Anda di halaman 1dari 14

Batik

kraf tradisional yang unik dan terkenal di Asia atau Gugusan Kepulauan Melayu. Keindahan coraknya mempamerkan kreativiti dan kehalusan seni tekstil yang tinggi. (indonesia) rintik-rintik putih yang ada pada kain yang berwarna atau bercorak. kehalusan seni tekstil yang tinggi. (Malaysia) titik manakala dalam bahasa Jawa pula batik bermaksud setitik lilin.

Ukiran
penyataan daya cipta Melayu dalam bentuk tampak yang terdapat pada aneka benda seperti barang-barang kegunaan harian dan seni bina.

Tenunan
dihasilkan daripada jalinan benang lonseng (yang menunggu) dengan benang pakan (yang mendatang).

Anyaman
proses menjalin, atau menjaring-jaringkan atau menyilangkan helaian bahanbahan daripada tumbuhtumbuhan seperti daun buluh, rotan, lidi, bertam, paku pakis ribu-ribu dengan menggunakan teknik menyilang-nyelikan helaian antara satu sama lain untuk dijadikan satu rumpun yang kuat dan boleh digunakan. Bahan tumbuh-tumbuhan yang boleh dianyam ialah lidi, rotan, akar, bilah, pandan, mengkuang dan lain-lain lagi yang dikeringkan.

Definisi

Tembikar
Menggunakan bahan tanah liat yang dibentuk, dibakar dan digilap untuk dijadikan alat kegunaan harian seperti bekas menyimpan air, balang dan lainlain lagi. Ia juga dikenali sebagai porselin wares dan seramik.

Tekat
proses menyulam benang emas ke atas kain dasar iaitu baldu. seni hias permukaan kain secara timbul atau suji timbul (Tuji timbul) di kalangan pengusaha tekatan. hasil seni yang dibentuk dengan kertas yang sederhana tebal. seni rupa yang bersifat dua dimensi atau digunakan untuk hiasan barang-barang tiga dimensi seperti tudung saji, tepak sirih dan kasut. dan di salit dengan benang emas di atas lain atau baldu yang lazimnya berwarna tua.

Wau
alat permainan yang dibuat daripada kertas, gentian atau kain yang berangka daripada buluh atau gentian. Wau yang berkepala, bersayap,berekor dan bertali teraju diterbangkan dengan bantuan angin.

Gasing
singkatan kayu dan sing daripada perkataan pusing kerana gasing sifatnya berpusing.. Gasing merupakan permainan tradisional yang terkenal di kalangan penduduk kampung di Malaysia terutama sekali di pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu. Gasing hanya dimainkan oleh kaum lelaki sahaja.

Batik
Terdapat 4 jenis teknik batik: I. Batik blok yang menggunakan blok kayu yang kemudian digantikan dengan blok tembaga untuk menghasilkan corak. II. Batik skrin yang menggunakan pemidang skrin dan corak dihasilkan melalui leker. III. Batik tulis atau canting yang menggunakan alat canting dan melilinkan bahagian untuk dibuat corak. IV. Batik pelangi (tanpa penggunaan lilin).

Ukiran
Terdapat 4 jenis ukiran: I. Layang - Ukiran ini dibuat pada papan. Bahagian latar corak tidak ditebuk. Silat dibuat hanya pada corak. II. Tebukan tembus (timbul silap) Ukiran jenis ini terbahagi pada 2 iaitu: (a) bersilat , (b) tanpa silat III. Timbul - Ukiran jenis ini dibuat pada papan. Bahagian latar, corak ditebuk. Corak ukiran lebih timbul dan bersilat jika dibandingkan ukiran layang. IV. Alat dan bahan - Ukiran ini dibuat pada batang kayu seperti tiang tangga.

Tenunan
Terdapat 3 jenis tenunan yang popular di Malaysia iaitu: I. Tenunan Pahang : tenunan kain yang bercorak ragi atau tanpa corak yang tidak mempunyai ragam hias. II. Tenunan songket (kain benang emas) : Menggunakan kaedah tenunan asas (Tenunan Tabby) iaitu tenunan asas, benang pakan dan satu benang loseng. Terdapat dua jenis songket: (i) Tekat 3 (ii) Tekat 5 III. Tenunan Pua

Anyaman

Tembikar Jenisjenis
I. Geluk Pada asalnya diperbuat daripada tempurung dan berfungsi sebagai bekas air. Geluk mempunyai ragam hias dari motifmotif yang kecil dan ringkas. II. Buyung Pada asalnya buyung dibentuk tanpa bahagian kaki seperti labu lesap. Buyung berkaki hanya diperoleh dari Sayong. Umumnya buyung mempunyai bahagian leher dan badan. Kebiasaannya permukaan buyung dibiarkan licin tanpa dihias. Saiznya besar dan bahagian badan atau perutberbentuk bulat penuh. III. Jambangan berfungsi sebagai tempat meletak bunga. Saiznya boleh mencapai sehingga ketinggian 0.6 m -0.9 m. bahagian badannya seperti labuyang ditinggikan menjadi seperti tempayan atau buyung berkaki. IV. Labu Bentuk labu diilhamkan daripada buah labu. Bahagian pucuk berbentuk separti kubah masjid. Berfungsi sebagai bekas untuk mengambil air atau menyimpan air. Corak hiasan labu bersumberkan alam sekeliling danberupa bentuk geometri. Labu ini hanya dihasilkan oleh kaum wanita di Sayong, Perak. V. Bekas Perasapan/Bekas Bara Dalam kepercayaan magis, digunakan untuk membakar kemiyan. Ia masih digunakan sehingga hari ini dalam upacara pengubatan dankematian masyarakat tertentu.

Tekat
Terdapat 3 jenis: I. Tekat timbul benang emasa atau perak diuji beruang-ulang dan berturut-turut di atas irasan baldu, melangkahi mempulur kertas yang digunakan sehingga seluruh permukaan mempulur kertas diliputi benang emas/ perak. II. Tekat gubah kain baldu / kain biasa digunakan sbg kain dasar. Benang ijuk urat / benang emas/ perak diatur dan ditindih ikat pd kain dgn benang sutera berwarna. Kedua-dua jenis sering diserikan dgn manik dan labuci yg ditaburkan pd ruang2 kosong / tdk bertekat. III. Tekat perada kertas tebal permukaan diliputi perada emas tulen yg ditebuk berkerawang, kemudian ditampal pd kain. Bhg tepi kerrawang disusuri dgn empat leambar benang emas, ditindih ikat dgn benang sutera merah. (tdk lagi diusahakan kini.)

Wau
layang-layang terbahagi kepada empat: (a) Layang-layang laga (b) Layang-layang anak (c) Layang-layang hiasan (d) Layang-layang atau wau

Gasing Berikut adalah jenis-jenis gasing: (i) Gasing Pahang (ii) Gasing Pari (iii) Gasing Paying (iv) Gasing Puyuh (v) Gasing Loceng (vi) Gasing Berembang (vii) Gasing Botol (viii) Gasing Bugis (ix) Gasing Bunut (x) Gasing Cina (xi) Gasing Denak
(xii) Gasing Jantung (xiii) Gasing Kanak-kanak Johor (xiv) Gasing Leper Kelantan (xv) Gasing Loceng (xvi) Gasing Merlimau (xvii) Gasing Paku.

Batik
Terdapat 5 motif: (a) Unsur flora (i) Untuk menghiaskan kain batik ela (ii) Untuk menghiasi badan batik sarung. (iii) Untuk menghiasi bahagian kepala kain (gunung) biasanya motif pucuk rebung

Ukiran
Terdapat 6 motif ragam: (a) Flora (i) Daun: bayam kukur, bayam perasi, janggut keli, beremi, jari buaya, ketola, ketumbit, kangkung, pucuk kacang, pucuk rebung, pucuk paku, piya, pulut, setulang, selit, ringgit dan lainlain. (ii) Bunga: cempaka, ketumbit, kecubung, kundur, kala bukit, kemunting, kedup. Ladu, lawang, pecan, raya, ros, teratai, manggis, tanjung, matahari, cengkih dan lain-lain. (b) Seni Khat (i) ayat-ayat Al-Quran (c) Fauna (i) itik pulang petang (d) Awan Larat (i) awan yang bergerak di langit. Awan ini melarat-larat ditiup angina sehingga menghasilkan pelbagai bentuk yang indah. (e) Kosmos Matahari, bulan, bintang, awan, gunung, bukit, logam dan lain-lain. (f) Geometri Corak berupa corak geometri dan unsur lain yang disusun dalam rupa bentuk geometri. Huruf-huruf Arab dan tulisan jawi juga digunakan.

Tenunan
Terdapat tiga jenis motif dalam ragam hias songket: (i) Motif berasaskan Flora Pucuk rebung Bunga tanjung Bunga gorek Bunga cengkah Bunga telepok Bunga lawang Bunga kunyit Bunga balingbaling Bunga Cina Bunga tampak berembang Bunga tampak Manggis

Anyaman

(b) Unsur fauna

Motif

(c) Unsur geometri : Fungsinya i) utk hiasan kaki kain / gigi ii) garis2 lurus yg direka @ disusun menjadi motif iii) utk menghiasi batik panjang iv) motif ceplok dgn susunan segi empat yg berisikan beberapa bentuk lain.

ii) Motif berasakan fauna Lawi ayam Kuda laut Kupu-kupu Ayam jantan Burung merak Gigi belalang Dada kaki lipan Siku keluang besar/ kecil

(d) Unsur benda buatan manusia (i) fungsinya untuk hiasan batik ela

(e) Unsur Motif isen untuk, memenuhi kain batik tradisional atau sebagai latar belakang kepala sesuatu pola corak.

10 jenis susunan motif pada lain batik, iaitu:

1. berdiri 3. catur/ dam 5. melintang 7. serong 9. ulang bersilang

2. berjalur 4. kisi-kisi 6. menyeluruh 8. tompok-tompok 10. ulang batu bata

iii) Motif berasaskan geometri Bintang pecah makhota lapan Struktur ragam hias songket: (a) Kepala kain - Biasanya menggunakan motif Pucuk Rebung dan Lawi Ayam (b) Badan kain - Motifnya bebas (c) Kaki kain - bahagian ini dihiasi dengan motif Pucuk Rebung dan Lawi Ayam, atau motif yang disusun secara berbaris (melintang) serta diapit oleh tali air secara berlapis. 3 jenis susunan : (i) Susunan Bunga Penuh. (ii) Susunan Bunga Tabur. (iii) Susunan bercorak.

Tembikar
Motif ragam hias berunsurkan geometri terdiri daripada garis, titik dan bentukbentuk yang berunsur garis (contohnya susunan garis panjang yang melilit pada seluruh permukaan tembikar dan bersilang antara satu garis dengan garis yang lain) selalunya dijadikan motif tembikar. (a) Motif Geometri

Tekat

Titik susun kisi2 Garis keluh Garis tulang ikan Bentuk potong wajik Bentuk bujur Pusuk rebung Susur kepala

Titik tahi alat Garis berkotak Garisan bersilang-seli Bentuk segi tiga Balung kuku Rantai perak Siku keluang

Wau Corak hiasan wau (i) Corak wau tradisional biasanya digubah halus dan padat dengan awan larat yang motifkan tumbuhtumbuhan. (ii) Corak berulang pada birai (tepi) bingkai wau juga disusun rapat. (iii) Bagi melahirkan corak yang jelas, keseluruhan corak diukir (Tebuk). Tidak sekali-kali dilukis dengan mrenggunakan berus dan semburan warna. (iv) Setelah diukir, barulah ditampal pada kertas warna. (v) Beberapa lapisan warna digunakan dalam wau. Jenis-Jenis Motif (i) Bunga matahari (ii) Daun ketumbit (iii) Ketamguri. (iv) Pucuk rebung (v) Itik pulang petang (vi) Badak mudik

Gasing
Berikut adalah bahagian-bahagian tubuh gasing. (a) Paksi Bahagian gasing berupa logam yang dipasakkan pada patak untuk meligatkan gasing dan juga berfungsi sebagai sangga tuas. Paksi melambangkan kalbu kerana paksi ialah tempat gasing berpusing. Paksi terletak di bahagian tengah sebelah bawah gasing dan diperbuat daripada besi waja. (b) Patak Bahagian di antara tubuh dengan paksi gasing. Patak melambangkan roh. (c) Labu Bahagian antara bahu dengan patak untuk lilitan gasing Labu melambangkan nafsu. (d) Kepala Bahagian atas tubuh gasing yang bulat dan kecil Kepala melambangkan akal. (e) Leher Bahagian lekuk di antara kepala dengan bahu untuk melekatkan hujung tali gasing (f) Bahu Bahagian atas tubuh gasing sebagai tempat melilit tali (g) Pemotek Hiasan kepala gasing uri daripada sebarang logam atau plastik yang dilekapkan pada kepala gasing uri. Pemotek melambangkan iman. (h) Turap Dipasang pada kepala gasing untuk menjaga bahagian kepala supaya tidak retak, tanggal dan mengelakkan dari pecah

(b) Motif Gayaan Organik Bunga pecah lapan Bunga cengkih Bunga kedudut Bunga tanjung Bunga lawing Belalang bercula Kelopak Sambas Tapak pelanduk Tampuk manggis Sulur kakung

Batik blok

JENIS TEKNIK PENGHASILAN BATIK Batik Tulis

Batik Skrin

Teknik

Alat

Skrin Sekuji Meja mengecap Kelongsong stensil Kain putih Bahan pewarna Bahan lekar

Proses

Jenis Penghasilan Anyaman Membuat Anyaman Mengkuang/ Pandan


1. Parang 2. Penyisip 3. Pisau 4. Palurus 5. Jangka 6. Daun mengkuang/ pandan Proses Penyediaan: (i) Menetak Mengkuang atau pandan ditetakkan setelah daun matang. Daun diambil dengan secara menetak di bahagian pangkal daun Daun

Membuat bakul rotan

Alatan

Teknik Dan Proses

(ii) Melayur

(iii) Menjangka

(iv) Menitik

tersebut. Daun dilayur di atas bara api sehingga menjadi kekuningan. Proses ini dilakukan bagi tujuan melambutkan daun dan tahan lebih lama. Proses menjangka akan menjadi lebih mudah apabila daun tersebut menjadi lembut. Daun dijangka dengan menggunakan alat penjangka. Tujuan menjangka ialah untuk mendapat beberapa lembaran yang lebih kecil dan seragam. Bagi pandan berduri seperti mengkuang, proses ini turut dapat membuang duri di tepi. Proses menitik mengkuang dilakukan oleh dua orang. Seorang menitik dan seorang lagi memintal. Ia dimulakan dari bahagian pangkal hingga ke bahagian hujung. Anggaran helaian mengkuang semasa menitik ialah kirakira secekak

(a) Rotan pulor 2 mm digunakan untuk membentuk jalinan dipermukaan bakul (b) Rotan pulor 3 mm digunakan untuk dijadikan asas tiang atau rangka bakul (c) Rotan sega digunakan untuk pembentukan bingkai dan tangkai. Gunting besi , Ragum atau playar memotong, Penyucuk ais (penyisip rotan), Penyembur air (melembutkan rotan) ,Blow torch (mengemaskan permukaan hasilk anyaman), Pita pengukur (mengukur saiz anyaman), Penukul dan paku kecil, Pelarut (meluruskan rotan) , Pisau raut, Paku dan Lilin

Terdapat tiga peringkat kerja yang mesti dilakukan di dalam proses pembuatan bakul, iaitu: Rotan direndam terlebih dahulu di lama air untuk melembutkannya sebelum proses menganyam bakul bermula. (i) Penyediaan tapak bakul bermula dengan potongan-potongan rotan (a) berukiran 3 mm dan panjangnya dianggaran 3 kali daripada Tapak ketinggian ukiran bakul. bakul
(ii) Rotan berukiran 2 mm pula akan dibentuk dua dan dimasukkan ke salah satu bicu asas tapak tersebut. (iii) Kedua-dua jalinan ini dibentuk sebanyak 3 kali lilitan. Setelah itu tiang-tiang rotan dipecahkan sama rata menjadi 10 tiang rangka yang berkembar dua. Ini diikuti jalinan turun-naik seperti mana yang telah dibuat sebelum ini, sehingga mencukupi ukuran tapak yang diperlukan. (iv) Tiang-tiang rangka tapak diperkemaskan dengan jalinan pintal sebanyak 2 lilitan. Kemudian tiap-tiap rangka dinaikkan 90% untuk dijadikan bahan. (i) Jalinan badan bakul dibentuk denganmenggunakan anyaman 2 serentak berpintal iaitu menngunakan 2 rotan untuk dijalinkan sekali. (ii) Ketika proses ini, pembentukannya perlu dikawal untuk mendapatkan 90% lurur tiang rangka. (iii) Setelah mencapai ketinggian ukuran bakul, ianya dimatikan hujungnya dengan menyelitkan di antara satu sama lain. (i) Rotan sega yang dibelah dua digunakan untuk mendapat bingkai yang kukuh. Panjangnya bergantung kepada lilitan garis pusat bakul yang dikehendaki. Kedua-dua bilah rotan sega dicantumkan dengan paku kecil. (ii) Setelah siap dipaku ianya dililit dengan rotan isi (2mm) sehingga menutup bingkai bakul. (iii) Bagi tangkainya pula rotan yang telah dibentuk dan ukur, hujungnya diraut hingga nipis. (iv) Tangkai tersebut kemudiannya dililit dengan rotan isi seperti mana yang dilakukan kepada bingkai tadi. (v) Lilitan tersebut dimatikan di sebelah hujungnya. (vi) Bakul rotan yang telah siap akan dibuang bulu-bulu yang terdapat pada rotannya. Kebiasaannya api digunakan untuk membuangnya.

(a) Lagang (proses menaja) (b) Menganya m (c) Pepeh atau lepih (d) Sisip

(i) Lagang ialah tulang sesuatu ciptaan anyaman (iii) Ukuran panjang tikar bergantung kepada ukuran lagangnya. (iv) Setiap bilah daun berbventuk seperti huruf V di tengahnya, iaitu tempat anyaman bermula. i) anyaman tengah daun diselang seli scr menegak dan melintang dhn sehelai di atas dan sebelai lagi di bawah. ii) mengepai proses mematikan tepi anyaman tikar spy tdk terburai iii) anyaman sudut (anyaman bucu)- dilakukan pd anayaman

(b) Badan bakul

berbantuk arca / 3D.


(i) anyaman mati pada tepi tikar untuk mengakhiri kerja anyaman. (ii) Pepeh juga boleh dianyam secara berasingan, kemudian dijahit pada barang yang dikehendaki. (i) Proses mengelakkan anyaman daripada terburai. (ii) Alat peyisip (biasanya diperbuat daripada buluh) digunakan. (iii) Hujung lebihan daun direncongkan untuk memudahkan kerja sisipan. (i) Pisau kecil yang tajam digunakan dalam proses ini. (ii) Lebihan atau baki bilah anyaman dipotong supaya hasil kelihatan lebih kemas dan menarik.

(c) Bingkai/ Tangkai bakul.

(e) Kerat

Ukiran

Peralatan dan Bahan

Proses dan Teknik Mengukir:

Berikut adalah peralatan yang (a) Penyediaan kayu (i) Pilih papan yang sesuai. digunakan: (ii) Potong mengikut ukiran yang dikehendaki. (i) Gergaji (iii) Ketamkan permukaan. potong (b) Melukis corak di Terdapat beberapa teknik melukis corak pada permukaan papan belah atas permukaan kayu (i) Melukis terus pada permukaan papan. (ii) Alat perata permukaan kayu (ii) Tekap. ketam perata (iii) Tampal kertas bercorak atas permukaan papan. ketam golek (c) Mengukir (i) Ukiran layang Bahagian latar corak tidak ditebuk. Silat dibuat hanya pada (iii) Pahat corak. rata (ii) Ukiran bunga timbul Bahagian latar corak ditebuk. Diukir menyerong pada corak kuku untuk menimbulkan silat. (iv) Tukul kayu (iii) Ukiran tebuk tembus Bahagian latar ditebuk tembus dan menyerong pada corak (v) Pisau wali atau pisau ukir dan latar untuk menimbulkan silat. Bahagian latar tembus (vi) Kikir pari menghasilkan corak dan bunga ukirnya tanpa silat. (vii) Kikir (iv) Ukiran larik Diukir pada batang kayu untuk mendapatkan bentuk. (viii) Berus dan syelek (d) Menyilat Menimbulkan bentuk pada corak. Keindahan ukiran terletak pada jenis silat yang sesuai. (ix) Cetar Gubahan silat-silat yang sesuai bagi menampakkan pergerakan dan menimbulkan bentuk. Berikut adalah bahan yang Menyilat juga untuk menampakkan konsep tinggi dan rendah dalam kedudukan aras dan ruang digunakan: yang terdapat pada corak. (i) Kayu (ii) Pewarna (iii) Gam PENGGUNAAN WARNA Pada kebiasaannya ukiran Melayu tidak menggunakan warna tetapi di pantai timur didapati penggunaan warna terdapat pada ukiran bangau perahu dan ukiran alat muzik seperti rebab. Cat dan air perada emas digunakan juga di mihrab, mimbar dan ukiran khat pada bangunan masjid di seluruh Semenanjung. Pada keseluruhannya ukiran kayu Melayu menegaskan sifat keaslian bahan kayu yang digunakan yang memaparkan jalinan selain kemasan.

Tenunan Alatan dan bahan Terdapat tujuh jenis kain tenunan: 1. Kain bujang atau Samping 2. Kain sarung tenunan corak berang 3. Kain sarung 4. Kain kampuh 5. Kain lepas 6. Kaindestar/Tanjak/Tengkolok 7. Kain selendang Berikut adalah bahan-bahan yang digunakan: i. Benang ii. Benang loseng iii. Benang pakan iv. Bahan pewarna Berikut adalah alatan yang digunakan: (i) Kek (loom)/tumpoh/kek pua (ii) Anak geliging (iii) Lidi (iv) Belira (v) Torak, cubaan dan pelting (peleting) (vi) Pasong dan papan gulung A. Proses menenun songket Benang dan bahan pewarna merupakan bahan asas untuk menghasilkan tekstil melalui proses tenunan dengan menggunakan alat seperti kek tumpoh atau kek injik kaki. Benang diwarnakan dengan warna pencelup yang dipilih bagi menentukan reka corak permukaan sehelai kain. B. Persediaan sebelum menenun Mencerai benang-benang dari tungkulan besar dengan menggunakan alat rahat dan ruwing. (i) Menerai Benang-benang dililitkan kepada peleting buluh atau besi (bobbin) untuk digunakan sebagai benang benang atau loseng untuk proses menganing.

(ii) Menganing

Proses menyusun benang loseng dalam pemidang anian bagi mendapatkan panjang kain dan corak tanah kain. Benang yang telah siap proses menganing dipindahkan ke papan gulung melalui proses menggulung. Benang yang telah siap digulung pada papan gulung digantung pada kayu pasung yang terletak di hujung kek. Benang daripada papan gulung ini dinamakan benang loseng. Proses jentera menarik benang dari papan gulung untuk dimasukkan ke gigi jentera dengan menggunakan jarum di mana proses ini dinamakan proses menyapuh/menyapuk. Proses membentuk dua lapisan loseng melalui proses jalinan karat. Benang loseng akan berada di dalam mata karat secara mata karat berselang seli pada baris barisan karat depan atau karat belakang.

(iii) Menggulung benang losing ke papan gulung (iv) Menyapuk (v) Mengarat (vi) Menenun

i. ii. iii. iv. v.

Poses menenun dikenali sebagai mengarat. Ia dimulakan dengan benang loseng digerakkan turun naik silih berganti apabila jijak karat ditekan serta torak dilancarkan dari kiri ke kanan atau sebaliknya bereulang-ulang kali. Setiap kali torak dilancarkan, selembar benang akan ditenun. Ia perlu diketatkan dengan asakan alat jentera. Proses ini dibuat berulang kali sehinggalah helaian kain terbentuk. C. Proses menyungkit corak Sebelum menyusun lidi atau bilah nibung, saiz reka bentuk motif perlu ditentukan dengan mengambil kira saiz gigi belalang. Saiz gigi belalang terdiri daripada songketan tekat tiga atau songketan lima. Setelah itu lidi atau bilah nibung dimasukkan ke celah benang loseng mengikut bacaaan geraf setiap corak. Proses ini juga dikenali sebagai menyolek. Ia bertujuan untuk menyediakan benang butang. Benang butang ini akan diangkat semasa proses menenun bagi menimbulkan corak songket.

Tembikar Bahan-bahan
Teknik membentuk

Tanah liat Tanur pembakaran Langkah 1: Picitan

Piring Pisau buluh Damar Dawai pemotong Langkah 2: Lingkaran

Penepek berukir Jarum Langkah 3: Kepingan

Batu sungai Sekam padi Langkah 4: Lempar alin

i. Penyediaan tanah liat

ii. Proses menguli tanah iii. Proses 1. Secara membentuk picitan

1. Tanah liat diambil dari tanah busu, tebing sungai dan sawah padi. 2. Mengasiangkan benda asing/ organik yg tdk diperlukan dari tanah liat. 3. Dijemur utk kering. 4. Ditumbuk dgn lesung kaki hingga menjadi serbuk. 5. Serbuk halus yg dihasilkan diayak dgn ayak tepung. 6. Dicampurkan dgn air daun pepulut (25% air 1:4) dan dipernam semalaman. Tanah liat diuli agar sebati utk mengingkirkan gelembung udara yg terperangkap. - 2 Teknik menguli: spiral dan bullhead. Tanah liat dipotong dgn dawai utk memastikan tiada gelembong udara dan bendasing. - Membuat lengkaran dan diletakkan di dalam pinggan untuk membuat bahagian badan. Tembikar dibentuk dari bawah dan bergerak ke atas tahap demi tahap. Semasa membentuk, permukaan tanah liat ditekan dengan kayu di sebelah dalam dan ditahan dengan tangan untuk menguatkan tembikar. Pisau buluh digunakan untuk melicinkan permukaan tembikar. Tekan dan gerakkan bahagian mata pisau dari bawah ke atas. Tapak atau kaki tembikar yang telah dibuat secara berasingan dicantumkan kepada bahagian badan tembikar yang telah siap dibuat semasa tanah liat tersebut dalam keadaan separuh kering. Sambung bahagian tengkuk dan muncung tembikar. Rata dan kemaskan bahagian muncung tembikar. Potong lebihan muncung tembikar untuk kemasan -Tekan dan ratakan bentukan kepingan untuk dijadikan tapak. -Membuat lingkaran tanah liat dengan kedua belah tangan di atas permukaan datar seperti meja. - Guris bahagian tepi tapak dan bahagian lingkaran dengan jarum,sapu dengan lumpur tanah liat (slip) menggunakan berus. - Cantumkan lingkaran dan tekan pada bahagian tapak. - Ulang proses ini sehingga mendapat bentuk yang dikehendaki. - Ratakan bahagian Membuat templet daripada kadbod mengikut skala sebagai panduan. Buat kepingan tanah liat dengan penggelek setebal 2 kepingan kayu yang diletakkan di kiri kanan tanah liat. Letakkan templet di atas kepingan tanah liat dan potong. Potong bahagian tepi kepingan secara menyerong 45 darjah. Guris bahagian-bahagian tepi yang akan disambung dengan menggunakan jarum. Sapu/celup bahagian-bahagian hujung yang akan disambung dengan Lumpur tanah liat (slip). Sambungkan bahagian-bahagian kepingan yang telah disediakan sehingga menjadi bentuk yang dikehendaki. Tekan bahagian sambungan di sebelah dalam supaya rata, kemudian tambahkan lingkaran kecil pada bahagian sambungan tersebut dan ratakan. Ratakan seluruh permukaan dengan menggunakan span basah.

2. secara lingkaran

3. secara kepingan

Ragam hias dibuat dengan menggunakan penepek berukir, sewaktu permukaan masih dalam keadaan lembut. iv. Proses Hiasan Kemudian dilicinkan dengan batu sungai tembikar yang telah siap dibiarkan kering sebelum dibakar. v. Proses melicinkan vi. Proses pembakaran

vii. Proses mewarna

Apabila tembikar itu telah masak, dalam keadaan yang masih panas ia dikeluarkan daripada tanur dan dimasukkan ke dalam sekam padi selama 10 minit sehingga menjadi hitam seakan-akan sepuh. Damar disapu di bahagian bawah tembikar untuk menghindarkan ketelapan.

Alatan
(a) Pemidang kayu Terdapat dua jenis pemidang kayu, iaitu yang berkaki dan tidak berkaki. Tujuannya ialah meregang kain dan memudahkan tekatan dengan menggunakan peregang, akan memudahkan bahagian tepi kain digunting. (b) Cuban dan benang emas Dalam proses tekat Cuban dianggap sebagai jarum besar untuk melilit benang emas. Cuban diperbuat daripada buluh yang diraut, kayu bercabang, perak atau tanduk berukir. Cuban diperbuat daripada dua keratin buluh yang diikat dalam bentuk palang.

Tekatan Proses membuat tekat dengan menggunakan benang mengait (i) Corak dilukiskan ke atas ke atas kad bod dan dipotong hingga menjadi satu mempulur. (ii) Kain diregangkan pada pemidang kayu. (iii) Mempulur diletakkan di atas kain dasar tersebut. (iv) Cuban yang dililitkan dengan benang kait akan merintasi bahagian batang mempulur bawah kain. (v) Benang kait tersebut ditindih dan diikat serta dijahit dengan benang putih. (vi) Kemudian benang kait tadi akan ditindih dan diikat serta dijahit dengan benang putih. (vii) Tiap kali merintas, benang kait mesti disusun rapi supaya batang mempulur tidak kelihatan. (viii) Proses diulang sehingga seluruh mempulur tertutup dengan sulaman.

(c) Irasan atau kain dasar Merupakan kain yang dijadikan dasar tekatan atau sulaman kain baldu untuk tekatan dan kain kapas untuk sulaman. (d) Benang putih atau benang kapas Digunakan untuk mengetatkan kedudukan tekat benang emas pada mempulur. Benang ini tidak kelihatan di permukaan kain kerana benang ini seolah menyambut benang emas dan mengetatkan atau mengemaskan tekatan. Jarum digunakan bagi mengait dan mendapatkan jarak tekatan yang rapat. (e) Mempelur Adalah isi tekat yang bermotif. Biasanya dibuat daripada kertas tebal dan dipotong sehingga meninggalkan bentuk. Bentuk motif ini dilekatkan atas kain dasar tekat sebelum proses menyulam benang emas dimulakan.

Wau (layang-layang) Ciri-ciri utama wau Jenis kegunaan wau adalah: Mesti mempunyai kepala, sayap dan ekor. (i) untuk dilayangkan di udara. (ii) untuk mempertandingkan keindahan hiasannya. (iii) untuk hiasan dinding dan dijual kepada pelancong. Alatan dan Bahan Proses Membuat Wau (i) Ambil beberapa kepingan buluh yang telah diurut. (i) Alat Pisau kecil, pisau raut, pisau pemotong, pensil dan gunting (ii) Ikat buluh yang telah diraut untuk dijadikan bingkai wau. (iii) Ambil beberapa helai kertas warna mengikut warna kehendak kita. (iv) Lipat dua helai kertas warna tadi dan tekap bentuk wau tersebut. (ii) Bahan Buluh (jenis yang kuat, liut dan ringan seperti buluh duri), kertas minyak atau (v) Lipat bahagian atas kertas menjadi 1/4 dan lukis ukiran awan larat. kertas warna, gam dan benang (vi) Potong dan sobek bahagian awan larat yang telah dilukis. (vii) Bahagian yang telah dilsobek itu harus ditampal pada kertas warna. (viii) Tampal kertas tersebut untuk dihiasai pada rangka wau. Aktiviti latihan pembelajaran membuat wau hiasan:

Fungsi Gasing

Gasing Bahan Membuat Gasing

Proses Membuat Gasing

(a) Kayu yang dipilih ditarah dengan kapak untuk membentuk rangka kasar gasing yang berbentuk seakan-akan dua piring bertangkup dua. (b) Gerudi digunakan untuk menebuk lubang di bahagian pusat kayu. (c) Paku berukuran kira-kira 9cm panjang dibenamkan dan meninggalkan kira- kira 2cm di bahagian luar. (d) Proses melirik, iaitu proses membuat gasing mengikut bentuk dan saiz yang dikehendaki. (e) Kertas pasir digunakan untuk menggilap. Gasing boleh terus digunakan atau pun dicat dan diwarna terlebih dahulu supaya kelihatan lebih menarik. (f) Gasing yang telah siap menampakkan keindahan dan seni cipta yang bermutu tinggi.

Perhiasan Diri
I. II. III. IV. V. VI. Amalan menghias diri telah bermula sejak zaman primitif lagi. Masyarakat pada zaman itu menggunakan pelbagai warna untuk mewarnai tubuh badan mereka sebagai hiasan diri. Faktor kepercayaan dan kebubayaan menentukan cara penghiasan diri bagi sesuatu kumpulan manusia. Apabila manusia bertamadun, rekaan pelbagai alat perhiasan diri mula dicipta dengan menngunakan pelbagai bahan yang berharga seperti emas, perak dan batu permata. Pada zaman kegemilangan Raja-Raja Melayu pembuatan barangan kemas adalah untuk memenuhi keperluan dan kegunaan keluarga di raja. Oleh yang demikian, penghasilan barangan kemas pada zaman dahulu adalah di bawah naungan istana. Antaranya ialah hiasan kepala, telinga, leher, tangan dan kaki serta hiasan di kepala.

VII. HIASAN KEPALA Kebanyakan wanita Melayu zaman dahulu menyimpan rambut Cucuk panjang dan membuat sanggul. sanggul

HIASAN LEHER
Rantai rantai pendek dan rantai labuh. Rantai diperbuat daripada emas, suasa atau perak yang bermotifkan awan larat atau !ora.Kadang kala ia diikat denga intan atau berlian. Loket hanya dipakai bersama rantai. bermotifkan flora dan fauna dan dibentuk dalam pelbagai rupa seperti geometrik dan organik. diikat dengan batu permata atau mutiara sebagai hiasan. Dokoh terkenal di kalangan penduduk di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. bermotifkan alam semulajadi seperti bentuk daun dan dicantumkan bertingkat-tingkat pada seutus rantai. dokoh mempunyai tiga tingkat. Kalung dipakai oleh pengantin. Ia diperbuat daripada emas atau perak. Bentuknya berjalur dan bertingkat-tingkat hasil daripada sususan rantai halus. Terdapat dua jenis kalung iaitu kalung panjang dan kalung pendek dan selalunya leper.

Sikat atau sisir rambut

Penutup Kepala

diperbuat daripada buluh, tembaga, perak, suasa dan emas. untuk menyemat dan menahan sanggul supaya tidak terburai. berfungsi sebagai hiasan yang menambahkan seri kepada si pemakai. dihias dengan batu-batu permata beranika warna. Wanita nyonya dan ceti di Melaka menggunakan beberapa cucuk sanggul yang menyerupai ekor merak yang kembang. alat untuk mengemas dan merapikan rambut. untuk menyisir rambut digunakan sebagai hiasan kepala yang telah disematkan pada sanggul dalam kedudukan tertentu. Sikat dibuat daripada bahan seperti kayu, tanduk, buluh, tulang, gading dan kulit. Bahagian atas mata sisir dihiasi dengan ukiran yang menarik. o kelaziman bagi orang Melayu zaman dahulu sama ada lelaki dan perempuan. o Orang lelaki memakai tenggolak. Tenggolak golongan bangsawan dan pengantin lelaki biasanya dihiasi dengan barang kemas yang diperbuat daripada emas bermotifkan flora dan fauna dalam berbagai bentuk. o Mahkota digunakan dalam adat istiadat di raja atau dipakai oleh pengantin. Ia diperbuat daripada logam biasa atau emas bertahtakan intan permata.

Loket

Dokoh

Kalung (aguk)

HIASAN TELINGA o Terdapat tiga jenis hiasan telinga tradisional Melayu, iaitu anting-anting (subang
jurai), kerabu dan sunting malar. o Anting-anting diperbuat daripada emas dan suasa yang dibuat dengan teliti dan halus. Ia dipakai oleh pengantin perempuan dan wanita untuk ke majlis tertentu. Bentuk anting-anting selalunya berjurai dan labuh. o Kerabu ialah subang yang melekat pada telinga yang dibuat dalam pelbagai bentuk seperti geometric,flora dan diikat dengan sebutir batu permata atau mutiara. o Sunting malar merupakan satu hiasan yang digantung di telinga dan berjurai ke bawah. Biasanya wanita yang memakai sunting malar akan menyanggul rambut agar kelihatan lebih berseri. HIASAN TANGAN DAN LEHER Alat hiasan diri ialah benda yang disarung pada bahagian anggota badan khususnya pada jari, pergelangan tangan dan kaki seperti cincin,gelang tangan, dan kaki.

HIASAN PINGGANG

o Hiasan ini terdiri daripada tali pinggang dan pending. o Tali pinggang direka dalam pelbagai jenis dan bentuk untuk menjadikan seseorang enakainya lebih bergaya dan menarik dengan memakai pending sebagai kepala tali pinggang. o diperbuat daripada emas, perak dan tembaga. o Pending dihiasi dengan motif-motif flora dan fauna yang amat halus dan menarik buatannya.