Anda di halaman 1dari 37

AIOT(XII Syll)_JEE main_27-1-13_Pg.

No # 1
AIOT ELPD (XII SYLABUS) - 27-01-2013
Q.No. Subject Nature of Questions No. of Questions Marks Negative Total
1 TO 27 SCQ 27 4 1/4 108
28 to 30 Assertion/Reasoning 3 4 1/4 12
31 to 60 CHEMISTRY SCQ 30 4 1/4 120
61 to 85 SCQ 25 4 1/4 100
86 to 90 Assertion/Reasoning 5 4 1/4 20
90 360 Total
AIOT (JEE MAIN)
Total
PHYSICS
MATHS
SECTION - I
Straight Objective Type
This section contains 27 multiple choice questions. Each question has choices (1), (2), (3) and (4) out
of which ONLY ONE is correct.
1. An ideal cell of emf 30 V is connected across three resistance of 10 ! each and an ideal diode as
shown. Then the magnitude of potential difference V
AB
across at 10 ! resistor as shown is
30 (i -- ii i 10 ! ni lni i i lii i i i ini r | li - ii ii
r ni lii i 10 ! lni i li l(i(in V
AB
i l-ii r |
(1*) 10 V (2) 20 V (3) 30 V (4) None of these ;- i ; ri
Sol. Diode is in forward biasing hence the circuit can be redrawn as follows
ii ^ i r n li lii i ii i ni r |
V
AB
=
) 5 10 (
30
#
5 = 10 V
2. In the circuit shown in figure, the base current I
B
is 10 $A and the collector current is 5.2 mA. The value
of V
BE
is
li - ni ^ li - , iii iii I
B
= 10 $A r nii ^ ir iii 5.2 mA r ni V
BE
i -i ri ^i
(1) 0.1 V (2) 0.3 V (3*) 0.5 V (4) None of these ;- i ; ri
Sol. V
BE
= V
CC
%
B
R
B
= 5.5 10 10
6
5 10
5
= 0.5 V
AIOT(XII Syll)_JEE main_27-1-13_Pg. No # 2
3. A rod of length ! carrying current i is kept in uniform magnetic field of magnitude B is shown in figure. Then
the force on rod due to magnetic field is.
! i; i i iii(iri B l-ii - i -ii - liii ii r| n i -ii ii
ri^i
(1) zero i (2*) i!B sin& (3) i!B cos& (4) i!B
Sol.
B i F
"
!
"
' (
= i!B sin&
4. A charge particle of charge q is moving with speed v in a circle of radius R as shown in figure. Then the
magnetic field at a point on axis of circle at a distance x from centre is :
q i(i i i(lin i v i R lii (-i - liii ^lnii r| n (-i i -i ; x
i l-in l i -ii ri^i :
(1)
2
0
R
qV
4)
$
(2*)
) x R (
qV
4
2 2
0
#
)
$
(3)
2
0
x
qV
4)
$
(4)
2 / 3 2 2
0
) x R (
qVR
4
#
)
$
Sol. B =
)
$
4
0

3
r
r V q
"
"
'
=
)
$
4
0

2 / 3 2 2
2 2
) x R (
x R qV
#
#
=
* +
2 2
0
x R 4
qV
# )
$
5. The pressure at the bottom of a tank of water is 3P, where P is the atmospheric pressure . If the water is
drawn out to lower the level of water by one fifth then, the pressure at the bottom of the tank will be :
ii - i ni i 3P r, ri P (i-i i r| l ili +i nr 1/5 +i; n ii i
ir lii ini r, n - i ni i ri^i|
(1) 2P (2*) (13/5) P (3) (8/5) P (4) (4/5)P
Sol. 3P = P + ,gh
p' = P + ,g
-
.
/
0
1
2
3
5
h
h
= P +
5
4
,gh = P +
5
4
2P =
5
13
P
AIOT(XII Syll)_JEE main_27-1-13_Pg. No # 3
6. A battery of EMF E, resistance R and an uncharged capacitor C are connected in the circuit as shown in
figure. Then after switch is turned on :
E l(nn (ir i -i, lnii R nii i(lin iili C li - ii li i r r| l-(
i in :
(1) Current through R and charge on capacitor C both will increase with time.
R - iii nii iili C i(i ii - ii ^|
(2) Current through R and charge on capacitor C both will decrease with time.
R - iii nii iili C i(i ii - ii i-^|
(3) Current through R will increase but charge on C will decrease with time.
- ii R - iii ^i, nii iili C i(i i-^i|
(4*) Current through R will decrease but charge on C will increase with time.
- ii R - iii i-^i, nii iili C i(i ^i|
Sol. Q = Q
0
* +
RC / t
e 1
3
3
i =
RC / t
e
R
E
3
7. Consider a ring performing pure rolling then on a fixed rough surfae. There is a point A marked on the
circumference of it. If velocity of centre of ring is uniform, then this point will move in a cycloidal path as
shown.
l-i ii nr i, i-i ^ln ni r; ( l(i n r| ;i ili l A llrn r|
l ( i (^ -i r, n r l liii > (cycloidal) i - ^ln ^i|
Now, if the ring is perfoming pure rolling with uniform acceleration what will be the path followed by this point.
l ( -i -(i i, i-i ^ln ni r, n ; l ,ii ii ^i i ri^i|
(1) increasing size of cycloid n r ii i >
(2)
v
decreasing size of cycloid. i-n r ii i >
(3) It will depend on direction of acceleration whether it is in the direction of velocity of centre or opposite.
r -(i i lii li ^i, r (^ i lii - ri i l(in lii - r|
(4*) No change in path will occur.
i - i; l(n ri ri^i|
Sol. Since during pure rolling, length of cycloid remains same. So, there is no effect.
l i, i-i ^ln ii > i i; -i r^i| n i; ii( ri ri^i|
AIOT(XII Syll)_JEE main_27-1-13_Pg. No # 4
8. The incorrect ray diagram for thin concave lens is :
n (n l ^n li ii ri^i
(1) (2*)
(3) (4) None of these ;- i; ri|
Sol. concave lens cannot converge the rays.
(n lii i liiln ri ni|
9. The point of intersection of emergent rays is :
l^n lii i ln l ri^i
(1) 2 cm left of o. (2*) 2 cm right of o. (3) 1 cm left of o. (4) 1 cm right of o.
(1) o ii i 2 cm (2*) o ii i 2 cm (3) o ii i 1 cm (4) o ii i 1 cm
Sol. Shift l(-ii =
-
-
.
/
0
0
1
2
$
(
$
1
1 t
t
t
=
cm 2
3
t 2
(
10. The current flowing in the loop is shown in figure. Then the magnetic field at point O (centre) is :
- (ilrn iii li - ii i r| n l O i -ii ri^i :
(1)
r 8
i 3
o
$
. (2)
r 8
i 5
o
$
(3*)
r 8
i
o
$
(4) None of these ;- i; ri|
AIOT(XII Syll)_JEE main_27-1-13_Pg. No # 5
Sol. B =
) r 2 ( 2
i
o
$

)
)
2
=
r 8
i
o
$
11. In the figure shown find out the distance of centre of mass of a system of a uniform circular plate of
radius 3 R from O in which a hole of radius R is cut whose centre is at 2R distance from centre of large
circular plate.
li - lii i li -i i O i nin i, l- 3 R lii i -i (-iii -
R lii i l i-i ^i r nii l i i i (-nii - 2R ri
(1*) R/4 (2) R/5 (3) R/2 (4) none of these ;- i; ri
Sol. x =
) m ( m
x ) m ( x m
2 1
2 2 1 1
#
#
=
) A ( A
x ) A ( x A
2 1
2 2 1 1
#
#
A
1
= ) (3R)
2
, A
2
= )R
2
x
1
= O , x
2
= 2R
4
x
= R/4
12. The correct shape of a water drop enclosed between two glass plates in gravity free space will be -
^-( -n -ii - i i i -i - l, ii i i ri ii ri^i
(1) (2) (3*) (4)
(1) (2) (3*) (4)
Sol. Angle of contact is less then 90
ii 90 - ri^i|
13. The ratio of the radii of the planets P
1
and P
2
is k
1
. The corresponding ratio of the acceleration due to
the gravity on them is k
2
. The ratio of the escape velocities from them will be
i ^ ri P
1
( P
2
i liii i in k
1
r nii ^n ^ -(ii i ii -(ii i in k
2
r n
i ( ^i i in ri ^i
(1) k
1
k
2
(2*)
2 1
k k (3) ) k / k (
2 1
(4) ) k / k (
1 2
Sol. v
e
= gR 2 4
2 2
1 1
p e
p e
R g
R g
) v (
) v (
2
1
(
=
5
6
5
7
8
5
9
5
:
;
-
-
.
/
0
0
1
2
'
-
-
.
/
0
0
1
2
2
1
2
1
R
R
g
g
=
2 1
k k
14. The ratio of the secondary to the primary turns in a transfomer is 3 : 2 and the output power is P.
Neglecting all power losses, the input power must be
- i i- - l,ni ( iil- i i i in 3 : 2 r nii ir l^ n il- P r | ii il- rili i ^
-i , l( ii (input) il- ri ^i
AIOT(XII Syll)_JEE main_27-1-13_Pg. No # 6
(1)
3
P 2
(2)
2
P 3
(3)
2
P
(4*) P
Sol. For ideal transformer, input power = output power.
ii - i i- - l( ii il- = l^ n il-
15. Three consecutive resonant frequencies of string are 90, 150 and 210Hz. If the length of the string is 80cm
what is the speed of the transverse wave in the string.
ii i ni >-i^n ii i(l-i >-i 90,150 nii 210Hz r| l ii i i; 80cm r n ii - -
-i n^ i i ri^i
(1) 45 m/s (2*) 96 m/s (3) 48 m/s (4) 80 m/s
Sol. The given frequencies are third, fifth and seventh harmonic. So, there fundamental frequency is 30 Hz.
i ^; i(l-ii nii, i(i nii in(i ii r| n - i(l-i 30 Hz ri^i
4
<
= 0.8
< = 3.2
v = f < = 30 3.2 = 96 m/s
16. If one starts with one curie of radioactive substance (half life time = 12 hrs) the activity left after a period
of 1 week will be about
l r- li l> ii (, i = 12 hrs) i ii i ni nir i l>ni ^i^
ri^i|
(1) 1 curie i (2)
7
2
1
curie i (3*)
14
2
1
curie i (4)
2
2
1
curie i
Sol. 1 week nir = 7 days l
~

7 24 hrs i-
~

14 half lives , i
Number of atoms left =
14
0
) 2 (
N
, Activity = N<
i i -ii i i i =
14
0
) 2 (
N
, l>ni = N<
4 Acitivity left is
14
) 2 (
1
times the initial
n ili l>ni i
14
) 2 (
1
^i|
=
14
) 2 (
1
1 curie i
17. If E
"
and B
"
are the electric and magnetic field vectors of electromagnetic waves, then the direction of
propagation of electromagnetic wave is along the direction of
l E
"
nii B
"
l(n n i n ^i - l(n n -i i E ( i -i i B i n ni ; n ^ i i lii
l li ri ^i
(1)
E
"
(2)
B
"
(3*) B E
" "
' (4) None of these ;- i ; ri
Sol. Direction of propogation is both propendicular to E
"
and B
"
hence it is along B E
" "
' .
n ^ i i lii E
"
nii B
"
i i (n r n r B E
" "
' li ri ^i
18. The frequency of oscillation of current in the inductor is :
-( - iii i i i(l-i r
AIOT(XII Syll)_JEE main_27-1-13_Pg. No # 7
(1)
C L 3
1
(2*)
C L 6
1
)
(3)
C L
1
(4)
C L 2
1
)
Sol. Equivalent inductance -n- -( L
eq
= L + 2L = 3L
C
eq
= C + 2C = 3C
4 Frequency of oscillation i i i(l-i f =
eq eq
C L 2
1
)
=
LC 6
1
)
19. A thin metal rod of length L
0
is shaped into a ring with a small gap x as shown. On heating the system
L
0
i; i ni iin i i - ni x ii ( - liii -ii ^i r| li i ^-

(1) x decreases, r and d increase x i-^i, r nii d ^i|
(2) x and r increase, d decreases x nii r ^i, d i-^i|
(3*) x, r and d all increase x, r nii d nii ^|
(4) Data insufficient to arrive at a conclusion i in r|
Sol. On uniform heating of an object which is free to expand, distance between any two points increases.
(-n i iln ri l -(ni r, i -i ^- li i li - i ni r|
20. When a sound wave of frequency 300 Hz passes through a medium, maximum displacement of the particle
of the medium is 0.1 cm. The maximum velocity of the particle will be :
-i- 300 Hz i(l-i i (l n^ ^ni r, ni -i- i i -r-n- l(-ii 0.1 -i. r| i i -r-n-
(^ ri^i
(1) 60 m/s (2) 30 m/s (3) 30 ) cm/s (4*) 60 ) cm/s
Sol. V
max
= a> = 0.1 2) n = 0.1 2 ) 300 = 60 ) cm/sec.
21. The rate of radiation of a black body at 0 C is E watt. Then the rate of radiation of this black body at 273 C
will be:
0 C ni lii (-n i l(li - i E (i- r | n 273 C ni ; lii (-n
l(lln l(li - i ri ^i
(1) 8 E (2*) 16 E (3) 4 E (4) E
Sol. Rate of radiation : (l(li - i )
E ? T
4
For T
1
= 0
0
C = 273 K l & nii T
2
= 273
0
C = 2(273)K = 2T
1
2
1
E
E
=
4
2
1
T
T
-
-
.
/
0
0
1
2
=
16
1
= E
2
= 16 E
1
22. In a compound microscope the intermediate image is :
n --ii - -(ni lnl ri^i
(1*) real, inverted & magnified (i-nl(, --i nii i(lin
(2) real, erect & magnified ((i-nl(, iii nii i(lin)
(3) virtual, erect & magnified (iiii , iii nii i(lin)
(4) virtual, erect & reduced (iiii, iii nii i-i)
Sol. In a compound microscope, the object is placed just beyond the focus of the objective hence, the
image formed by the object is real, inverted and highly magnified.
n --ii - , (n i li i -i i ii ini r n (-n ,ii i lnl (i-nl( --i
( -li i( lin ri ^i|
AIOT(XII Syll)_JEE main_27-1-13_Pg. No # 8
23. A mass m is suspended from a massless pulley, which itself is suspended by a massless string and a
spring as shown in figure. What will be the time period of osillations of the mass. The force constant of
spring is K-
m -i i i -iri lii -i ri r, nii r lii -iri ii nii l-^ ,ii liii
-i r; r| -i i i i(ni ri^i| l-^ i lni K r|
(1)
K 2
m
2) (2)
K
m
2) (3*)
K
m
) (4)
K 2
m
)
Sol.
F = 4Kx = ma
T =
K 4
m
2)
=
K
m
)
.
24. In Youngs double slit experiment, separation between slits is halved and distance between slits and screen
is doubled. The fringe width is :
^ l,l i^ -, l--i (li) i i i i iii li ini r nii l--i ( i i i i ^i
li ini r| l ii; r
(1) same. (2*) quadrupled. (3) halved. (4) onethird.
(1) -i (2*) i ^i (3) iii (4) lnri;
Sol. @ =
d
D<
So, @ ?
d
D
if d is halved, D is doubled than @ become 4 times.
@ =
d
D<
So, @ ?
d
D
l d iii li i, D ^i ni @ i ^ i ri ni r |
25. An alternating current is given by
i = i
1
cos >t + i
2
sin >t. The rms current is given by
-i(ni iii i l i n n r
i = i
1
cos >t + i
2
sin >t.
iii i (^-i- -i li i ni r
(1)
2
i i
2 1
#
(2)
2
i i
2 1
#
(3*)
2
i i
2
2
2
1
#
(4)
2
i i
2
2
2
1
#
AIOT(XII Syll)_JEE main_27-1-13_Pg. No # 9
Sol. i = i
1
cos >t + i
2
sin >t
let i
1
= % sin & ....(i)
i
2
= % cos & ....(2)
i = % sin & cos >t + % cos & sin >t
= % sin (& + >t)
form equation (1) and (2) -ii (1) ( (2)
i
1
2
+ i
2
2
= %
2
(sin
2
& + cos
2
&)
% =
2
2
2
1
i i #
%
rms
=
2
%
=
2
i i
2
2
2
1
#
26. A ball of relative density 0.8 falls into water from a height of 2m above the surface of water. The depth inside
water upto which the ball will sink is (neglect viscous forces):
0.8 il-i i-( i ^ ii i nr + 2m +i; ii - l^ii ini r| ii (r ^ri;
l n ^ i^i, ri^i| (i ^ r|)
(1*) 8 m (2) 2 m (3) 6 m (4) 4 m
Sol.
w = K
f
K
i
0.8 Vg 2 + (0.8 Vg 1Vg) d = 0 0
1.6 + (0.8 1) d = 0
d =
2 . 0
6 . 1
= 8 m
27. If 13.6 eV energy is required to ionize the hydrogen atom, then the energy required to remove an electron from
its excited state in orbit n = 2 is equal to :
l ri;i -ii i iln l 13.6 ;-i (i-- +i i i(ni rini r, ni ;-i i i
-iln (-ii - -ii n = 2 i l i( +i ri^i
(1) 10.2 eV (2) 0 eV (3*) 3.4 eV (4) 6.8 eV
Sol. E =
2
n
6 . 13
=
4
6 . 13
= 3.4 eV.. Ans.
SECTION - III
Reasoning Type
This section contains 3 reasoning type questions. Each question has 4 choices (1), (2), (3) and (4),
out of which ONLY ONE is correct.
[k.M- III
dkj.k dkj
; i - 3 ii i r| - 4 l(- (1), (2), (3), nii (4) r, l- l ri r|
AIOT(XII Syll)_JEE main_27-1-13_Pg. No # 10
28. STATEMENT1: In photoelectric experiment the ejected electrons have a wide range of kinetic energy even
if the photons striking the surface have same energy.
STATEMENT2: According to Einstein electrons can absorb any fraction of the energy of the striking photon.
oDrO;1: ii l(nn ii( - -ln ;-i i ^ln +i l(-nn i i rini r, nl nr -i (i
i-i -i +i in r|
oDrO;2: i;-i i ;-i -i (i i-i i +i i ili ii^ (iilin n r|
(1) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(2) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(3*) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(4) Statement-1 is False, Statement-2 is True
(1) (n-1 - r, (n-2 - r ; (n-2, (n-1 i ri --ii r|
(2) (n-1 - r, (n-2 - r ; (n-2, (n-1 i ri --ii ri r|
(3) (n-1 - r, (n-2 - r|
(4) (n-1 - r, (n-2 - r|
Sol. According to Einestein electron absorbs complete energy of photon but due to its interaction with the atoms
of material some energy is lost.
i;l-- i ;-i i-i i i +i i (iilin ni r| ln iii -iii ii ;i
nl>i ii +i i ril rini r|
29. STATEMENT-1 : A uniformly distributed direct current flows through a solid long metallic cylinder along its
length. It produces magnetic field only outside the cylinder .
STATEMENT- 2 : A thin long cylindrical tube carrying uniformly distributed direct current along its length does
not produce a magnetic field inside it. Moreover, a solid cylinder can be supposed to be made up of many thin
cylindrical tubes.
oDrO;&1 : l- (direct) iii i l -i iil-( - ;i i; li r ri r nii r
-i ;- l(nln r| r ( ir ri i -ii - ni r|
oDrO;&2 : i ni ii iiii - - ;i i; li -i l(nln iii r ri
r| r - l-in l i -ii - ri ni r nii -i i ; i n ii
-i i ri -i n r|
(1) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(2) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(3) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(4*) Statement-1 is False, Statement-2 is True
(1) (n-1 - r, (n-2 - r ; (n-2, (n-1 i ri --ii r|
(2) (n-1 - r, (n-2 - r ; (n-2, (n-1 i ri --ii ri r|
(3) (n-1 - r, (n-2 - r ;
(4*) (n-1 - r, (n-2 - r
Sol. (Moderate) The current through solid metallic cylinder also produces magnetic field inside the cylinder.
Hence statement-1 is false
(Moderate) iil-( -i ii i -i i ri ni r n i-1 - r |
30. STATEMENT-1 : Gas ejected from rocket will never exert thrust on the rocket if the ejected gas and the
rocket move in the same direction.
STATEMENT-2 : To exert thrust on rocket in its direction of motion, the ejected gas ( w.r.t. rocket) must move
opposite to velocity of rocket (w.r.t. ground)
oDrO;-1 : i - l (ii ^ i - ii (ii ) ii ri ^i ^i l l (ii ^ nii
i - -i lii - ^ln n r |
oDrO;-2 : i - ;i ^ln i lii - ii (thrust) ii ln l -l n ^ i (i -
i -i) i - ( ^ (-i i -i) l(in lii - ri i ilr|
(1) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(2) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(3) Statement-1 is True, Statement-2 is False
AIOT(XII Syll)_JEE main_27-1-13_Pg. No # 11
(4*) Statement-1 is False, Statement-2 is True
(1) (n-1 - r, (n-2 - r ; (n-2, (n-1 i ri --ii r|
(2) (n-1 - r, (n-2 - r ; (n-2, (n-1 i ri --ii ri r|
(3) (n-1 - r, (n-2 - r ;
(4*) (n-1 - r, (n-2 - r
Sol. Even if the ejected gas follows the rocket, ejected gases shall exert thrust on rocket if the velocity of ejected
gas w.r.t. rocket is non zero and opposite in direction to motion of rocket w.r.t. ground. Hence statement-1 is
false and statement-2 is true.
l l (ii ^ i - i i ni r , l ii l (ii ^ i - ii (thrust) ii ln
ni r l i - i -i l (ii ^ i i ( ^ i r nii -i i -i i - i ^ln i lii
l(in r |
;l (n-1 - r nii (n-2 - r |
Page # 2
Straight Objective Type
This section contains 30 questions. Each question has 4 choices (1), (2), (3) and (4) for its answer, out of
which ONLY ONE is correct.
lh/ks oLrqfu"B izdkj
; i - 30 r| - 4 l(- (1), (2), (3) nii (4) r, l- flQZ ,d lgh r|
Physical/Inorganic
SCQ (18)
31. Which of the following gases turns starch iodide paper blue?
l - ii ^ --i iii; i i i - ni r `
(1) CO
2
(2) SO
2
(3*) NO
2
(4) H
2
S
Sol. NO
2
is an oxidizing agent. It oxidizes I

to I
2
that produces blue-black colour with starch-iodide paper.
NO
2
iiii li- r| r I

i I
2
- i-iin ni r, i l --iiii; i ii
iiii ^ ini r|
32. A substance (A) is water insoluble, On bubbling Cl
2
through its suspension in water, it produces a
coloured aqueous solution, forming a single product. (A) may be :
ii (A) l(i r| - ; l-i - Cl
2
(ilrn , r ^i i l( ini r,
l- -ii ri -i r| (A) rii ilr :
(1) BiOCl (2*) CuCl (3) Hg
2
Cl
2
(4) All of these
(1) BiOCl (2*) CuCl (3) Hg
2
Cl
2
(4) in ii
Sol. (1) will not be oxidized by Cl
2
(2) and (3) will be oxidized, but (3) will give colour HgCl
2
only.
! (2) is the answer.
2CuCl(s) + Cl
2
(g) "# 2CuCl
2
(aq.)
white coloured
(1) i Cl
2
,ii iin ri li ini r|
(2) nii (3) iin ri^ l ( (3) ^i HgCl
2
^i|
! (2) -i r|
2CuCl(s) + Cl
2
(g) "# 2CuCl
2
(aq.)
(n ^i
33. Cold dilute HNO
3
cannot dissolve :
l - i - n HNO
3
- l( ri r :
(1) Pb (2*) PbO
2
(3) PbO (4) PbCO
3
Sol. (1), (3) & (4) will dissolve in HNO
3
. Each will give Pb(NO
3
)
2
, alongwith NO, H
2
O and CO
2
respectively PbO
2
will
fail to react.
(1), (3) nii (4) HNO
3
- iii r| ; l>i >-i NO, H
2
O nii CO
2
i - ii Pb(NO
3
)
2
ii
^i| PbO
2
l>i ri ^i|
34. (P) forms a precipitate with AgNO
3
. The precipitate dissolves in excess reagent (P). (P) cannot be :
AgNO
3
ii (P) (-i ni r| ili - l li- (P) - (-i ini r| (P) ri ri ni r :
(1*) KOH (2) KCN (3) Na
2
S
2
O
3
(4) NH
3
Sol. (1) 2AgNO
3
+ 2KOH "# Ag
2
O % (black) + 2KNO
3
+ H
2
O
KOH excess
%
no reaction
(2) AgNO
3
" " # "

CN
AgCN % (white)
excess
CN

" " # "


Ag(CN)
2

(soluble)
(3) AgNO
3

" " " # "
2
3 2
O S
Ag
2
S
2
O
3
% (white)
excess
O S
2
3 2
" " " # "
Ag(S
2
O
3
)
2
3
(soluble)
(4) AgNO
3
" " # "
3
NH
Ag
2
O % (black)
excess
NH
3
" " # "
[Ag(NH
3
)
2
]
+
(soluble)
Hence, (2), (3) & (4) are not the answers.
Page # 3
gy % (1) 2AgNO
3
+ 2KOH "# Ag
2
O % (ii) + 2KNO
3
+ H
2
O
KOH vkf/kD;
%
i; lil>i ri
(2) AgNO
3
" " # "

CN
AgCN % ((n)
ili
" " # "

CN
Ag(CN)
2

(l(i)
(3) AgNO
3

" " " # "
2
3 2
O S
Ag
2
S
2
O
3
% ((n)
ili
" " " # "
2
3 2
O S
Ag(S
2
O
3
)
2
3
(l(i)
(4) AgNO
3
" " # "
3
NH
Ag
2
O % (ii)
ili
" " # "
3
NH
[Ag(NH
3
)
2
]
+
(l(i)
n, (2), (3) ( (4) -i ri r|
35. CS
2
burns in excess air to produce :
CS
2
(i ili - l i -iln ni r :
(1*) CO
2
& SO
2
(2) CO
2
& SO
3
(3) CO & SO
2
(4) CO & SO
3
Sol. It is a fact. (r n r|)
36. Conc. HCl can dissolve :
i HCl li - iii ri ni r
(1*) Mg (2) Ag (3) Hg (4) Cu
Sol. Metals above hydrogen in electrochemical series dissolve in acids to librate H
2
, while those below H
2
cannot.
Mg + 2HCl "# MgCl
2
(aq) + H
2
&
(r iin i (nn iil ii - ri;i + in r, - i H
2
-n n r, l i H
2
i
r, ri i n|
Mg + 2HCl "# MgCl
2
(aq) + H
2
&
37. Which of the following pairs of compounds have central atom with identical hybridization ?
l - l il^i - - i -ii i i -i r ?
(1) SO
2
and SOCl
2
(2) XeO
3
and XeO
2
F
2
(3*) XeF
4
and XeOF
4
(4) SF
4
and XeF
4
Sol. SO
2
: sp
2
; SOCl
2
: sp
3
; XeO
3
: sp
3
;XeO
2
F
2
: sp
3
d
XeF
4
: sp
3
d
2
; XeOF
4
: sp
3
d
2
; SF
4
: sp
3
d
Hence (3). (;l (3)).
38. Spin-only magnetic moment of [Co(NH
3
)
3
(H
2
O)
3
]Cl
3
(in Bohr Magnetons) is :
[Co(NH
3
)
3
(H
2
O)
3
]Cl
3
i ( >ii iii (i --i -) li r :
(1*) Zero (2)
3
(3)
24
(4)
35
Sol. Oxidation state of Co is +3 in the complex
E.C. : [Ar]3d
6
, Co
3+
is nearly always low-spin.
Hence,
Also, ' = ) 2 n ( n ( = 0
! n = no. of unpaired electrons = 0.
- Co i iii (-ii +3 r
E.C. : [Ar]3d
6
, Co
3+
r-ii ^i^ l >i r|
n,
ii ri, ' = ) 2 n ( n ( = 0
! n = l-n ;-ii i i = 0
39. CO forms a volatile carbonyl complex with which of the following metals ?
l - l iin ii CO (iii iil ini r ?
(1) Na (2) Sn (3*) Ni (4) Hg
Sol. Ni(CO)
4
. No complex with others.
Ni(CO)
4
. i ii i; ri ni r|
Page # 4
40. As a bomb explodes, gases are formed in a small volume very rapidly. During explosion, these gases rapidly
expand. In this process of explosion :
ri - l(-i- rini r, ni rn iiini - in - ^ ni r| l(-i- ii r ^ rn ni ni
r| l(-i- ; >- ii :
(1) PV work is done by the atmospheric air. (2*) PV work is done on the atmospheric air.
(3) exploding bomb is an isolated system. (4) energy is absorbed from the sunoundings.
(1) (i-i r(i ,ii PV i li ini r| (2*) (i-i r(i PV i li ini r|
(3) l(-il-n - l(l^n li r| (4) l(i +i (iilin rini r|
41. During electrolysis of 1L, 1M AgNO
3
using silver Electrodes, 9.65 A current is used for one hour. Assuming
the volume to remain unchanged, molarity of AgNO
3
at the end of electrolytic process is :
l-( ;- i n 1L, 1M AgNO
3
(nn i- ii 1 i - l 9.65 A iii n rini r | r -i
l in l(lnn rni r, (nn i- >- n AgNO
3
i -ini l r
(1*) 1 M (2) 0.36 M (3) 0.64 M (4) None of these
(1*) 1 M (2) 0.36 M (3) 0.64 M (4) ;- i; ri
Sol. At anode, Ag "# Ag
+
+ e

,
At cathode, Ag
+
+ e

"# Ag
This is only electro refining reaction. No change in concentration of Ag
+
due to electrolysis.
i , Ag "# Ag
+
+ e

,
ii , Ag
+
+ e

"# Ag
( ri (nn liilin lil>i r| (nn i- ii Ag
+
i ini - i; l(n ri rini r|
42. 100 mL of given KMnO
4
solution titrates 50 mL of 0.1 M oxalic acid. Its normality against alkaline H
2
O
2
is :
l ^ KMnO
4
l( 100 ml 0.1 M il 50 mL i -iln li ini r| -iii H
2
O
2

l(, ;i i-ni li r :
(1) 0.1 N (2) 0.02 N (3*) 0.06 N (4) None of these
Sol. meq. of oxalic acid = 50 0.1 2 = 10
Medium is acidic (! n = 5 for KMnO
4
)
!Molarity of KMnO
4
=
5
N
=
5
) 100 / 10 (
= 0.02 M.
In alkaline medium, n = 3 for KMnO
4
. Hence normality = 0.02 3 = 0.06 N.
il i l-i n-i = 50 0.1 2 = 10
-i- i r (! KMnO
4
l n = 5 r)
!KMnO
4
i -ini =
5
N
=
5
) 100 / 10 (
= 0.02 M.
-iii -i- -, KMnO
4
l n = 3 r|
n, i-ni = 0.02 3 = 0.06 N
43. Gold is plated with rhodium to give a base for mounting diamonds in modern jewellery. The rhodium-gold alloy
consistes of gold atoms in fcc structure with half the face centers being replaced by rhodium atoms. Formula
of this alloy is :
il- ^i- i iil (i - ri i i ini r| il-^i- l-iin fcc i - ^i- -ii
ini r, l- ii i il- -ii ,ii ln-iiln li ini r| ; l-iin i i l r
(1*) Au
5
Rh
3
(2) AuRh
3
(3) Au
3
Rh
5
(4) Au
3
Rh
1
Page # 5
Sol. In an fcc unit cell :
corner atoms = Au =
8
1
8 = 1
face center atoms =
2
1
6 = 3
half of it is Rh, other half Au.
! Au = 1 +
2
3
=
2
5
; Rh =
2
3
!Au
5
Rh
3
is the formula of alloy
fcc il-i - :
i -ii = Au =
8
1
8 = 1
-ii =
2
1
6 = 3
;i iii Rh r ( iii Au r
! Au = 1 +
2
3
=
2
5
; Rh =
2
3
!Au
5
Rh
3
l-iin i i r|
44. Positive deviation from raoults law is shown by which of the following mixtures :
l - l l-i ,ii i+-- l- ii-- l( i iii ini r :
(1) Benzene and toluene (2) CHCl
3
& acetone
(3*) ethanol & water (4) HCl & water
(1) i ( -i; (2) CHCl
3
( i-i
(3*) ii ( (4) HCl (
Sol. It is a fact. (r n r|)
45. Solubility of AgCl in 0.1 M AgNO
3
is 10
9
M. Its solubility in 0.1 M HCl is :
0.1 M AgNO
3
- AgCl i l(ni 10
9
M r| 0.1 M HCl - ;i l(ni li r :
(1*) 10
9
M (2)10
10
M (3)10
5
M (4) None of these
(1*) 10
9
M (2)10
10
M (3)10
5
M (4) ;- i; ri
Sol. AgCl Ag
+
+ Cl

0.1 x K
sp
= (0.1)x
= 10
10
! Now AgCl Ag
+
+ Cl

y 0.1
Again K
sp
= y 0.1
! y = 10 K
sp
= 10
9
M
46. Arhenius equation is not applicable for :
l l il -ii i^ ri rini r :
(1) first order reactions (2) Second order reactions
(3) Zero order reaction (4*) radioactive decay
(1) i- il- lil>i (2) l,ni il- lil>i
(3) i il- lil>i (4*) li l> -i
47. During formation of the activated complex in reaction of with alc. KOH, which of the following is
correct ?
-irii KOH ii i lil>i - l> l-ii ii l - ii ri r ?
(1) )H
activation
< 0 (2*) )S
activation
< 0(3) )G
activation
< 0 (4) All are correct
Page # 6
48. Sugar can be removed from sweetened milk by :
(1) coagulation (2) syneresis (3) peptization (4*) dialysis.
ii i -i- i l ,ii ^ li i ni r :
(1) - (2) li (syneresis) (3) -ii (4*) ir
Organic SCQ (12)
49. Consider the following acids and bases :
Acids :
(1) (2) (3)
Bases:
(4) (5) (6)
The fastest rate of reaction of an acid and a base takes place between :
lllin ( -ii l(i il
:
(1) (2) (3)
-ii :
(4) (5) (6)
i ( -ii - ni( n- lil>i ri ^i
(1) 1 and 4 (2) 3 and 6 (3) 2 and 5 (4*) 1 and 6
(1) 1 i 4 (2) 3 i 6 (3) 2 i 5 (4*) 1 i 6
Page # 7
Sol. Strongest acid is ( n- r ) (1)
Strongest base is ( n- -ii r ) (6)
50. The product of following reaction
l lil>i i -i r
ether
MgCl CH
3
" " " " # "
;i
" " " " # "
MgCl CH
3
(1) (2) (3) (4*)
Sol.
ether
MgCl CH
3
" " " " # "
(
;i
" " " " # "
MgCl CH
3
)
"# "

51. The product of the following reaction does not show positive test with
) )
" " " " # " " " # "
NaOH / Br NH
2 3
product.
l lil>i i -i l ii ii-- i-ii ri iini
) )
" " " " # " " " # "
NaOH / Br NH
2 3
-i
(1) (CHCl
3
+ KOH)/) (Carbyl amine test) (2) HNO
2
, (*-naphthol test)
(1) (CHCl
3
+ KOH)/) (il -i i-ii) (2) HNO
2
, (*-ii i-ii)
(3) PhSO
2
Cl/NaOH (Hinsberg test) (4*) Neutral FeCl
3
Test
(3) PhSO
2
Cl/NaOH (lr^ i-ii) (4*) ii FeCl
3
i-ii
Page # 8
Sol.
) )
" " " " # " " " # "
NaOH / Br NH
2 3

52. Which of the following will not react with acetyl chloride ?
;- - ii il^ ii lil>i ri ^i ?
(1) H
2
O (2) (3) (4*)
Sol. Tertiary amine do not react with acetyl chloride.
gy nni -i l-i; ii; ii lil>i ri ni r|
53. Number of optically active optical isomers of compound is :
il^ ili l> -i(l(i i i ri^i :
(1) 4 (2*) 2 (3) 0 (4) 3
Sol. Number of optically active isomer =
2
1 n
1 n
2 2
!
!
! =
2
1 3
1 3
2 2
!
!
! = 2
ili l> -i(l(i i i =
2
1 n
1 n
2 2
!
!
! =
2
1 3
1 3
2 2
!
!
! = 2
54. Gauche form of meso-butane-2,3-diol has :
-ii--2,3-i;i ^i - ri^i
(1) Plane of symmetry (2) Centre of symmetry (3) Both A and B (4*) Intramolecular H-bonding
(1) -l-ln i n (2) -l-ln i
(3) A nii B ii (4*) nil( H-i
Sol. meso butane-2,3-diol
It has intramolecular H-bonding but no plane of symmetry or centre of symmetry.
gy -ii --2,3-i;i
r n il( ri;i i ini r l -l-ln n i(i -l-ln ri ini|
Page # 9
55. Select the true/false statements
S
1
: The rate of catalytic hydrogenation of 2butyne is greater than trans2butene.
S
2
: The rate of reduction of CH
2
= O is slower than (CH
3
)
2
C=O by LiAlH
4
.
S
3
: The aqueous solution of CH
3
MgBr is used for S
N
2 reaction with primary alkyl halides.
-,- i i il|
S
1
: 2-i; i -i ri;iii i l(-i2-i li r|
S
2
: LiAlH
4
CH
2
= O i i (CH
3
)
2
C=O - rini r|
S
3
: CH
3
MgBr i tyh; l( iil- l- ri; ii S
N
2 lil>i - n li ini r|
(1) F F F (2) T F T (3*) T F F (4) T F T
Sol. S
1
: Rate of hydrogenation
+

crowding steric
1
S
2
: Rate of nucleophile attack on carbonyl is
+
crowding steric
1
S
3
: In aqueous medium grignard gives hydrocarbon by acid base reaction
S
1
: ri;iii i
+

il(-iii l,
1
S
2
: iil il^ ili-ri i>-i i
+
il(-iii l,
1
S
3
: tyh; -i- - l^i li- -ii lil>i ,ii ri;ii n r|
56. Identify a reagent from the following list which can easily distinguish between 1-butyne and 2-butyne.
(r ii li- r l ,ii 1- -i; i 2- -i; i l(iln li i ni r `
(1) bromine, CCl
4
(2) H
2
, Lindlar catalyst
(1) i-i, CCl
4
(2) H
2
, li -
(3) dilute H
2
SO
4
, HgSO
4
(4*) ammonical Cu
2
Cl
2
solution
(3) n H
2
SO
4
, HgSO
4
(4*) -iln Cu
2
Cl
2
l(
Sol. CH
3
CH
2
C-CH + NH
4
Cl + H
2
O
Sol. CH
3
CH
2
C-CH + NH
4
Cl + H
2
O
57. The reactant X & Y of following reactions are
l lil>i l>ii X nii Y r
X + Y
O H
OH
2

" " # "


HO O
(1) + CH
3
CHO (2*)
(3) (4)
Page # 10
Sol. It is aldol formation reaction between and .
r nii - -i l-ii lil>i r|
58. " " " " " " # "
3 5 2
AlCl / Cl H C

" " # "
) X (

" " # "
) Y (

The reagents X and Y are respectively :
" " " " " " # "
3 5 2
AlCl / Cl H C

" " # "
) X (

" " # "
) Y (

li- X nii Y >-i ri^
(1) X = CH
3
COCl / AlCl
3
, Y = KMnO
4
/ OH
.
/ ), acidification
(1) X = CH
3
COCl / AlCl
3
, Y = KMnO
4
/ OH
.
/ ), ii
(2) X = CH
3
CH
2
Cl / AlCl
3
, Y = CrO
3
/ H
/
/ )
(2) X = CH
3
CH
2
Cl / AlCl
3
, Y = CrO
3
/ H
/
/ )
(3*) X = CH
3
COCl / AlCl
3
, Y = I
2
/ NaOH, acidification
(3*) X = CH
3
COCl / AlCl
3
, Y = I
2
/ NaOH, ii
(4) X = KMnO
4
/ OH
.
/ ), acidification, Y = CH
3
CH
2
Cl / AlCl
3
(4) X = KMnO
4
/ OH
.
/ ), ii, Y = CH
3
CH
2
Cl / AlCl
3
Sol. " " " " " " # "
3 5 2
AlCl / Cl H C


" " " " " " # "
/
0 H / NaOH /
2
59. Which of the following is nonreducing sugar ?
(1) Glyceraldehyde (2) Glucose
(3) Fructose (4*) Sucrose
l - ii i ii r ?
(1) l l-ri; (2) i
(3) -i (4*) >i
Sol. Sucrose is not a reducing sugar, e.g., it will not reduce Fehlings solution ; it does not form an oxime or an
osazone, and does not undergo mutarotation. This indicates that neither the aldehyde group of glucose nor
the ketonic group of fructose is free in sucrose.
>i i ii ri r iin r rl^ l( i ln ri ni r , r il- i(i iii
ri ini r nii -iii ri ni r| ; r lnn rini r l i ni i i l-ri; -r i ri -i
i i-il -r >i - -(ni rin r|
60. Identify the correct order of boiling points of the following compounds having nearly same molecular weight?
^i^ -i iii (i l il^i (ii i ri >- ii ri^i `
(1) IV > II > III > I (2*) IV > III > II > I (3) III > IV > II > I (4) IV > II > III > I
Page # 1
AIOT_27-01-2013
Q.No. Subject Nature of Questions No. of Questions Marks Negative Total
1 TO 27 SCQ 27 4 1/4 108
28 to 30 Assertion/Reasoning 3 4 1/4 12
31 to 60 CHEMISTRY SCQ 30 4 1/4 120
61 to 85 SCQ 25 4 1/4 100
86 to 90 Assertion/Reasoning 5 4 1/4 20
90 360 Total
AIOT (JEE MAIN)
Total
PHYSICS
MATHS
61. The value of '!' so that sin
1
5
2
, sin
1
10
3
, sin
1
(!) are the angles of a triangle is
sin
1
5
2
, sin
1
10
3
, sin
1
(!) li lii ii ri l ! i -i ri^i
(1)
2
1
(2)
2
1
(3*)
2
1
(4)
3
1
Sol. sin
1

5
2
+ sin
1
10
3
+ sin
1
! = #
$ tan
1
2 + tan
1
3 + tan
1

2
1 ! %
!
= #
$
2
1 ! %
!
= 1
1 !
2
= !
2
! = &
2
1
$ ! '
2
1
62. Range of the function f(x) = n ! ({x}
2
+ 3{x} + 2) is (where {.} is fractional part function)
f(x) = n ! ({x}
2
+ 3{x} + 2) i l ri^i (l {.} lii-- ii^ i lin ni r)
(1) [2, 6) (2) ( n ! 2, n ! 6) (3*) [ n ! 2, n ! 6) (4) ((, n ! 2]
Sol. {x}
2
+ 3{x} + 2 =
2
2
3
} x { )
*
+
,
-
.
/
+ 2
4
9
=
2
2
3
} x { )
*
+
,
-
.
/

4
1
Range of
2
2
3
} x { )
*
+
,
-
.
/

4
1
is [2, 6)
2
2
3
} x { )
*
+
,
-
.
/

4
1
i l [2, 6) ri^i|
Range of f(x) is [ n ! 2, n ! 6) f(x) i l [ n ! 2, n ! 6) ri^i|
63. If I
1
= 0
'
( 1
/ /
n 2
1 r
2 2
n
n 2 rn 3 r
n
lim
and I
2
=
n
2 2
n
r 1
n
lim
2r 3rn n
1(
'
/ /
0 then the value of 2I
1
I
2
is equal to
l I
1
= 0
'
( 1
/ /
n 2
1 r
2 2
n
n 2 rn 3 r
n
lim
i I
2
=
n
2 2
n
r 1
n
lim
2r 3rn n
1(
'
/ /
0 ri, ni 2I
1
I
2
i -i r
(1)
n !
3
4
(2)
n !
4
3
(3*)
n !
2
3
(4) 0
Page # 2
Sol. I
1
=
2
2
0
dx
x 3x 2 / /
2
I
2
=
1
2
0
dx
2x 3x 1 / /
2
put x =
2
t
i
dx =
2
dt
I
2
=
2
)
)
*
+
,
,
-
.
/ /
2
0
2
1
2
t 3
4
t
2 2
dt
=
2
/ /
2
0
2
2 t 3 t
dt
= I
1
I
1
=
2
2 2
0
dx
3 1
x
2 2
. + . +
/ %
, ) , )
- * - *
2
=
n !
2
0
2 x
1 x
)
*
+
,
-
.
/
/
=
n !
4
3

n !
2
1
=
n !
2
3
64. Set of real values of k for which the lines x + 3y + 1 = 0, kx + 2y 2 = 0 and 2x y + 3 = 0 form a triangle
is
k (i-nl( -ii i - l l ii x + 3y + 1 = 0, kx + 2y 2 = 0 i 2x y + 3 = 0 lii
ini r, ri^
(1) R
3
4
5
6
7
8
4 ,
3
2
(2*) R
3
4
5
6
7
8 %
5
6
, 4 ,
3
2
(3) R
2
4,
3
8 5
%
7 4
6 3
(4) R
Sol. L
1
: x + 3y + 1 = 0
L
2
: kx + 2y 2 = 0
L
3
: 2x y + 3 = 0
9 will not form if L
1
|| L
2
l L
1
|| L
2
ri, ni lii ri ^i|
i.e.,
3
1 %
=
2
k %
$ k =
3
2
L
2
|| L
3
2
k %
= 2
k = 4
L
1
, L
2
and L
3
becomes concurrent
3 1 2
2 2 k
1 3 1
%
%
= 0
L
1
, L
2
i L
3
^i-i ri^i l
3 1 2
2 2 k
1 3 1
%
%
= 0
2(6 2) + 1(2 k) + 3 (2 3k) = 0
16 2 k + 6 9k = 0
10k = 12
k = 6/5
Page # 3
65. If
a
"
,
b
"
and
c
"
are non-coplanar unit vectors perpendicular to each other and p
"
=
a 2
"

b
"

c 4
"
, q
"
=
a 2
"
+ b :
"
+ c
"
,
r
"
= a
"
b
"
+ c :
"
then the volume of parallelepiped whose adjacent edges are
p
"
,
q
"
, r
"
is given
by m. Integer part of minimum value of m ; : < R, is
ni -ni ;i; li
a
"
,
b
"
(
c
"
- (n r nii p
"
=
a 2
"

b
"

c 4
"
, q
"
=
a 2
"
+ b :
"
+ c
"
,
r
"
= a
"
b
"
+ c :
"
ni -in i- li ^i-i i
p
"
,
q
"
, r
"
r, i in m r ni m n- -i i -r-i-
ii ri^i l m ; : < R.
(1*) 4 (2) 2 (3) 1 (4) 5
Sol. | [ p
"
q
"
r
"
] | =
: %
:
%
1 1
1 2
4 1 2
[
a
"

b
"

c
"
]
= 2(:
2
+ 1) + 1 (2: 1) 4 ( 2 :)
= 2:
2
+ 2 + 2: 1 + 8 + 4:
m = |2:
2
+ 6: + 9|
Minimum value of m m i n- -i =
2 . 4
9 . 2 . 4 36 (
=
8
36
= 4.5
[M
Min
] = 4
66. If matrix A =
=
=
=
>
?
@
@
@
A
B
1 2 6
4 0 1
3 2 1
then the determinant of matrix AA
500
2A
499
is m. Number of zeros at the end of
m is
ir A =
=
=
=
>
?
@
@
@
A
B
1 2 6
4 0 1
3 2 1
ri, ni ir A
500
2A
499
i ili i -i m ri m -i n - ii i
i ri^i
(1) 1 (2) 2 (3*) 0 (4) 3
Sol. |A
500
2A
499
| = |A
499
||A 2I|
|A| = 8 + 46 6 = 32
|A 2I| =
3 2 6
4 2 1
3 2 1
= 1(6 8) 2(3 24) + 3(2 + 12)
= 2 + 42 + 30 = 74
$ |A
500
2A
499
| = (32)
499
(74)
Number of zeros ii i i = 0
67.
2 2 2 2 2
n
n n n n
Lim ......
n n 1 n 2 2n 2n 1
1(
. +
/ / / /
, )
- *
/ / % /
is equal to
2 2 2 2 2
n
n n n n
Lim ......
n n 1 n 2 2n 2n 1
1(
. +
/ / / /
, )
- *
/ / % /
i -i r
(1) 1 (2*)
4
#
(3) tan 1 (4) tan
4
#
Sol. (2)
Page # 4
2 2 2 2 2
n
n n n n
Lim ......
n n 1 n 2 2n 2n 1
1(
. +
/ / / /
, )
- *
/ / % /
= 0
%
'
/
1 n
0 r
2 2
r n
n
=
n
1
0
%
'
/
1 n
0 r
2
2
n
r
1
1
Thus the given limit is equal to ; i i ^; i-i r
2
/
1
0
2
x 1
dx
= tan
1

1
0
x
=
4
#
68. The function
C D
x
sin , x 1
f x , 2
2x 3 x, x 1
# 8
E
F
'
7
F
% G B ?
A >
6
where [.] denotes the greatest integer function, is

C D
x
sin , x 1
f x , 2
2x 3 x, x 1
# 8
E
F
'
7
F
% G B ?
A >
6
l [.] -r-i- ii i iini r, ri^i
(1) Continuous and differentiable at x = 1 (2) Continuous but not differentiable at x = 1
(3*) Discontinuous at x = 1 (4) None of these
(1) x = 1 nn nii (i (2) x = 1 nn l (i ri
(3*) x = 1 nn (4) ;- i; ri
Sol. (3)
f(1) = 1,
1 ) x ( f lim
0 1 x
'
1
,
1 ) x ( f lim
0 1 x
'
/ 1
Thus f(x) is discontinuous at x = 1.
n x = 1 f(x) nn ri^i|
69. If C D C D
1 2
f x 2x, f x 3sinx xcosx, ' ' % then for x 0,
2
! . +
<
, )
- *
l C D C D
1 2
f x 2x, f x 3sinx xcosx, ' ' % n x 0,
2
! . +
<
, )
- *
l
(1) C D C D
1 2
f x f x E (2*) C D C D
1 2
f x f x H (3) C D C D
1 2
f x f x E (4) None of these
(1) C D C D
1 2
f x f x E (2*) C D C D
1 2
f x f x H (3) C D C D
1 2
f x f x E (4) ;- i; ri
Sol. (2)
Let -ii f(x) = f
1
(x) f
2
(x) = 2x 3sinx + xcosx
$ fI(x) = 2 2cosx xsinx
$ fII(x) = sinx xcosx = cosx(tanx x)
$ fII(x) > 0 ; x <
)
*
+
,
-
. #
2
, 0
.
Thus fI(x) is increasing in
)
*
+
,
-
. #
2
, 0
; fI(0) = 0
; i fI(x) ni
)
*
+
,
-
. #
2
, 0
- (i-i ri^i ; fI(0) = 0
$ fI(x) > 0 ; x <
)
*
+
,
-
. #
2
, 0
.
$ f
1
(x) > f
2
(x).
Page # 5
$ f(x) is increasing in
)
*
+
,
-
. #
2
, 0
ni
)
*
+
,
-
. #
2
, 0
- f(x) (i-i ri^i|
Now x > 0 $ f(x) > 0
70. Let (y J)
2
= 4(x !) be a parabola with x = 1 as directrix. If 2y = 4x + 11 is tangent then J =
-iil (y J)
2
= 4(x !) ( r li lni x = 1 r| l 2y = 4x + 11 -i ii r, n J =
(1) 1 (2) 2 (3*) 2 (4) 1
Sol. Equation of directrix is x = 1 + ! but equation of directrix is x = 1 (given)
lni i -ii x = 1 + ! r, l lni i -ii x = 1 (li r) r|
K ! = 2.
(y J)
2
= 4x 8, 2y = 4x + 11
y
2
2Jy + J
2
= 11 2y 8
y
2
+ (2 2J)y + J
2
3 = 0
D = 0
K J = 2
71. If z and w be two complex numbers, such that |z|
2
w |w|
2
z = z w and (z L w), then
l i l- i z i w ; i r l |z|
2
w |w|
2
z = z w ( (z L w), n
(1) w z ' (2*) 1 w z ' (3) 2 w z ' (4) 4 w z '
Sol. |z|
2
w + w = z + |w|
2
z
2 2
_ 2 2
| | 1 | | 1
,
| | 1 | | 1
w w w w
z z z
z
/ /
' '
/ /
1 1
wz
wz zw
zw
K ' $ ' '
72. If
2
/
/
/
'
/
e
) x cos 4 3 ( c
x cos b a
dx
) x cos 4 3 (
x 2 sin
d 3
, where e is an arbitrary constant and a, b, c, d are positive integers
then minimum value of a + b + c + d is equal to
l
2
/
/
/
'
/
e
) x cos 4 3 ( c
x cos b a
dx
) x cos 4 3 (
x 2 sin
d 3
l a, b, c, d ii-- ii r, n a + b + c + d i n- -i
r
(1) 27 (2) 28 (3*) 29 (4) 30
Sol. 3 + 4 cos x = t $ 4 sin x dx = dtt
2
%
% ' dt
t
3 t
8
1
3
I

2
% % ' dt
t
3
t
1
8
1
3 2

e
t 2
3
t
1
8
1
2
/ )
*
+
,
-
.
% '
e
) x cos 4 3 ( 16
3 x cos 8
t 16
3 t 2
2 2
/
/
/
'
%
'
$ a = 3, b = 8, c = 16, d = 2
73. The di stance of the pl ane passi ng through the point P(1, 1, 1) and perpendi cul ar to the
line
4
1 z
0
1 y
3
1 x %
'
%
'
%
from the origin is
l P(1, 1, 1) ^ (i nii ii
4
1 z
0
1 y
3
1 x %
'
%
'
%
(n -n i - l i ri^i
(1) 3/4 (2) 4/3 (3*) 7/5 (4) 1
Page # 6
Sol. Equation of the plane A (x 1) + B (y 1) + C (z 1) = 0 ....(1)
-n i -ii A (x 1) + B (y 1) + C (z 1) = 0 ....(1)
Since the line is perpendicular to the plane (1)
l i ^; ii -n (1) (n r|
K 3 (x 1) + 0(y 1) + 4(z 1) = 0
3x + 0y + 4z 7 = 0
distance from (0, 0, 0)
(0, 0, 0) i
d =
5
7
5
7
'
%
74. Consider quadratic polynomial f(x) = x
2
4ax + 5a
2
6a.
Let p : denotes smallest positive integral value of 'a' for which f(x) is positive for every real x and
q : denotes largest distance between the roots of the equation f(x) = 0, then the value of p + q is
l,iin r f(x) = x
2
4ax + 5a
2
6a l
-ii p : a n- ii-- ii -i i iini r l l f(x), x ii (i-nl( -ii l ii--
r|
nii q : f(x) = 0 -i - (ili i i iini r n p + q i -i ri^i
(1) 9 (2) 11 (3*) 13 (4) 15
Sol. We have li r f(x) = x
2
4ax + 5a
2
6a
for f(x) > 0 ; x < R l
D < 0
$ 16a
2
4(5a
2
6a) < 0
$ a
2
6a > 0
$ a < (( , 0) M (6, ()
K p = 7
Now distance between the roots is given as |x
1
x
2
| =
2 1
2
2 1
x x 4 ) x x ( /
-i - i |x
1
x
2
| =
2 1
2
2 1
x x 4 ) x x ( /
where x
1
and x
2
are the roots of the given equation
l x
1
i x
2
i ^; -ii - r|
now |x
1
x
2
| = ) a 6 a 5 ( 4 a 16
2 2
[# x
1
+ x
2
= 4a, x
1
x
2
= 5a
2
6a]
$ |x
1
x
2
| = 2
a 6 a
2
/
=
2
) 3 a ( 9 2
for |x
1
x
2
|
max
l $ (a 3)
2
= 0
K |x
1
x
2
|
max
= 6
K q = 6, K p + q = 13
75. At the foot of a mountain the elevation of its peak is found to be
4
#
. After ascending h m toward the
mountain up a slope of
6
#
inclination, the elevation is found to be
3
#
. Height of the mountain is :
( n n ( n i i -i i i i
4
#
r | ( n h -i-,
6
#
i i in
i i i
3
#
r ini r , ni ( n i + i; ri ^i|
(1*) m ) 1 3 (
2
h
/ (2) m ) 1 3 ( h / (3) m ) 1 3 (
2
h
(4) m ) 1 3 ( h
Page # 7
Sol. Let 'A' be the top of hill and 'P' be a point on it's foot.
We have
-iil l 'A' ( n n- l r nii l 'P' ( n n l-in l r |
il
NAPB =
4
#
, NQPB =
6
#
, NAQR =
3
#
, PQ = hm
In 9APB, -
PB = AB cot
4
#
= AB
In 9PQ
1
Q
QQ
1
= PQ sin
6
#
=
2
h
andnii PQ
1
= PQ cos
6
#
=
2
3 h
In 9AQR,- tan
3
#
=
QR
AR
=
1
1
PQ PB
QQ AB
$
2
3 h
AB
2
h
AB
=
3
$ AB =
) 1 3 (
h
=
2
) 1 3 ( h /
m
76. The side of a regular hexagon is 2 cm. The ratio of the radius of circumscribed circle to the radius of
inscribed circle is
li -i-i i ii 2 cm r| ; l^n (-i ( n^n (-i i liii i in ri^i
(1)
2
3
(2)
2
1
(3) 2 (4*)
3
2
Sol.
30 sin
1
R '
r =
30 tan
1
Now
r
R
= sec30 =
3
2
77. If A
1
, A
2
,..., A
100
are sets such that n(A
i
) = i + 2,
100 3 2 1
A ........ A A A O O O and
$
100
3 i
i
A A
'
' , then n(A) =
l A
1
, A
2
,..., A
100
- ; i r l n(A
i
) = i + 2,
100 3 2 1
A ........ A A A O O O i
$
100
3 i
i
A A
'
' , n n(A)
=
(1) 3 (2) 4 (3*) 5 (4) 6
Page # 8
Sol. We have li r n(A
i
) = i + 2
K n(A
1
) = 3, n(A
2
) = 4, n(A
3
) = 5
Similarly ;i i n(A
100
) = 102
given li r
100 3 2 1
A ........ A A A O O O
As A
3
is a subset of all the successive sets
il A
3
ii >-i^n -i i - r, ni
K A
3
P A
4
P A
5
P ........P A
100
= A
3
K A
3
= A
K n(A) = n(A
3
) = 5
78. Let x = x
1
, x = x
2
be two points of minima of y = x
4
2x
3
+ x
2
+ 3. Area bounded by the curve, x-axis and x
= x
1
, x = x
2
is
-iil y = x
4
2x
3
+ x
2
+ 3 i ll- x = x
1
, x = x
2
r, ni (>, x--i nii x = x
1
, x = x
2
,ii l, -ii
r
(1)
30
81
(2*)
30
91
(3)
30
71
(4) None of these
(1)
30
81
(2*)
30
91
(3)
30
71
(4) ;- i; ri
Sol. y = x
4
2x
3
+ x
2
+ 3
$
dx
dy
= 4x
3
6x
2
+ 2x = 2x(2x 1)(x 1)
K y has minima at x = 0, x = 1
Also y
min
= 3 > 0
K Required area =
C Ddx 3 x x 2 x
1
0
2 3 4
2
/ / =
30
91
Hindi y = x
4
2x
3
+ x
2
+ 3
$
dx
dy
= 4x
3
6x
2
+ 2x = 2x(2x 1)(x 1)
K x = 0, x = 1 y ll- r
y
min
= 3 > 0
K ii- -ii =
C Ddx 3 x x 2 x
1
0
2 3 4
2
/ / =
30
91
79. The probability that atleast one of the events A, B happens is 0.6. If probability of their simultaneously
happening is 0.2, then P ) A ( + P ) B ( =
l i-ii A i B - - - i-i il-n ri i ilni 0.6 ri nii l ii il-n
ri i ilni 0.2 ri, ni P ) A ( + P ) B ( =
(1) 0.4 (2) 0.8 (3*) 1.2 (4) 1.4
Sol. P(A M B) = 0.6
P(A P B) = 0.2
P(A) + P(B) = P(A M B) + P(A P B) = 0.6 + 0.2 = 0.8.
P ) A ( + P ) B ( = 0.4 +0.8 = 1.2
80. If an ellipse slides between two perpendicular straight lines, then the locus of its centre is
(assuming length of axes of ellipse are constant)
l ii(-i i (n iii - lni r, ni ; i li r
(ii(-i -ii i i;i i -in r)
(1) a parabola (2) an ellipse (3) a hyperbola (4*) a circle
(1) ( (2) ii(-i (3) ln( (4*) (-i
Page # 9
Sol. Let (h, k) is the centre of ellipse and x and y axes are the perpendicular tangents. Since ellipse is fixed size
hence length of the principal axes are fixed, let it be 2a and 2b, also the radius of director circle is also fixed
which is
2 2
b a / . The origin (0, 0) where the perpendicular tangents x & y axes are intersecting will lie on
director circle whose centre is always (h, k).
Hence
2 2
) 0 k ( ) 0 h ( % / % =
2 2
b a /
$ locus of (h, k) is a circle.
-iil ii(-i i (h, k) r nii x ( y (n -i ii r| l ii(-i i ii lln r n - -ii
i i;i lln r -iil 2a i 2b r| li- (-i i lii ii lln r i
2 2
b a / r| (n
-i ii x i y -l (0, 0) l-ni r i li- (-i l-in r li ( (h, k) r|
n
2 2
) 0 k ( ) 0 h ( % / % =
2 2
b a /
$ (h, k) i li (-i r|
81. Asymptotes of a hyperbola are represented by 2x
2
+ 3xy 2y
2
+ 2x y = 0. The eccentricity of
hyperbola can be
ln( i n -iii i n -ii 2x
2
+ 3xy 2y
2
+ 2x y = 0 r, ni ln( i -ni
ri ni r :
(1)
2
3
(2)
3
5
(3*)
2
(4) indeterminate liiln
Sol. Since a + b = 0. it is a rectangular hyperbola
K e = 2
Hindi l a + b = 0 n r ini ln r|
K e = 2
82. For two data sets, each of size 5, the variance are given to be 4 and 5 and the corresponding means are
given to be 2 and 4, respectively. The double of the variance of the combined data set is
ii i -i l - - 5 (( r, ii -i >-i 4 ( 5 r nii ^n -i >-i 2 (
4 r| - n ii i i ^i ri^i
(1) 10 (2*) 11 (3) 12 (4) 13
Sol.
2
x
Q = 4 $
n
x
2
1 0

2
1
n
x
)
)
*
+
,
,
-
.
0
= 4
$
5
x
2
1 0
(2)2 = 4 $
0
2
1
x = 40
Similarly ;i i
0
2
1
y = 105. K Q
2
=
2 2
i i
x y
10
/
0 0

2
i i
x y
10
. +
/
, )
, )
- *
0 0
=
5 . 5
10
20 10

10
145
2
' )
*
+
,
-
. /
Page # 10
83. Consider the following statements
P : Suman is brilliant
Q : Suman is rich
R : Suman is honest
The negation of the statement Suman is brilliant and dishonest if and only if Suman is rich can be expressed
as .
-iil l i
P : - -ii(i r|
Q : - i(i r|
R : - ;-ii r|
i - -ii(i ( ;-i r l i ( l - i(i r i ii-- n li i ni r
(1) ((Q R R) S ~ P)) (2) (Q S (P R ~ R)) (3*) Q S ~ (P
R
~ R) (4) ~ ((Q R R) S P))
Sol. Given statement is (P R ~ R) S Q and its negation is
li ^i i (P R ~ R) S Q i ;i i i-- r|
(P R ~ R) S Q or ~ (P R ~ R) S Q
84. C D
2
2
2cos 2x sin2x sinx
f x sin2x 2sin x cosx
sinx cosx 0
%
'
%
. The value of C D
/ 2
0
f ' x dx
!
2
is equal to
l C D
2
2
2cos 2x sin2x sinx
f x sin2x 2sin x cosx
sinx cosx 0
%
'
%
ri, ni C D
/ 2
0
f ' x dx
!
2
i -i r
(1) 2 (2) 1 (3) 2 (4*) 0
Sol. (4)
Clearly --ni ,
2
#
2
0
dx ) x ( ' f =
)
*
+
,
-
. #
2
f
f(0)
Now , f(0) =
0 1 0
1 0 0
0 0 2
=2.1 = 2
and i f
)
*
+
,
-
. #
2
=
2 0 1
0 2 0
1 0 0
%
= 1.2 = 2
Thus the value of the given integral is equal to zero.
; i l ^ -i i -i i r|
85. Let R = { (1,3), (4,2),(2,4),(2,3),(3,1)} be a relation on the set A = {1,2,3,4}. The relation R is
-iil - A = {1,2,3,4} - i R = { (1,3), (4,2),(2,4),(2,3),(3,1)} r, ni R r
(1) a function (2) reflexive (3*) not symmetric (4) transitive
(1) (2) -(n- (3*) -l-n ri (4) >i-
Sol. (2,3) < R but (3,2) < R
Hence R is not symmetric.
Hindi. (2,3) < R n (3,2) < R
n R -l-n ri r|
Page # 11
86. STATEMENT-1 : If n is an odd prime then C D
=
>
?
@
A
B
/
n
2 5 2
n+1
is not divisible by 20 n,
where [.] denotes greatest integer function.
STATEMENT-2 : If n is prime then
n
C
1
,
n
C
2
, ......
n
C
n 1
must be divisible by n.
oDrO;-1 : l n l(i- ii i r, ni C D
=
>
?
@
A
B
/
n
2 5 2
n+1
, 20 n ii ri r|
ri [.] -r-i- ii r|
oDrO;-2 : l n ii r, ni
n
C
1
,
n
C
2
, ......
n
C
n 1
lln ri n ii ri^|
(1) STATEMENT-1 is True, STATEMENT-2 is True ; STATEMENT-2 is a correct explanation for
STATEMENT-1
(2) STATEMENT-1 is True, STATEMENT-2 is True ; STATEMENT-2 is NOT a correct explanation for
STATEMENT-1
(3) STATEMENT-1 is True, STATEMENT-2 is False
(4*) STATEMENT-1 is False, STATEMENT-2 is True
(1) (n-1 - r, (n-2 - r ; (n-2, (n-1 i ri --ii r
(2) (n-1 - r, (n-2 - r ; (n-2, (n-1 i ri --ii ri r
(3) (n-1 - r, (n-2 - r
(4*) (n-1 - r, (n-2 - r
Sol. Statement-2 : If n is prime, then n and r are coprime
K
n
C
r

is divisible by n for r = 1, 2, 3, ..., n 1
K Statement-2 is true.
Statement-1 : Let I + f =
C D
n
2 5 /
=
C D
n
5
+
n
C
1

C D
1 n
5
2 + ....+ 2
n
g =
C D
n
2 5
=
C D
n
5

n
C
1

C D
1 n
5
2 + ....+ ( 1)
n
2
n
K T = 2 C D C D
)
*
+
,
-
.
/ / /
n
n
n 3
3 n
3
n
1 n
1
n
2 C ...... 2 5 C 2 5 C
K C D
=
>
?
@
A
B
n
2 5 2
n + 1
= 2
C D C D C D
)
*
+
,
-
.
/ / /
2 n
2
2 n
n 3
3 n
3
n
1 n
1
n
2 5 C ...... 2 5 C 2 5 C
= 4.5
C D C D
)
*
+
,
-
.
/ / /
3 n
2 n
n 2
5 n
3
n
3 n
1
n
2 C ..... 2 5 C 5 C
K C D
=
>
?
@
A
B
n
2 5 2
n + 1
is divisible by 20

n
K Statement-1 is false.
Hindi. oDrO;-2 : l n ii r, ni n nii r rii r|
K r = 1, 2, 3, ..., n 1 l
n
C
r

, n l(ii r|
K (n-2 - r|
oDrO;-1 : -iil I + f =
C D
n
2 5 /
=
C D
n
5
+
n
C
1

C D
1 n
5
2 + ....+ 2
n
g =
C D
n
2 5
=
C D
n
5

n
C
1

C D
1 n
5
2 + ....+ ( 1)
n
2
n
K T = 2 C D C D
)
*
+
,
-
.
/ / /
n
n
n 3
3 n
3
n
1 n
1
n
2 C ...... 2 5 C 2 5 C
K C D
=
>
?
@
A
B
n
2 5 2
n + 1
= 2
C D C D C D
)
*
+
,
-
.
/ / /
2 n
2
2 n
n 3
3 n
3
n
1 n
1
n
2 5 C ...... 2 5 C 2 5 C
= 4.5
C D C D
)
*
+
,
-
.
/ / /
3 n
2 n
n 2
5 n
3
n
3 n
1
n
2 C ..... 2 5 C 5 C
Page # 12
K C D
=
>
?
@
A
B
n
2 5 2
n + 1
, 20

n l(iiln r|
K (n-1 - r|
87. STATEMENT -1 : Solution of (1 + x
2 2
y x / ) dx + y (1 +
2 2
y x / ) dy = 0 is x
3
1
2
y
2
/ (x
2
+ y
2
)
3/2
+ C
1
= 0,
C
1
being arbitrary constant.
STATEMENT-2 : Solution of xdy ydx =
2 2
y x dx is sin
1
)
*
+
,
-
.
x
y
= !n x + C
2
, C
2
being arbitrary constant
oDrO;-1 : (1 + x
2 2
y x / ) dx + y (1 +
2 2
y x / ) dy = 0 i r x
3
1
2
y
2
/
(x
2
+ y
2
)
3/2
+ C
1
= 0, C
1
-(
r|
oDrO;-2 : xdy ydx =
2 2
y x dx i r sin
1
)
*
+
,
-
.
x
y
= !n x + C
2
, C
2
-( r|. (1)
STATEMENT-1 is True, STATEMENT-2 is True ; STATEMENT-2 is a correct explanation for
STATEMENT-1
(2*) STATEMENT-1 is True, STATEMENT-2 is True ; STATEMENT-2 is NOT a correct explanation for
STATEMENT-1
(3) STATEMENT-1 is True, STATEMENT-2 is False
(4) STATEMENT-1 is False, STATEMENT-2 is True
(1) (n-1 - r, (n-2 - r ; (n-2, (n-1 i ri --ii r
(2*) (n-1 - r, (n-2 - r ; (n-2, (n-1 i ri --ii ri r
(3) (n-1 - r, (n-2 - r
(4) (n-1 - r, (n-2 - r
Sol. Statement-1 : ) y x x 1 (
2 2
/ / dx + y ) y x 1 (
2 2
/ / % dy = 0
i.e. dx y dy +
2
1

2 2
y x / (2x dx + 2y dy) = 0
K solution is x
2
y
2
+
3
1
(x
2
+ y
2
)
3/2
+ c = 0
K Statement is true
Statement-2 : xdy ydx =
2 2
y x dx
$
2
x
ydx xdy
=
2
x
y
1 )
*
+
,
-
.
x
dx
$
2
x
y
1
x
y
d
)
*
+
,
-
.
)
*
+
,
-
.
=
x
dx
$ sin
1
)
*
+
,
-
.
x
y
= !n x + C
Statement is true
88. Statement -1 : The number of non negative integral solutions of equation x
1
+ x
2
+ x
3
= 10 is
12
C
2
.
Statement-2 : The number of ways of selecting 10 integers out of 12 different non negative integers is
12
C
2
.
oDrO;-1 : -ii x
1
+ x
2
+ x
3
= 10 ~ii-- ii ri i i
12
C
2
r|
oDrO;-2 : 12 l(li ~ii-- iii - 10 iii i i i
12
C
2
r|
Page # 13
(1) STATEMENT-1 is True, STATEMENT-2 is True ; STATEMENT-2 is a correct explanation for
STATEMENT-1
(2*) STATEMENT-1 is True, STATEMENT-2 is True ; STATEMENT-2 is NOT a correct explanation for
STATEMENT-1
(3) STATEMENT-1 is True, STATEMENT-2 is False
(4) STATEMENT-1 is False, STATEMENT-2 is True
(1) (n-1 - r, (n-2 - r ; (n-2, (n-1 i ri --ii r
(2*) (n-1 - r, (n-2 - r ; (n-2, (n-1 i ri --ii ri r
(3) (n-1 - r, (n-2 - r
(4) (n-1 - r, (n-2 - r
Sol. Number of non-negative integral solutions =
10 + 3 1
C
10
=
12
C
2
Number of ways of selecting 10 integers out of 12 different non-negative integers =
12
C
2
so both are true but not explanation
Hindi ~ii-- ii ri i i =
10 + 3 1
C
10
=
12
C
2
12 l(li ~ii-- iii - 10 iii i i i =
12
C
2
n ii - r n --ii ri ni r|
89. Statement - 1 : Locus of mid point of chords of circle x
2
+ y
2
= 4 which subtends angle of
2
#
at origin is
x
2
+ y
2
= 1
Statement - 2 : If any chord of circle x
2
+ y
2
= r
2
subtends an angle U at centre, then its mid point always
lies on x
2
+ y
2
= r
2
cos
2
)
*
+
,
-
. U
2
dFku - 1 : (-i x
2
+ y
2
= 4 i - l
2
#
ii i (ii i(ii - l i li x
2
+ y
2
= 1 r|
dFku - 2 : l (-i x
2
+ y
2
= r
2
i i; i(i i U ii nln ni r, ni - l (
x
2
+ y
2
= r
2
cos
2
)
*
+
,
-
. U
2
l-in rini r|
(1) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(2) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(3) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(4*) Statement-1 is False, Statement-2 is True
(1) i1 - r, i2 - r ; i2, i1 i ri --ii r|
(2) i1 - r, i2 - r ; i2, i1 i ri --ii ri r|
(3) i1 - r, i2 - r|
(4*) i1 - r, i2 - r|
Sol.
K locus of point (h,k) is x
2
+ y
2
= r
2
cos
2

)
*
+
,
-
. U
2
K Statement-1 is false and Statement-2 is true.
r
k h
2 2
/
= cos
)
*
+
,
-
. U
2
h
2
+ k
2
= r
2
cos
2

)
*
+
,
-
. U
2
Page # 14
Hindi
K n - l (h,k) i l i x
2
+ y
2
= r
2
cos
2

)
*
+
,
-
. U
2
r
K i-1 - r nii i-2 - r|
r
k h
2 2
/
= cos
)
*
+
,
-
. U
2
h
2
+ k
2
= r
2
cos
2

)
*
+
,
-
. U
2
90. STATEMENT-1 : If ab
2
c
3
, a
2
b
3
c
4
, a
3
b
4
c
5
are in A.P. (a, b, c > 0), then the minimum value of a + b + c is 3.
STATEMENT-2 : Arithmetic mean of any two numbers is greater than geometric mean of the num-
bers.
oDrO;1 : l ab
2
c
3
, a
2
b
3
c
4
, a
3
b
4
c
5
-in i - ri (a, b, c > 0), ni a + b + c i n- -i 3 r|
oDrO;2 : lri i ii i -in -i, ^ii-i -i i rini r|
(1) STATEMENT-1 is True, STATEMENT-2 is True ; STATEMENT-2 is a correct explanation for
STATEMENT-1
(2) STATEMENT-1 is True, STATEMENT-2 is True ; STATEMENT-2 is NOT a correct explanation for
STATEMENT-1
(3*) STATEMENT-1 is True, STATEMENT-2 is False
(4) STATEMENT-1 is False, STATEMENT-2 is True
(1) (n-1 - r, (n-2 - r ; (n-2, (n-1 i ri --ii r
(2) (n-1 - r, (n-2 - r ; (n-2, (n-1 i ri --ii ri r
(3*) (n-1 - r, (n-2 - r
(4) (n-1 - r, (n-2 - r
Sol.
3
c b a / /
G (abc)
1/3
$ a + b + c G 3 (abc)
1/3
given that ab
2
c
3
, a
2
b
3
c
4
, a
3
b
4
c
5
in A.P.
$ 1, abc, a
2
b
2
c
2
in A.P. # abc L 0
2abc = 1 + a
2
b
2
c
2
$ abc = 1 so a + b + c G 3
Hence minimum values of a + b + c is 3.
Consider the numbers 2 and 8. Their A.M. = 5 and G.M. = ) 8 ( ) 2 ( = 4
K A.M. < G.M.
K Statement - 2 is false.
Hindi
3
c b a / /
G (abc)
1/3
$ a + b + c G 3 (abc)
1/3
li ^i ab
2
c
3
, a
2
b
3
c
4
, a
3
b
4
c
5
-in i - r|
$ 1, abc, a
2
b
2
c
2
-in i - r| # abc L 0
2abc = 1 + a
2
b
2
c
2
$ abc = 1 ;l a + b + c G 3
n a + b + c i n- -i 3 r|
-ii l i 2 nii 8 r| ;i -in -i = 5 nii ^ii-i -i = ) 8 ( ) 2 ( = 4
K A.M. < G.M.
K (n-2 - r|
Page # 15
86. If A is the set of even natural numbers less than 8 and B is the set of all prime numbers less than 7, then the
number of relations from A to B is
l A, 8 i-i - in ii i - r nii B, 7 i-i ii ii i - r, ni A B -
ii i i r
(A*) 2
9
(B) 9
2
(C) 3
2
(D) 2
9
1.
Sol. A = {2,4,6} B = {2,3,5}
number of relations from A to B = 2
33
= 2
9
75. If R and RI are symmetric relations (not disjoint) on a set A, then the relation R P RI is :
l R ( RI - A - -l-n i ( n ri ) ni i R P RI r
(1) reflexive (2*) symmetric (3) transitive (4) none of these
(1) -(n - (2*) -l-n (3) >i- (4) ;- i ; ri
Sol. Since R PRI are not disjoint, there is at least one ordered pair, say (a,b) in R P RI.
but (a,b) < R P RI $ (a,b) M R and (a,b) <RI.
Since, R and RI are symmetric relations we get
(b,a) < R and (b,a) < R
and consequently (b,a) < R P RI.
Similarly, any other ordered pair (c,d) < R PRI.
then we must alo have (d,c) < R PRI.
Hence, R P RI is symmetric relation.
Hindi. l R PRI n ri r , ni - - >l-n - ri ^i, -iil R P RI - (a,b) >l-n - r |
n (a,b) < R P RI $ (a,b) M R nii (a,b) <RI.
l R i RI -l-n i r n
(b,a) < R nii (b,a) < R
n (b,a) < R P RI.
;i i i ; i >l-n - (c,d) < R PRI.
ri , ni r- in ri ^i (d,c) < R PRI.
n R P RI -l-n i ri ^i|
83. If A = {x : x
2
5x + 6 = 0}, B = {2, 4}, C = {4, 5}, then A (B P C) is
l A = {x : x
2
5x + 6 = 0}, B = {2, 4}, C = {4, 5} ri, ni A (B P C) r
(A*) {(2, 4), (3, 4)} (B) {(4, 2), (4, 3)}
(C) {(2, 4), (3, 4), (4, 4)} (D) {(2, 2), (3, 3), (4, 4), (5, 5)}
Sol. A = {x : x
2
5x + 6 = 0}
$ A = {2, 3}
B = {2, 4}
C = {4, 5}
B P C = {4}
A B P C = {2, 3} {4}
= {(2, 4), (3, 4)}
98. Let X be the universal set for sets A and B. If n(A) = 200, n(B)= 300 and n(A P B) = 100, then
n (AI P BI) is equal to 300 provided n(X) is equal to
-iil -i A i B l X i(li - r| l n(A) = 200, n(B)= 300 i n(A P B) = 100 ri,
ni n (AI P BI) = 300 ri^i l n(X) =
(A) 600 (B*) 700 (C) 800 (D) 900
Sol.
Total number of elements (((i i i)
= 100 + 100 + 200 + 300 = 700
Page # 16
80. Suppose a population A has 200 observations 201, 202,........, 400 and another population B has 200
observations 251, 252,............, 450. If ! and J represent the variances of the two populations, respectively,
then
J
!
is
-ii 200 li-iii 201, 202,........, 400 i i A r i 200 li-iii 251, 252,............, 450 i
i B r| l ! nii J >-i ii i i n ni r, ni
J
!
r
(1*) 1 (2)
4
9
(3)
9
4
(4)
3
2
Sol.
n
d
2
i 2
x
0
' Q
Since A and B both has 200 consecutive integers, therefore both have same standard diviations and hence
the variable
J
!
= 1
Hindi.
n
d
2
i 2
x
0
' Q
l A nii B ii 200 >-i^n ii r ;l ii -i l( -i ri^ n i
J
!
= 1
74. Let R = { (1,3), (4,2),(2,4),(2,3),(3,1)} be a relation on the set A = {1,2,3,4}. The relation R is
(1) a function (2) reflexive (3*) not symmetric (4) transitive
-iil - A = {1,2,3,4} - i R = { (1,3), (4,2),(2,4),(2,3),(3,1)} r, ni R r
(1) (2) -(n- (3*) -l-n ri (4) >i-
Sol. (2,3) < R but (3,2) < R
Hence R is not symmetric.
Hindi. (2,3) < R n (3,2) < R
n R -l-n ri r|
Page # 17
PFR
70. Let (y J)
2
= 4(x !) be a parabola with x = 1 as directrix. If 2y = 4x + 11 is tangent then J =
(Parabola, Mod, Old)
(1) 1 (2) 2 (3) 2 (4) 1
75. At the foot of a mountain the elevation of its peak is found to be
4
#
. After ascending h m toward the
mountain up a slope of
6
#
inclination, the elevation is found to be
3
#
. Height of the mountain is :
(1) m ) 1 3 (
2
h
/ (2) m ) 1 3 ( h / (3) m ) 1 3 (
2
h
(4) m ) 1 3 ( h
83. Consider the following statements
P : Suman is brilliant
Q : Suman is rich
R : Suman is honest
The negation of the statement Suman is brilliant and dishonest if and only if Suman is rich can be expressed
as . (MR, Mod, New)
(1) ((Q R R) S ~ P)) (2) (Q S (P R ~ R)) (3) Q S ~ (P
R
~ R) (4) ~ ((Q R R) S P))
85. Let R = { (1,3), (4,2),(2,4),(2,3),(3,1)} be a relation on the set A = {1,2,3,4}. The relation R is
(1) a function (2) reflexive (3) not symmetric (4) transitive
AB
66. If the letters of the word SACHIN are arranged in all possible ways and these words are written out as in
dictionary, then the word SACHIN appears at serial number - [AIEEE 2005]
(1) 602 (2) 603 (3) 600 (4) 601
73. If in a given frequency distribution, the mean and median are 21 and 22 respectively, then its mode is
approximately.
(1) 21 (2) 21.5 (3) 22 (4) 24