Anda di halaman 1dari 10

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI KSSR TAHUN 1

Sekolah Guru Mata Pelajaran Aspek Tajuk Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid Purata Umur Objektif Pembelajaran

: Sekolah Kebangsaan Kauluan , Tuaran , Sabah : Mohd Hafizuddin Bin Hasan (910531-11-5097) : Pendidikan Jasmani : 1.1 Kemahiran Pergerakan : Mencongklang (Galloping) / Unit 7 : 19 Februari 2014 (Rabu) : 07.20 pagi 07.50 pagi (30 minit) :1 : 10 orang ( 7 lelaki , 3 perempuan ) : 7 Tahun : Berkebolehan melakukan pergerakan mencongklang dengan lakuan yang betul.

Standard Pembelajaran

: 1.2.1 Melakukan pergerakan mencongklang. 2.2.1 Menyatakan pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor. 5.4.2 Memperlihatkan rasa seronok semasa melakukan aktiviti dalam kumpulan.

Pengalaman Sedia ada Penerapan Nilai Murni KBKK EMK Penggabungjalinan Kesepaduan Alatan

: Murid pernah melihat perlakuan mencongklang seperti perbuatan meniru pergerakan kuda. : Patuh pada arahan guru , keseronokan , keyakinan , menjaga keselamatan dan bekerjasama. : TKP: Kinestetik, Verbal linguistik KB: menjana idea dan menghubungkait : Kreativiti : Ketangkasan dan koordinasi : Bahasa Melayu (arahan) , Pendidikan Moral (nilai) , Muzik (aktiviti dengan iringan muzik) : Skital Besar (8) , Marker (14) , Wisel (1) , Gelung (10) , Tali (10) , Kad Bernombor (4) , Lembaran Kerja (10) , Pundi Kacang (10)

Bahagian/Masa Permulaan (5 Minit) Aktiviti

Aktiviti Meningkatkan

Butiran Mengajar

Organisasi

Catatan KAEDAH/STRATEGI -TKP : -Kinestetik

Kadar Nadi Permainan Kuda Cabut Setiap murid akan diberikan seutas tali untuk diletakkan di belakang seluar. Apabila wisel dibunyikan,setiap murid perlulah bergerak secara mencongklang seperti kuda yang berlari. Murid perlulah cuba mencabut ekor yang terdapat pada kawan dan mengelak daripada ekornya sendiri di cabut. Murid yang telah dicabut ekornya hendaklah mencongklang secara setempat.

Ekor

ABM/BBM -Skital besar -Skital kecil -Tali -Wisel


PENGGABUNGJALINAN

-Ketangkasan NILAI MURNI -Patuh pada arahan guru -Keseronokan -Menjaga keselamatan

Bahagian/Masa Aktiviti Gerak Kelas (10 Minit) Kerja Aktiviti 1 Mencongklang bebas

Butiran Mengajar Guru menunjukkan demonstrasi perlakuan yang betul ketika mencongklang. Berdiri tegak dan kaki dibuka seluas bahu. Kaki dominan dibawa ke hadapan dan lutut fleksi. Bergerak dengan kaki dominan sentiasa berada di hadapan dan kaki bukan dominan di belakang. Murid akan membawa gelung sambil mencongklang.

Organisasi

Catatan KAEDAH/STRATEGI -TKP : -Kinestetik ABM/BBM -Skital besar -Marker -Gelung -Wisel NILAI MURNI -Patuh pada arahan guru -Keyakinan -Bekerjasama

dengan iringan muzik

Aktiviti 2 Mencongklang Ikut Arah Jam

Dua orang murid akan dipilih untuk mengetuai barisan kumpulan masingmasing. Guru akan memegang kad bernombor arah jam. Apabila guru mengangkat nombor 6 misalnya,ketua perlu membawa ahlinya ke arah jam no 6 secara mencongklang. Aktiviti diulang dengan menukar ketua.

1
G

KAEDAH/STRATEGI -TKP : -Kinestetik ABM/BBM -Skital besar -Marker -Kad bernombor -Wisel KBKK -Menjana idea
PENGGABUNGJALINAN

-Ketangkasan Aktiviti 3 Mencongklang Zig-zag Laluan Apabila wisel ditiup,murid paling hadapan akan mencongkang secara zigzag. Murid-murid akan mencongklang secara zigzag melalui marker yang telah disusun oleh guru. Setelah tiba di marker paling hujung,murid perlu berpatah balik untuk giliran rakan yang seterusnya.
G

NILAI MURNI -Patuh pada arahan guru -Keyakinan -Bekerjasama

Bahagian/Masa Permainan Kecil (10 Minit)

Aktiviti Permainan Mencongklang Lumba

Butiran Mengajar Setiap ahli kumpulan akan mencongklang secara zigzag melalui marker yang telah disusun ke arah gelung di hadapan. Murid akan mengambil satu pundi kacang dan berpatah semula ke garisan permulaan secara mencongklang. Ahli kumpulan seterusnya akan meneruskan permainan setelah rakan berjaya menghabiskan satu pusingan permainan. Kumpulan yang berjaya mengambil semua pundi kacang di dalam gelung akan dikira sebagai pemenang.

Organisasi

Catatan KAEDAH/STRATEGI -TKP : -Kinestetik EMK : -Kreativiti ABM/BBM -Skital besar -Pundi Kacang -Gelung -Marker -Wisel KBKK -Menghubungkait
PENGGABUNGJALINAN

-Ketangkasan
G

NILAI MURNI -Patuh pada arahan guru -Keseronokan -Menjaga keselamatan

Bahagian/Masa Penutup (5 Minit)

Aktiviti Gerak Kendur Aktiviti Regangan Otot

Butiran Mengajar Aktiviti regangan dimulakan dengan menolak kepala ke atas dan ke bawah. Kepala di tolak ke kanan dan ke kiri. Pergelangan tangan tangan kanan dan kiri dibengkokkan ke atas dan ke bawah. Kaki kanan dan kiri

Organisasi
G

Catatan KAEDAH/STRATEGI -TKP : -Kinestetik ABM/BBM -Skital besar -Lembaran kerja -Wisel KBKK -Menjana idea NILAI MURNI -Patuh pada arahan guru -Keseronokan -Bekerjasama

dibengkokkan ke atas.

Soalan Pentaksiran

Setiap

murid

diberikan

soalan pentaksiran sebagai kerja rumah.

i.Kekuatan : ____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ii.Kelemahan ____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________

iii.Cadangan penambahbaikkan : ____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ v.Ulasan Guru Pembimbing/Pensyarah Pembimbing : ____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________ Disediakan Oleh : Disemak Oleh: Disahkan Oleh :

_________________________ (Mohd Hafizuddin Bin Hasan)

__________________ (Guru Pembimbing)

_____________________ (Pensyarah Pembimbing)