Anda di halaman 1dari 11

UJIAN MENGUKUR KOMPONEN KECERDASAN FIZIKAL BERASASKAN KESIHATAN IAITU KEKUATAN OTOT.

PENGENALAN Definisi Kekuatan otot Kekuatan otot adalah jumlah daya yang dihasilkan oleh otot atau kumpulan otot untuk mengatasi rintangan. Menilai kekuatan otot dengan menentukan maksimum salah satu pengulangan atau 1RM one repetition max dengan latihan-latihan seperti naik tutun bangku bangku atau squats. 1RM merupakan jumlah maksimum berat badan anda boleh mengangkat satu-satu masa, tanpa bantuan, menggunakan bentuk yang sepatutnya ( NSCA, 2000 ). Kekuatan adalah mustahak dalam persembahan tahap tertinggi dalam kebanyakan sukan dan meskipun ia tidak sama tahapnya, ia juga mustahak untuk kesihatan yang bagus. Otot yang kuat menolong, melindungi sendi, membuat ia kurang mengalami masalah tergeliat, ketegangan dan kecederaan yang lain. Kekuatan otot dan daya tahan otot merupakan dua komponen kecergasan yang berbeza dan latihan diperlukan bagi membantu mengekalkan badan yang cergas dan sihat. Walaupun latihan kekuatan dan latihan daya tahan otot sama namun mereka merangsang otot dengan cara yang berbeza, sekali gus menghasilkan penyesuaian yang berbeza. Daya tahan kekuatan adalah satu bentuk khusus kekuatan yang diperlukan untuk aktiviti tempoh panjang, seperti mendayung atau berenang, yang memerlukan kedua-dua kekuatan dan ketahanan. Kedua-dua komponen kecergasan kekuatan otot dan latihan ketahanan dalam latihan anda adalah satu cara yang berkesan untuk meningkatkan kecergasan secara keseluruhan.

1.2 Faktor Kecergasan lain yang mempengaruhi kekuatan Kekuatan sememangnya wujud sebagai salah satu faktor kecergasan fizikal yang berlandaskan kesihatan. Namun ianya bukan salah satu faktor yang tersendiri secara menyeluruh. Kekuatan juga berhubung kait dengan faktor-faktor kecergasan yang lain yang dapat memberi kesan kepada individu secara mendalam. Abernethy, P., Wilson, G., & Logan, P. (1995) berpendapat bahawa kekuatan mempengaruhi kuasa iaitu keupayaan memindahkan tenaga secara eksplosif. Kekuatan otot yang tinggi dapat menghasilkan tenaga yang besar bagi melakukan sesuatu aktiviti fizikal. Mereka juga percaya bahawa kekuatan dan kuasa boleh untuk mengenal pasti individuindividu berbakat yang mungkin sesuai untuk aktiviti-aktiviti tertentu sukan.

David M. Buchner, Eric B.Larson, Edward H.Wagner, Thomas D. Koepsell dan Barbara J.De Lateur ( 1996 ) dalam buku age and ageing mengatakan bahawa kekuatan otot berhubung kait dengan kelajuan. Apabila usia semakin meningkat kekuatan otot semakin menurun dan ianya menyebabkan keupayaan untuk melakukan pergerakan semakin sukar untuk suatu jangka masa yang singkat. Kemampuan otot untuk bekerja dalam satu jangka masa yang panjang juga mempunyai hubungan dengan kekuatan otot. Daya yang dihasilkan untuk mengatasi rintangan boleh digunakan dalam sesuatu jangka masa jika daya tahan otot tinggi dan intensiti kerja adalah ringan dan sederhana.

1.3 Ujian Pengukuran dan Penilaian Kekuatan Ujian pengukuran dan penilaian kekuatan melibatkan keupayaan otot melakukan kerja atau menghasilkan daya untuk mengatasi rintangan. Seseorang individu dikatakan mempunyai kekuatan yang tinggi sekiranya mampu menghasilkan daya yang tinggi berdasarkan rintangan yang dihadapi. Ujian kekuatan selalunya melibatkan daya tahan otot untuk mengatasi rintangan yang ada seperti bebanan. Antara ujian yang biasa dilakukan untuk menguji kekuatan otot adalah ujian bangkit tubi pelbagai tahap, ujian dynamometer, ujian kekuatan abdomen, gantung bengkok siku, ujian bebanan dan pelbagai lagi ujian mengikut otot yang mahu diuji.

UJIAN KEKUATAN OTOT Nama ujian : Ujian bangkit tubi Objektif kajian : Mengukur kekuatan otot abdominal dengan jumlah yang boleh dilakukan dalam malas 1 minit. Alatan : Tilam , jam randik, pita pengukur Kesahan : Paras kesahan diterima dalam ujian ini Kebolehpercayaan : merekodkan data untuk ujian ini serta melaporkan hubung kait di antara masa bangun tubi dan tiada had untuk ujian bangun tubi dilakukan.

1.0 Latar Belakang Ujian Kekuatan otot Latihan kekuatan, atau berat, telah wujud sejak zaman Yunani kuno. Hippocrates memberi rujukan pertama yang diketahui kepadanya apabila dia berkata "yang digunakan membangun, dan yang tidak sisa dari." Ia adalah dalam tempoh masa ini bahawa Games Olimpik pertama telah diadakan dan salah satu acara angkat berat. Dalam tempoh ini di China, askar bakal diperlukan untuk lulus ujian kekuatan sebelum dibenarkan untuk menyertai tentera. Terdapat menyebut latihan berat dalam budaya orang India dari tempoh masa itu juga. Nampaknya bahawa latihan kekuatan pada masa ini adalah dilakukan hanya melalui angkat berat, satu kaedah kita masih digunakan walaupun tidak lagi semata-mata. Dalam abad ke-6 populariti latihan berat badan meningkat. Atlet akan bersaing dalam pertandingan mengangkat batu. Ia adalah pada masa ini bahawa idea rintangan progresif wujud. Dibangunkan oleh Milo-Crotona, ia berkata, beliau membawa anak lembu di atas bahu mereka setiap hari sehingga ia penuh berkembang. Sebuah buku oleh Galen, salah satu daripada pakar perubatan purba, menyebut latihan berat. Latihan latihan kekuatan, atau berat, mula ditulis oleh penyair Rom, menyebabkan orang-orang Rom membangunkan program latihan berat badan formal. Ia adalah program yang membantu membangunkan salah satu tentera yang paling digeruni dan dihormati dalam sejarah. Apabila kertas dicipta dan percetakan dilakukan, buku-buku latihan untuk membina kekuatan yang telah ditulis dan diterbitkan. Latihan kekuatan menjadi sebahagian daripada kurikulum di universiti-universiti Eropah di 1544. Sebagai latihan kekuatan menjadi lebih mengkaji, latihan berat menjadi penting dalam bidang pemulihan fizikal. Risalah mengenai manfaat senaman otot untuk mengembalikan kuasa kepada tubuh telah diterbitkan pada tahun 1728. Pada tahun 1828, Tentera British mula menggunakan kekuatan latihan yang dirasmikan program yang termasuk penggunaan dumbbells dan barbells.

Seperti yang kita melangkah ke abad ke-20 banyak idea-idea baru telah dibawa masuk ke dalam latihan kekuatan. Ia adalah pada tahun 1930-an bahawa Charles Atlas memperkenalkan "Dynamic Tension". Ini adalah latihan yang pit otot yang bekerja sesama sendiri. Pada 1960-an peralatan senaman mula dijumpai di gimnasium latihan kekuatan. Mesin telah bertambah baik sejak beberapa tahun yang lalu dan semakin banyak kerja dan penambahbaikan telah dimasukkan ke dalam mencipta mesin latihan kekuatan yang sempurna sebagai latihan kekuatan menjadi lebih dan lebih popular. Peralatan terus berubah dan diperbaiki, latihan kekuatan yang mungkin akan menjadi tulang belakang bagi orangorang yang berharap untuk kekal cergas.

1.1 Limitasi Ujian Kekuatan Dalam menjalankan ujian kekuatan, terdapat limitasi yang mempengaruhi kesahan dan kebolehpercayaan dapatan ujian yang dijalankan. Antaranya adalah seperti berikut : 1. Ujian yang dijalankan adalah berdasarkan kekuatan otot yang mahu diuji. Ianya perlu dirancang berdasarkan keperluan yang diperlukan dalam sesuatu sukan. Contoh: Badminton memperlukan kekuatan tangan bagi menghasilkan pukulan yang deras. 2. Pencapaian subjek dipengaruhi oleh keupayaan diri dan ujian yang dilakukan perlu selaras dengan kekuatan yang ada pada individu tersebut. Intensiti latihan boleh ditambah selepas ujian kerap dilakukan. Ianya bergantung kepada keberkesanan ujian terhadap subjek atau individu. 3. Norma ujian yang sedia ada mungkin tidak sesuai dengan murid-murid di sekolah dan tidak sesuai dengan masyarakat tempatan. 4. Skor ujian juga bergantung kepada tahap kesihatan dan kecergasan murid-murid ataupub individu. Kecederaan boleh menyebabkan skor ujian susut. 5. Motivasi dan dorongan rakan-rakan mempengaruhi dapatan ujian tetapi situasi ini tidak terdapat pada semua murid-murid.

1.2 Kegunaan Ujian Kekuatan Ujian kekuatan boleh dijadikan garis panduan untuk menguji kekuatan murid mahupun individu. Ujian kekuatan yang dilakukan juga boleh dijadi penanda ukur bagi mengenal pasti jenis sukan untuk murid-murid ceburi. Namun begitu ujian kekuatan yang dijalankan perlu disesuaikan mengikut kreativiti guru atau jurulatih dalam menjalankannya, antaranya seperti berikut ; 1. Asas bagi mengetahui ( meramal ) potensi murid-murid dalam sukan dan permainan tertentu. 2. Sebagai panduan bagi guru untuk memilih aktiviti yang boleh dijalankan dalam pengajaran dan pembelajaran. Ianya bergantung kepada tahap keupayaan murid. Ansur maju dalam pembelajaran digunakan untuk meningkatkan keupayaan murid dan pengukuhan kepada murid yang berkeupayaan tinggi. 3. Penilaian terhadap keberkesanan latihan yang melibatkan kekuatan. 4. Membuktikan kekuatan perlu dalam menjalankan rutin seharian bagi menghasilkan kualiti kerja yang tinggi. 5. Merupakan salah satu cara untuk meningkatkan serta memperbaiki kelemahan yang ada pada murid-murid.

1.3 Matlamat Ujian Kekuatan Ujian-ujian kekuatan dibentuk dan dijalankan bagi memenuhi matlamat seperti berikut ; 1. Menerapkan konsep kekuatan dan kepentingannya dalam kecergasan fizikal yang sering disalah bezakan dengan daya tahan otot. 2. Mengetahui sejarah, penyelidikan, kajian-kajian berkaitan dengan ujian kekuatan. 3. Mengetahui keadah yang boleh digunakan untuk meningkatkan kekuatan individu melalui aktiviti fizikal. 4. Dapat mengelolakan ujian kekuatan di sekolah secara spesifik dan teratut mengikut termaterma yang ditetapkan. 5. Menganalisis data yang dikumpul secara sistematik seterus dapat mengenalpasti potensi yang ada pada murid-murid. 6. Kenalpasti ujian kekuatan yang bersesuai mengikut keperluan aktiviti fizikal yang dijalankan.

1.4 Objektif Ujian Kekuatan Otot Antara objektif ujian kekuatan otot ialah: 1. Menyatakan pengertian kekuatan otot dengan jelas dan spesifik. 2. Membina dan meningkatkan kekuatan otot. 3. Mengenalpasti kelemahan yang ada pada murid-murid dan sedia untuk dipertingkatkan. 4. Mampu mengelolakan ujian kekuatan dengan teratur dan sistematik berpandukan prinsipprinsip latihan dan langkah keselamatan. 5. Mengenalpasti bakat murid-murid berdasarkan ujian kekuatan yang dijalankan bersama faktor kecergasan fizikal yang lain. 6. Dapat mengenalpasti beberapa masalah yang mempengaruhi dapatan ujian dan langkahlangkah mengatasinya dengan berkesan.

2.0 Prosedur Ujian Bangun Tubi 1. Peserta memanaskan badan selama 10 minit sebelum melakukan ujian untuk mendapatkan kadar nadi latihan. 2. Secara berpasangan peserta berbaring di atas tilam latihan dengan lutut dibengkokkan pada12-18 inci daripada punggung. ( Rajah 1 ). 3. Tangan peserta disilang pada dada dan tapak tangan mendakap bahu yang bertentangan. Pembantu akan memegang pergelangan kaki peserta semasa ujian dijalankan 4. Apabila isyarat mula diberikan, peserta bangkit dari kedudukan baring hingga siku mencecah paha dan kembali ke posisi asal ( Rajah 2 ). 5. Peserta mestilah kembali ke kedudukan baring dengan scapula menyentuh lantai sebelum bangkit semula. 6. Pengiraan satu ulangan lengkap ialah dari kedudukan baring, naik dan kembali semula ke kedudukan asal 7. Pasangan dikehendaki mengira bilangan bangun tubi yang dapat dilakukan selepas 1 minit dan menulis di kertas yang diberikan. 8. Ujian dijalankan selama 3 minggu iaitu 1 set dalam seminggu. 9. Bilangan dapatan yang tertinggi akan diambil kira. 10. Peserta dikehendaki menyejukkan badan selepas ujian dijalankan. 11. Analisis data dilakukan berdasarkan hasil dapatan yang diperolehi melalui ujian yang dijalankan.

3.0 Dokumentasi bergambar

Rajah 1

Rajah 2

4.0 Pengumpulan dan analisis data

NAMA UJIAN : UJIAN BANGKIT TUBI KELAS : 4 CEMPAKA

MASA : 1MINIT

LELAKI Bil 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. Nama Aizat Faiz bin Johari Fauzi Hakimi bin Syamsul Hafizi Ridzuan bin Taslim Kahirul nabil bin Anuar Kamarul Nasrul Naim bin Mokhtar Mohamad Alif Haiqal bin Mordani Mohd. Anis bin Ramli Mohd. Arief bin Hussein Mohd. Azwan bin Aziz Muhd. Ehsan bin Tomin Muhd. Hazim bin Abdul Lajis Nashrul Shami bin Salleh Nazmi bin Roslan Syarif bin Ahmad Dapatan 31 28 24 23 32 21 30 18 14 16 21 26 19 21

15.

Zamarul bin Hisyam

27

Analisis data mod, min, median, minimum dan maksimum Mod 31, 28, 24, 23, 32, 21, 30, 18, 14, 16, 21, 26, 19, 21, 27 = 21 Min 31 + 28 + 24 + 23 + 32 + 21 + 30 + 18 + 14 + 16 + 21 + 26 + 19 + 21 + 27 15 = 23.1

Median 14 + 16 + 18 + 19 + 21 + 21 + 21 + 23 + 24 + 26 + 27 + 28 + 30 + 11 + 32 = 23

Minimum = 14

Maximum = 32

Mod 21

Min 23.1

Median 23

Minimum 14

Maximum 32

PEREMPUAN Bil 1. 2. Nama Azmidah binti Jarius Azyan binti Linggi Dapatan 12 28

3. 4. 5.

Erah Nazira binti Adam Nuraini Salim Nurul Auni binti jasni

25 25 18

Mod

12, 28, 25, 25, 28 = 25


Min 12 + 28 + 25 + 25 + 18 5 = 21.6 Median 12 + 18 +25 +25 + 28 = 25

Minimum = 12

Maximum = 28

Mod 25

Min 21.6

Median 25

Minimum 12

Maximum 28