Anda di halaman 1dari 19

Chapter 24Gauss's Law

MULTIPLE CHOICE

1. Two charges of 15 pC and 40 pC are inside a cube with sides that are of 0.40-m length. Determine
the net electric flux through the surface of the cube.
a. +2.8 N m
2
/C
b. 1.1 N m
2
/C
c. +1.1 N m
2
/C
d. 2.8 N m
2
/C
e. 0.47 N m
2
/C

ANS: D PTS: 2 DIF: Average

2. The total electric flux through a closed cylindrical (length = 1.2 m, diameter = 0.20 m) surface is equal
to 5.0 N m
2
/C. Determine the net charge within the cylinder.
a. 62 pC
b. 53 pC
c. 44 pC
d. 71 pC
e. 16 pC

ANS: C PTS: 2 DIF: Average

3. Charges q and Q are placed on the x axis at x = 0 and x = 2.0 m, respectively. If q = 40 pC and Q =
+30 pC, determine the net flux through a spherical surface (radius = 1.0 m) centered on the origin.
a. 9.6 N m
2
/C
b. 6.8 N m
2
/C
c. 8.5 N m
2
/C
d. 4.5 N m
2
/C
e. 1.1 N m
2
/C

ANS: D PTS: 2 DIF: Average

4. A uniform linear charge density of 4.0 nC/m is distributed along the entire x axis. Consider a spherical
(radius = 5.0 cm) surface centered on the origin. Determine the electric flux through this surface.
a. 68 N m
2
/C
b. 62 N m
2
/C
c. 45 N m
2
/C
d. 79 N m
2
/C
e. 23 N m
2
/C

ANS: C PTS: 2 DIF: Average

5. A uniform charge density of 500 nC/m
3
is distributed throughout a spherical volume (radius = 16 cm).
Consider a cubical (4.0 cm along the edge) surface completely inside the sphere. Determine the
electric flux through this surface.
a. 7.1 N m
2
/C
b. 3.6 N m
2
/C
c. 12 N m
2
/C
d. 19 N m
2
/C
e. 970 N m
2
/C

ANS: B PTS: 2 DIF: Average

6. A point charge +Q is located on the x axis at x = a, and a second point charge Q is located on the x
axis at x = a. A Gaussian surface with radius r = 2a is centered at the origin. The flux through this
Gaussian surface is
a. zero because the negative flux over one hemisphere is equal to the positive flux over the
other.
b. greater than zero.
c. zero because at every point on the surface the electric field has no component
perpendicular to the surface.
d. zero because the electric field is zero at every point on the surface.
e. none of the above.

ANS: A PTS: 1 DIF: Easy

7. The xy plane is "painted" with a uniform surface charge density which is equal to 40 nC/m
2
. Consider a
spherical surface with a 4.0-cm radius that has a point in the xy plane as its center. What is the electric
flux through that part of the spherical surface for which z > 0?
a. 14 N m
2
/C
b. 11 N m
2
/C
c. 17 N m
2
/C
d. 20 N m
2
/C
e. 23 N m
2
/C

ANS: B PTS: 2 DIF: Average

8. A long cylinder (radius = 3.0 cm) is filled with a nonconducting material which carries a uniform
charge density of 1.3 C/m
3
. Determine the electric flux through a spherical surface (radius = 2.0 cm)
which has a point on the axis of the cylinder as its center.
a. 5.7 N m
2
/C
b. 4.9 N m
2
/C
c. 6.4 N m
2
/C
d. 7.2 N m
2
/C
e. 15 N m
2
/C

ANS: B PTS: 2 DIF: Average

9. Charge of uniform surface density (4.0 nC/m
2
) is distributed on a spherical surface (radius = 2.0 cm).
What is the total electric flux through a concentric spherical surface with a radius of 4.0 cm?
a. 2.8 N m
2
/C
b. 1.7 N m
2
/C
c. 2.3 N m
2
/C
d. 4.0 N m
2
/C
e. 9.1 N m
2
/C

ANS: C PTS: 2 DIF: Average

10. A charge of uniform volume density (40 nC/m
3
) fills a cube with 8.0-cm edges. What is the total
electric flux through the surface of this cube?
a. 2.9 N m
2
/C
b. 2.0 N m
2
/C
c. 2.6 N m
2
/C
d. 2.3 N m
2
/C
e. 1.8 N m
2
/C

ANS: D PTS: 2 DIF: Average

11. A charge of 0.80 nC is placed at the center of a cube that measures 4.0 m along each edge. What is the
electric flux through one face of the cube?
a. 90 N m
2
/C
b. 15 N m
2
/C
c. 45 N m
2
/C
d. 23 N m
2
/C
e. 64 N m
2
/C

ANS: B PTS: 2 DIF: Average

12. A hemispherical surface (half of a spherical surface) of radius R is located in a uniform electric field of
magnitude E that is parallel to the axis of the hemisphere. What is the magnitude of the electric flux
through the hemisphere surface?
a. tR
2
E
b. 4tR
2
E/3
c. 2tR
2
E/3
d. tR
2
E/2
e. tR
2
E/3

ANS: A PTS: 1 DIF: Easy

13. The electric field in the region of space shown is given by N/C where y is in m. What is
the magnitude of the electric flux through the top face of the cube shown?



a. 90 N m
2
/C
b. 6.0 N m
2
/C
c. 54 N m
2
/C
d. 12 N m
2
/C
e. 126 N m
2
/C

ANS: C PTS: 2 DIF: Average

14. Charge of uniform surface density (0.20 nC/m
2
) is distributed over the entire xy plane. Determine the
magnitude of the electric field at any point having z = 2.0 m.
a. 17 N/C
b. 11 N/C
c. 23 N/C
d. 28 N/C
e. 40 N/C

ANS: B PTS: 2 DIF: Average

15. Two infinite parallel surfaces carry uniform charge densities of 0.20 nC/m
2
and 0.60 nC/m
2
. What is
the magnitude of the electric field at a point between the two surfaces?
a. 34 N/C
b. 23 N/C
c. 45 N/C
d. 17 N/C
e. 90 N/C

ANS: C PTS: 2 DIF: Average

16. Two infinite, uniformly charged, flat surfaces are mutually perpendicular. One of the sheets has a
charge density of +60 pC/m
2
, and the other carries a charge density of 80 pC/m
2
. What is the
magnitude of the electric field at any point not on either surface?
a. 1.1 N/C
b. 5.6 N/C
c. 7.9 N/C
d. 3.8 N/C
e. 4.0 N/C

ANS: B PTS: 2 DIF: Average

17. Charge of a uniform density (8.0 nC/m
2
) is distributed over the entire xy plane. A charge of uniform
density (3.0 nC/m
2
) is distributed over the parallel plane defined by z = 2.0 m. Determine the
magnitude of the electric field for any point with z = 3.0 m.
a. 0.79 kN/C
b. 0.17 kN/C
c. 0.62 kN/C
d. 0.34 kN/C
e. 0.28 kN/C

ANS: C PTS: 2 DIF: Average

18. Charge of a uniform density (8.0 nC/m
2
) is distributed over the entire xy plane. A charge of uniform
density (5.0 nC/m
2
) is distributed over the parallel plane defined by z = 2.0 m. Determine the
magnitude of the electric field for any point with z = 1.0 m.
a. 0.45 kN/C
b. 0.17 kN/C
c. 0.28 kN/C
d. 0.73 kN/C
e. 0.62 kN/C

ANS: B PTS: 2 DIF: Average

19. Charge of uniform density (0.30 nC/m
2
) is distributed over the xy plane, and charge of uniform density
(0.40 nC/m
2
) is distributed over the yz plane. What is the magnitude of the resulting electric field at
any point not in either of the two charged planes?
a. 40 N/C
b. 34 N/C
c. 28 N/C
d. 46 N/C
e. 6.0 N/C

ANS: C PTS: 2 DIF: Average

20. A long nonconducting cylinder (radius = 12 cm) has a charge of uniform density (5.0 nC/m
3
)
distributed throughout its column. Determine the magnitude of the electric field 5.0 cm from the axis
of the cylinder.
a. 25 N/C
b. 20 N/C
c. 14 N/C
d. 31 N/C
e. 34 N/C

ANS: C PTS: 2 DIF: Average

21. A long nonconducting cylinder (radius = 12 cm) has a charge of uniform density (5.0 nC/m
3
)
distributed throughout its volume. Determine the magnitude of the electric field 15 cm from the axis of
the cylinder.
a. 20 N/C
b. 27 N/C
c. 16 N/C
d. 12 N/C
e. 54 N/C

ANS: B PTS: 2 DIF: Average

22. Each 2.0-m length of a long cylinder (radius = 4.0 mm) has a charge of 4.0 nC distributed uniformly
throughout its volume. What is the magnitude of the electric field at a point 5.0 mm from the axis of
the cylinder?
a. 9.9 kN/C
b. 8.1 kN/C
c. 9.0 kN/C
d. 7.2 kN/C
e. 18 kN/C

ANS: D PTS: 2 DIF: Average

23. A long nonconducting cylinder (radius = 6.0 mm) has a nonuniform volume charge density given by
or
2
, where o = 6.2 mC/m
5
and r is the distance from the axis of the cylinder. What is the magnitude of
the electric field at a point 2.0 mm from the axis?
a. 1.4 N/C
b. 1.6 N/C
c. 1.8 N/C
d. 2.0 N/C
e. 5.4 N/C

ANS: A PTS: 3 DIF: Challenging

24. A long cylindrical shell (radius = 2.0 cm) has a charge uniformly distributed on its surface. If the
magnitude of the electric field at a point 8.0 cm radially outward from the axis of the shell is 85 N/C,
how much charge is distributed on a 2.0-m length of the charged cylindrical surface?
a. 0.38 nC
b. 0.76 nC
c. 0.19 nC
d. 0.57 nC
e. 0.98 nC

ANS: B PTS: 2 DIF: Average

25. Charge of uniform linear density (4.0 nC/m) is distributed along the entire x axis. Determine the
magnitude of the electric field on the y axis at y = 2.5 m.
a. 36 N/C
b. 29 N/C
c. 43 N/C
d. 50 N/C
e. 58 N/C

ANS: B PTS: 2 DIF: Average

26. Charge of uniform density (80 nC/m
3
) is distributed throughout a hollow cylindrical region formed by
two coaxial cylindrical surfaces of radii 1.0 mm and 3.0 mm. Determine the magnitude of the electric
field at a point which is 2.0 mm from the symmetry axis.
a. 7.9 N/C
b. 9.0 N/C
c. 5.9 N/C
d. 6.8 N/C
e. 18 N/C

ANS: D PTS: 3 DIF: Challenging

27. Charge of uniform density (80 nC/m
3
) is distributed throughout a hollow cylindrical region formed by
two coaxial cylindrical surfaces of radii 1.0 mm and 3.0 mm. Determine the magnitude of the electric
field at a point which is 4.0 mm from the symmetry axis.
a. 7.9 N/C
b. 10 N/C
c. 9.0 N/C
d. 8.9 N/C
e. 17 N/C

ANS: C PTS: 3 DIF: Challenging

28. Charge of uniform density (20 nC/m
2
) is distributed over a cylindrical surface (radius = 1.0 cm), and a
second coaxial surface (radius = 3.0 cm) carries a uniform charge density of 12 nC/m
2
. Determine the
magnitude of the electric field at a point 2.0 cm from the symmetry axis of the two surfaces.
a. 2.3 kN/C
b. 1.1 kN/C
c. 1.7 kN/C
d. 3.4 kN/C
e. 4.5 kN/C

ANS: B PTS: 3 DIF: Challenging

29. Charge of uniform density (20 nC/m
2
) is distributed over a cylindrical surface (radius = 1.0 cm), and a
second coaxial surface (radius = 3.0 cm) carries a uniform charge density of 12 nC/m
2
. Determine the
magnitude of the electric field at a point 4.0 cm from the symmetry axis of the two surfaces.
a. 0.45 kN/C
b. 1.0 kN/C
c. 0.73 kN/C
d. 0.56 kN/C
e. 2.3 kN/C

ANS: A PTS: 3 DIF: Challenging

30. Charge of uniform density (40 pC/m
2
) is distributed on a spherical surface (radius = 1.0 cm), and a
second concentric spherical surface (radius = 3.0 cm) carries a uniform charge density of 60 pC/m
2
.
What is the magnitude of the electric field at a point 4.0 cm from the center of the two surfaces?
a. 3.8 N/C
b. 4.1 N/C
c. 3.5 N/C
d. 3.2 N/C
e. 0.28 N/C

ANS: B PTS: 3 DIF: Challenging

31. A solid nonconducting sphere (radius = 12 cm) has a charge of uniform density (30 nC/m
3
) distributed
throughout its volume. Determine the magnitude of the electric field 15 cm from the center of the
sphere.
a. 22 N/C
b. 49 N/C
c. 31 N/C
d. 87 N/C
e. 26 N/C

ANS: D PTS: 2 DIF: Average

32. A 5.0-nC point charge is embedded at the center of a nonconducting sphere (radius = 2.0 cm) which
has a charge of 8.0 nC distributed uniformly throughout its volume. What is the magnitude of the
electric field at a point that is 1.0 cm from the center of the sphere?
a. 1.8 10
5
N/C
b. 9.0 10
4
N/C
c. 3.6 10
5
N/C
d. 2.7 10
5
N/C
e. 7.2 10
5
N/C

ANS: C PTS: 2 DIF: Average

33. A charge of 5.0 pC is distributed uniformly on a spherical surface (radius = 2.0 cm), and a second
charge of 2.0 pC is distributed uniformly on a concentric spherical surface (radius = 4.0 cm).
Determine the magnitude of the electric field 3.0 cm from the center of the two surfaces.
a. 30 N/C
b. 50 N/C
c. 40 N/C
d. 20 N/C
e. 70 N/C

ANS: B PTS: 2 DIF: Average

34. A charge of 8.0 pC is distributed uniformly on a spherical surface (radius = 2.0 cm), and a second
charge of 3.0 pC is distributed uniformly on a concentric spherical surface (radius = 4.0 cm).
Determine the magnitude of the electric field 5.0 cm from the center of the two surfaces.
a. 14 N/C
b. 11 N/C
c. 22 N/C
d. 18 N/C
e. 40 N/C

ANS: D PTS: 2 DIF: Average

35. A point charge (5.0 pC) is located at the center of a spherical surface (radius = 2.0 cm), and a charge of
3.0 pC is spread uniformly upon this surface. Determine the magnitude of the electric field 1.0 cm
from the point charge.
a. 0.72 kN/C
b. 0.45 kN/C
c. 0.63 kN/C
d. 0.90 kN/C
e. 0.18 kN/C

ANS: B PTS: 2 DIF: Average

36. Charge of uniform density (40 pC/m
2
) is distributed on a spherical surface (radius = 1.0 cm), and a
second concentric spherical surface (radius = 3.0 cm) carries a uniform charge density of 60 pC/m
2
.
What is the magnitude of the electric field at a point 2.0 cm from the center of the two surfaces?
a. 1.1 N/C
b. 4.5 N/C
c. 1.4 N/C
d. 5.6 N/C
e. 0.50 N/C

ANS: A PTS: 2 DIF: Average

37. A 4.0-pC point charge is placed at the center of a hollow (inner radius = 2.0 cm, outer radius = 4.0 cm)
conducting sphere which has a net charge of 4.0 pC. Determine the magnitude of the electric field at a
point which is 6.0 cm from the point charge.
a. 35 N/C
b. 25 N/C
c. 30 N/C
d. 20 N/C
e. 10 N/C

ANS: D PTS: 2 DIF: Average

38. The axis of a long hollow metallic cylinder (inner radius = 1.0 cm, outer radius = 2.0 cm) coincides
with a long wire. The wire has a linear charge density of 8.0 pC/m, and the cylinder has a net charge
per unit length of 4.0 pC/m. Determine the magnitude of the electric field 3.0 cm from the axis.
a. 5.4 N/C
b. 7.2 N/C
c. 4.3 N/C
d. 3.6 N/C
e. 2.4 N/C

ANS: B PTS: 2 DIF: Average

39. A long straight metal rod has a radius of 2.0 mm and a surface charge of density 0.40 nC/m
2
.
Determine the magnitude of the electric field 3.0 mm from the axis.
a. 18 N/C
b. 23 N/C
c. 30 N/C
d. 15 N/C
e. 60 N/C

ANS: C PTS: 2 DIF: Average

40. If the electric field just outside a thin conducting sheet is equal to 1.5 N/C, determine the surface
charge density on the conductor.
a. 53 pC/m
2

b. 27 pC/m
2

c. 35 pC/m
2

d. 13 pC/m
2

e. 6.6 pC/m
2


ANS: D PTS: 2 DIF: Average

41. The field just outside the surface of a long conducting cylinder which has a 2.0-cm radius points
radially outward and has a magnitude of 200 N/C. What is the charge density on the surface of the
cylinder?
a. 2.7 nC/m
2

b. 1.8 nC/m
2

c. 3.5 nC/m
2

d. 4.4 nC/m
2

e. 0.90 nC/m
2


ANS: B PTS: 2 DIF: Average

42. A spherical conductor (radius = 1.0 cm) with a charge of 2.0 pC is within a concentric hollow
spherical conductor (inner radius = 3.0 cm, outer radius = 4.0 cm) which has a total charge of 3.0 pC.
What is the magnitude of the electric field 2.0 cm from the center of these conductors?
a. 23 N/C
b. zero
c. 45 N/C
d. 90 N/C
e. 110 N/C

ANS: C PTS: 2 DIF: Average

43. A long cylindrical conductor (radius = 1.0 mm) carries a charge density of 4.0 pC/m and is inside a
coaxial, hollow, cylindrical conductor (inner radius = 3.0 mm, outer radius = 4.0 mm) that has a total
charge of 8.0 pC/m. What is the magnitude of the electric field 2.0 mm from the axis of these
conductors?
a. 24 N/C
b. 18 N/C
c. zero
d. 36 N/C
e. 226 N/C

ANS: D PTS: 2 DIF: Average

44. The electric field just outside the surface of a hollow conducting sphere of radius 20 cm has a
magnitude of 500 N/C and is directed outward. An unknown charge Q is introduced into the center of
the sphere and it is noted that the electric field is still directed outward but has decreased to 100 N/C.
What is the magnitude of the charge Q?
a. 1.5 nC
b. 1.8 nC
c. 1.3 nC
d. 1.1 nC
e. 2.7 nC

ANS: B PTS: 2 DIF: Average

45. A point charge of 6.0 nC is placed at the center of a hollow spherical conductor (inner radius = 1.0 cm,
outer radius = 2.0 cm) which has a net charge of 4.0 nC. Determine the resulting charge density on
the inner surface of the conducting sphere.
a. +4.8 C/m
2

b. 4.8 C/m
2

c. 9.5 C/m
2

d. +9.5 C/m
2

e. 8.0 C/m
2


ANS: B PTS: 2 DIF: Average

46. An astronaut is in an all-metal chamber outside the space station when a solar storm results in the
deposit of a large positive charge on the station. Which statement is correct?
a. The astronaut must abandon the chamber immediately to avoid being electrocuted.
b. The astronaut will be safe only if she is wearing a spacesuit made of non-conducting
materials.
c. The astronaut does not need to worry: the charge will remain on the outside surface.
d. The astronaut must abandon the chamber if the electric field on the outside surface
becomes greater than the breakdown field of air.
e. The astronaut must abandon the chamber immediately because the electric field inside the
chamber is non-uniform.

ANS: C PTS: 1 DIF: Easy

47. A small metal sphere is suspended from the conducting cover of a conducting metal ice bucket by a
non-conducting thread. The sphere is given a negative charge before the cover is placed on the bucket.
The bucket is tilted by means of a non-conducting material so that the charged sphere touches the
inside of the bucket. Which statement is correct?
a. The negative charge remains on the metal sphere.
b. The negative charge spreads over the outside surface of the bucket and cover.
c. The negative charge spreads over the inside surface of the bucket and cover.
d. The negative charge spreads equally over the inside and outside surfaces of the bucket and
cover.
e. The negative charge spreads equally over the sphere and the inside and outside surfaces of
the bucket and cover.

ANS: B PTS: 1 DIF: Easy

48. A positive point charge q is placed off center inside an uncharged metal sphere insulated from the
ground as shown. Where is the induced charge density greatest in magnitude and what is its sign?



a. A; negative.
b. A; positive.
c. B; negative.
d. B; positive.
e. C; negative.

ANS: A PTS: 1 DIF: Easy

49. A positive point charge q is placed at the center of an uncharged metal sphere insulated from the
ground. The outside of the sphere is then grounded as shown. Then the ground wire is removed. A is
the inner surface and B is the outer surface. Which statement is correct?



a. The charge on A is q; that on B is +q.
b. The charge on B is q; that on A is +q.
c.
The charge is on A and on B.
d. There is no charge on either A or B.
e. The charge on A is q; there is no charge on B.

ANS: E PTS: 1 DIF: Easy

50. An uncharged metal sphere is placed on an insulating puck on a frictionless table. While being held
parallel to the table, a rod with a charge q is brought close to the sphere, but does not touch it. As the
rod is brought in, the sphere
a. remains at rest.
b. moves toward the rod.
c. moves away from the rod.
d. moves perpendicular to the velocity vector of the rod.
e. moves upward off the puck.

ANS: B PTS: 1 DIF: Easy

51. Three originally uncharged infinite parallel planes are arranged as shown. Then the upper plate has
surface charge density o placed on it while the lower plate receives surface charge density o. The net
charge induced on the center plate is



a. 0.
b. o/2.
c. +o/2.
d. o.
e. +o.

ANS: A PTS: 1 DIF: Easy

52. Two concentric imaginary spherical surfaces of radius R and 2R respectively surround a positive point
charge Q located at the center of the surfaces. When compared to the electric flux u
1
through the
surface of radius R, the electric flux u
2
through the surface of radius 2R is
a.
.
b.
.
c. u
2
= u
1
.
d. u
2
= 2u
1
.
e. u
2
= 4u
1
.

ANS: C PTS: 1 DIF: Easy

53. Two concentric imaginary spherical surfaces of radius R and 2R respectively surround a positive point
charge Q located at the center of the surfaces. When compared to the electric flux u
1
through the
surface of radius R, the electric flux u
2
through the surface of radius 2R is
a.
.
b.
.
c. u
2
= u
1
.
d. u
2
= 2u
1
.
e. u
2
= 4u
1
.

ANS: C PTS: 1 DIF: Easy

54. When a cube is inscribed in a sphere of radius r, the length L of a side of the cube is . If a
positive point charge Q is placed at the center of the spherical surface, the ratio of the electric flux
u
sphere
at the spherical surface to the flux u
cube
at the surface of the cube is
a.
.
b.
.
c. 1.
d.
.
e.
.


ANS: C PTS: 1 DIF: Easy

55. The electric flux through the two adjacent spherical surfaces shown below is known to be the same.



It is also known that there is no charge inside either spherical surface. We can conclude that
a. there is no electric field present in this region of space.
b. there is a constant E field present in this region of space.
c. the electric flux has a constant value of zero.
d. any of the above may be correct.
e. only (a) and (b) above may be correct.

ANS: D PTS: 1 DIF: Easy

56. Which one of the following cannot be a statement of Gauss's Law for some physical situation?
a. 4tr
2
c
0
E = Q.
b. 2trLc
0
E = Q.
c.
.
d.
.
e.
.


ANS: D PTS: 1 DIF: Easy

57. Which one of the following is not an expression for electric charge?
a.

b.

c.

d.

e.



ANS: D PTS: 1 DIF: Easy

58. An uncharged spherical conducting shell surrounds a charge q at the center of the shell. The charges
on the inner and outer surfaces of the shell are respectively
a. q, q.
b. q, +q.
c. +q, q.
d. +q, +q.
e. +q, 0.

ANS: C PTS: 1 DIF: Easy

59. An uncharged spherical conducting shell surrounds a charge q at the center of the shell. Then charge
+3q is placed on the outside of the shell. When static equilibrium is reached, the charges on the inner
and outer surfaces of the shell are respectively
a. +q, q.
b. q, +q.
c. +q, +2q.
d. +2q, +q.
e. +3q, 0.

ANS: C PTS: 1 DIF: Easy

60. A constant electric field is present throughout a region of space that includes the plane
bounded by the x and y axes and the lines x = 30 cm and y = 50 cm. The electric flux through the
plane's surface, in N m
2
/C, is
a. 0.
b. 0.25.
c. 25.
d. 50.
e. 100.

ANS: A PTS: 1 DIF: Easy

61. A constant electric field is present throughout a region of space that includes the plane
bounded by the y and z axes and the lines y = 50 cm and z = 50 cm. The electric flux through the
plane's surface, in N m
2
/C, is
a. 0.
b. 0.25.
c. 25.
d. 50.
e. 100.

ANS: C PTS: 2 DIF: Average

62. A spaceship encounters a single plane of charged particles, with the charge per unit area equal to o.
The electric field a short distance above the plane has magnitude ____ and is directed ____ to the
plane.
a.
, parallel
b.
, perpendicular
c.
, parallel
d.
, perpendicular
e.
, parallel


ANS: B PTS: 1 DIF: Easy

63. You are told that summed over both the surface areas of sphere A and sphere B below totals
to . You can conclude that



a. Sphere A contains charge q
in
= Q.
b. Sphere B contains charge q
in
= Q.
c. Sphere B contains charge q
in
= +Q.
d.
Each sphere contains charge .
e. The sum of the charges contained in both spheres is Q.

ANS: E PTS: 1 DIF: Easy

64. If we define the gravitational field , where is a unit radial vector, then Gauss's Law
for gravity is
a.
.
b.
.
c.
.
d.
.
e.
.


ANS: C PTS: 2 DIF: Average

65. Gino says that the analog of Gauss's law for the flow of an incompressible fluid of density at
constant velocity is for an imaginary surface within the fluid. Lorenzo says that it is
true only if the area where the fluid enters the surface and the area where it leaves the surface are both
perpendicular to the velocity of the fluid. Which one, if either, is correct?
a. Gino, because as much fluid leaves as enters.
b.
Lorenzo, because is not equal to zero if the fluid enters or exits at angles other
than 90.
c. Lorenzo, because this is true only when the fluid executes rotational motion.
d. Gino, because it is true only when the fluid is enclosed on all sides, not when it is flowing.
e. Lorenzo, because it is true only when the fluid is enclosed on all sides, not when it is
flowing.

ANS: A PTS: 1 DIF: Easy

66. A beam of electrons moves at velocity . The number of particles per unit volume in the beam of
area A is . If we imagine a cylindrical Gaussian surface of radius r and length centered on the
beam, the electron flux through the surface is
a. 0.
b. v
f
A.
c. 2v
f
A.
d. v
f
(A+2tr ).
e. 2v
f
(A+tr ).

ANS: A PTS: 1 DIF: Easy

67. A student has made the statement that the electric flux through one half of a Gaussian surface is
always equal and opposite to the flux through the other half of the Gaussian surface. This is
a. never true.
b. never false.
c. true whenever enclosed charge is symmetrically located at a center point, or on a center
line or centrally placed plane.
d. true whenever no charge is enclosed within the Gaussian surface.
e. true only when no charge is enclosed within the Gaussian surface.

ANS: E PTS: 1 DIF: Easy

68. A student has made the statement that the electric flux through one half of a Gaussian surface is
always equal to the flux through the other half of the Gaussian surface. This is
a. never true.
b. never false.
c. true whenever enclosed charge is symmetrically located at a center point, on a center line,
or on a centrally placed plane.
d. true whenever no charge is enclosed within the Gaussian surface.
e. true only when no charge is enclosed within the Gaussian surface.

ANS: C PTS: 1 DIF: Easy

69. Two planes of charge with no thickness, A and B, are parallel and vertical. The electric field in the
region between the two planes has magnitude . The electric field in the region to the left of A and
the electric field in the region to the right of B may have the magnitudes
a. 0, 0.
b.
, .
c.
, .
d. given in any answer above.
e. given only in answer (a) or (b) above.

ANS: D PTS: 2 DIF: Average

70. Two planes of charge with no thickness, A and B, are parallel and vertical. The electric field in region
I to the left of plane A has magnitude and points to the left. The electric field in the region to the
right of B has magnitude and points to the right. The electric field in the region between the two
planes has magnitude and points to the right. The surface charge density on planes A and B
respectively is
a.
, o.
b.
, o.
c.
o, .
d.
o, .
e. 2o, o.

ANS: E PTS: 2 DIF: Average

71. Whitney says that Gauss's Law can be used to find the electric field of a sufficiently symmetrical
distribution of charge as long as over the whole Gaussian surface. Algie says that the
electric field must be a constant vector over the entire Gaussian surface. Which one, if either, is
correct?
a. Whitney, because that means no charge is enclosed within the Gaussian surface.
b.
Algie, because a constant electric field means that .
c. Both, because the conditions in (a) and (b) are equivalent.
d.
Neither, because the electric field can be found from Gauss's law only if holds
only over a portion of the Gaussian surface.
e.
Neither, because the charge distribution must be symmetric if anywhere on the
surface.

ANS: D PTS: 2 DIF: Average

72. A uniform electric field is present in the region between the infinite parallel planes of charge A and
B, and a uniform electric field is present in the region between the infinite parallel planes of
charge B and C. When the planes are vertical and the fields are both non-zero,
a.
and are both directed to the right.
b.
and are both directed to the left.
c.
points to the right and to the left.
d.
points to the left and to the right.
e. Any one of the above is possible.

ANS: E PTS: 1 DIF: Easy

73. A uniform electric field is present in the region between infinite parallel plane plates A and B and
a uniform electric field is present in the region between infinite parallel plane plates B and C.
When the plates are vertical, is directed to the right and to the left. The signs of the charges on
plates A, B and C may be
a. , , .
b. +, , .
c. +, , +.
d. +, +, +.
e. any one of the above.

ANS: E PTS: 1 DIF: Easy

74. Three infinite planes of charge, A, B and C, are vertical and parallel to one another. There is a uniform
electric field to the left of plane A and a uniform electric field to the right of plane C. The field
points to the left and the field points to the right. The signs of the charges on plates A, B and C
may be
a. , , .
b. +, , .
c. +, , +.
d. +, +, +.
e. any one of the above.

ANS: E PTS: 1 DIF: Easy

75. An constant electric field, N/C, goes through a surface with area m
2
.
(This surface can also be expressed as an area of 10 m
2
with the direction of the unit vector
( ). What is the magnitude of the electric flux through this area?
a. 24 N m
2
/C
b. 48 N m
2
/C
c. 0.24 N m
2
/C
d. 0.48 N m
2
/C
e. 0

ANS: A PTS: 2 DIF: Average

76. A point charge is located at the origin. Centered along the x axis is a cylindrical closed surface of
radius 10 cm with one end surface located at x = 2 m and the other end surface located at x = 4 m. If
the magnitude of the electric flux through the surface at x = 2 m is 4 N m
2
/C, what is the magnitude
of the electric flux through the surface at x = 4 m?
a. 1 N m
2
/C
b. 2 N m
2
/C
c. 4 N m
2
/C
d. 16 N m
2
/C
e. The correct value is not given.

ANS: A PTS: 2 DIF: Average

PROBLEM

77. The nucleus of lead-208, , has 82 protons within a sphere of radius 6.34 10
15
. Each electric
charge has a value of 1.60 10
19
C. Assuming that the protons create a spherically symmetric
distribution of charge, calculate the electric field at the surface of the nucleus.

ANS:
2.94 10
21
N/C

PTS: 2 DIF: Average

78. At the point of fission, a nucleus of U-238, with 92 protons is divided into two smaller spheres each
with 46 protons and a radius of 5.9 10
15
m. What is the repulsive force pushing the two spheres
apart when they are just touching one another? (The mass of the U-238 nucleus is 3.98 10
25
kg.)

ANS:
3 500 N

PTS: 2 DIF: Average

79. The nucleus of a hydrogen atom, a proton, sets up an electric field. The distance between the proton
and electron is about 5.1 10
11
m. What is the magnitude of the electric field at this distance from the
proton? [The charge on the proton is +1.6 10
19
C.]

ANS:
5.5 10
11
N/C

PTS: 2 DIF: Average

80. A Geiger counter is like an electroscope that discharges whenever ions formed by a radioactive
particle produce a conducting path. A typical Geiger counter consists of a thin conducting wire of
radius 0.002 cm stretched along the axis of a conducting cylinder of radius 2.0 cm. The wire and the
cylinder carry equal and opposites charges of 8.0 10
10
C all along their length of 10.0 cm. What is
the magnitude of the electric field at the surface of the wire?

ANS:
7.2 10
6
N/C

PTS: 2 DIF: Average