malam atau membuat simulasi dengan menyuluh glob yang berputar untuk memerhati kejadian siang dan malam. 2.2menyatakan waktu malam berlaku pada bahagian Bumi membelakangkan Matahari.5 Sept 2014) 2. Murid-murid memerhati panjang dan kedudukan bayang-bayang yang terbentuk apabila glob diputarkan pada paksinya dengan kedudukan sumber cahaya yang tetap. 2.5menyatakan Bulan dan Bumi beredar mengelilingi Matahari pada masa yang sama.RPT Sains Tahun 5 2014 2. Murid membina jam matahari.2.2Memahami kejadian siang dan malam.

12 Sept 2014) PKBS 3 (9 Sept – 10 Sept) Penyemakan dan Pembetulan dan PEKA Sains 22 .RPT Sains Tahun 5 2014 malam adalahdisebabkan oleh putaran Bumi padapaksinya. 37 (8 . d)bulan purnama.3.3 Memahami fasa-fasa Bulan. 2. 2.1menyatakan Bulan tidak memancarkan cahaya. Murid menonton tayangan video atau simulasi komputer dan berbincang Bulan tidak memancarkan cahaya tetapi memantulkan cahaya Matahari. Murid menjalankan projek untuk memerhati dan merekod fasa-fasa bulan untuk sebulan dan menghubungkaitkan fasa-fasa Bulan tersebut dengan tarikh dalam takwim Qamar. Murid menggunakan bola ping pong dan sumber cahaya untuk mensimulasikan fasafasa Bulan seperti berikut: a) anak bulan.3. c) bulan separa.3. 2.2menerangkan Bulan kelihatan terang apabila memantulkan cahaya Matahari 2.3memerihalkan fasafasa Bulan Murid-murid menonton tayangan video fasafasa Bulan. b) bulan sabit.

Murid berjalan di persekitaran sekolah dan mengenalpasti bentuk-bentuk yang dinyatakan Dialog Prestasi 9 ( 24 September 2014) Rabu 40 (29 – 3 sept 2014) 1.2Memahami kestabilan dan kekuatan struktur 1.3menerangkan Murid menjalankan aktiviti untuk menyiasat 23 .RPT Sains Tahun 5 2014 38 (15 – 19 Sept 2014) 39 ( 22 – 26 sept 2014) CUTI PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 1. 1.Kekuatan dan Kestabilan 1.1Mengetahui bentuk-bentuk struktur objek 1. b) kuboid. Murid menjalankan aktiviti untuk mengenalpasti bentuk-bentuk objek yang stabil. iaitu: a) kubus. 1.1. b) menolak kerusi yang tinggi dan kerusi yang rendah. Murid menjalankan aktiviti untuk mengenal bentuk-bentuk objek.2. contoh: a) menolak botol yang diletakkan secara tegak dan terbalik. f) piramid. Murid menjalankan aktiviti untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi kestabilan struktur.2. g) hemisfera.1. c) sfera.1menyatakan bentuk objek.2.2mengenalpasti faktor yang mempengaruhi kestabilan objek.1mengenalpasti bentuk objek yang stabil. Murid menjalankan aktiviti untuk mengenalpasti bentuk-bentuk objek yang stabil.2mengenalpasti bentuk dalam struktur. d) kon. 1. e) silinder.

contoh: a) menolak botol yang diletakkan secara tegak dan terbalik.2.6mereka bentuk model yang kuat dan stabil Murid merekabentuk struktur yang paling kuat dan paling stabil menggunakan bahan yang mereka pilih 24 Cadangan: Gunakan bahan guna semula dan kitar semula. 41 (6.2. 1. Cadangan: Gunakan bahan guna semula dan kitar semula. b) membina dua jambatan.10 Oktober 2014) faktor-faktor yang mempengaruhi kestabilan struktur. . semakin tinggi objek.4menerangkan bagaimana ketinggian mempengaruhi kestabilan. contoh: a) mengantung pemberat pada penyedut minuman dan kemudiannya kepada pensil. 1. Kemudian letakkan objek berjisim sama ke atas setiap jambatan. 1.RPT Sains Tahun 5 2014 bagaimana luas tapak mempengaruhi kestabilan. b) cara struktur diletakkan. semakin kurang kestabilan objek tersebut. Murid menjalankan aktiviti untuk mengkaji faktor mempengaruhi kekuatan struktur.5mengenalpasti faktorfaktor yang mempengaruhi kekuatan sesuatu struktur. satu menggunakan sehelai kertas dan satu lagi kertas berlipat. iaitu. iaitu. Murid berbincang dan membuat kesimpulan bahawa kekuatan struktur dipengaruhi oleh: a) jenis bahan yang digunakan.2. Murid menjalankan aktiviti untuk menyiasat bagaimana luas tapak mempengaruhi kestabilan objek. semakin stabil sesuatu objek. semakin bertambah luas tapak. Murid menjalankan aktiviti untuk menyiasat bagaimana ketinggian mempengaruhi kestabilan objek. b) menolak kerusi yang tinggi dan kerusi yang rendah.

17 Oktober 2014) 1.8mereka bentuk model yang kuat dan stabil 40 (29 Sept -3 Okt 2013) Murid merekabentuk struktur yang paling kuat dan paling stabil menggunakan bahan yang mereka pilih.RPT Sains Tahun 5 2014 42 (13. contoh: a) mengantung pemberat pada penyedut minuman dan kemudiannya kepada pensil. Kemudian letakkan objek berjisim sama ke atas setiap jambatan.2. Murid menjalankan aktiviti untuk mengkaji faktor mempengaruhi kekuatan struktur. Murid berbincang dan membuat kesimpulan bahawa kekuatan struktur dipengaruhi oleh: c) jenis bahan yang digunakan. d) cara struktur diletakkan.7mengenalpasti faktorfaktor yang mempengaruhi kekuatan sesuatu struktur. 1. b) membina dua jambatan.2. satu menggunakan sehelai kertas dan satu lagi kertas berlipat. PELANCARAN BULAN BAHASA (1 OKTOBER 2014 ) Rabu ULANGKAJI PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 41 (6 -10 Okt 2014) 42 (13 Okt – 1 7 2014) 43 (20 -24 HARI RAYA HAJI (6 OKTOBER 2014) Isnin ULANGKAJI PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN SUKAN TAHUNAN SEKOLAH (16 OKTOBER 2014) kHAMIS ULANGKAJI PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN Dialog Prestasi 10 ( 22 Oktober 2014) rabu 25 .

28 Nov) Disediakan Oleh.14 Nov 2014) 47 (17.RPT Sains Tahun 5 2014 Okt 2014) PKBS 4 ( 28 Oktober – 30 Oktober 2014) 44 (11-15 Nov 2013) 45 (3–7 Nov 2014) MESYUARAT UNIT KURIKULUM 3 (5 Nov ) Rabu PERKHEMAHAN BERSEPADU UNIT BERUNIFORM (7.Nov)Jumaat 46 (10.21 Nov 2014) MAJLIS GRADUASI 2014 ( 19 NOV)RABU MESYUARAT STAFF 2 48 (24. Puan Hairul Niza Ahmad HN/2014/sc/T5 26 .