Anda di halaman 1dari 42

MODUL IMPULS

PROGRAM PENINGKATAN PRESTASI AKADEMIK


KIMIA SPM
DAERAH KUALA MUDA YAN 2012













MODUL PRACTICE MAKES PERFECT
KIMIA









MODUL KIMIA PRACTICE MAKES PERFECT


Pengenalan: Modul ini dibahagi kepada tiga kategori

(A) Kategori Aras Rendah : Untuk digunakan oleh pelajar yang lemah
tetapi berpotensi untuk lulus. Dengan diberi cukup latihan
berbentuk latih tubi ini, pelajar berpeluang untuk lulus dengan
baik.

(B) Kategori Aras Sederhana: Untuk digunakan oleh pelajar yang
sederhana tetapi berpotensi untuk cemerlang. Dengan diberi
latihan yang mantap ini, pelajar berpeluang untuk lulus dengan
cemerlang.

(C) Kategori Aras Tinggi: Untuk digunakan oleh pelajar yang pintar
kimia. Dengan diberi latihan yang merangkumi keseluruhan aspek
ini, pelajar berpeluang untuk lulus dengan kecemerlangan tinggi.


Akhir kata: Semoga modul Kimia Practise Makes Perfect ini dapat
memberi manafaat kepada semua pihak iaitu pelajar dan guru.

























Modul Kategori Aras Rendah:

Questions 1 to 30 are followed by four options A,B,C or D.
Choose the best option for each question.

1. When steam condenses to form water, the molecules
Apabila stim terkondensasi untuk membentuk air, molekul-molekul itu

A. break up to form atoms
berpecah membentuk atom-atom

B. shrink in size
mengecut dalam saiz

C. move closer together
bergerak rapat bersama

D. gain energy and move faster
memperoleh tenaga dan bergerak lebih laju

2. Diagram 1 shows the change of state of matter.
Rajah 1 menunjukkan perubahan keadaan jirim


Diagram 1

Which of the following is process X ?
Antara berikut, yang manakah proses X ?

A. Melting
Peleburan
B. Boiling
Pendidihan
C. Freezing
Pembekuan
D. Condensation
Kondensasi




3. Diagram 2 shows the atomic symbol of element X .
Rajah 2 menunjukkan simbol atomik bagi unsur X.





Diagram 2
Which of the following is true about the number of proton for element X ?
Antara berikut, yang manakah benar tentang bilangan proton bagi unsur X?

Number of protons
11
12
23
34


4. Diagram 3 shows the atomic symbol of element Z.
Rajah 3 menunjukkan simbol atomik bagi unsur Z.




Diagram 3
Which of the following is true about the electron arrangement of element Z ?
Antara berikut, yang manakah benar tentang susunan elektron bagi unsur Z ?

Electron Arrangement
A. 2.2
B. 2.4
C. 2.8.6
D. 2.8.2


5. What is the type of particles in copper metal?
Apakah jenis jirim di dalam logam kuprum?

A. ions
B. atoms
C. molecules
D. element




23

11
X
12

6
Z
A
B
C
D

6. What is the relative molecular formula of chlorine gas?
Apakah jisim formula relative bagi gas klorin?
[Relative atomic mass: Cl = 35.5 ]

A. 35.5
B. 71.0
C. 18.0
D. 15.0


7. Which electron arrangement is suitable for the Noble gases?
Yang manakah susunan elektron yang sesuai bagi gas Adi?

A. 2.2
B. 2.2.8
C. 2.8.2
D. 2.8.8

8 Diagram 4 shows the position of elements W, X, Y and Z in the Periodic Table.
W, X, Y and Z are not the actual symbol of the elements.

Rajah 4 menunjukkan kedudukan unsur-unsur W, X, Y dan Z dalam Jadual Berkala.
W, X, Y dan Z bukan simbol sebenar bagi unsur-unsur itu.


W
X Y
Z

Diagram 4

Which of the following atom has electron arrangement 2.8.6?
Antara atom beriku yang manakah mempunyai susunan elektron 2.8.6?
A W
B X
C Y
D Z

9. Which of the following pairs will form a covalent compound?
Antara pasangan berikut, yang manakah akan membentuk sebatian kovalen?
A Chlorine and Sulphur
B Potassium and Sodium
C Stannum and Oxygen
D Magnesium and Sulphur




10 Which of the following substances is non electrolyte?
Antara bahan berikut, yang manakah bukan elektrolit?

A Vinegar
Cuka

B Ethanol
Etanol

C Copper(II) sulphate solution
Larutan kuprum(II) sulfat

D Sodium chloride molten
Leburan natrium klorida



11. Which following process is not an example of the uses of electrolysis in industry?
Antara proses berikut, yang manakah bukan satu contoh kegunaan elektrolisis dalam industri?
A Electroplating of metal
Penyaduran logam
B Purification of metal
Penulenan logam
C Extraction of metal
Pengekstrakan logam
D Oxidation of metal
Pengoksidaan logam

12 Sulphuric acid is a strong acid because it
Asid sulfurik adalah asid kuat kerana asid ini





A. has a high melting point.
mempunyai takat lebur yang tinggi
B. ionized completely in water.
mengion lengkap dalam air
C. contains few hydrogen atoms.
mengandungi sedikit atom-atom hidrogen
D. is only slightly soluble in water.
larut sedikit dalam air






13 Which of the following is a weak acid?
Antara berikut, yang manakah asid lemah?



14. Which of the following is true about an alkali?
Antara pernyataan berikut yang manakah benar tentang alkali?

A. An alkali is not corrosive
Alkali tidak mengkakis

B. An alkali is a base that is soluble in water
Alkali adalah bes yang larut dalam air

C. A strong alkali has a lower pH value
Alkali kuat mempunyai pH yang rendah

D. A weak alkali has a high degree of ionization
Alkali lemah ialah alkali yang mempunyai kadar pengionan yang tinggi



15 Which of the following is a salt?
Antara berikut, yang manakah adalah satu garam ?




A. HCl, hydrochloric acid
B. NaOH , sodium hydroxide solution

C. CH
3
OH, methanol
D. CH
3
COOH, ethanoic acid




A. Sodium metal
Logam natrium
B. Sodium hydroxide
Natrium hidroksida
C. Sodium oxide
Natrium oksida
D. Sodium chloride
Natrium klorida












16 Which pairs of the substances is used to prepare CuSO
4
salt?
Antara pasangan bahan yang manakah digunakan untuk menyediakan garam CuSO
4
?
A Cu(NO
3
)
2
and Na
2
SO
4
B CuO and H
2
SO
4


C Cu and H
2
SO
4
D Cu and MgSO
4

17 The table shows the cation test for solution X.
Jadual menunjukkan ujian kation bagi larutan X

Test Observation
Sodium hydroxide solution is added
into aqueous solution X until in
excess.
Larutan natrium hidroksida ditambahkan
ke dalam larutan akueus X sehingga
berlebihan.
White precipitate is formed.
White precipitate does not dissolve in
excess of sodium hydroxide solution.
Mendakan putih terbentuk.
Mendakan putih tidak larut dalam larutan
natrium hidroksida berlebihan.
Ammonia aqueous is added into
solution X.
Akueus ammonia ditambah ke dalam
larutan X.
No precipitate.
Tiada mendakan.
What cation present in solution X?
Apakah kation yang hadir dalam larutan X?
A NH
4
+
B Zn
2+
C Mg
2+
D Ca
2+

18 Which of the following salts is prepared using double decomposition method?
Antara yang berikut, garam manakah yang disediakan dengan menggunakan kaedah
penguraian ganda dua?

A Copper(II) sulphate
Kuprum(II) sulfat
B Lead(II) chloride
Plumbum(II) klorida
C Iron(II) nitrate
Ferum(II) nitrat
D Potassium carbonate
Kalium karbonat

19 The body of an aeroplane is made up of duralumin. What is the main in metal in duralumin?
Badan kapalterbang dibuat daripada duralumin. Apakah logam utama dalam duralumin?

A Iron
Besi
B Copper
Kuprum
C Aluminium
Aluminium
D Magnesium
Magnesium


20 Which of the following shows the arrangement of the atoms in brass?
Antara berikut yang manakah menunjukkan susunan atom dalam loyang?
A




B




C




D




21 Element G is placed in Group 14 and Period 2.
What is the proton number for atom G?
Unsur G terletak dalam Kumpulan 14 dan Kala 2.
Apakah nombor proton bagi atom G?

A 2
B 6
C 14
D 18

22 Element X react with oxygen to form a covalent compound.
Which of the following elements could be X?
Unsur X bertindak balas dengan oksigen menghasilkan sebatian kovalen.
Antara unsur berikut, yang manakah mungkin X?

A Carbon
B Sodium
C Aluminium
D Magnesium

23. An electrolyte can conduct electricity because it consist of
Elektrolit boleh mengkonduksi arus elektrik kerana ia terdiri daripada

A consists of ions in the solid state
terdiri daripada ion dalam keadaan pepejal

B consists of free moving molecules in water
terdiri daripada molekul-molekul yang bergerak bebas dalam air

C consists of free moving atoms in the molten state
terdiri daripada atom-atom yang bergerak bebas dalam leburan

D consists of free moving ions in the aqueous state
terdiri daripada ion-ion bergerak bebas dalam keadaan akueus











24. Aluminium metal forms an oxide when react with oxygen gas.
The correct formula for aluminium oxide is
Logam Aluminium membentuk oksida apabila bertindak balas dengan gas oksigen.
Formula yang betul untuk aluminium oksida ialah

A. AlO

B. AlO
2


C. AlO
3



D . Al
2
O
3


25. Diagram 5 shows the set-up of apparatus for electrolysis of copper (II) sulphate.
Rajah 5 menunjukkan radas bagi elektrolisis kuprum (II) sulfat.





carbon electrode carbon electrode (cathode)
(anode)





Diagram 5

What is formed at the cathode carbon ?
Apakah yang terbentuk katod karbon ?

A. Oxygen
B. Sulphur dioxide
C. Hydrogen gas
D. Copper

26. Which of the following acids is a diprotic acid?
Antara asid berikut, yang manakah asid dwibase?

A. hydrochloric acid, HCl

B. nitric acid, HNO
3


C. ethanoic acid, CH
3
COOH

D. sulphuric acid, H
2
SO
4

copper (II) sulphate
solution


28 Z is an element that reacts with water to produce hydrogen gas.
Which of the following is likely to be the electron arrangement of Z?
Z adalah satu unsur yang boleh bertindakbalas dengan air untuk menghasilkan gas hidrogen.
Yang manakah antara berikut adalah susunan elektron Z?

A

B

C

D
2.4

2.8.1

2.8.2

2.8.8









27 Diagram 6 shows the apparatus set- up of a chemical cell.
Rajah 6 menunjukkan susunan radas bagi suatu sel kimia.









Diagram 6
State the name of this chemical cell.
Nyatakan nama bagi sel kimia ini.
A Electrolytic cell
B Voltaic cell
C Kinetic cell
D Solar cell
Copper plate
Plat kuprum
kuprumkuprum
Zinc plate
Plat zink
Dilute sulphuric acid
Acid sulfurik cair
V
29 Which of the following is suitable method to prepare copper(II) chloride?
Antara tindak balas berikut yang manakah kaedah yang sesuai untuk menyediakan
kuprum(II) klorida?

A Copper(II) nitrate and hydrochloric acid
Kuprum(II) nitrat dan asid hidroklorik
B Copper and hydrochloric acid
Kuprum dan asid hidroklorik
C Copper(II) oxide and hydrochloric acid
Kuprum(II) oksida dan asid hidroklorik
D Copper(II) carbonate and sodium chloride
Kuprum(II) karbonat dan natrium klorida

30. Diagram 7 shows the reaction involved in the manufacturing of sulphuric acid.

Rajah 7 menunjukkan tindak balas yang terlibat dalam pembuatan asid sulfurik.




Diagram 7

Which of the following is the chemical formula for Y?
Antara berikut, manakah formula kimia untuk Y ?
A H
2
SO
3

B H
2
S
2
O
7

C H
2
SO
4

D H
2
S
2
O
8


Answers

1 C 9 A 17 A 25 D
2 B 10 B 18 B 26 D
3 A 11 D 19 C 27 B
4 B 12 B 20 A 28 B
5 B 13 D 21 B 29 C
6 B 14 B 22 A 30 B
7 D 15 D 23 D
8 C 16 B 24 D






S SO
2
SO
3
Y Sulphuric Acid
Modul Kategori Aras Sederhana:

1. Diagram 1 shows the chemical symbols which represent three elements X, Y and Z
The letters used are not the actual symbols of the elements.
Rajah 1 menunjukkan symbol kimia yang mewakili tiga unsur X, Y dan Z.
Huruf yang digunakan adalah bukan simbol sebenar unsur itu.

9
X
4
32
Y
15
31
Z
15

Diagram 1

(a) (i) What is meant by proton number?
Apakah maksud bagi nombor proton?

..[1]
(ii) State the proton number for atom X
Nyatakan nombor proton bagi atom X.

.[1]
(iii) What is represented by the number 32 for the element Y?
Apakah yang diwakili oleh nombor 32 bagi unsur Y?

. [1]

(b) (i) Atom Y and Z are isotopes. State the difference between the two
atoms.
Atom Y dan Z adalah isotop. Nyatakan perbezaan di antara kedua-dua
atom itu.

.[1]
(ii) State one uses of isotopes in daily life.
Nyatakan satu kegunaan isotop dalam kehidupan harian.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,[1]

(c) (i) Write the electron arrangement of atom Y.
Tuliskan susunan elektron bagi atom Y.

..[1]
(ii) Determine the number of valence electron for atom Y.
Tentukan bilangan elektron valens bagi atom Y.

..[1]


(ii) Draw the electron arrangement for atom Z.
Lukiskan susunan elektron bagi atom Z.





[2]


2 Diagram 2 shows part of the Periodic Table of the Elements.
Q, T, X, Y and Z do not represent the actual symbol of the elements.
. Rajah 2 menunjukkan sebahagian daripada Jadual Berkala Unsur.
Q, T, X, Y dan Z tidak mewakili simbol sebenar unsur.


3
Q
7
4
T
9

6
X
12
7
Y
14
8
Z
16



DIAGRAM 2
Using the letters in the Periodic Table of the Elements in Diagram 2, answer the
following questions.
Dengan menggunakan huruf dalam Jadual Berkala Unsur pada Rajah 2, jawab
soalan berikut.

(a) (i) Write the electron arrangement of atom Q.
Tuliskan susunan electron bagi atom Q.

.........................................................................................................[1]

(ii) Write the formula of ion Q.
Tuliskan formula bagi ion Q.

.........................................................................................................[1]

(b) State one element which exists as a diatomic molecule.
Nyatakan satu unsur yang wujud sebagai molekul dwiatom.

[1]

(c) Arrange the elements Q, T, X, Y and Z according to the atomic size in
descending order.
Susun unsur- unsur Q, T, X, Y and Z berdasarkan saiz atom dalam susunan
menurun.

.....[1]

(d) X reacts with Z to form a compound.
X bertindak balas dengan Z membentuk satu sebatian.

(i) What is the type of the compound formed?
Apakah jenis sebatian yang terbentuk itu?

........................................................................................................[1]
(ii) State one physical property of the compound formed.
Nyatakan satu sifat fizikal sebatian yang terbentuk itu.

.......................................................................................................[1]

(iii) Draw the electron arrangement for the compound formed.
Lukiskan susunan elektron bagi sebatian yang terbentuk itu.






[2]

3. An experiment is carried out by heating 3.10 g of copper (II) carbonate. The green
solid of copper(II) carbonate decomposes to form 2.40 g black solid and a
colourless gas.
Satu eksperimen dijalankan dengan memanaskan 3.10 g kuprum (II) karbonat. Pepejal
hijau kuprum(II) karbonat terurai membentuk 2.40 g pepejal hitam dan gas tak
berwarna.

(a) Identify the black solid and the colourless gas.
Kenalpasti pepejal hitam dan gas tak berwarna itu.

Black solid : ....

Colourless gas : [2]





(b) Describe a chemical test to identify the colourless gas.
Huraikan satu ujian kimia untuk mengenalpasti gas tak berwarna itu .

[2]
(c) Write the chemical equation for the reaction.
Tuliskan persamaan kimia bagi tindak balas itu.

. [2]
(d) Calculate the number of moles of copper(II) carbonate used.
[Relative atomic mass of Cu, 64; C, 12; O, 16]
Hitung bilangan mol kuprum(II) karbonat yang digunakan.






[2 ]

(d) Calculate the volume of the gas produced at s.t.p.
[1 mole of gas occupies 22.4 dm
3
]
Hitung isipadu gas yang terhasil pada s.t.p.





[2]



4 Diagram 4.1 shows a chemical cell.
Rajah 4.1 menunjukkan satu sel kimia.














Diagram 4.1
A
Copper
Kuprum
Copper(II) sulphate solution
Larutan kuprum(II) sulfat
Zinc
Zink
Zinc sulphate solution
Larutan zink sulfat

(a) (i) State the name of apparatus A.
Nyatakan nama bagi radas A.

[1]

(ii) What is the function of apparatus in (a) (i).
Apakah fungsi radas dalam (a) (i).

.[1]
(b) (i) State one observation at the zinc plate.
Nyatakan satu pemerhatian pada kepingan zink.

[1]
(ii) Write the half equation for the reaction that occurs at the zinc plate.
Tuliskan setengah persamaan bagi tindak balas yang berlaku pada kepingan
zink.

........................................................................................................................[2]
(c) What is the type of reaction occur at copper plate.
Apakah jenis tindak balas yang berlaku pada kepingan kuprum.

.[1]

(d) Draw the flow of electron in Diagram 3.1.
Lukiskan arah pengaliran elektron pada Rajah 3.1.
[1]























7 (a) The statement below is about a reaction.
Pernyataan di bawah ialah tentang suatu tindak balas.









(i) What is the meaning of a mole?
Apakah yang dimaksudkan dengan satu mol?
[1 mark]


(ii) Calculate the numbers of particles in 0.01 mol of ammonium chloride.
[Avogadro constant = 6.02 X 10
23
mol
-1
]
Hitungkan bilangan zarah-zarah dalam 0.01 mol ammonium klorida.
[1 mark]


(iii) Write the molecular formulae of hydrogen chloride and ammonia.
Calculate their relative molecular mass.
[Relative atomic mass: H = 1, N = 14, Cl = 35.5]
Tuliskan formula molekul bagi hydrogen klorida dan ammonia.
Hitungkan jisim molekul mereka.
[4 marks]



0.01 mol of hydrogen chloride gas reacts with 0.01 mol of
ammonia gas produces 0.01 mol of ammonium chloride solid

0.01 mol gas hydrogen klorida bertindak balas dengan 0.01 mol gas
ammonia menghasilkan 0.01 mol pepejal ammonium klorida

(b) Below is a chemical equation for a reaction.
Di bawah ialah persamaan kimia bagi suatu tindak balas.

2KI(aq) + Pb(NO
3
)
2
(aq) 2KNO
3
(aq) + PbI
2
(s)
(i) Name the reaction and state one observation for the reaction.
Namakan tindak balas itu dan nyatakan satu permerhatian bagi tindak balas itu.
[2 marks]


(ii) Based on the chemical equation, interpret the equation qualitatively and
quantitatively.
Berdasarkan kepada persamaan kimia itu, tafsirkan persamaan itu secara
kualitatif dan kuantitatif.
[4 marks]

(c) The statement below describe an activity in laboratory.
Pernyataan di bawah menghuraikan satu aktiviti dalam makmal.









(i) Draw the apparatus set-up for the activity.
Lukis susunan radas bagi aktiviti itu.
[2 marks]

(ii) Write the chemical equation for the reaction.
Tulis persamaan kimia bagi tindak balas itu.
[2 marks]

(iii) 6.2 g of copper(II) carbonate is used in the reaction.
Calculate the volume of carbon dioxide gas produced at room condition.
[Relative atomic mass: C = 12, O = 16, Cu = 64.
Molar volume at room condition = 24 dm
3
mol
-1
]
6.2 g kuprum(II) karbonat digunakan dalam tindak balas ini.
Hitungkan isipadu gas karbon dioksida dihasilkan pada keadaan bilik.
[4 marks]


An activity is carried out as follows:
Copper (II) carbonate is heated in a test tube. Gas produced is passed in
lime water through a delivery tube.

Suatu aktiviti dijalankan seperti berikut:
Kuprum(II) karbonat dipanaskan dalam sebuah tabung uji. Gas yang
terhasil dihasilkan dilalukan ke dalam air kapur melalui tiub penghantar.
10 (a) Diagram 10 shows the conversion of sulphur to sulphuric acid through contact
process.
Rajah 10 menunjukkan penukaran sulfur kepada asid sulfurik melalui proses
sentuh.








Describe the contact process.
Huraikan proses sentuh tersebut.
Your answer should include these following aspects:
Jawapan anda perlu megandungi aspek-aspek berikut:

Chemical equations for all stages
Persamaan-persamaan kimia untuk semua peringkat.
Optimum conditions required
Keadaan-keaadaan optimum yang diperlukan

[10 marks]


























Sulphur
Sulfur
Sulphuric Acid
Acid sulfurik
Contact process
Proses sentuh
Diagram 10
Rajah 10

Marking scheme
Question Sub Answer Marks
1 (a)(i) - the number of proton in a nucleus 1
(ii) 4 1
(b) Nucleon number 1
(c )(i) Y and Z have different number of neutron / nucleon number. 1
(ii) Carbon 14 to estimate the age of fossils and artifacts 1
(d)(i) 2.8.5 or 2,8,5 1
(ii) 5 1
(iii) 2 electrons in the first shell, 8 electrons in the second shell and 5
electrons in the third shells.

Label of nucleus/ mark at the centre of the atom


1

1
TOTAL 9

Question Sub Answer Marks
2 (a) Black solid - copper (II) oxide
Gas - carbon dioxide
1
1
(b) Flow the gas into lime water
Lime water turns cloudy / chalky
1
1
(c) CuCO
3
CuO + CO
2

Correct formula of reactant
Correct formula of products

1
1
(d )(i) Molar mass of CuCO
3
= 64 + 12 + (3 x 16) = 124

No. of moles of CuCO
3
=

// 0.025

1

1
(ii) Volume of CO
2
= 0.025 x 22.4 = 0.56 dm
3
1
TOTAL 9



Question Sub Answer Marks
3 (a) (i) 2,1 / 2.1 1
(ii) Q
+
/ Li
+
1
(b) Y / Z 1
(c)(i) Q, T, X, Y, Z 1
(ii) - nuclei charge increase // the number of proton increase
- nuclei attraction on the valence electrons increase
1
1
(d) (i) covalent 1
(ii) Have low melting and boiling point// do not conduct
electricity// do not dissolve in water// dissolve in organic
solvent
1


(iii) - showing the sharing of electrons and correct number of
electrons in each shell
- correct label and correct number of electron pairs being
shared




1


1
TOTAL 10

Question Marking scheme Marks
4 (a) (i) Porous pot 1
(ii) To allow ions to move through it 1

(b) (i) Size of zinc reduces 1

(ii) Zn Zn
2+
+ 2e
Correct formula of reactant
Correct formula of products

1
1
(c)

(d)
Reduction

From zinc to copper ( show on the diagram)
1

1
TOTAL 7




X Y
Y

No
7
Explanation Mark Mark
(a)(i) Able to state the meaning of a mole
Sample answer:
Amount of substance that contain as many particle as the number of atoms
is exactly 12g of carbon-12 //
6 X 10
23
of particles in a substance





1




1
(ii) Able to calculate the amount of particle in ammonium chloride
Answer:
0.01 X 6.02 X 10
23
/ 6.02 X 10
21


1 1
(iii) Able to:
1 write the molecular formulae for the substances
2 calculate RMM for both substances
Answer:





Molecular
formula
RMM
HCl 1+35.5 //36.5
NH
3
14 +3(1) //17






1 + 1
1 + 1







4
(b)(i)

Able to name the reaction and state the observation correctly
Sample answer:
Double decomposition // precipitation
Yellow precipitate



1
1




2

(ii) Able to interpret the equation correctly
1 names of reactants
2 names of products
3 physical states
4 moles of reactants and products

Sample answer:
2 mol / formula units of potassium iodide aqueous reacts with 1 mol /
formula units lead(II) nitrate aqueous produces 2 mol / formula units of
potassium nitrate aqueous and 1 mol / formula units lead(II) iodide solid





4









4

(c)(i)







Able to draw the functional apparatus set-up & label
1 Functional diagram:
Test tube with clamp, no leakage in stopper & delivery tube
inside lime
water
2 Label:
heat with arrow / /draw Bunsen burner, lime water and copper(II)
carbonate




1

1




















Sample answer:

















2
(ii) Able to write the chemical equation

1 correct reactant
2 correct products

Answer:
CuCO
3
CuO + CO
2



1
1







2

Able to show the calculation

Answer
1 Number of mol of CuCO
3
= 6.2 // 0.05
124
2 1 mol of CuCO
3
produces 1 mol of CO
2
// 0.05 mol of CuCO
3

produces 0.05 mol of CO
2


3 Volume of CO
2
= 0.05 X 24
4 1.2 dm
3
// 1200 cm
3





1

1


1
1









4

Total 20

No
10
Explanation

Mark mark
(a) Able describe how sulphuric acid is produced

1 Sulphur is burnt in the air to form sulphur dioxide
2 S + O
2
SO
2

3 Sulphur dioxide is burnt in the air to form sulphur
trioxide
4 2SO
2
+ O
2
2SO
3
5 Temperature : 450 550 C
Pressure: 1 atm
6 Catalyst used: vanadium(V) oxide, V
2
O
5

7 Sulphur trioxide is dissolved in concentrated sulphuric acid
to form oleum.


1
1

1
1
1

1

1












Lime water
Calcium
carbonate //
CaCO
3

Heat
8 2SO
3
+ H
2
SO
4
H
2
S
2
O
7
9 Oleum is diluted with distilled water to form sulphuric acid
10 H
2
S
2
O
7
+ H
2
O 2 H
2
SO
4


1
1
1


10



Modul Kategori Aras Tinggi :


1
Table 1 shows the element in Period 3 with their respective proton numbers.
Jadual 1 menunjukkan unsur-unsur dalam Kala 3 bersama nombor proton masing-masing.

Element
Unsur
Na Mg Al Si P S Cl Ar
Proton number
Nombor proton
11 12 13 14 15 16 17 18
Table 1


(a) (i) Write the electron arrangement of silicon atom, Si
Tuliskan susunan elektron bagi atom silikon, Si

...........................................................................................................
[1 mark]

(ii) In which group of the Periodic Table is silicon, Si located?
Dalam kumpulan manakah silikon,Si berada dalam Jadual Berkala?

................................................................................................................................
[1 mark]

(b) (i) How does the atomic size change when going across Period 3 from left to right?
Bagaimanakah saiz atom berubah apabila merentasi Kala 3 dari kiri ke kanan?

...............................................................................................................................
[1 mark]

(ii) Explain your answer in 1(b)(i).
Terangkan jawapana anda dalam 1(b)(i).

...............................................................................................................................

................................................................................................................................
[1 mark]








(c)








(d)









(i)






(ii)
Neon is chemically unreactive. Explain why?
Neon adalah tidak reaktif secara kimia. Terangkan mengapa?

..

..
[2 marks]


Which of the element when reacts with oxygen produces an amphoteric oxide?
Unsur yang manakah apabila bertindakbalas dengan oksigen membentuk oksida
amfoterik?

..
[1 mark]

Write the formula of the amphoteric oxide formed.
Tuliskan formula bagi oksida amfoterik yang terbentuk.

................................................................................................................................
[1 mark]


(e) Sodium atom reacts with chlorine atom to form the compound sodium chloride.
Draw a diagram to show the electron arrangement of the compound.
Atom natrium bertindak balas dengan atom klorin membentuk sebatian natrium
klorida. Lukis satu rajah untuk menunjukkan susunan elektron dalam sebatian
ini.












[2 marks]













2 Diagram 2 shows the apparatus set-up for an experiment to determine the empirical formula
of magnesium oxide.
Rajah 2 menunjukkan susunan radas bagi satu eksperimen untuk menentukan formula
empirik magnesium oksida

lid

crucible magnesium ribbon





Diagram 2

Table 2 shows the results of this experiment.
Jadual 2 menunjukkan keputusan eksperimen ini.

Description
Penerangan
Mass(g)
Jisim(g)
Mass of the crucible + lid
Jisim mangkuk pijar + tudung
20.50
Mass of the crucible + lid + magnesium ribbon
Jisim mangkuk pijar + tudung + pita magnesium
22.30
Mass of the crucible + lid + magnesium oxide
Jisim mangkuk pijar + tudung + magnesium oksida
23.50

Table 2







(a)






(b)
The magnesium ribbon is cleaned with sandpaper before heating. Explain why.
Pita magnesium dibersihkan dengan kertas pasir sebelum dipanaskan.
Terangkan mengapa.

...........................................................................................................................................
[1 mark]
Based on Table 3,
Berdasarkan Jadual 3,
(i) Calculate the mass of:











(ii)
Hitung jisim bagi:

Magnesium :


Oxygen:

[2 marks]

Calculate the ratio of moles of magnesium atoms to oxygen atoms.
[Relative atomic mass : O= 16 , Mg = 24]
Hitung nisbah mol bagi atom magnesium kepada atom oksigen.
[ Jisim atom relatif : O =16 , Mg = 24]




[1 mark]

(iii) Determine the empirical formula of magnesium oxide.
Tentukan formula empirik bagi magnesium oksida.


[1 mark]

(c) Write a balanced chemical equation for the reaction in the experiment.
Tulis persamaan kimia yang seimbang bagi eksperimen ini.

.
[2 marks]


(d) Give a reason why the crucible lid is opened once in a while during the
experiment.
Berikan sebab mengapa tudung mangkuk pijar perlu dibuka sekali sekala
sepanjang eksperimen dijalankan.

.................................................................................................................................
[1 mark]


(e) Metal W is less reactive than hydrogen towards oxygen.
Draw a labeled apparatus set-up to determine the empirical formula for the oxide
of metal W.
Logam W adalah kurang reaktif berbanding hidrogen terhadap oksigen.
Lukiskan susunan radas berlabel bagi menentukan formula empirik oksida logam W.








[2 marks]

3 Diagram 3 shows the apparatus set- up to purify impure copper through electrolysis.
Rajah 3 menunjukkan susunan radas untuk menulenkan kuprum tak tulen melalui
elektrolisis.


Diagram 3
(a) State the energy change in the electrolytic cell above.
Nyatakan perubahan tenaga dalam sel elektrolisis di atas.

..
[1 mark]

(b) Which electrode act as cathode?
Elektrod manakah bertindak sebagai katod ?


[1 mark]

(c) Write the formulae of all the cations present in copper(II) sulphate solution.
Tuliskan formula bagi semua kation yang hadir dalam larutan kuprum(II) sulfat.


[1 mark]

(d) (i) State one observation at impure copper electrode.
Nyatakan satu pemerhatian pada elektrod kuprum tak tulen.


[1 mark]

(ii) Write the half equation that occurs at impure copper electrode.
Tulis setengah persamaan yang berlaku di elektrod kuprum tak tulen.


[2 marks]


(e) The blue colour of copper(II) sulphate solution remains unchanged.
Explain why?
Warna biru larutan kuprum(II) sulfat tidak berubah. Terangkan mengapa ?

..

.

[2 marks]
(f) State the type of reaction that occurs at pure copper electrode.
Nyatakan jenis tindak balas yang berlaku di elektrod kuprum tulen.

.

[1 mark]
(g) State another use of electrolysis in industry.
Nyatakan satu lagi kegunaan elektrolisis dalam industri.



[1 mark]





















4 Table 4 shows the results of an experiment to study the properties of hydrogen chloride in
different solvents.
Jadual 4 menunjukkan keputusan suatu eksperimen untuk mengkaji sifat-sifat hidrogen klorida
dalam pelarut-pelarut yang berlainan

Experiment

Hydrogen chloride in
Hidrogen klorida dalam
Solvent P
Pelarut P
Solvent Q
Pelarut Q

Reaction with blue litmus
paper.
Tindak balas dengan
kertas litmus biru


No change
Tiada perubahan

Blue litmus paper turns red
Kertas litmus biru berubah
kepada merah

Reaction with a piece of
magnesium
Tindak balas dengan pita
magnesium


No gas bubbles released
Tiada gelembung gas

Colourless gas bubbles
released
Gelembung gas tanpa
warna terbebas
Table 4
(a) Name the particles of hydrogen chloride found in
Namakan zarah-zarah hidrogen klorida yang terdapat dalam
(i) Solvent P
Pelarut P


[1 mark]

(ii) Solvent Q
Pelarut Q

..
[1 mark]

(b)

Suggest the solvent most likely to be
Cadangkan pelarut yang mungkin bagi

(i) Solvent P
Pelarut P
...............................................................................................................................
[1 mark]



(ii) Solvent Q
Pelarut Q
...............................................................................................................................
[1 mark]

(c) Write the chemical equation to represent the reaction between hydrogen chloride in
solvent Q with magnesium.
Tuliskan persamaan kimia bagi mewakili tindak balas antara hidrogen klorida dalam
pelarut Q dengan magnesium.

........................................................................................................................................
[2 marks]

(d) (i) Predict whether hydrogen chloride in solvent P can conduct electricity.
Ramalkan sama ada hidrogen klorida dalam pelarut P dapat mengkonduksi
elektrik.

.................................................................................................................................
[1 mark]

(ii) Give the reason for your prediction.
Berikan sebab bagi ramalan anda.

.............................................................................................................................
[ 1 mark]



(e) If 50 cm
3
of 0.1 mol dm
-3
hydrogen chloride in solvent Q reacts with magnesium,
calculate the mass of magnesium which has reacted.
[Relative atomic mass: Mg = 24; H = 1; Cl = 35.5 ]

Jika 50 cm
3
hidrogen klorida 0.1 mol dm
-3
dalam pelarut Q bertindak balas dengan
magnesium , hitung jisim magnesium yang telah bertindak balas.
[Jisim atom relatif: Mg = 24; H = 1; C = 35.5 ]











[ 2 marks ]



7 Diagram 7 shows the structural formula of substance P.
Rajah 7 menunjukkan formula struktur bahan P.









(a) Based on Diagram 7:
Berdasarkan Rajah 7,

(i) State two informations that can be obtained.
Nyatakan dua maklumat yang boleh diperolahi.
[2 marks]

(ii) State the empirical formula and the molecular formula.
Nyatakan formula empirik dan formula molekul.
[2 marks]

(iii) Substance P is a gas at room temperature. Calculate the volume of 0.2 mol
substance P at room temperature.
Bahan P adalah gas pada suhu bilik. Kirakan isipadu 0.2 mol bahan P pada
suhu bilik.
[ 1 mol of any gas at room temperature is 24 dm
3
]
[2 marks]

(b) Sodium chloride, NaCl is an ionic compound while carbon tertrachloride, CCl
4

is a covalent compound. These compounds have different physical properties.
Compare and explain the differences between the two compounds based on:

Melting point
Electrical conductivity

Natrium klorida, NaCl adalah sebatian ion manakala karbon tetraklorida,
CCl
4
adalah sebatian kovalen. Bahan-bahan ini mempunyai sifat fizikal yang
berbeza.
Banding dan terangkan perbezaan di antara kedua sebatian ini berdasarkan:

Takat lebur
H


C
H
H
C
H
H
C
H
H
Diagram 7
H
Kekonduksian elektrik

[8 marks]
(c) Carbon reacts with chlorine to form a covalent compound, carbon tetrachloride.
Describe how the bonds between carbon atom and chlorine atoms are formed.
Proton number of C = 6 , Cl = 17
Karbon bertindakbalas dengan klorin untuk membentuk satu sebatian kovalen.
karbon tetraklorida.
Terangkan bagaimana ikatan antara atom karbon dan atom klorin terbentuk.
Nombor proton C = 6, Cl = 17
[6 marks]

8



Our National Monument in Kuala Lumpur is more than forty years old.
It is made from bronze, an alloy of copper and tin.
Until today, it is still standing high, strong and beautiful.
Tugu Negara di Kuala Lumpur sudah menjangkau lebih empat puluh tahun.
Ia diperbuat daripada gangsa, suatu aloi kuprum dan stanum.
Sehingga sekarang ia masih berdiri teguh, kuat dan menarik.

(a)(i) Based on the above statement, state three reasons for alloying. Berdasarkan
kepada pernyataan di atas, nyatakan tiga sebab untuk pengaloian
[ 3 marks]

(ii) Draw the arrangement of the atoms in bronze alloy. Lukiskan
susunan atom dalam aloi gangsa.
[ 2 marks]


(b)





























(c)
Diagram 8.1 shows how the substance ammonium sulphate is produced. Rajah
8.1 menunjukkan bagaimana bahan ammonium sulfat dihasilkan.

Process Q




Reaction R



State the names of process P and process Q. Nyatakan
nama bagi proses P dan proses Q.
Explain the industrial preparation of sulphuric acid in Process P. In
your answers, include the chemical equations involved. Terangkan
persediaan secara industri bagi asid sulfurik dalam proses P.
[12 marks]
The widespread use of synthetic polymers and their improper disposal have
contributed to pollution of the environment.
Penggunaan polimer sintetik secara berleluasa dan pembuangan secara
sewenang-wenang bahan ini mengakibatkan pencemaran alam sekitar.
Name one synthetic polymer. State
two ways to reduce pollution caused by synthetic polymers.
Namakan satu polimer sintetik.
Nyatakan dua cara untuk mengurangkan pencemaran disebabkan polimer
sintetik.

(3 marks)




Process P

Sulphuric Acid

Asid sulfurik
Ammonia

Ammonium sulphate
Ammonium sulfat

Diagram 8.1

Mark scheme


1 Answers Marks
(a) (i) 2.8.4 1
(ii) 14 1
(b) (i) Decreases // Become smaller 1
(ii) Proton number / Positive charges increases // Forces of attraction
increases
1
(c) Achieved octet electron arrangement // Has 8 electron valence
Do not accept or share electron
1
1

(d) (i) Al // Aluminium 1
(ii) Al
2
O
3
1
(e)










Pt 1: Label nucleus and correct number of shells
Pt 2: Octet electron arrangement and correct charges
orrect electron arrangement = 1m
Correct charge = 1











1
1
Total 10
2 (a) To remove the oxide layer
1
(b) (i) Mass of magnesium = 22.30 20.50 g // 1.80 g


1 + 1
N
a
C
l
+
-
Mass of oxygen = 23.50 22.30 g // 1.20 g

(ii) Mg O

1 mol 1 mol 1
(iii) MgO 1

(c)

2Mg + O
2
2MgO

Pt 1: correct reactants and product
Pt 2: balanced equation

1
1


(d)

To let the oxygen in // to prevent loss of white fumes 1





Dry
hydrogen



Pt 1 functional
Pt 2 correct labeling








1 + 1
10

3 (a) Electrical energy to chemical energy 1
(b) Pure copper 1
(c) Cu
2+
, H
+

1
(d) (i) Become thinner // it dissolves // it corrodes // a : size reduces

1
(ii) Cu Cu
2+
+ 2e
Pt. 1 : Correct formula of reactant and products
Pt. 2 : Balanced equation


1
1

heat
Oxide of metal W // metal oxide Oxide of metal W // metal oxide
(e) Cu
2+
ion discharged to Cu atom at the cathode is replaced by
Cu
2+
produced when the anode ionises. // The rate of
ionization of Cu atom to Cu
2+
at the anode is equal to the rate of
discharge of Cu
2+
to Cu atom at the cathode.
a: Concentration of Cu
2+
is the same : only 1 mark
















1 + 1






(f) Reduction

1
(g) Electroplating of metals // Extraction of metals

1
Total 10


4 Answers Marks
(a) (i)
(ii)
Molecules
Ions
1
1
(b) (i) Methylbenzene // Tetrachloromethane
a: any suitable solvent
1
(i) Water / H
2
O 1
(c) Mg + 2HCl MgCl
2
+ H
2
Pt 1: Correct formula of reactants and products
Pt 2: Balanced equation

1
1
(d) (i) No 1
(ii) No [free] moving ions // Only molecules 1
(e) No of mol HCl = 0.1 x 50 // 0.005
1000
No of mol Mg = 0.005 // 0.0025
2
Mass Mg = 0.0025 x 24 g // 0.06 g [ unit is compulsory]

1

1
Total 10


7 (a) (i) - Elements present is carbon and hydrogen
- Made up of 3 atoms of carbon and 8 atoms of hydrogen

1
1


(ii) - Empirical formula = C
3
H
8

- Molecular formula = C
3
H
8

1
1


(iii) Volume 0.2 X 24 dm
3
= 4.8 dm
3


1
1
(b)
NaCl CCl
4
Melting point High

Low
Explanation Forces of attraction
between ions is
stronger.
Forces of attraction
between molecules

NaCl CCl
4
Electrical conductivity Conduct electricity in
aqueous or molten

Cannot conduct
electricity
Explanation Has free moving ions

Has molecules




1+ 1


1 + 1




1+1


1 + 1




(c)

1. Carbon atom, electron arrangement 2.4 / 4 valence electrons
2. contribute 4 electrons for sharing
to achieve the octet electron arrangement.
3. Chlorine atom, electron arrangement 2.8.7 / 7 valence electrons
4. contribute one electron for sharing
5. to achieve the octet electron arrangement.
6. four chlorine atoms share electrons with one carbon atom



1
1

1
1
1
1
Total 20









8 (a)
(i)

- Improve strength / hardness
- Improve appearance
- Increase resistance to corrosion


1
1
1
(ii)
Copper

Tin



Note: Copper atoms more than Tin atoms
Copper atoms smaller than Tin atoms
Correct label







1

1
(b) Process P : Contact process
Process Q: Haber process

1- Sulphur is burnt in air to produce sulphur oxide
2- S + O
2
SO
2


3- Sulphur dioxide and excess oxygen is passed over
vanadium(V) oxide at 450 550 C / pressure 1 atm
to produce sulphur trioxide
4- 2SO
2
+ O
2
2SO
3


5- Sulphur trioxide is dissolved in concentrated sulphuric acid
to produce oleum
6- SO
3
+ H
2
SO
4
H
2
S
2
O
7


7- Oleum is diluted with water to produce sulphuric acid.
8- H
2
S
2
O
7
+ H
2
O 2H
2
SO
4

1
1

1
1

1
1
1
1

1

1

1
1

8
(c) Polythene // Polypropene // Polyvinyl chloride // Polystyrene //Perspex //
Teflon
[ any other correct named synthetic polymer ]

- Recycle / reuse / reduce the polymers
- Use biodegradable polymers
- No burning of the polymers
[ any 2 correct answers ]
1



1
1


3
Total 20