Anda di halaman 1dari 1

PENGERTIAN

Khurafat ialah semua cerita atau rekaan atau khayalan, ajaran-ajaran, pantang larang, adat istiadat, ramalan-ramalan, pemujaan atau kepercayaan yang menyimpang dari ajaran Islam. Khurafat juga merangkumi cerita dan perbuatan yang direka dan bersifat karut atau dusta.

KESAN VE KHURAFAT
CONTOH AMALAN KHURAFAT
Boleh menjadikan seseorang itu berlaku syirik kpd Allah. Menyekat kebebasan berfikir yang mengakibatkan seseorang itu lemah dan mundur. Menyebabkan berlakunya huru hara dan perpecahan dalam masyarakat. Amalan yang dianggap dapat membuang sial: tepung tawar, Lenggang perut, Mandi bunga/Sintok limau dan Mandi Safar. Kepercayaan kepada hantu dengan alasan untuk tinggal selamat di suatu tempat atau memberi makan kepada hantu peliharaannya ataupun konon-kononnya untuk membayar niat tertentu. Ilmu seru gerak yang kebiasaannya diamalkan oleh kumpulan silat yang mengamalkan jurus kebatinan. Jampi serapah yang ada unsur-unsur syirik atau menghina Islam atau tidak difahami maksudnya. Mempercayai percakapan, ramalan dan tilikan dukun samada terhadap perkara yang telah lalu atau di masa akan datang. Penggunaan tangkal di rumah atau dipakai di badan yang bukannya dari sesuatu yang tsabit dalam agama.

PUNCA AMALAN KHURAFAT


Tiada keimanan yang ukuh kepada Allah swt. Kejahilan dalam ilmu agama. Untuk mendapat kepentingan peribadi @ duniawi. Mempunyai niat yang jahat. Pergaulan bebas. Keadaan sekeliling yang tidak diikat dengan undang2 agama. Pengaruh daripada kepercayaan karut. Pengaruh politik. Tiada tindakan tegas yang diambil terhadap mereka. Terdapat tempat-tempat pemujaan. Melakukan usaha dakwah dan penerangan kepada semua peringkat umat Islam perlu dilaksanakan dengan lebih meluas lagi. Pihak bertangggungjawab hendaklah mengambil tindakan tegas terhadap golongan yang melakukan khurafat. Mengenakan hukuman berat. Menghapuskan tempat-tempat menjadi pemujaan mereka. yang

KHURAFAT

CARA MENGATASI