Anda di halaman 1dari 5

MATH 122A HW 2 SOLUTIONS

RAHUL SHAH

Problem 1. [1.5.1(b)(d)]
Solution.
b. Notice that
z

z
z
 z 

=
=

1.

4 + 4 1

3 4.

Thus z = z.
d.
(2 + )2

Problem 2. [1.5.2]
Solution.
a. Let S = {z C | (
z ) = 2}. Let z S. Then (
z ) = 2 and thus (
z ) = 2. Hence (z) = 2. Also,
for all z s.t. (z) = 2, z S. We thus draw S in figure 1.
b. Let T = {z C | |2
z + | = 4}. For all z T , let w = z. Then,


z

w

2.

Hence T is the reflection through the real line of the circle of radius 2 around

.
2

We thus plot T in figure 2.

Problem 3. [1.5.7]
1

RAHUL SHAH

0
-5

-4

-3

-2

-1

-1

-2

-3

-4

-5

Figure 1. S = {z C | (
z ) = 2}
C

0
-5

-4

-3

-2

-1

-1

-2

-3

-4

-5

Figure 2. T = {z C | |2
z + | = 4}
Solution. Notice that
|(2 + z + z 3 )|

|2 + z + z 3 |

|2| + |
z | + |z 3 |

2+1+1

4.

MATH 122A HW 2 SOLUTIONS


Problem 4. [1.5.9]
Solution. We first notice that the given quartic factors as (z 2 3)(z 2 1). Then, for |z| = 2,
|z 2 3||z 2 1|

|z 2 3| ||z 2 | 1|

|z 2 3| |4 1|

||z 2 | 3| 3

3.

Thus




1
1


z 4 4z 2 + 3 3 .

Problem 5. [1.5.10]
Solution.
a. Let z = x + y.
If z R, then y = 0. Thus z = x 0 = z.
If z = z, then x + y = x y. Thus 2y = 0 and hence y = 0 and thus z R.
b. Suppose z is real. By the previous part, the result follows. So suppose z is purely imaginary, i.e. z = y.
Then (y)2 = (y)2 and hence z 2 = z2 .
Suppose z2 = z 2 . Then x2 2xy y 2 = x2 + 2xy y 2 . Thus 4xy = 0 and thus xy = 0. Hence at
least one of x, y must be 0 and the result follows.

Problem 6. [1.5.13]
Solution. Suppose |z z0 | = R. Then,
|z z0 |2

R2

(z z0 )(z z0 )

R2

(z z0 )(z z0 )

R2

z z z z0 z0 z + z0 z0

R2

|z 2 | 2(z z0 ) + |z0 |2

R2 .


RAHUL SHAH

Problem 7. [1.8.1]
Solution.
a. Notice that
Arg z

2 2

Arg

arg arg(2 2) (mod 2)

(mod 2)
2
4
3

(mod 2).
4

Since 3
(, ], we see that Arg z = 3
.
4
4
b. Notice that
Arg z

Arg ( 3 )6

6 arg( 3 ) (mod 2)



3
(mod 2)

6 arg
2
2

6
(mod 2)
6

(mod 2)

(mod 2).

Thus, Arg z = .

Problem 8. [1.8.2]
Solution.
a. Recall that e = cos() + sin(). Thus |e | = (cos() + sin())(cos() sin()) = cos2 () + sin2 () = 1.

b. Notice that e = cos() sin() = cos() + sin() = e .


Problem 9. [1.8.5(a)(d)]
Solution.
a.
(1

3)( 3 + )

e 2 2e 3 2e 6

4e

=
=

2
6

cos /3
sin
+
2]
2
/3

2(1 + 3).
4[

MATH 122A HW 2 SOLUTIONS

d.
(1 +

3)10

(2e/3 )10

210 e10/3

210 e4/3


3
1
+

210
2
2

211 (1 + 3).

=
=


Problem 10. [1.8.9]
Solution. Let s = 1 + z + z 2 + . . . + z n for z 6= 1. Then s sz = 1 z n+1 . Thus
(10.1)

s=

1 z n+1
.
1z

Let z = e (where 6= 0). Then (s) = 1 + cos() + . . . + cos(n) using de Moivres formula. However, by
equation 10.1,
(s)

1 e(n+1)
1 e

1 e(n+1) e 2

1 e
e 2
!
(2n+1)

2
e 2 e

1 sin((2n + 1)/2) + sin(/2)


2
sin(/2)

sin((2n + 1)/2)
1
+
.
2
sin(/2)

e 2 e 2

1 cos(/2) sin(/2) cos((2n + 1)/2) sin((2n + 1)/2)


2
sin(/2)


Problem 11. [1.8.10]
Solution. Notice that (e )3 = e3 = cos(3) + sin(3). However, we also find that (cos + sin )3 = cos3 ()
3(sin2 )(cos ) + (3 sin cos2 sin3 ). Equating the real and imaginary parts, we get (a) and (b) respectively.