Anda di halaman 1dari 5

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN SEJARAH Mata Pelajaran dan Kelas Tema / Tajuk Masa Standard Kandungan Standard Pembelajaran

2.1.1 Menyatakan maksud Zaman Air Batu. 2.1.2 Menyatakan perubahan yang berlaku pada Zaman Air Batu. Zaman Air Batu 8.40 9.40 pagi 2.1 Mengetahui dan memahami Zaman Air Batu Sejarah Tahun 4 Kritis

Objektif

Pada akhir pembelajaran dan pengajaran, murid akan dapat :

i. ii. iii. iv. Aktiviti

Menyatakan maksud Zaman Air Batu. Menyatakan perubahan yang berlaku pada Zaman Air Batu. Menyatakan benua-benua di dunia. Menyatakan kepentingan alam sekitar. 1. Menghias model patung dengan kapas sebagai reka bentuk baju sejuk. 2. Bercerita menggunakan mesin masa dengan menunjukkan gambar perubahan yang berlaku semasa Zaman Air Batu. 3. Membuat aktibiti kajian masa hadapan mengenai kesan pencairan glasier dan sebab-sebab berlakunya pencairan glasier.

Elemen Merentas Kurikulum (EMK)

Nilai Murni : Bersyukur

Kemahiran Pemikiran Sejarah : Meneroka bukti

Elemen Kewarganegaraan : Bersyukur dengan nikmat alam sekitar.

TMK : Kemahiran Menggunakan Web

Standard Prestasi (DSP)

K2.1.4 Menyatakan keperluan menghargai alam sekitar. K2.1.5 Menyatakan sikap yang perlu diamalkan dalam menjaga alam sekitar. mesin masa, kad imbas zaman air batu, patung, kapas, komputer, LCD EMK Nilai: Bersyukur EMK : Kreativiti dan inovasi KemahiranBerfikir : Menjana idea Menghubungkait 1 patung, manik, pen marker dan kapas serta pita pelekat kepada setiap satu kumpulan. CACATAN CATATAN BBM :

Bahan Bantu Belajar AKTIVITI Permulaan (5 minit) Projek Runway

1. Guru membahagikan pelajar kepada 5 kumpulan. 2. Guru berikan 1 patung, manik, pen marker dan kapas serta pita pelekat kepada setiap satu kumpulan. 3. Guru mengarahkan pelajar untuk menghias patung dengan sebaiknya bertemakan pakaian musim sejuk. 4. Murid-murid diberikan masa selama 3 minit untuk menghias patung. 5. Apabila tamat masa guru akan bertanyakan soalan berikut : I. Siapa tahu pakaian sebegni untuk musim apa? II. Siapa tahu di mana tempat paling sejuk di muka bumi sekarang?

Murid mereka cipta reka bentuk baju sejuk.

Guru menghubungkai t dengan tajuk.

6. Guru mengaitkan tajuk yang ingin disampaikan pada masa itu.

Aktiviti 1 (15 minit) Mesin Masa 1. Guru memulakan aktiviti dengan menunjukkan kad gambar seorang orang purba bernama Tyrant. 2. Guru kemudian menunjukkan Mesin masa. 3. Setelah itu guru akan memulakan cerita mengenai Tyrant yang mengalami hidup sebelum dan semasa zaman air batu. 4. Dengan berbantukan kad imbas bergambar guru menerangkan mengenai cerita itu. 5. Sambil bercerita guru bertanyakan soalan seperti : i. ii. Tahukah kamu kenapa tyrant memburu? Siapa tahu apa yang jadi pada tyrant apabila laut mula membeku? iii. Siapa boleh teka apa yang terjadi pada tyrant apabila seluruh bumi membeku? 6. Setelah selesai bercerita guru akan menunjukkan video mengenai perubahan pada Zaman Air Batu. Aktiviti 2 (20 minit)

EMK : ICT

BBM : Mesin masa, kad imbas bergambar

Nilai : Bersyukur Empati KemahiranBerfikir : Menjana idea Memahami Menghubung kait

Komputer, LCD dan klip video

Nilai : Bersyukur

BBM: Bentuk Benua, Kertas Lukisan, Warna Krayon

Benua-Benua Di Dunia (10 minit) 1. Guru menceritakan benua-benua yang ada di dunia. 2. Guru menyampaikan konsep benua kepada murid-murid. 3. Guru menceritakan bagaimana benua boleh terbentuk. 4. Guru memberikan arahan untuk aktiviti berkumpulan. 5. Guru membahagikan murid-murid kepada lima kumpulan.

Penyayang EMK : Sains & Teknologi

Kemahiran Berfikir : Menghubung kait

6. Guru mengedarkan bentuk benua yang sudah dipotong kepada murid-murid beserta dengan nama benua tersebut.. 7. Guru mengedarkan kertas lukisan satu setiap kumpulan. 8. Murid perlu menekap bentuk benua di atas kertas lukisan dan melukis bentuk benua tersebut. 9. Guru mengarahkan murid untuk mewarnakan benua tersebut mengikut kreativiti. 10. Murid perlu menampal nama benua di atas kertas lukisan. 11. Murid diberi masa selama 6 minit. 12. Setelah siap, wakil kumpulan tampil ke hadapan untuk menampal karya kumpulan di atas papan putih. 13. Penilaian dibuat kepada yang tercantik karyanya.

Pentingnya Alam Sekitar (10 minit) 1. Guru menerangkan pencemaran alam. 2. Guru menayangkan video pencemaran alam. 3. Guru membahagikan kepada lima kumpulan, tiga kumpulan membuat faktor pencemaran alam dan dua kumpulan membuat langkah mengatasi dalam bentuk i-Think. 4. Satu kumpulan akan membentangkan faktor pencemaran alam dan satu kumpulan akan membentangkan langkah mengatasinya.

BBM: LCD, Komputer Riba, klip Video, Kertas Lukisan, Magic Pen

Penutup (5 minit) 1. Guru bertanyakan mengenai keadaan semasa Zaman Air Batu.

Nilai : Bersyukur

2. Guru bertanya bagaimana boleh terjadinya Zaman Air Batu. 3. Guru bertanya apa benua yang ada di dunia. 4. Guru merumuskan isi-isi penting dalam pelajaran hari ini. Refleksi:

Disediakan Oleh:

ABDULLAH MUHAIMIN BIN AHAMAD MUHAMMAD FAKHRURRAZI AMIN BIN SENIN