Anda di halaman 1dari 8

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS BAHASA MELAYU LEMBAH PANTAI KUALA LUMPUR Permainan hoki Kemahiran asas ( menahan,

menolak, dan memukul )


NAMA NO. IC KELAS : NURISINA FELINA BINTI MHAYKAN : 920525-12-6776 : PPISMP 3C

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PERMAINAN HOKI


(MENGAPLIKASIKAN LATIHAN KECERGASAN YANG BERASASKAN KEMAHIRAN ASAS PERMAINAN HOKI)

MATA PELAJARAN TUNJANG TAJUK SUB TAJUK TARIKH TAHUN MASA BIL. PELAJAR OBJEKTIF

: GERKO KOKURIKULUM HOKI : KEMAHIRAN ASAS 3M IAITU MEMUKUL,MENAHAN DAN MENOLAK : KEMAHIRAN ASAS PERMAINAN HOKI : 3M ( MEMUKUL, MENOLAK, DAN MENAHAN ) : 25 MEI 2011 : 4 BERLIAN : 3.00 PETANG 3.30 PETANG : 20 0RANG : PADA AKHIR PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN (P&P), MURID-MURID DAPAT: MENGUASAI KEMAHIRAN MENOLAK, MENAHAN DAN MEMUKUL DALAM PERMAINAN HOKI. MENGAPLIKASIKAN TEKNIK TERSEBUT DALAM PERMAINAN. MENGAWAL PEMAIN MENGGUNAKAN TEKNIK YANG BETUL SEMASA MEMEGANG KAYU HOKI.

PSIKOMOTOR : MENGAPLIKASIKAN PERGERAKAN PEMAIN DAN CARA MENAHAN, MEMUKUL DAN MENOLAK SEMASA BERMAIN HOKI.

KOGNITIF : MENYATAKAN PERBEZAAN KETIGA-TIGA KEMAHIRAN ASAS IAITU MEMUKUL, MENAHAN DAN MENOLAK. AFEKTIF : MENUNJUKKAN TANGGUNGJAWAB TERHADAP ALATAN YANG DIGUNAKAN SELEPAS BERMAIN HOKI DENGAN MENYUSUN SEMULA DI TEMPAT YANG BETUL.

PENGALAMAN SEDIA ADA

: MURID TELAH MEMPELAJARI TEKNIK YANG BETUL UNTUK MENAHAN, MENOLAK DAN MEMUKUL BOLA HOKI MENGGUNAKAN KAYU HOKI. : BEKERJASAMA DAN TOLERANSI. : MEMBANDINGKAN KETIGA-TIGA KEMAHIRAN ASAS DALAM PERMAINAN HOKI IAITU MENAHAN, MENOLAK, DAN MEMUKUL. : KAYU HOKI BOLA HOKI KON KECIL

PENERAPAN NILAI KBKK

ALATAN

BAHAGIAN / MASA PERMULAAN ( 5 MINIT )

AKTIVITI

FOKUS PENGAJARAN

BUTIRAN

CATATAN / ALATAN STRATEGI : ~ ARAHAN ~ GURU MEMBUAT AKTIVITI REGANGAN BERSAMA-SAMA PELAJAR NILAI : *DISIPLIN *BERSEMANGAT

MEMANASKAN BADAN

AKTIVITI DILAKUKAN SECARA MENGELILINGI GURU. REGANGAN DIMULAKAN DI BAHAGIAN KEPALA DAN DIAKHIRI DENGAN REGANGAN DI BAHAGIAN KAKI.

G G~ GURU ~ MURID

AKTIVITI REGANGAN

KEMAHIRAN MENAHAN (7 MINIT )

GERAK KERJA ~ KEMAHIRAN BERKUMPULAN MENAHAN SATU KEMAHIRAN ~ MENAHAN PENTING DAN PERLU BOLA HOKI DIKUASAI OLEH MURID ~ MENAHAN BOLA HOKI ~ MENERIMA BOLA APABILA YANG DIHANTAR RAKAN OLEH RAKAN MEMUKUL SUPAYA KEDUDUKAN ATAU BOLA MASIH BERADA MENOLAK DALAM KAWALAN BOLA HOKI SEPASUKAN. ~ MENERIMA ATAU MENAHAN BOLA BOLEH DILAKUKAN SEMASA BERADA DALAM KEDUDUKAN

STRATEGI : ~ ARAHAN

~DEMOSTRASI

ALATAN :

~ KON ~ KON - 2 ~ BOLA HOKI - 1 KECIL ~ MURID ~ KAYU HOKI - 2 ~ KAYU HOKI ~ BOLA HOKI G ~ GURU

STATIK ATAUPUN SEDANG BERGERAK. ~BERDIRI DENGAN BADAN DI BONGKOKKAN DAN MEMEGANG KAYU HOKI DENGAN KEADAAN BERSEDIA ~MATA PANDANG KE ARAH TARGET ~ PEMUKUL BOLA YANG AKTIF PERLU MEMBERI BOLA DENGAN BETUL SUPAYA PENGHADANG ATAU KAWAN BOLEH MENAHAN BOLA DENGAN BAIK. KEMAHIRAN MENOLAK (7 MINIT ) GERAK KERJA ~ KEMAHIRAN BERKUMPULAN MENOLAK TIDAK MEMERLUKAN ~ MENOLAK HAYUNAN KAYU HOKI BOLA HOKI DAN KUASA ATAU TEKANAN YANG ~ MENOLAK DIKENAKAN KEPADA BOLA HOKI BOLA ADALAH DENGAN BERLAINAN. PENGHADANG AKTIF ~ APABILA MURID MENOLAK BOLA HOKI MENGGUNAKAN KAYU HOKI, TIADA BUNYI KETUKAN TERHASIL. ~BERDIRI DENGAN BADAN DI BONGKOKKAN DAN MEMEGANG KAYU HOKI DENGAN BETUL STRATEGI : ~ ARAHAN G ~DEMOSTRASI

ALATAN :

~ KON ~ KON - 2 ~ BOLA HOKI - 1 KECIL ~ MURID ~ KAYU HOKI - 2 ~ KAYU HOKI ~ BOLA HOKI G ~ GURU

~MATA PANDANG KE ARAH TARGET ~ PENGHADANG PULA MENAHAN BOLA HOKI DENGAN KAYU HOKI MENGGUNAKAN KAEDAH YANG BETUL. ~AKTIVITI INI DILAKUKAN SECARA BERGANTI-GANTI.

KEMAHIRAN MEMUKUL ( 7 MINIT )

GERAK KERJA ~BOLA BERGERAK BERKUMPULAN DENGAN CEPAT DAN JAUH. ~ MEMUKUL BOLA HOKI ~KETEPATAN BOLA YANG DIPUKUL DAN ~ MEMUKUL BOLA TIDAK BOLA HOKI TERSASAR KE ARAH DENGAN LAIN. PENGHADANG AKTIF ~BERDIRI DENGAN BADAN DI BONGKOKKAN DAN MEMEGANG KAYU HOKI DENGAN BETUL ~MATA PANDANG KE ARAH TARGET ~ PENGHADANG PULA MENAHAN BOLA HOKI DENGAN KAYU HOKI MENGGUNAKAN KAEDAH YANG BETUL.

STRATEGI : ~ ARAHAN

~DEMOSTRASI

ALATAN :

~ KON ~ KON - 2 ~ BOLA HOKI - 1 KECIL ~ MURID ~ KAYU HOKI - 2 ~ KAYU HOKI ~ BOLA HOKI G ~ GURU

~AKTIVITI INI DILAKUKAN SECARA BERGANTI-GANTI. STRATEGI : ~ ARAHAN ~DEMOSTRASI

PERMAINAN KECIL ( 4 MINIT )

MINI PERMAINAN HOKI

~MENGAPLIKASIKAN TEKNIK-TEKNIK MENGAWAL KEMAHIRAN ASAS HOKI IAITU MENAHAN, MENOLAK DAN MEMUKUL. MENERIMA ATAU ~MENAHAN BOLA BOLEH DILAKUKAN SEMASA BERADA DALAM KEDUDUKAN STATIK ATAUPUN SEDANG BERGERAK.

ALATAN :

~ KON ~ KON 4 KECIL ~ BOLA HOKI - 1 ~ MURID ~ KAYU HOKI - 6 ~ KAYU HOKI ~ BOLA HOKI ~APABILA MURID MENOLAK BOLA HOKI G ~ GURU MENGGUNAKAN KAYU HOKI, TIADA BUNYI KETUKAN TERHASIL.

~KETEPATAN BOLA YANG DIPUKUL DAN BOLA TIDAK TERSASAR KE ARAH LAIN.

PENUTUP

MENYEJUKKAN ~PELAJAR BERBARIS BADAN MELINTANG DIHADAPAN GURU DAN MEMULAKAN PENYEJUKAN BADAN BERMULA DARI KAKI KE KEPALA.

G G~ GURU ~ MURID

STRATEGI:~ ARAHAN ~ GURU TURUT BERSAMA-SAMA PELAJAR MEMBUAT PENYEJUKAN BADAN

Anda mungkin juga menyukai