Anda di halaman 1dari 3

CONTOH-CONTOH SOALAN KBAT 1.

Manakah antara berikut mungkin berlaku dan mengapa? Pemerhatian Sapu tangan menjadi basah Penerangan Air memasuki balang kerana air berkongsi ruang bersama udara di dalam balang tersebut. Air tidak dapat memasuki balang kerana udara di dalamnya memenuhi ruang di dalam balang tersebut. Air tidak dapat memasuki balang kerana air mempunyai ketumpatan yang tinggi berbanding udara. Air memasuki balang kerana udara di dalamnya menyerap keluar.

B Sapu tangan kekal kering

Rajah 1- Adik Zainal sedang diambil suhu badan oleh jururawat

C Sapu tangan kekal kering

Adik Zainal mengalami demam panas pada waktu malam. Ibunya telah membawa Zainal dan adiknya ke hospital untuk pemeriksaan. Di hospital, jururawat mengambil suhu badan dengan meletakkan termometer di bawah ketiak adiknya untuk seketika seperti rajah 1 di atas. Berdasarkan situasi di atas mengapakah termometer diletakkan di bawah ketiak? A. Lapisan epidermis adalah lebih nipis dan mempunyai bilangan reseptor yang banyak di bawah ketiak. Lapisan epidermis adalah lebih nipis dan mempunyai bilangan reseptor yang sedikit di bawah ketiak. Lapisan dermis adalah lebih nipis dan mempunyai bilangan reseptor yang banyak di bawah ketiak. Lapisan dermis adalah lebih nipis dan mempunyai bilangan reseptor yang sedikit di bawah ketiak.

D Sapu tangan menjadi basah

3.

Amin melihat ayahnya memesan minuman teh ais tiga lapis di gerai. Dia mendapati air yang dipesan mempunyai banyak lapisan.

B.

C.

D.

2.

Tisu Balang Rajah 3 Antara pernyataan berikut, yang manakah menerangkan situasi tersebut? Besen Rajah 2 Sehelai tisu dilekatkan menggunakan pita selofan pada dasar balang dan kemudiannya ditelangkupkan ke dalam besen yang berisi air seperti Rajah 2. A B C D Ais lebih ringan daripada air Lapisan susu lebih berat daripada ais Lapisan teh kurang tumpat daripada lapisan susu Lapisan gula melaka kurang tumpat daripada lapisan susu

4.

Rajah 4 menunjukkan aiskrim vanilla yang telah disaluti dengan lapisan pepejal coklat.

molekul-molekul kecil dengan bantuan enzim C Glukosa boleh membaurkan lemak, iaitu memecahkan lemak kepada titisan-titisan kecil untuk tindakan enzim Minuman glukosa boleh membantu pencernaan lemak, protein dan kanji.

Rajah 4 Antara berikut, yang manakah menggambarkan perubahan keadaan jirim yang menggunakan fenomena yang sama seperti lapisan coklat dalam rajah di atas A. B. C. D. Merebus telur. Mengacau dodol Memplaster simen Menyediakan agar-agar

5.

Rajah 5 menunjukkan minuman glukosa yang sering diambil oleh Ahmad setiap kali selesai bersukan untuk menggantikan semula tenaga yang hilang.

Rajah 5 Pada pendapat anda, mengapakah minuman glukosa lebih cepat mengganti tenaga yang hilang berbanding jenis minuman lain? A Glukosa adalah molekul paling ringkas, paling kecil dan terus dapat meresap masuk ke dalam sel-sel badan dengan mudah. Glukosa boleh dipecahkan daripada molekul- molekul kompleks makanan kepada