Anda di halaman 1dari 4

IECEP COMPILATION

1.These are simple abstract computational devices


intended to help investigate the
extent and limitations of what can be computed.
Ans. Turing Machines
2. It is a search technique inspired by biological and
evolutionary behavior utilizing
a population of chromosomes that represents the
search space and determining
their fitness by a certain criterion.
Ans. Genetic Algorithm
3. It recommends interference protection ratios (IPR)
for both analog and digital
television in co-channel operation.
Ans. ITU-R BT.1368
4. A collision where both energy and momentum are
conserved
Ans. Inelastic collision
5. It is produced when a force is applied tangentially to
a surface area.
Ans. Shear stress
6. What happens to the temperature and thermal
energy of a substance during a
change of state?
Ans. The temperature of a substance remains constant,
while the thermal energy
changes
7. Who was the first to make a wireless telegraph using
the technology?
Ans. Guglielmo Marconi
8. The temperature at which the polymer experiences
the transition from rubbers to
rigid states.
Ans. Glass transition temperature
9. If all the variables of a stream are independent of the
time it is said to be in
Ans. steady flow
10. If the process can be stopped at any stage and
reverse so that the system and
surroundings restored to their initial states, it is known
as
Ans. energyless process
11. During a throttling process
Ans. enthalpy does not change
12. Internal energy of a perfect gas depends on
Ans. temperature only
13. When an object is in translational equilibrium, which
of these statements in not
true?
Ans. the object must be stationary
14. A friction force is a
Ans. a contact force that acts parallel to contact
surface
15. A family of compounds produced commercially by
chlorinating biphenyl.
Ans. Chemical structure of Polychlorinated Biphenyls
(PCBS)
16. The most straightforward model to describe the
disinfection process
Ans. Chicks Law
17. The relations between stresses that are compatible
with the deformations
produced by a specified load, plus the application of
Hookes law called,
Ans. Equations of compatibility
18. Principle expresses the relation between the
external forces applied to a system
of particles and the effective force of each particle of
the system called,
Ans. DAlemberts Principle
19. Experimental method of determining the
approximate molecular mass of vapors,
conveniently used in determining the molecular mass of
volatile liquid.
Ans. Victor Meyers method
20. What is equal to the change in angular momentum
if the angular impulsemomentum
for plane motion applies to the rotation effects caused
by the
impressed forces?
Ans. resultant angular
21. This effect is present whenever a body that rotates
about one of its axes also
rotates about another axis not parallel to the first one.
Ans. Gyroscope
22. What theorem states that the moment of a force is
equivalent to the sum of the
moments of the components?
Ans. Varignon Theorem
23. Dynamic phenomenon that takes place in a
molecule as a bonding occurs.
Ans. Resonance
24. In Herzbergs two-factor theory, what are the two
factors being identified?
Ans. Growth and Maintenance, Content and Context
and Motivators or Hygiene Factors
25. Which of the following is not true about perfect
competition?
a. Assurance of complete freedom in the part of both
buyer and seller.
b. There is no restriction on additional suppliers
entering the market.
c. The buyer is at the complete mercy of the supplier in
terms of availability
and price of the product.
d. both a and b

26. A general theory of human motivation investigated
by Morshow which identifies
the levels of human needs.
Ans. Hierarchy of Human Needs
27. It is a regenerative thermodynamic power cycle
using two isothermal and two
constant volume processes.
Ans. Stirling cycle
28. The third law of thermodynamics is also known as:
Ans. Nernst heat theorem
29. A closed system that operates in cycles and
exchanges only heat and work with
its surroundings is known as:
Ans. Heat engine or thermal engine
30. ___ is the process by which the carbon content of
the steel is increased
Ans. .Carburising
31. Hardening is always followed by _____ in order
relieve the residual stresses an improve the
ductility and toughness of the hardened steel
Ans. Tempering
32. It is used for calculating the amount phases in any
two phase region of a binary phase diagram?
Ans. Lever Rule
33. The major effect of the Copper as an alloying
element in steel is
Ans. It improves its corrosion resistance
34. It is a process used to eliminate cored structure in
an alloy?
Ans. Homogenisation
35. A hardness test that measured based on the depth
of indention and not on the surface area that
lies on the principle that hardness varies inversely to
the depth of the penetration
Ans. Rockwell Hardness Test
36. Hardness of a material may be defined based on the
hardness testing method. The hardness
that is indicated by the measure of the resistance
offered by a material to plastic deformation is
_______
Ans. Indention Hardness
37. ______ involves heating to a predetermined
temperature, holding at that temperature and then
cooling at a very slow rate.
Ans. Annealing
38. The principal source of information in the actual
process of autenite under non-equilibrium
condition as a ______
Ans. TTT Diagram
39. Any steel heated to a particular temperature above
the critical temperature results in the
formation of ______
Ans. Austenite
40. Additives are compounds which are added to a
polymer to modify and improve certain
properties. Plasticizers are added to polymers in order
to ___________.
Ans. Improve its softness and flexibility
41. _____ is the combination of operation involving the
heating of metal/alloy in solid state and
cooling it to obtain the desired properties
Ans. Heat Treatment
42. The molecular chain structure is another factor
responsible for the strength and rigidity of
polymers. The chain structure where mer units are
joined together end to end in a single chain is
called _______
Ans. Liners polymers
43. Cast iron that contains more than 4.3%C is known as
________
Ans. Hypereutectiod Cast Iron
44. The following are the reasons why alloying elements
are added to carbon steel except:

a. Increase hardenability
b. To improve high temperature properties
c. To increase wear resistance
d. To improve malleability
45. The intermetallic compound iron carbide is called
________
Ans. Cementite
46. The purpose of tempering is ________
Ans. relieves residual stresses and improves ductility
and toughness of the hardened steel
47. In the Iron-Iron carbide diagram, the alloys
containing solid phase with more that 2% carbon are
known as ______
Ans. Cast iron
48. In Quenching process, heat is removed in three
stages, in the first stage, the surface of the work
piece comes into contact with the quenchant. This stage
is called ________.
Ans. Vapour Blanket Stage
49. Liquid iron starts solidifying at ___degC.
Ans. 1540degC
50. What theorem relates the line integral of a vector
field around a simple closed curve C is in
IR3 to an integral over surface S for w/c C is the
boundary?
Ans. Stokes Theorem
51. It states that two images are just resoluable when
the center of diffraction disk of one is
directly over the first minimum in the diffraction
pattern of the other
Ans. Rayleigh criterion
52. What is the expression of the magnitude and
direction of the lattice distortion associated
with dislocation?
Ans. Burgers Vector
53. What is an impulse commutated inverter which
relies on LC circuit and on auxilary thyristor
for commutation in the load circuit?
Ans. Auxiliary commutated inverter
54. What is formed on the screen of cathode ray
oscilloscope when two sine wave voltages are
simultaneously applied to the two sets of deflection
plates?
Ans. Lissajous pattern
55. It is a graph of a sample values plotted on the x-y
plane.
Ans. Scatter diagram
56. A theorem which states that under very general
conditions, the distribution of the sum of a
large number of independent random variables is
assymptotically normal, regardless of the
distribution of the individual variables.
Ans. Central Limit Theorem
57. What is the unit of radiation which takes into
account its biological effects?
Ans. Millirem
58. How many million tons of hydrogen are converted
into helium every second at the sun?
Ans. 700 million tons
59. Who is called the father of modern science precisely
because he initiated the comparison
between theory and experiment?
Ans. Galileo
60. According to ________________, all objects radiate
energy, no matter what their
temperature happens to be.
Ans. Stefan Boltzmann Law
61. Which of the following element does not belong to
the same group / family?
A. Carbon (C)
B. Copper (Cu)
C. Tin (Sn)
D. Lead (Pb)
62. Electrical fires are referred to as Class ____ fires
Ans. Class C
63. _____ are nuclei with the same number of neutrons
N but different numbers of
protons Z.
Ans. Isotones
64. Which of the following ionising radiation has no
mass and charge?
Ans. Gamma
65. In passive solar heating, longwave infrared radiation
Ans. comes from the sun, passes through the window
glass, and is changed
to shortwave infrared when it is absorbed by light-
colored walls and
furniture.