Anda di halaman 1dari 10

QSI 3161: IKHTISAS FUTSAL TAJUK ATTACKING AND DEFENSIVE PRINCIPLE KUMPULAN KULIAH: A NAMA PENSYARAH : EN.

OMAR BIN MD SALLEH NAMA AHLI KUMPULAN NAMA NUR SYUHADAH BINTI SAILAN MOHD ZULHILMI BIN KHAIRIL ANUAR NO. ID D20111047433 D20111047445 CATATAN

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN KEMAHIRAN IKHTISAS FUTSAL Mata pelajaran Tunjang Kemahiran Tarikh Masa Pelajar Pengalaman lepas : Ikhtisas futsal : Prinsip menyerang dan bertahan : Menghantar, menerima dan mengawal bola : 7 Mei 2012 : 8.00 8.45 pagi : 13 Orang : pelajar telah mempelajari teknik-teknik menghantar, menerima dan mengawal bola

Objektif pengajaran : pada akhir pengajaran dan pembelajaran pelajar dapat : Psikomotor :1. melakukan kemahiran menggelecek dan mengawal bola. 2. dapat mengalahkan pertahanan 3 daripada 5 percubaan. 3. dapat menghalang 3 daripada 5 percubaan untuk menjaringkan gol oleh penyerang. Kognitif : membezakan cara-cara menyerang dan bertahan.

Afektif

:1) menunjukkan semangat kesukanan dan sikap kerjasama dalam kumpulan. 2) mengatur strategi dalam permainan berkumpulan 3) membuat keputusan serta merta semasa hendak menggelecek dan merampas bola.

Penerapan nilai Alatan

: mematuhi arahan : 1)bola futsal (15 biji ) 2) kon (20 ) 3) marker (20) 4)beep ( 2 set )

Masa / Bahagian Permulaan Set induksi 5 minit

Aktiviti

Fokus pembelajaran

Organisasi

Catatan / alatan 7 3 Bola futsal

Guru memberi penerangan tentang asas menyerang dan bertahan dalam futsal. Pemanasan badan -pelajar diminta berlari mengikut variasi yang berlainan( berlari dengan membawa bola menggunakan kaki ) - mengelilingi gelanggang futsal

-pelajar berlari untuk membuat warm up sebelum melakukan aktiviti seterusnya. 8

Petunjuk : Pelajar Guru Pergerakan pelajar -

Perkembangan 7 minit

Regangan otot - regangan secara dinamik

-Mengelak otot daripada mengalami kecederaan serius. Mengetahui serba sedikit cara untuk meregangkan otot Petunjuk : Guru Pelajar

Perkembangan 1 7 minit

Kemahiran 1 Menggelecek sambil mengelak kon yang disusun.

Kemahiran menggelecek amat penting apabila berhadapan 1 lawan 1 dengan pertahanan. Penyerang akan berusaha untuk melepasi pihak pertahanan lawan dengan pelbagai cara. Kon dalam kemahiran ini dijadikan sebagai lawan. Setelah melepasi halangan kon, penyerang akan menjaringkan gol ke arah kon yang dijadikan sebagai tiang gol. Luas petak untuk mengelak dari kon ialah 10x10.

Alatan Bola futsal Marker Kon

Pelajar di bahagi kepada dua kumpulan. Setiap kumpulan akan melakukan gerakan yang sama. Pelajar dikehendaki melepasi halangan kon kemudian menjaringkan gol. Tiada pengkhususan mengenai cara menggelecek. Pelbagai cara dibenarkan. Pelajar sendiri yang menyusun kon.

Penilaian kemahiran psikomotor dengan menggelecek bola melepasi kon yang diletakkan oleh pelajar sendiri.

Petunjuk Pelajar Guru Menggelecek

Perkembangan 2 7 minit

Kemahiran 2 Menggelecek pertahanan,dan bertahan daripada dilepasi penyerang. Pelajar di bahagi kepada dua kumpulan. Satu kumpulan akan bertahan dan satu kumpulan akan menyerang. Pelajar dikehendaki melepasi halangan pertahanandan menjaringkan gol. Tiada pengkhususan mengenai cara menggelecek. Pelbagai cara dibenarkan. Pertahanan akan merampas bola daripada penyerang. Sekiranya pertahanan dapat bola,mereka pula menyerang.

Kemahiran menggelecek amat penting apabila berhadapan 1 lawan 1 dengan pertahanan. Penyerang akan berusaha untuk melepasi pihak pertahanan lawan dengan pelbagai cara. Setelah melepasi pertahanan, penyerang akan menjaringkan gol kearah kon yang disediakan.

Alatan Marker Kon Bola futsal Kemahiran kognitif dan psikomotor dinilai dengan kepantasan penyerang dan pertahanan berfikir cara untuk melepasi pertahanan dan keputusan pertahanan untuk merampas bola.

Petunjuk Guru Pelajar 1 Pelajar 2 Gelecek

Masa / bahagian Perkembangan 3 7 minit

Aktiviti

Fokus pembelajaran

Organisasi

Catatan/ alatan Bola futsal Kon Beep

Kemahiran 3 : 1 v 1 Menggunakan prinsip bertahan dan menyerang. Pemain 1 akan menghantar bola kepad pemain 2. Pemain 1 akan bertahan dan pemain 2 akan menyerang. Pemain 2 akan melepasi pemain 1. Sekiranya pemain 1 mendapat bola, maka pemain 1 pula menyerang dan pemain 2 akan bertahan.

Menekankan pelajar untuk bertahan dan menyerang. Menekankan cara untuk menewaskan pihak lawan. Menekankan cara untuk bertahan daripada dibolos. . Gelanggang sebesar separuh gelanggang futsal sebenar.

Petunjuk:

Pemain1 dan 2 Guru Gelecek

Kemuncak 7 minit

Permainan kecil. 1v1 Serangan menentang pertahanan. Siapa yang memiliki bola akan menyerang dan yang tidak mempunyai bola akan bertahan. Menjaringkan gol dengan mengenai palang atau tiang. 5 markah untuk palang dan 2 markah untuk tiang. Bahagi kepada 2 kumpulan,dan kumpulan yang mengumpul banyak markah adalah pemenang.

Menekankan pelajar untuk bertahan dan menyerang. Menekankan cara untuk menewaskan pihak lawan.

Alatan Bola futsal Beep Menilai kemahiran psikomotor iaitu bertahan dan menyerang. Selain itu, kemahiran kognitif juga di nilai,iaitu membuat keputusan untuk menggelecek dan merampas bola. Guru

Petunjuk : Pelajar A Pelajar B

Penutup 5 minit

Cooling down. -Pelajar diminta untuk melakukan gerak kendur otot. -sambil mendengar dan menjawab soalan daripada tenaga pengajar. -Refleksi

1) Kepentingan cooling down selepas melakukan aktiviti. 2) Soalan 1. Pelajar dapat membezakan cara- cara menyerang dan bertahan.

Petunjuk : Pelajar Guru -

Ulasan: ______________________________________________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________________________________ _________________________________