Anda di halaman 1dari 5

Assignment for HWQ2 to be given on Thursday, Sep 26:

Reading assignment is from Lathi's text, chapters 6 and 7. Scan sections 6.1 and 6.2. Study section
6.3 but skip example 6.8. Scan section 6.4. We will primarily focus on the exponential version of the
Fourier series. However, you need to be able to convert a trigonometric series to an exponential series
and vice versa. Download the "Symmetry Properties" sheet and bring it with you to class. You may
refer to it during quizzes. In Lathis text, Chapter 7: scan/read section 7.1. Study section 7.2 but just
scan section 7.2-1; study sections 7.3 through 7.6

Problems from Chapter 6, Lathis book. In each case, you need do only the parts of the
problem for which an answer is given below. Be sure to take maximum advantage of
symmetry in evaluating D
n
. You may bring with you and use during the quiz the sheet
summarizing symmetry properties. Some handy integrals appear on page 50-51 of the
text. You may refer to these pages during the homework quiz.

: with consistent be should required, sketches Spectra 4 - 6.3
waveform. for this symmetry the carefully Consider : Hint
)
2
cos( )
2
sin(
2
0 1d - 6.3
odd n for
2
sin
2
0 1a - 6.3
|
.
|

\
|

= =
= =
t t
t t
t
t
n n
n n
j
D D
n
n
D D
n o
n o


e C
n
u
n
|D
n
| u
n

(trig) (exp)

-5 0 n/a 2t/3

-3 0 n/a t/2

-2 0 n/a 1 t/6

0 3 0 3 0

+2 2 -t/6 1 -t/6

+3 1 -t/2 -t/2

+5 -2t/3 -2t/3

A low-performance amplifier has for its output the waveform shown below when its
input is a clean (no higher harmonics) sinusoidal waveform.
f(t)



10


2 4 6 8 10 12 14 t
-10




a) Find the average value and rms value for the periodic waveform shown above.

Hint: In determining the rms value, make a sketch of the squared waveform and use
symmetry. Answers: F
avg
=0, F
rms
=7.4535

b) Find the THD for the waveform if the coefficients for the exponential Fourier series
for the waveform are given by (You need not find the coefficients for this problem.):

0 odd; n for
3
sin
60
0
2 2
= = D
n
n
j D
n
t
t


Answer: THD = 4.64%



.

Fourier Transform Problems:

1. Find the Fourier transform for the following time function using the defining integral
relationship for the transform.


f(t) = e
2t
[u(t) u(t-0.5)]





1

0 0.5 t

Ans: ( ) 1
2
1
5 . 0

e
e
j
ee
j


2. Find the Fourier transform for the following time function by any method:

f(t) = sin(t) [u(t) u(t-t)]

1.0





0 t t

Ans:
2
1
1
e
te

+
j
e


3. Sketch the following functions (show critical points):

a)
|
.
|

\
|
10
20 t
rect b)
|
.
|

\
|
5
sinc
t
c) sinc( t/5 )rect( t/20t )

4. Find the Fourier transforms for:

) 2 ( 6 ) ( =

t u e t f
t
Ans.
e
e
2 2
1
1
6
j
e
j
e

|
|
.
|

\
|
+


10 ) ( 6 ) 2 ( 5 ) (
4
+ + =

t u e t t f
t
o
Ans. ) ( 20
4
6
5
2
e to
e
e
+
+
+

j
e
j

5. Problems from Chapter 7, Lathis book: (Ignore what the book says and do these in
any way you choose.)

7.1-6 part b only
t
t t
t
sin 2 sin +




7.2-3 a proof



7.3-3 part a only
|
.
|

\
|
2
sin
4
2
T j e
e




6. Find the energy on a 1-O basis E
f
for the signal below. Ans. 40 J


f(t)

2.0


+ 5

-5 t


-2.0


7. What is the essential bandwidth for the following time function if we set our criterion
at 80% of the total signal energy?


}

=
+
=
a
x
a
dx
a
t u e t f
t
1
2 2
2
tan
1
x
1
: helpful be may integral following The
) ( ) (


Ans. 6.16 rad/s

8. Consider the function ) 50 ( sinc
100
) ( t t f
t
=
a) Find energy on a 1-O basis for the signal. Ans. 63.66 J

b) Find the essential bandwidth for the signal if we set our criterion at 80% of the total
energy on a 1-O basis. Ans. 40 rad/s




9. A certain system has for its impulse response: ) ( 200 ) (
100
t u e t h
t
= .
a) Which of the basic filter types best describes the system (i.e., LP, HP, BP, or BE)?

Ans. LP with cutoff frequency of 100 rad/s

b) Find the forced response y
f
(t) if the input to the filter is ) 30 100 cos( 10 ) (
0
= t t f .

Ans. 14.14cos(100t 75
o
)





10. The input to a certain system is f(t) and the output is y(t) where:


)
8000
( ) (
) 1000 ( 1000 ) (
t
=
e rect j H
t rect t f
=
=


Make a sketch showing Y(je).

Ans. sinc function of magnitude 1.0 for -4000t < e < 4000t and zero elsewhere.