Anda di halaman 1dari 4

Bahagian A Arahan : Jawab SEMUA soalan. 1.

Contoh aktiviti yang diamalkan oleh murid yang ingin mencapai wawasan diri ialah I. mengulang kaji II. bertanya jika tidak faham III. menyediakan nota ringkas IV. mencari teman sejati A. I dan II C. II, III dan IV B. I, II dan III D. I, II, III dan IV 2. Apakah cara untuk kita memperbaiki diri sendiri? A. Menimba ilmu pengetahuan B. Banyakkan melancong ke negara orang C. Berkawan dengan golongan cerdik pandai D. Bijak mengambil kesempatan ke atas orang lain 3. Antara berikut yang manakah ciri-ciri wawasan diri? I. Jelas dan mudah difahami II. Lahir dari dalam diri sendiri III. Dibentuk atas dasar keinsafan dan kesedaran IV. Kejayaan yang dicapai bergantung kepada faktor kendiri semata-mata A. I, II dan III C. I, III dan IV B. I, II dan IV D. II, III dan IV 4. Bagaimanakah perlakuan individu yang mempunyai wawasan diri? A. Bekerja setelah mendapat arahan daripada ketua B. Tidak perlu rajin untuk berjaya dalam hidup C. Mempunyai hala tuju hidup yang jelas D. Bekerja untuk hidup

5. Individu yang cemerlang biasanya seimbang dalam aspek I. Intelek II. Rohani III. Emosi IV. Jasmani A. I dan III C. II, III dan IV B. I, II dan IV D. I, II,III dan IV 6. Bersenam adalah salah satu cara mencapai keseimbangan dari jasmani kerana A. mengamalkan amalan positif. B. hidup cergas dengan bersenam. C. mengelakkan dari serangan penyakit. D. berusaha menyelesaikan masalah berat badan. 7. Antara berikut, yang manakah cara untuk kita mengawal perasaan marah? I. Bertenang II. Bertindak agresif III. Berusaha mengawal perasaan marah IV. Jauhkan diri daripada orang yang boleh menimbulkan kemarahan kita A. I, II dan III C. I, III dan IV B. I, II dan IV D. II, III dan IV 8. Antara berikut yang manakah ciri individu yang ingin berjaya dalam hidup? I. Berwawasan II. Tidak berdisiplin III. Berilmu pengetahuan IV. Berdedikasi dan tekun A. I, II dan III C. I, III dan IV B. I, II dan IV D. II, III dan IV 9. Keluarga dapat didefinisikan sebagai A. Sepasang suami isteri yang telah berkahwin secara sah dari segi adat resam.

II dan IV D. II dan IV D. II dan III C. II. Kelahiran anak luar nikah IV. Melayarai laman web lucah II. I. Memberi semangat kepada anak untuk mengembangkan potensi diri mereka 11. Pilih faktor-faktor yang menyebabkan seseorang kanak-kanak itu didera oleh ibu bapa. III dan IV B. II dan III C. I. III dan IV 16. Terpengaruh dengan rakan III. yang manakah gaya hidup sihat dalam sebuah keluarga? I. Setiap anggota keluarga perlu menjalankan peranan masingmasing IV. II. Membimbing anak membuat kerja sekolah A. Apakah kesan pergaulan bebas? I. II. Satu unit ibu bapa yang bahagia bersama anak-anak yang telah stabil dari segi ekonominya. I. adat resam dan undangundang. I. Ketegangan hidup yang penuh dengan persaingan A. serta anak-anak hasil perkahwinan yang sah mengikut agama. III dan IV 15. III dan IV 12. Antara yang berikut. A. I. Ibu bapa menyediakan keperluan kepada anak-anak II. Terpengaruh dengan rakan II. I. Menghalang anak bergaul dengan anak-anak jiran C. III dan IV B. Satu unit yang terdiri daripada suami dan isteri. II dan III C. II dan III C. Sejarah pahit ibu bapa yang didera III. Apakah cara yang sesuai untuk mengeratkan hubungan sesama anggota keluarga? A. Makan bersama-sama II. I. Menyebarkan fitnah melalui internet III. I. I. I. III dan IV 14. II dan IV D. I. I. Bapa merokok di hadapan anak IV. Seks bebas II. II dan III C. III dan IV 13. Antara yang berikut. 10. III dan IV B.B. I. Kurangnya didikan agama dan moral IV. D. Meragui kebolehan anak B. Direkrut secara paksa oleh ahli kongsi gelap IV. I. II dan IV D. II. II dan IV B. III dan IV B. Setiap anggota keluarga dididik dengan ilmu agama III. I. Sepasang suami isteri yang telah berkahwin beserta anak-anak dan ibu bapanya. Antara berikut. II. I. perlakuan yang manakah berkaitan dengan penyalahgunaan teknologi? I. Sembahyang bersama-sama III. yang manakah punca yang menyebabkan seseorang remaja itu menagih dadah? I. C. Ingin mengatasi masalah kerungsingan yang dihadapi A. Keluarga yang harmoni dan berkualiti dapat dibina dengan cara I. Mengenakan hukuman yang berat jika melakukan kesalahan D. Ibu bapa menyediakan pembantu rumah untuk menguruskan anakanak. Penurunan kadar jenayah III. Perasaan ingin mencuba II. Penyalahgunaan pil khayal A. Menggunakan perisian yang tidak asli . II dan IV D.

I. III dan IV 18. I. Ada pihak lain yang lebih bertanggungjawab 19. bekerja mengikut masa yang ditetapkan A. Kanak-kanak yang disabit dalam melakukan jenayah juvenil akan dihantar ke pusat pemulihan akhlak kerana A. Buli A. I. III dan IV B. III dan IV D. Memakai topi keledar atau tali pinggang IV. Cara-cara kita dapat mengamalkan nilai amanah ialah I. Mengapakah nilai di atas dtekankan dalam ajaran pelbagai agama? A. Memotong secara berbahaya III. II dan IV C. I. II. Antara jenayah juvenil dalam negara kita ialah I. II dan II B. Dapat mengasingkan orang yang beriman dengan orang yang jahat B. Berhenti secara mengejut II. Dapat menyedarkan manusia tentang kewujudan alam 22. II. Dapat memberikan panduan yang lengkap kepada manusia C. I. III dan IV B. I. II dan III C. Tidak melanggar lampu merah III. I. III dan IV 21. Untuk menjauhkan diri daripada dosa besar B. Masih bersekolah B. II. I. untuk memastikan setiap perayaan agama disambut dengan baik D. II dan III D. II dan III C. tindakan yang manakah mematuhi peraturan dan undangundang keselamatan jalan raya? I. I dan II C. III dan IV B. III dan IV     Amanah Bersyukur Sederhana Bertanggungjawab 23. Belum lepas tanggungan ibu bapa D. Dapat menentukan golongan atasan dan golongan bawahan D. II. I. II. Lumba haram III. Belum cukup umur C. II dan IV D. I. Untuk mengelakkan kekecohan dalam masyarakat C. Memandu dalam keadaan yang mengantuk IV. Apakah fungsi utama agama dalam kehidupan manusia? A. II dan IV D. Memandu melebihi had laju yang dibenarkan A. menghormati pendapat rakan III.I. I. Untuk mewujudkan manusia beriman dan beradab dalam kehidupan . menjaga harta benda sekolah IV. III dan IV 20. Antara berikut.IV. manjauhi rasuah II. III dan IV 17. II dan IV D. Peras ugut IV. I. I. Jenayah seksual II. I. Mempunyai lesen memandu II. II dan III C. Membuat aduan kepada pihak kerajaan melalui internet A. Antara berikut. yang manakah faktor yang menyebabkan peningkatan kemalangan jalan raya? I. II dan IV B. Memandu kenderaan pada had laju yang ditetapkan A.

penyataan manakah yang berkaitan dengan Deepavali? I. Dokumen rasmi yang mengandungi peraturan dan undang-undang yang menjadi panduan pentadbiran Negara 30. Perayaan sebagai lambing kebaikan mengatasi kejahatan IV. A. I. II. Amalan kunjung-mengunjungi 29.   Warna merah warna utama Kuih bakul makanan tradisinya Apakah keistimewaan perkara di atas kepada masyarakat Cina? A. I. Dokumen rasmi yang mempunyai nama-nama menteri yang memerintah B. I. Bersalam-salaman C. yang manakah kesan daripada amalan rasuah? I. Apakah kepentingan Perlembagaan Malaysia kepada Negara kita? I. Menjamin hak asasi dan kebebasan bersuara III. Amalan membakar mercun D. II dan III C. III dan IV 28. I. III C. Dokumen rasmi kerajaan yang menjadi panduan ahli politik C. Mengelakkan keadaan huru-hara II. Soalan 28 berdasarkan petikan. Dirayakan oleh kaum India beragama Hindu II. I. Amalan pemberian angpau C. I. Mengukuhkan ikatan persaudaraan dan perpaduan kaum 26. Antara yang berikut. Menjejaskan imej individu terbabit III. Amalan makan besar\ B. I. II dan III B. Menjadi rujukan penggubalan undangundang persekutuan. Memeriahkan suasana B. Pembangunan negara akan bertambah pesat IV. Pelita dipasang sebagai simbil kecerahan mengatasi kegelapan. Antara berikut. II. A. Disambut sempena hari keputeraan Sidartha Gautama III. III dan IV D. I. II. Menziarahi kubur ahli keluarga yang telah meninggal dunia. Produktiviti negara akan merosot II. III dan IV B. II. IV D. yang manakah kebaikan amalan rumah terbuka semasa peraayaan? A. II dan IV C. Menunjukkan kemewahan yang dimiliki D. Apakah amalan utama orang Melayu pada pagi Hari Raya Aidilfitri? A. Merosakkan maruah keluarga.24. III dan IV B. Dokumen rasmi yang menyenaraikan hak-hak asasi rakyat dalam Negara D. Bersembahyang hari raya D. Antara yang berikut. II. Makan kuih raya B. I. organisasi dan negara A. III dan IV 25. Apakah maksud perlembagaan? A. II dan IV D. III dan IV . II. 27. Meningkatkan imej keluarga tersebut C.