Anda di halaman 1dari 5

EDU 3109- GURU DAN CABARAN SEMASA BAB 4: TEKANAN EMOSI DALAM KALANGAN GURU STRES KONSEP Pengalaman

guru terhadap emosi yang tidak diingini. (Kyriacou, 2000) Bebanan mental dan fizikal. Hal ini perlu ditangani kerana ianya melibatkan kesihatan mental individu. (Soluf, 1999) Satu penyakit yang menyerang fizikal dan mental. Kesihatan mental yang dimaksudkan ialah kebolehan mengekalkan hubungan yang harmoni dengan orang lain, kebolehan dalam mengambil bahagian dalam aktiviti kemasyarakatan dan kebolehan untuk menyumbang khidmat masyarakat. (Kementerian Malaysia: Kempen Cara Hidup Sihat, 2000)

JENIS-JENIS STRES Here and Now Stress Anticipitation Stress Imaginatif Stress Reaktif

Stress Negatif

PUNCA-PUNCA STRES Menurut Dunham & Varma (1998)... Mengajar murid yang kurang bermotivasi Mengawal disiplin bilik darjah dan sekolah Tekanan masa dan beban kerja Menangani perubahan

Dinilai oleh pihak lain Mempunyai kaitan kerja dengan rakan lain Konsep kendiri dan status Pihak pentadbiran dan pengurusan Konflik peranan dan tidak jelas Persekitaran kerja yang tidak kondusif

EDU 3109- GURU DAN CABARAN SEMASA TANDA-TANDA DAN SIMPTOM STRES

Kognitif masalah ingatan, kurang memberi tumpuan, membuat penilaian yang tidak tepat, kerap bimbang, berpandangan negatif Emosional tanda-tanda muram, cepat marah, tidak boleh relaks, rasa hendak menangis, rasa sunyi, murung atau sedih Fizikal sakit sendi, cirit-birit, sakit kepala, pening, sakit dada, masalah pencernaan, denyutan jantung pantas, ulser mulut, penurunan seks, kerap mendapat selsema Tingkah Laku makan lebih atau kurang, tidur terlalu banyak atau kurang, menyendiri, menangguh atau mengabaikan tanggungjawab, merokok, minum arak, mengambil dadah, resah, menggigit kuku, mundar-mandir

KESAN STRES Jika stres berpanjangan, kemungkinan besar kes kronik sepertitekanan darah akan meningkat. Risiko lain ialah strok, serangan jantung, masalah tidak dapat tidur, bimbang dan murung. Tahap stres adalah berbeza mengikut individu tertentu.

LANGKAH MENANGANI STRES 1. Guru perlu belajar mengatakan tidak dalam kehidupan peribadi atau profesional. 2. Menolak tanggungjawab tambahan jika tidak berkemampuan melaksanakan. Menanggung tugas tambahan yang tidak terdaya akan menyebabkan stres. Mengelakkan diri daripada individu yang menyebabkan stres. Kurangkan masa berhubungan dgn ind. yg boleh menyebabkan stres. Tambah dan kuatkan hubungan/jaringan dgn org lain yg boleh melindungi guru dpd stres. 3. Kongsi masalah atau meluahkan dengan orang yang boleh dipercayai. Jika punca stress disebabkan hub. sosial dengan rakan sekerja, keutamaan adalah membina perkaitan yg kukuh dan hub. yg kukuh utk memuaskan hati guru. Cth: Perjumpaan semasa lunch. Hantar email.

EDU 3109- GURU DAN CABARAN SEMASA Bantu rakan secara sukarela. Keluar bersiar2 atau hang-out sama rakan sekerja. Buat temujanji dinner dengan org yg disukai dsb. 4. Melibatkan diri dengan forum atau perbincangan. Forum guru diinternet spt meluahkan perasaan @ kekecewaan. Mendptkan nasihat dpd guru yg berpengalaman yg mengalami masalah yg sama. 5. Membina jurnal. Bhn bacaan spt jurnal dpt mengenalpasti punca dan cara tangani stress. A/bila rasa tertekan, catat dan pantau diri melalui jurnal. Catatan yg dilakukan dapat diperhatikan spt punca stress, bagaimana rasa scr fizikal dan emos, dan bgmana bertindakbls terhdap respons dan perkara yg boleh menenangkan anda. Teknik yoga dan pernafasan mendalam untuk meregangkan otot-otot. 7. Aktiviti ini dpt mengaktifkan g/balas pengenduran tubuh badan. Dpt mengurangkan tahap stress harian dan merupakan suntikan perasaan kegembiraan dan ketenangan. Meningkatkan keupayaan guru berada dlm keadaan tenang dan tenteram. Mengelakkan diri mencapai tugas yang terlalu banyak dalam kehidupan seharian. Berkebolehan urus tugas scr sistematik dan tdak terlalu terbeban. Jgn mencapai terlalu byk tugasan dlm masa singkat mutu keja merosot. Hasilnya, memberi tekanan kepada guru. Utamakan tgs penting, dan rancang apa yg boleh dicapai dlm tempoh yg ditetapkan. Berfikir secara positif. Cara terbaik ialah menyebutkan pemikiran-pemikiran yg +ve setiap hari. Nyatakan kata2 +ve terhadp tugas, pelajar dan rakan sekerja.

6.

8.

EDU 3109- GURU DAN CABARAN SEMASA BURNOUT KONSEP Satu keadaan di mana berlakunya daya fizikal, emosi dan mental disebabkan oleh penglibatan jangka panjang dalam tekanan emosi. (Pines & Aronson, 1988) Ketandusan daya emosi, ketandusan daya fizikal, penurunan sikap dan perasaan kurang pencapaian dalam kerjaya. (Greenberg & Baron, 1997) Satu keadaan yang disebabkan oleh dipersonalisasi, keletihan dan suatu perasaan pencapaian yang semakin menurun. (Schwab et al, 1986)

PUNCA-PUNCA BURNOUT Hasil daripada tugas yang dibebankan oleh guru Gaya hidup Personaliti guru Tekanan kerja Kurang pengiktirafan atas tugas atau kerja yang baik

TANDA-TANDA DAN SIMPTOM BURNOUT

Fizikal Rasa keletihan sepanjang masa, imuniti rendah, perubahan masa tidur dan pemakanan, sakit kepala, sakit belakang dan otot.

Emosi Rasa kegagalan dan keraguan kendiri, kurang bermotivasi, tidak berupaya/bermaya, kurang berpuas hati, asingkan diri, imej negatif dan sinis.

Tingkah Laku Mengundur diri dari tanggungjawab, asingkan diri daripada orang lain, menangguh tugas dan mengambil masa yang lama untuk siapkan, menggunakan bahan alkohol atau ubat untuk selesaikan masalah, mengalihkan kekecewaan kepada orang lain, mengabaikan tugas, datang bertugas lewat tetapi balik awal.

EDU 3109- GURU DAN CABARAN SEMASA LANGKAH MENANGANI BURNOUT 1. Latihan atau sesi pengenduran dilaksanakan untuk peserta meregangkan badan, membuat meditasi, membaca sesuatu yang memberikan inspirasi atau menulis jurnal. Bengkel pengurusan masa. Program pementoran untuk guru novis. Bengkel pengurusan stres. Aktiviti perkembangan profesional guru. Latihan rekreasi. Latihan pemakanan. Perbezaan antara Stres dan Burnout Stres Cirikan dengan penglibatan keterlaluan. Menghasilkan cemas dan hiperaktif. Kehilangan tenaga. Mengakibatkan kegelisahan. Kecederaan scr fizikal. Mungkin boleh menyebabkan maut terlalu awal. Burnout Cirikan dengan pelepasan melibatkan diri. Menghasilkan ketidakupayaan berputus asa. Kemerosotan motivasi, hrpan. Mengakibatkan pengasingan kemurungan. Terhiris perasaan. dpd dan

2. 3. 4. 5. 6. 7.

dan

Mungkin menyebabkan perasaan seperti hidup tidak bermakna.

Anda mungkin juga menyukai