Anda di halaman 1dari 16

|en|ang/sekoah : SMP ...................................

Mata Pea|aran : Bahasa Inggrs


Keas/semester : VIII/1
Waktu : 2 x 40 ment (1 pertemuan)
|ens Teks : Descrptve
Sk : Mendengarkan (Lstenng)
Mendengarkan
2. Memaham makna yang terdapat daam teks fungsona dan monoog pendek
sederhana berbentuk descrptve dan recount untuk bernteraks dengan ngkungan
sektar.
2.2 Merespon makna yang terdapatdaam monoog pendek sederhana secara akurat ,
ancar, dan berterma untuk bernteraks dengan ngkungan sektar daam teks
berbentuk descriptive dan recount .
Sub Kompetensi Dasar:
Merespon makna yang terdapat daam monoog pendek sederhana secara akurat ,
ancar, dan berterma untuk bernteraks dengan ngkungan sektar daam teks
berbentuk descriptive
2.2.1 Mengdentfkas berbaga nformas / makna yang terdapat daam teks berbentuk
descrptve
2.2.2 Mengdentfkas fungs sosa teks descrptve
2.2.3. Mengdentfkas angkah retorka
Diperdengarkan sebuah teks descriptive siswa dapat:
2.2.1.1 Mengdentfkas gambaran umum teks san berbentuk descriptive dengan
benar seteah meau kegatan bertanya jawab secara aktif;
2.2.1.2 Mengdentfkas nformas rnc tersurat daam teks san berbentuk descriptive
secara benar seteah meau kegatan bertanya jawab dengan aktif;
2.2.1.3 Menentukan makna kata-kata tertentu daam teks san berbentuk descriptive
dengan benar dengan bantuan kamus;
2.2.1.4 Menentukan ru|ukan -kata tertentu daam teks san berbentuk descrptve
secara benar dengan bekerjasama
2.2.2.1 Mengdentfkas cr - cr kebahasaan teks san berbentuk descriptive secara
benar dengan bekerja sama
2.2.2.2 Menentukan tu|uan komunkatf teks monoog berbentuk descriptive secara
benar dengan bekerjasama.
2.2.3.1 Menentukan angkah retorka teks monoog berbentuk descriptive secara
benar dengan bekerja sama
S
T

!
D

"

K
#
M
$
%
T
%
!
S
&
T
'
(
'

!
$
%
M
)
%
*

"

!
&
!
D
&
K

T
#
"
"%!+! $%*KS!! $%M)%*("!
S
T

!
D

"

K
#
M
$
%
T
%
!
S
&
K
o
m
p
e
t
e
n
si
D
a
s
a
r
Materi $e,ajaran
-.. Teks Deskriptive
Struktur
Susunan teks dskrps basanya terdr dar as foows:
Tit,e /(udu,
&dentifikasi
Memperkenakan/ mengdentfkas obyek yang akan d deskrpskan.
+iri 0 ciri
Mendeskrpskan karakterstk, cr - cr dan kuatas dar obyek yang dtet.
+iri 1 ciri kebahasaan : smpe present tense, (to be , has/ have) ad|ectve, noun
phrase.
M
#
D
%
*
$
%
M
)
%
*

"

!
DESCRIPTIVE
Fungsi sosial : Mendiskripsikan suatu benda, tempat, dan
seseorang secara detail (rinci).

.
The Small Hotel
Henry and Karna are going to spend their holiday in Semarang. They are going
to stay in Semarang for a night. For accommodition, they usually choose a hotel in
alan Maapahit. !t is a small hotel but it is clean and tidy.
The hotel is located opposite the bus station and "angkot# $ehicles opposite the
hotel. Henry and Karna can go to the bus station by "angkot#. The hotel pro$ides bed
and breakfast. %$ery time they come to the hotel, a receptionist helps them choose a
comfortable room &ith t&o beds. There is also a bathroom inside. Then the bellboy
carries their luggage.
The rate of a room in this hotel is not too e'pensi$e. This co$ers the bed and
breakfast. The bellboy and the cre& of the hotel are kind and friendly.
. Teacher Directed
1. Memperkenakan cr - cr excogramatca.
2. Memperkenakan struktur teks descrptve.
3. Memperkenakan fungs sosa teks deskrptve.
). 2uided +onstruction
Beker|a keompok:
a. Mengdentfkas berbaga macam nformas dar teks descrptve.
b. Mengdentfkas cr - cr kebahasaan teks deskrptve.
+. Teaching Strategies
Three - phase technque (pre stenng, whst stenng, post stenng)
Thnk - par - share
D. Media $embe,ajaran
2ambar 3ote, 4 +up,ikan video kamar hote, 5
"ekaman te6t descriptive 7 The Sma,, 3ote, 7
"ekaman te6t descriptive 7 2rand #mega 7
&. Kegiatan $endahu,uan 48 menit5
Greeting.
Calling the roll.
Menyapkan fsk dan psks sswa.
Tanya |awab seputar kegatan yang teah dakukan.
Menghubungkan mater yang akan da|arkan dengan mater reevan yang teah
da|arkan sebeumnya (Activating students prior knowledge).
Menyampakan tu|uan pembea|aran dan cakupan mater.
&&.Kegiatan &nti
%KS$*#"S& 4.8 menit5
$re *istening
1. Guru menun|ukkan gambar hote (cupkan vdeo hote kamar hote) dan memnta
sswa men|awab pertanyaan tuntunan secara aktif
Do you know what picture it is ?
Have you ever stayed n a hote ?
What s the hote ke ?
Can you menton the names of famous hotes n yourcty ?
1. Sswa menuskan kata - kata sut yang terdapat daam bacaan yang akan
dperdengarkan oeh guru.
M
#
D
%
*
$
%
M
)
%
*

"

!
K
%
2
&

!
$
%
M
)
%
*

"

!
2. Sswa secara aktif mendengarkan teks san descrptve dan menus kata- kata
sut yang mereka dengar dengan teman sebangkunya.
3. Sswa mendskuskan kata - kata sut daam teks descrptve yang ddengar
dengan bantuan kamus.
4. Sswa menger|akan Worksheet 1 dengan cermat dan benar (Lhat Lampran).
%*)#"S& 498 menit5
:hi,st ,istening
5. Sswa secara berpasangan meengkap beberapa kosa kata yang hang
men|ad teks descrptve. (LhatLampran Worksheet 2).
6. Sswa secara berpasangan mendskuskan has |awaban ( kosa kata) mereka
dan secara aktif membandingkannya dengan has |awaban pasangan teman
terdekat. Sementara tu guru membmbng sswa dengan menggunakan
classroom language daam berkomunkas.
7. Sswa mendskuskan dengan aktif kosa kata yang benar dan sswa dmnta
mengdentfkas kosa kata dengan ,ogis yang bsa dpaka untuk meengkap
teks yang beum engkap dengan benar dengan bmbngan guru.
8. Sswa memberkan |awaban tentang gambaran umum teks descrptve dengan
,ogis dar pertanyaan yang dberkan guru (Lhat Lampran Worksheet 3).
9. Sswa mengdentfkas angkah retorka dar teks descrptve san dengan teman
sebangku dan guru membmbngnya daam mengeoa keas.
K#!;&"MS& 4.8 menit5
$ost ,istening
10. Sswa secara berpasangan menyusun paragraf acak men|ad teks descrptve
yang runtut dar teks descrptve yang dbacakan guru (Lhat Lampran
Worksheet 4).
11 .Secara berpasangan sswa mendskuskan has |awaban (susunan paragraf)
mereka dan
secara aktif membandingkannya dengan has susunan paragraf pasangan
ker|a
terdekat. Guru membmbng sswa dengan menggunakan classroom language
daam
berkomunkas.
12. Sswa mendskuskan dengan aktif susunan paragraf yang benar. dan
mengdentfkas dengan ,ogisclues yang basa dpaka untuk menentukan
urutan dan s setap paragraf.
13. Sswa memberkan |awaban tentang gambaran umum teks descrptve san
dengan ,ogis dar pertanyaan yang dberkan guru (Lhat Lampran Worksheet
5).
14. Sswa bersama teman sebangkunya mendskuskan |awaban dar "
comprehenson questons " dar teks descrptve san dengan bmbngan guru
daam mengeoa keas.
&&&. Kegiatan $enutup
a. Sswa dan guru membuat smpuan pea|aran.
b. Sswa meakukan refeks sederhana terhadap kegatan yang teah
daksanakan.
c. Sswa mendapatkan umpan bak terhadap proses dan has pembea|aran.
d. Sswa dmnta mempea|ar rencana mater pembea|aran pada pertemuan
berkutnya.
e. Sswa mendapat tugas mendengarkan acara tak show berbahasa Inggrs d
teevs
dan mencertakan kemba s acara tersebut.
Catatan:





______
1. SI dan SKL
2. Artono Wardman, Masduk B. |ahur, Sukrman D|usna. 2008 Engsh n Fokus for Grade
VIII SMP/MTs. |akarta. Pusat Perbukuan Departemen Penddkan Nasona
3. Gambar-gambar yang reevan
4. Bahan IHT.
S
'
M
)
%
"
)
%
*

"
A. Indkator Penaan
Teknk : Tes
Bentuk : Mutpe Choce
Indkator Pencapaan
Kompetens
Contoh Instrumen Kunc

|awaba
n
Skor
1. Menemukan:
Gambaran umum
certa
nformas rnc
tersurat
makna kata
ru|ukan kata
tu|uan teks
struktur generk teks
Lsten to the recordng descrptve
text and answer the questons
(Recorded):
Ths s Ms . Mranda. She s
our Engsh teacher. She s from
Austraa. I ke her a ot because she
s nce and smart. She doesnt ke
teachng n the cassroom. She
aways takes us to the garden and
study there. Ms. Mranda ves on
|aan Bromo. Its very cose to my
house. She goes to schoo by bcyce.
She doesnt want to drve a car or
take the bus. She aways says that
we have to protect the word from
the pouton.
1.What s the text about?
a. The nformaton about Mranda
b. The descrpton of Mrandas
house
c. The nformaton about Mrandas
schoo
d.The descrpton about Mranda
2.What s Ms. Mranda ke?
a. She nce and dgent
b. She s beatfu and nce
c. she s nce and smart
d. she s nce and azy
3.Where does Ms.Mranda take her
students to study ?
a. n the cassroom
b. n the garden
c. n the aboratory
d. n the brary
4.How does she go to schoo ?
a. by bke
b. by motorcyce
c. by tax
d. by pedcab
5.The word "smart" has the cosest
meanng wth......
a. dgent
b. cever
c. stupd
D
C
B
A
B
2
2
2
2
2
$
%
!
&
*

&

!
d. azy
$edoman peni,aian
Tap |awaban benar : 2
|umah skor maksma : 5 X 2 = 10
Na maksma : 100
Na sswa : ( skor peroehan : skor maksma) x 100
). $edoman $eni,aian
.. *istening Scores 4setiap jawaban benar mendapat skor .<: skor
maksimum .<<5
No. NamaSswa
Predkat/Skor
Exceent (90-
100)
Very Good (81-
90)
Good (71-
80)
Far (61-70)
1.
2. "ubrik peni,aian siswa untuk pengembangan karakter
Nama
Sswa
Kecerdasan Kepeduan Ker|asama
BT MT MB MK BT MT MB MK BT MT MB
M
K
. . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . .
Keterangan :
Kecerdasan:
(Dilihat dari kecermatan kecepatan dan ketepatan dalam men!awa" pertanyaan#
BT=Beum Terhat(beum menun|ukan tanda tanda kemampuan berpkr ogs).
MT= Mua Terhat(menun|ukan tanda tanda kemampuan berpkr ogs).
MB=Mua Berkembang(mua konssten menun|ukan kemampuan berpkr ogs).
MK=Membudaya Konssten(konssten menun|ukan kemampuan berpkr ogs).
Kepedulian:
(Dilihat dari atensi selama mengikuti pela!aran dan mem"antu teman#
BT=Beum Terhat (beum menun|ukan tanda tanda pedu terhadap perntah dan aturan
daam PBM)
MT= Mua Terhat (menun|ukan tanda tanda pedu terhadap perntah dan aturan daam
PBM)
MB=Mua Berkembang (mua konssten menun|ukan kepeduan terhadap perntah dan
aturan daam PBM)
MK=Membudaya Konssten (konssten menun|ukan kepeduan terhadap perntah dan aturan
daam PBM)
Kerjasama:
(Dilihat dari partisipasi dalam "eker!asama "aik dalam "erpasangan maupun kelompok#
BT=Beum Terhat(beum menun|ukan tanda tanda mampu aktf beker|asama)
MT= Mua Terhat(menun|ukan tanda tanda aktf beker|asama dengan teman)
MB=Mua Berkembang(mua konssten menun|ukan kemampuan beker|asama)
MK=Membudaya Konssten(konssten menun|ukan kemampuan beker|asama)
..........., .........................
Kepa,a SM$ ............................ 2uru Mata $e,ajaran
............................................... ........................................
*ampiran .
Teaching Media
.. *ook at the picture.
Answer these questons oray !
Do you know what picture it is ?
Have you ever stayed n a hote ?
What s the hote ke ?
Can you menton the names of famous hotes n yourcty ?
-. "ecording the script of te6t ..
The Small Hotel
Henry and Karna are going to spend their holiday in Semarang. They are going to stay in
Semarang for a night. For accommodition, they usually choose a hotel in alan Maapahit. !t is a
small hotel but it is clean and tidy.
The hotel is located opposite the bus station and "angkot# $ehicles opposite the hotel.
Henry and Karna can go to the bus station by "angkot#. The hotel pro$ides bed and breakfast.
%$ery time they come to the hotel, a receptionist helps them choose a comfortable room &ith t&o
beds. There is also a bathroom inside. Then the bellboy carries their luggage.
The rate of a room in this hotel is not too e'pensi$e. This co$ers the bed and breakfast.
The bellboy and the cre& of the hotel are kind and friendly.
3. "ecording the script of te6t -.
A
The brochure says# Hospitality is our trademark.#The staff of that hotel, from the
receptionist, house keepers, and bellboys are trained to be polite and to help guest
in any &ay they can.
B
There is a ne& hotel in my city.!t is a four star hotel. !t is located do&nto&n.
*ampiran -
Student=s :orksheet
Task .
D
The hotel is not big but the architecture is $ery beautiful. !t looks like a classic castle
in %urope. (ccording to the brochure, it has )** rooms, a fancy restaurant, complete
sports facilities including a s&imming pool, tennis court, gym and sauna, there are also
a coffee shop and a karaoke room.
C
The pictures of the rooms in the brochure are $ery nice. The rooms look $ery
comfortable. They contain a big spring bed &ith big pillo&s, a nice sofa, a &ardrobe
and a tele$ision system &ith programmes from all o$er the &orld. The bathroom is $ery
beautiful although it is not $ery big. !t has a bath+tub &ith hot and cold &ater so guests
can bath in it comfortably.
..a. *ook at the picture >
Answer these questons oray !
Do you know what picture it is ?
Have you ever stayed n a hote ?
What s the hote ke ?
Can you menton the names of famous hotes n your cty ?
1.b Lsten to the recordng and fnd the rght answer to the foowng questons by choosng
ether a,b, c,
or d. Do t n pars.
1. What does the hote provde?
a. Lunch
b. An extra bed
c. Free transportaton
d. Lodgng and breakfast
2. Who carres the uggage ?
a. A casher.
b. A receptonst.
c. A beboy.
d. A manager
3. Wth whom s Hendr gong to spend hs hoday n Semarang?
a. Aone
b. Karna
c. The beboy
d. The receptonst
4. How are the beboys?
a. Knd
b. Frendy
c. Knd and frendy
d. Arrogant
5. "Then the beboy carres ther uggage". What does the word " ther " refer to?
a. Karnas
b. Henrys
c. The beboys
d. Henry and Karna
Task -
Lsten to the recordng text 1 agan and f the banks to compete the text.
The Small Hotel
Henry and Karna are going to .....()) their holiday in Semarang. They are going
to stay in Semarang for a night. For ...........(,) , they usually choose a hotel in alan
Maapahit. !t is a small hotel but it is clean and tidy.
The hotel is ......(-) near the bus station and " angkot# $ehicles opposite the
hotel. Henry and Karna can go to the bus station by "angkot#. The hotel pro$ides .......
(.) and .......(/). %$ery time they come to the hotel, a .......(0) helps them choose
a ........(0) room &ith t&o ....(1). There is also a .......(2) inside. Then the bellboy
carries their luggage.
The .......(3) of a room in this hotel is not too ......( )* ). This co$ers the bed
and breakfast. The ......())) and the cre& of the hotel are kind and .......(),)..
Task ?
:ork with your partner. nswer the fo,,owing @uestions based on the te6t . in
worksheet -A *isten carefu,,y
. ;inding the genera, idea.
nswer the fo,,owing @uestions;
a. What s the text about?
b. Does a text descrbe somethng specfc or genera? Why do you thnk so?
c. What s the am of the text above ?
d. What s the man dea of the frst paragraph?
e. Menton the generc structure of the text ?
Task 9
Lsten to the recordng of text 2 carefuy and arrange the foowng paragrahs nto a good
paragraph. Do t n pars.
D
The hotel is not big but the architecture is $ery beautiful. !t looks like a classic castle
in %urope. (ccording to the brochure, it has )** rooms, a fancy restaurant, complete
sports facilities including a s&imming pool, tennis court, gym and sauna, there are also
a coffee shop and a karaoke room.
B
There is a ne& hotel in my city.!t is a four star hotel. !t is located do&nto&n.
C
The pictures of the rooms in the brochure are $ery nice. The rooms look $ery
comfortable. They contain a big spring bed &ith big pillo&s, a nice sofa, a &ardrobe
and a tele$ision system &ith programmes from all o$er the &orld. The bathroom is $ery
beautiful although it is not $ery big. !t has a bath+tub &ith hot and cold &ater so guests
can bath in it comfortably.
A
The brochure says# Hospitality is our trademark.#The staff of that hotel, from the
receptionist, house keepers, and bellboys are trained to be polite and to help guest
in any &ay they can.
The rght order of the paragraphs s (choose the rght one):
a. ABCD
b. BCDA
c. CBAD
d. BDCA
Why do you thnk so? What are the cues that you use? Compare your answer to another pars
Task 8
:ork with your partner. nswer the fo,,owing @uestions based on the te6t - in
worksheet 9A *isten again carefu,,y.
. ;inding genera, idea.
nswer the fo,,owing @uestions;
a. What s the text about?
b. What s the purpose of the text ?
c. Menton the generc structure of the text.
). ;inding detai,s.
.. Decide whether these statements are true 4T5 or fa,se 4;5 .
a. The hote s od and dusty.
b. The archtecture resembes a budng n Amerca.
c. There are ony 100 rooms n a hote.
d. Accordng the brochure, the rooms are sma and comfortabe.
e. There are two beds n each room.
f. " Sef servce" s the hote motto.
g. The hote s staff s very pote.
9. nswer the fo,,owing @uestions.
a. The word " t" n the frst paragraph refers to __________.
b. The word they n the thrd paragraph refers to __________.
c. The word oney means __________.
*ampiran ? : $edoman $eni,aian
Bour teacher wi,, read the te6t and choose the right answer by crossing a A b c A or d
> *isten the te6t carefu,,y >
Te6t . is for @uestions .0?.
1. How arge s Ba ?
a. Bg and very crowded
b. Sma and very crowded
c. Large and qute nose
d. Very arge and not too nose

2. What are the popuar beaches n Ba ?
a. Kuta and Sanur
b. Kuta and Senggg
c. Sanur and Pasr Puth
d. Senggg and Parang Trts
3. " Ba s not bg sand but t s very crowded."
The word " t " refers to.. ?
a. Isand
b. Sanur
c. Ba
d. Kuta
Te6t - is for @uestions 9 0 C.
4. What s the many dscussed n the text ?
a. The nformaton about Adnda
b. The descrpton of Adnda
c. The nformaton about schoo
d. The descrpton about Mranda
5. What s true about Mranda ?
a. She s sm
b. She s fat
c. She has cury
d. She has ova face
6. " However, she s not arrogant."
The antonym of the word arrogant s...
a. Humorous
b. Humbe
c. Stngy
d. Ignorant
Te6t ? is for @uestions D 0 .<
7. What s the coor of the bag ?
a. Lght green
b. Green
c. Dark green
d. Soft green
8. How many parts do the backpack have ?
a. One part
b. Two parts
c. Three parts
d. Four parts
9. Where does the wrter put hs botte of water ?
In the..part of the backpack
a. Fsrt
b. Second
c. Thrd
d. Fourth
10. " I keep a botte of pan water n ths pocket "
The word " keep" has the same meanng wth...
a. Put
b. Take
c. Leave
d. Save
The answer key :
1. B 6. B
2. A 7. C
3. C 8. C
4. D 9. D
5. A 10. A

$edoman peni,aian
Tap |awaban benar : 2
|umah skor maksma : 10 X 2 = 20
Na maksma : 100
Na sswa : ( skor peroehan : skor maksma ) x 100
Rubrk Penaan
|awaban benar : 2
|awaban saah : 0
*ampiran 9
*istening Script
Te6t . is for @uestion . 0 ?
)*&
$ali s one of the beautfu paces n Indonesa. It s aso caed as a paradse sand. It
has amazng beaches such as Kuta, Sanur so on. Besdes, $ali has beautfy scenery
around the road.
$ali is not too bg but t s very crowded. There are many toursts from a over the
the word. Everyone, who has vsted $ali says that $ali s the most beautfu pace they
have ever vsted. The aso fnd the unque occason caed %ga"en. %ga"en s a
tradtona tradton that bs done to burn one or more death peope.
Te6t - is for @uestios 9 0 C
My name s Adnda. I have a cose frend. Her name s Mranda. We study n the
same schoo
but n dfferent cass. We get coser because our houses are not far away. She often
pcks me up to
go to schoo.
Mranda s dgent, smart and frendy. She often gets the frst rank n our schoo. I
thnk amost a peope n our schoo know her. However, she s not arrogant. I often ask
about essons
whch I dont fuy understand.
Mranda has a sma body. She s smmer, but taer than me. She has ong and
straght har.
Te6t ? is for @uestions D 0 .<.
I have a new backpack. Its coor s soft green. I aways brng t whenever I go to
schoo.
It s made of strong fabrc.
My backpack has severa dfferent parts. The frst part s the pocket where I put my
money
and brary card. The second part s the man part. I aways put my books and penc
case n t.
The thrd part s a sma pocket at the eft sde of the backpack. I keep a botte of pan
water n
ths pocket