Anda di halaman 1dari 18

TEKNIK PENTING FB ADS

Assalamulaikum, TERIMA KASIH kerana membeli panduan saya ini dan saya akan mengajar anda bagaimana untuk membuat jualan melalui FB Ads. Terlebih dahulu ingin saya tegaskan disini bahawa ramai yang telah menjana jualan hasil dari teknik FB Ads ini dan ada juga yang langsung tidak mendapat jualan. Saya seperti anda juga ada kalanya membuat jualan yang amat lumayan dan adakalanya langsung tidak mendapat jualan. Lihat hebatkan Allah membahagi-bahagikan rezeki =)

Saya sarankan jangan skip baca buku ini kerana mungkin ada ilmu baru yang anda tidak tahu selama ini.

Mula sekali pergi ke fanpage anda dan buat satu post yang anda gunakan untuk beriklan yang anda telah filter untuk audience dan sebagainya. Anda juga boleh menggunakan post yang lama atau post yang anda pernah guna untuk iklan sponsored post sebelum ini. Lihat gambar sebagai contoh.

Lihat pada no.1 tu ada 3 perkara penting iaitu: 1. Ayat permulaan anda haruslah memukau pembaca kali pertama mereka baca. 2. Huruf besar pada keseluruhan ayat permulaan. 3. Pada hujung ayat ada call to action iaitu menyuruh pembaca untuk klik. Lihat no.2 tu adalah gambar yang menarik perhatian orang untuk melihatnya. Warna yang saya sarankan adalah merah dan kuning kerana ianya lebih menarik perhatian. Jika terlalu banyak perkataan pada gambar iklan anda mungkin akan kena reject. Lihat contoh gambar sesuai:

Selepas anda buat post yang anda ingin gunakan untuk beriklan sekarang ikuti langkah seterusnya dibawah ini. KLIK SINI!! CARA BUAT FRAME MERAH

Langkah 1: Klik pada home, pilih Advertise on Facebook Kalau tak jumpa boleh klik sini terus k https://www.facebook.com/ads/manage/

Langkah 2: Klik create ad Ad

Langkah 3: Pilih fanpage yang anda ingin promosikan.

Langkah 4: Ada 3 objektif yang anda boleh pilih. Pilih mana yang selari dengan objektif anda.

Jika anda pilih untuk promosikan fanpage anda untuk dapatkan respons pada post, anda boleh pilih ads jenis di bawah. Ini adalah sangat-sangat dialukan jika fans anda kurang dari 1000 LIKE. Sentiasa guna promote page kerana lebih banyak hasilkan jualan.

Langkah 5: Untuk sponsored Stories, terpulang pada anda samada mahu gunakannya atau tidak. Jika tidak mahu, untick. Saya salu remove mahal dan ganggu audience saya sebab tu kadang ada yang problem audience kurang dari <20.

Langkah 6: Pilih audience anda. (kepada siapa anda ingin iklankan ). Bahagian ini SANGAT PENTING pastikan anda masukkan yang benar-benar suka dengan barang yang anda ingin iklankan.

Langkah 7: Pilih connections

Langkah 8: Isikan maklumat Campaign, Pricing and Schedule. Berhati-hati ketika memilih campaign budget. Agar anda tidak terlebih letak. Selalunya saya akan meletakkan jika keuntungan sesuatu barang itu adalah RM30 maka saya akan letak tidak lebih dari jumlah keuntungan samada untuk daily budget atau seminggu. Untuk seminggu saya akan meletakan RM3 untuk sehari. Maksudnya saya hanya perlu memastikan satu jualan terhasil untuk pulangan modal iklan. Jika tiada jualan dihasilkan hentikan terus iklan anda untuk mengelak dari anda rugi lebih banyak. Cari produk yang HOT dan mendapat banyak permintaan.

Langkah 9: Pilih jenis pricing yang anda mahukan.

Nota: CPC kos iklan anda adalah berdasarkan klik yang diperolehi. CPM kos iklan berdasarkan setiap 1000 kali iklan anda dipaparkan AutoCPM (sponsored story) kos iklan berdasarkan jumlah reach (audien) yang anda mahukan Langkah 10: Isikan maklumat bid anda. Saya lebih suka memilih manually set value untuk CPC atau CPM supaya FB tidak telan iklan saya banyak sangat. Sentiasa monitor iklan anda dan ubah suggested bid kepada paling minimum untuk mengelak terlebih caj dari FB.

Langkah 11: Klik review ad

Langkah 12: Review ads anda dahulu dan namakan ads anda.

Langkah 13: Anda diminta isikan maklumat kad kredit/kad debit anda.

Langkah 14: Isikan maklumat kad debit/kad kredit anda seperti ini.

Langkah 15: Seterusnya, anda boleh membeli kupon code dari saya hanya RM40 bernilai USD50(RM150) fund iklan untuk menjimatkan kos iklan anda dan saya amat galakkan anda berbuat sedemikian kerana selepas 14hari pengaktifan iklan FB Ads ini anda tidak akan dapat menggunakan kupon lagi maka berfikirlah sebaiknya TETAPI jika anda tidak berminat dan ingin melepaskan peluang ini anda boleh klik skip dan jangan risau iklan anda akan masih berjalan tetapi menggunakan budget anda sendiri.

Langkah 16: Masukkan password akaun FB anda.

Langkah 17: Anda diminta isikan informasi akaun anda.

Langkah 18: Ads @ iklan pertama anda berjaya dibuat. Dan anda perlu tunggu kelulusan dari pihak FB.

Langkah 19: Ads anda akan dihantar ke pihak FB untuk kelulusan. Biasanya ianya mengambil masa paling cepat 2 minit, dan paling lambat 3 hari. (iklan yang diluluskan juga akan dimaklumkan melalui emel anda oleh FB)

TIPS PENTING!!! MESTI BACA


TIPS MENDAPATKAN JUALAN PERTAMA ANDA!! 1. Jual barang yang HOT dipasaran. Jual barang yang memang laris lebih-lagi barangan wanita kerana wanita ni kuasa membeli yang sangat tinggi. Anda mungkin ada barang sendiri tetapi adakah ianya akan mendapat permintaan daripada pengguna? Jangan bazirkan masa anda menjual barang yang anda sendiri tidak pasti akan terjual. Boleh pergi ke group FB ini untuk mendapatkan barangan secara borong untuk dijual. Group bawah ni tidak perlu add hanya klik JOIN dan tunggu approval =)

https://www.facebook.com/groups/dropabe/- HOT! https://www.facebook.com/groups/keklapisborong/ - Kek Lapis Sarawak https://www.facebook.com/groups/250135401712427/ - Pelbagai http://www.support.masterdropship.com Pelbagai https://www.facebook.com/groups/547105295353546/ -Pelbagai https://www.facebook.com/groups/ZulfiShoppe/ - Pelbagai https://www.facebook.com/groups/479377855414594/ - Mancungkan Hidung https://www.facebook.com/groups/169350339888587/ - Sabun Vitamin https://www.facebook.com/groups/411777688913205/ - Aura White https://www.facebook.com/groups/DropshipKainpasang2u/ - Kain Pasang https://www.facebook.com/groups/168300383223245/ - Lipstik HALAL https://www.facebook.com/groups/140694556032043/ - Produk Kecantikan https://www.facebook.com/groups/509280089119281/ - Molly BB Doll
2. Cari barang yang kurang persaing. Di dalam group yang saya berikan anda dapat lihat ada ramai yang menjual produk yang sama dan ini pasti ada banyak persaing dan mereka rajin bermain dengan harga. Pilih barangan yang sesuai jangan main redah je. Anda kena rajin mencari produk lain untuk dipromosikan dan jangan bergantung sangat kepada group tersebut kerana ada banyak group lain.

3. Gunakan promote page

Jika anda lihat mula-mula sekali saya menyuruh anda untuk post gambar dan iklan anda pada fanpage anda terlebih dahulu sebelum anda pergi ke FB Ads. Ini penting kerana dengan menggunakan promote page anda akan dapat memberikan maklumat yang secukupnya kepada bakal pembeli. Lihat dibawah langkah membuat post yang berkesan dan mendapat jualan. Lihat contoh iklan.

5 Perkara yang dapat anda perhatikan pada contoh iklan adalah. 1. Gambar ada frame merah bertujuan untuk tarik mata pembeli kepada iklan kita. Download video cara buat frame merah pada gambar. KLIK SINI!! CARA BUAT FRAME MERAH 2. Pada gambar saya letakan no. untuk dihubungi dan jangan terlalu banyak perkataan melebihi 20% pada gambar boleh menyebabkan iklan anda tidak approve oleh FB. (PENTING!!) 3. Ayat pertama semua HURUF BESAR untuk menarik perhatian. Ayat kena catchy & POWER. 4. Perenggan seterusnya ceritakan kebaikan barang kaw-kaw, cara hubungi dan cara bayaran. Berikan link untuk PM anda. 5. Call to action dan sense of urgency, arahkan pembeli untuk bertindak sekarang dan berikan diskaun atau perasaan takut dan perlu bertindak sekarang seperti TERHAD dan sebagainya.

CONTOH IKLAN SAYA YANG TELAH MEMBUAT SALE YANG BANYAK!!

PERHATIAN!! VIDEO MESTI TONTON!!


Video Fb Ads Langkah demi langkah dr Bro Jamal (Sifu Fb Ads) 1. http://youtu.be/Q4Ug30qzo48 2. http://youtu.be/aJb6WAxusDw 3. http://youtu.be/nduG4TxLHdk 4. http://youtu.be/ovLcdHp-JvE 5. http://youtu.be/W8IGXlO2qhw / http://youtu.be/ykj0uVRTAPs TIPS MENDAPATKAN IKLAN MURAH!! 1. Guna kupon FB Ads Seperti apa yang saya sarankan sebelum ini dengan menggunakan kupon permulaan FB Ads anda boleh jimat RM100 kerana dengan bayaran RM50 anda boleh mendapat fund sebanyak RM150. Kupon hanya untuk akaun FB Ads yang berusia 14hari sahaja dan anda harus bertindak cepat. Jika iklan tidak berjaya maka anda hanya rugi RM50 dan bukan RM150. Banyak jualan dapat dihasilkan daripada fund tersebut.

2. Target audience female 19-39 Ramai kaki FB Ads tapis pembeli kepada umur seperti diatas kerana kuasa membeli yang sangat tinggi. Ianya bergantung kepada produk juga dan jika produk anda adalah untuk yang berumur pastikan anda set umur yang tertentu sahaja. Jangan bazir budget untuk beriklan dengan mereka yang lain. INGAT IKLAN PERLU TARGETED!!

3. Budget iklan harus 1 sale lepas budget Jika anda beriklan pastikan setiap budget yang anda tentukan akan mendapat pulangan dengan hanya satu sale sahaja terjual contoh budget daily RM30 maka untung satu sale adalah RM30 keatas. Cari produk yang HOT dan ada keuntungan yang tinggi. 4. Sentiasa monitor iklan jangan MALAS Hentikan iklan yang kurang dari 0.1% selepas 24jam. Sentiasa set manually bid bila dh berjalan sentiasa ubah bid kepada paling minimum.

Cara SIMPLE setting FB Ads dengan menggunakan Custom Audience setelah GRAB guna SLF.
Dari 1-9 saya tidak ubah apa-apa setting pun kerana masa proses menkaji dan grab UID saya ambil yang betul-betul targeted dan apabila setting ads kerja saya jadi semakin mudah =) Lihat gambar dibawah. Bahagian precise, country, gender, langsung tak usik.