Anda di halaman 1dari 3

. ! &'%& $ "!

#
Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Yang menguasai hari Pembalasan. Hanya Engkaulah yang kami sembah, dan hanya kepada Engkaulah kami memohon pertolongan. Ya Allah, tunjukkanlah kepada kami jalan yang lurus, iaitu jalan orang-orang yang telah Engkau beri nikmat kepada mereka dan bukannya jalan mereka yang dimurkai, dan bukan pula jalan mereka yang sesat. Ya Allah, Ya Tuhan !ami Sesungguhnya pada pagi ini kami berkumpul kerana-Mu, !ami berkumpul untuk mengisi seluruh hidup kami dengan keredhaanMu, !urniakanlah kami dengan ke"ahaman seperti ke"ahaman para nabi, dan ha"a#an para rasul, serta ilham daripada para malaikat yang hampir dengan Mu, dan kurniakanlah kami kesihatan yang berkekalan. Ya Allah, Sejahterakanlah tubuh badan kami , sejahterakanlah pendengaran kami, dan sejahterakanlah penglihatan kami . Ya $A#i#, Ya Sattar, Ya %a&alullima yurid , Ya Allah, kurniakanlah kami dengan kekayaan ilmu pengetahuan, hiasilah diri kami dengan si"at lemah-lembut, muliakanlah kami dengan keta'(aan, dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan dan kesejahteraan.

Ya Allah , Ya )aadialhaajat , Ya *aa"i&addarajaat , Sesungguhnya tiadalah sesuatu urusan itu mudah melainkan Engkau jadikannya mudah, dan Engkaulah yang menjadikan kesukaran itu mudah apabila Engkau kehendaki. !ami memohon kepada-Mu Ya Allah, mudahkanlah urusan pelajar-pelajar yang akan menghadapi peperiksaan di sekolah ini. Terangilah hati mereka dengan +ahaya petunjuk-Mu, mudah-mudahan mereka akan lebih mudah memahami dan mengingat apa yang disampaikan oleh guru-guru mereka. !urniakanlah kepada mereka ketenangan ji(a, kuatkanlah hati dan keimanan mereka terhadap-Mu ya Allah. Semoga mereka akan memperolehi kejayaan yang +emerlang dalam peperiksaan, dengan i#in dan kurnia-Mu Ya Allah. Ya mun#ilalkitab, (a Ya Haa#imal ah#ab , Ya Allah , jadikanlah perhimpunan kami ini sebagai perhimpunan yang diberkati dan dirahmati. ,an jadikanlah perpisahan kami selepas ini, sebagai perpisahan yang terpelihara daripada bahaya dan keburukan.

) * * ! - , * ! 0 ! ) ! , . /& - $ ( * * (+) ( * * 1 - & " 5 * /1 " * 9 / 0 " 3 - $ ( 3 * 4 - * * - * 6 7 8 2 ) 3 - = 6: 3 ( ? -> 2 - 0 ! * /; 6: 4 4 < 2 - @ ( % -- . - - $ - 7 ! * % " ( 1 / 1 . * ! - - 1 * ? 7 * * & * ' * !-

Anda mungkin juga menyukai