Anda di halaman 1dari 9

BAHAGIAN A ( 20 markah) : Bulatkan jawapan yang betul.

1. kita haruslah menggosok gigi sekurang-kurangnya ________ kali sehari.


A. 5
B. 7
C. 3
D. 2
2. Mengapakah kita perlu menukar pakaian dalam setiap kali selepas mandi?
A. Sentiasa kemas
B. Mencegah daripada jangkitan penyakit kulit serta mencegah pembiakan
kuman pada anggota seksual.
C. Untuk keselesaan.
D. Berbau harum.
3. Amalan yang manakah tidak betul dalam mengamalkan kebersihan anggota
seksual?
A. Sentiasa tukar pakaian dalam.
B. Cuci genital dengan air bersih dan lap kering.
C. Cuci dan keringkan pakaian dalam.
D. Kongsi tuala dan sapu tangan dengan rakan.

4. Kita perlu menjaga kebersihan tubuh badan supaya ___________.
A. tidak dijangkiti penyakit
B. sentiasa cantik
C. disukai oleh semua orang
D. muka berseri-seri

5 . Mengapakah kita harus bersenam ?
A. supaya mendapat kenalan baru
B. untuk mengisi masa lapang
C. untuk menyihatkan badan
D. untuk menambahkan berat badan

6. Kita harus menyimpan barang tajam ____________.
A. di atas meja
B. di dalam laci
C. di ruang tamu
D. di merata tempat
7. Firdaus _____________ dan ____________ untuk menjaga kebersihan diri
daripada dijangkiti penyakit.
A. membasuh .....mengemas pakaian
B. makan .....minum
C. menyapu ...menyimpan sampah
D. mengelap...membungkus perabot

8. Hidangan manakah sesuai untuk sarapan?
A. Nasi ayam
B. Laksa
C. Roti
D. Ayam goreng

9. Sajian nasi putih, sawi goreng dan kari ikan, sesuai untuk
hidangan____________.
A. minum petang
B. sarapan
C. makan tengah hari
D. minum malam

10. ____________ adalah cara yang betul untuk merehatkan badan pada waktu
malam.
A. Tidur
B. Bersenam
C. Bermain
D. Menonton televisyen

11. Alif bersama bapa dan adiknya _____________ di taman pada setiap petang
untuk mengisi masa lapang.
A. melompat
B. tidur
C. berbua-bual
D. berjoging

12. obesiti boleh menyebabkan____________.
A. Sihat.
B. Bertenaga
C. Penyakit jantung.
D. Aktif.

13.Kita perlu memakai ___________________ ketika melakukan aktiviti lasak
seperti menunggang basikal dan mendaki gunung.
A. Alat keselamatan diri yang lengkap
B. Pakaian yang longgar dan topi
C. Topi dan tali pinggang
D. Kasut dan pad siku

14. Berikut ialah bukan cara menjaga keselamatan dan kebersihan diri kecuali :
A. Bergotong royong membersihkan persekitaran kawasan rumah
B. Makan makanan yang berkhasiat
C. Jangan gunakan sabun untuk mencuci tangan
D. Memakai pakaian bersih ke sekolah

15. Antara berikut, tindakan manakah yang betul?
A. Diamkan diri apabila ada orang tidak dikenali menggangu.
B. Membiarkan rakan menyentuh bahagian seksual.
C. Memberitahu ibubapa jika ada orang tidak dikenali menggangu.
D. Bergurau dengan rakan lelaki dengan menyentuh bahagian tidak selamat.
16. Menghisap rokok boleh menghabiskan ______________ yang banyak.
A. Asap
B. Wang
C. Rokok
D. Pakaian.
17. ____________ sejenis bahan yang boleh merosakkan badan.
A. Dadah
B. Vitamin
C. Air suam
D. Mineral
18. Berikut adalah kesan amalan merokok, kecuali :-
A. Kanser
B. Keguguran
C. Pembakaran terbuka
D. Nafas berbau harum
19. Tabiat merokok boleh membahayakan kesihatan diri, orang lain dan
__________.
A. Rakan
B. Alam sekitar
C. Keluarga
D. Guru.
20. Berikut merupakan sejenis bahan tembakau selain rokok biasa, kecuali
A. Cerut
B. Rotan
C. Paip
D. Rokok daun


BAHAGIAN B ( 20 markah)
Tuliskan ( ) pada penyataan yang betul atau ( x ) pada penyataan yang
salah.

1. Wanie suka menegur orang yang tidak dikenali.

2. Aizzat menghubungi bapanya apabila tertinggal bas
sewaktu balik dari sekolah.

3. Anita tidak menerima sebarang pemberian dari orang
yang tidak dikenalinya.

4. Hanif meminta izin ibubapanya untuk pergi ke sekolah
pada waktu petang .

5. Zikri selalu bermain dengan kawan-kawannya sehingga
lewat malam.

6. Asyraf selalu mengingati pesan ibunya supaya tidak bermain
di tempat yang merbahaya.



Gariskan jawapan yang betul bagi bagi melengkapkan aktiviti di
bawah.




7
8
9
.
10
1

Nyatakan kesan buruk rokok kepada kesihatan.

16. ________________________________________

17. ________________________________________




Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul.







Pengambilan _____________ membawa kesan buruk kepada
masyarakat. Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan
seseorang itu _____________. Jika orang yang mabuk itu memandu
kenderaan atau mengendalikan mesin, mereka boleh mengakibatkan
kemalangan. Kemalangan ini juga boleh menyebabkan ________________.
Mereka juga boleh melakukan salah laku jenayah seperti mencuri dan
______________. Pengambilan alkohol secara berlebihan juga boleh
menyebabkan _________________ organ dalaman seperti jantung, otak dan
buah pinggang.









kerosakan
membunuh kematian mabuk
alkohol
Warnakan bahan-bahan yang membawa kesan buruk kepada
kesihatan.











Skema jawapan.
BAHAGIAN A
Aneka pilihan jawapan. Pilih jawapan yang betul.
1. C
2. B
3. D
4. A
5. C
6. B
7. A
8. C
9. C
10. A
11. D
12. C
13. A
14. C
15. C
16. B
17. A
18. D
19. B
20. B
BAHAGIAN B
Tandakan ( ) pada penyataan yang betul. ( X ) pada penyataan yang salah.
1. Salah ( X )
2. Betul ( )
3. Betul ( )
4. Betul ( )
5. Salah ( )
6. Betul ( )
Gariskan jawapan yang betul.


Kesan buruk rokok terhadap kesihatan.
- Kanser mulut
- Kanser paru-paru
- Penyakit jantung
- Keguguran
- Jawapan lain-lain.
-
Isi tempat kosong
- Alkohol
- Mabuk
- Kematian
- Membunuh
- kerosakan

Warnakan bahan-bahan yang membawa kesan buruk.
- Rokok
- Minuman keras (alkohol)
- Dadah


7
8
9
10