Anda di halaman 1dari 9

APSC 2014 Prelims Geography Answers

1. Which of the following represents the inner planets?


Answer: b) Planet between sun and the asteroid belt such as Mercury, Venus, Earth,
Mars known as inner planets
2. What is the average density of the earth as a whole?
Answer: b) Density of earth is 5.5 gram per cubic cm or 3.2 ounce per cubic inch.
3. Equinox refers to
Answer: b) On equinox days and nights are equal
4. Wegener put forward the theory of continental drift in the year
Answer: b) 1912
5. Cirques are the landforms of
Answer: c) third order. Exampled of landforms of third order: sand dunes, river
valleys, cirques, moraines etc.
6. Doldrum is associated with
Answer: d) Doldrum is equatorial low pressure belt
7. Escarpment appears
Answer: b) Escarpment result from block moving down vertically along a fault plane.
8. Chagos Saint Paul Ridge is located in
Answer: a) Indian Ocean
9. Phenomenon of river capture is associated with
Answer: c) Headward erosion by river
10. Which one of the following is not a current of the Atlantic Ocean?
Answer: d) Peru Current is a cold-water current of the southeast Pacific Ocean,
11. Playas are formed in
Answer: b) low-lying areas found in desert basins
12. Under the in?uence of which force do winds change their direction or deflected
from their original path?
Answer: c) Coriolis force
13. Graben is
Answer: b) Graben is a dropped block bordered by faults.
14. Who believed that the State is an organic unit?
Answer: c) Friedrich Ratzel
15. Most of the thunderstorms occur in
Answer: d) Most thunderstoms occur in cumulonimbus cloud.
16. Which one of the following activities comes under secondary sector?
Answer: a) Manufacturing is secondary sector as it utilizes output of primary sector.
17. Albedo is de?ned as
Answer: d) Albedo is the ratio of solar radiation reflected on a surface to radiation
falling on a surface.
18. Terrain irregularities produce
Answer: d) Chinook wind. The Chinook wind occurs when air passes over a uneven
terrain such as mountain range.
19. In which area most of the cyclones occur
Answer: a) Equatorial ocean. Most cyclones develop over oceans between Tropics of
Cancer and Capricorn. They normally dont develop too near or too far from Equator.
Extra-tropical cyclones develop between mid and high latitude.
20. Which one of the following is correctly matched?
Answer: a) Labrador Current is a cold current in North Atlantic ocean
21. Active coal growth is seen along
Answer: a) East Australian coast. Not sure, as question is not clear for us. Australian
coal mostly found in Queensland and New South Wales. That is South East Coast or
East Coast.
22. Baku is famous for it
Answer: b) Baku is Azerbaijan is known for its oil fields
23. Lumbering has emerged as an important and a well-organised activity in
Answer: a) Lumbering is well-organized in temperate forests, which provided
majority of timbers of the world.
24. Which of the following ?shes has the most demand in the world?
Answer: a) Salmon. According to US govt data, demand of Salmon is more than
others.
25. Ganges delta is an example of
Answer: d) Ganges delta is arcuate or arc-shaped delta
26. Lignite coal has carbon content in the order of
Answer: c) Not sure as Lignite is said to have 35-40% carbon. But it can go upto 60%
70%
NOT ORIGINAL ANSWER KEY FROM ASSAMS.INFO
27. Match the following and choose the correct answer from the given options :
Answer: a) abcd 3124 Malaysia Rubber, Brazil Coffee, Cuba Sugar, Egypt
Cotton
28. Which one of the following countries of North America has the highest population
density?
Answer: b) Cuba. With average 102 people per sq km Cuba tops, followed by Mexico
(53), USA (30), and Canada (3).
29. The constituents of population growth are
Answer: d) All of the above. fertility, mortality and net migration forms the basis of
Population growth.
30. The largest exporter of tea in the world is
Answer: a) China (Actually Kenya 1, China 2, Sri Lanka 3)
31. Transhumance is associated with
Answer: d) Seasonal migration of nomadic people
32. Cinchona grows widely in
Answer: c) Species of the Cinchona genus that produce quinine naturally grows in
Columbia
33. Who advanced the theory of demographic transition?
Answer: c) Thompson and Notestain
33. Approximately one-third of the worlds ?sh catch is obtained from
Answer: b) North-East Atlantic Ocean
34. The largest peninsular river in India is
Answer: C) Godavari river
36. Krivoirog is a famous steel centre in
Answer: c) Krivoi rog or Kryvyi Rih in Ukraine is known for Steel industry.
37. Cattle herders of East Africa are known as
Answer: a) Maasai people are cattle herders of Kenya (East Africa)
38. Bhakra Dam is on the river
Answer: b) Bhakra Dam is on Sutlej river in Himachal Pradesh.
39. State of Assam covers the area of the Indian landmass by
Answer: b) Area of Assam is 2.39% of the Indias total area
40. Coal deposition of the Gondwana system is found in
Answer: d) Indias largest coal deposits are found in the Gondwana System of
Damodar Valley of West Bengal, jharkhand, the Mahanadi valley of Orissa and
Chhattisgarh, the Godavari valley of Andhra Pradesh and the Satpura basin of
Madhya Pradesh
41. Terpen is
Answer: Terpens are artificial hills made by men, common in Netherlands.
42. Match the following:
Answer: c) 2134 Kirgiz Siberia, Yakut Central Asia (Turkey), Lapps
Scandinavia, Eskimo Canada
43. More internal air routes are found in:
Answer: b) Latin America. There are more than 2400 internal air routes in Latin
America.
44. When adjoining towns grow and merge together, it is known as
Answer: c) Conurbation. It denotes formation of large urban area as a result of merger
of separate towns or cities.
45. The Trans-Siberian Railway runs between
Answer: b) Trans-Siberian Railway , the longest railway line in the world runs
between Saint Petersburg and Vladivostak in Russia
46. Which of the following tribes has its concentration covering Gujarat, Maharashtra,
Madhya Pradesh and Rajasthan?
Answer: a) Bhil tribe found in Maharashtra, Madhya Pradesh, Gujarat and Rajasthan
47. Which of the following races is clustering around the Pacific and Arctic Oceans?
Answer: c) Mongoloid races found in central asia, South east Asia, West America,
Arctic region. So, they are clustering around Arctic and Pacific.
48. Which one of the following is known as population axis of Europe?
Answer: d) English Channel in west to Dnieper river in Russia is called Population
Axis of Europe.
49. Selvas are known as
Answer: c) Selvas are equatorial rain forests.
50. Which of the following cities is called the lake city in Madhya Pradesh?
Answer: d) Lake City is Bhopal.
51. Tea was discovered in Assam in the year
Answer: b) Tea was discovered in Assam by Robert Bruce in 1823.
52. What is the latitudinal location of the southernmost point of India?
Answer: a) 645N or Indira Point (thanks Durga Upadhya for pointing out the
mistake)
53. A large animal grazing areas in prairies are known as
Answer: b) Prairies were known for large open area ranches.
54. The approximate equatorial circumference is
Answer: c) Equatorial circumference is 40,075 km.
55. The ionosphere includes
Answer: d) The upper region of atmosphere includes thermosphere and parts of the
mesosphere and exosphere.
56. Which of the following routes connects the west coasts of America to the east
coasts of Asia?
Answer: d) North Pacific route connects East of Asia with west of America.
57. Soo canal joins
Answer: a) Soo canal connects Lake Superior and Lake Huron
58. Which of the following types of settlements is found in Ganga-Yamuna doab?
Answer: b) Nebular settlements are commonly found in Ganga Yamuna doab
59. Which of the following is called Heart of the city?
Answer: a) Central business district
60. The highest average salinity is reported from which of the following areas?
Answer: a) Dead Sea
61. Kochi and Karwar are the example of
Answer: d) Kochi and Karwar are examples port town in India
62. Which of the following is a land locked harbour?
Answer: a) Vishakhapatnam is a land-locked harbour
63. Which one of the following basins experiences convectional rainfall?
Answer: c) Amazon Basin receives convectional rainfall
64. Longes continuous mountain range in the world is
Answer: d) Andes Mountains in South America is the longest continuous mountain
range in the world
65. The length of day is determined in
Answer: Astronomical Unit. Day is the astronomical unit of time. To be exact 86400
seconds is a day.
66. Great Barrier Reef is located along the coast of
Answer: d) Great Barrier reef is in Australia
67. How many zones has the railway system in India been divided?
Answer: b) 16. Actually there are 17 including Kolkala Metro the 17th zone.
68. Which one of the following South Indian states has the highest groundwater
utilization (in percentage) of its total groundwater potential?
Answer: As per 2011 data: Tamil Nadu (80.79%), Andhra Pradesh (42.12%),
Karnataka (63.72%), Kerala (29.21%). So, answer is a) Tamil Nadu.
69. Brahmaputra river entering Bangladesh is known as
Answer: c) Brahmaputra enters Bangalseh as Jamuna. In Ganges delta region, it
merges with Padma and Meghna. Finally it falls into the Bay of Bengal.
70. Which one of the following is the largest linguistic group of India?
Answer: As per Govt of India data, Sino-Tibetan (1%), Austric (1.11%), Indo-aryan
(76.86%), Dravidian (20.82%). Answer is c) Indo-aryan
71. Nathu la Pass is in
Answer: d) Sikkim
72. Geodesy is a science which studies
Answer: b) Geodesy is measurement and representation of the Earth.
73. Which one of the following states has the highest proportion of Scheduled tribe
population to the total population?
Answer: As per 2011 data, Manipur (35.1%), Meghalaya (86.1%), Tripura (31.8%)
and Nagaland (86.5%). So, Answer is d) Nagaland.
74. Mal Plateau is eroded by the rivers
Answer: Not sure. Is it Malwa Plateau?
75. What is the approximate length of the Indian coastline?
Answer: c) 6100 km. But thats wrong data. Total length of coastline is 7516.6 km
(5422.6 km of mainland and 2094 km islands)
76. The Rabaris is
Answer: a) Rabaris are herders found in Guajarat and rajasthan.
Answer Key by Assams.info NOT OFFICIAL
77. Match the following rivers and tributaries of Assam and select the correct answer
from the given options:
Answer: c) abcd 2431. Barak Jatinga, Dhansiri Daiyang, Jia Bharali Tipi,
Bhrhi Dihing Namchang.
78. Total area of Assam as per 2011 census
Answer: b) 78438 sq km.
79. How many islands of India are located in Bay of Bengal
Answer: Not sure. According to books, Andaman comprises of 204 islands and
Nicobar has 19 islands. But as per Govt of India data, there ate 572 islands in
Andaman and Nicobar.
80. Highest coal producing mine is
Answer: d) Jharia. Jharia coalfield in Bihar is the topmost coal producing mine in
India.
81. Deepening of river valley is caused by
Answer: b) Exogenetic force. Deepening of valleys occur due to erosive or exogenic
process. River is an exogenic agent.
82. Term plate was first used by
Answer: a) Canadian geologist John Tuzo Wilson coined the term plate.
83. Zone of shallow bottom of the continental slope is called
Answer: a) Offshore. Offshore is the zone of shallow bottom of the continental slope.
Foreshore is from level of low tide water to high hide. Backshore is the beach area.
84. The glacial control theory was proposed by
Answer: c) Glacial control theory was proposed by Reginald Aldworth Daly in 1910.
85. Halocline is a term associated with
Answer: b) Ocean Salinity. Halocline is a term related with oceanography. It denotes
a well-defined vertical salinity gradient in ocean water.
86. Among the following agents of degradation which one is the most effective agent?
Answer: d) Running water
87. Push and pull theory is related with
Answer: Lees Push-pull theory is related with migration
88. The hanging masses of limestone from the roof of a cavern are called
Answer: d) The beautiful hanging structures formed due to dropping waster are called
stalactites.
89. Ozone is found in
Answer: b) Ozone is found in the stratosphere.
90. Which one of the following regions of India is considered to be the zone of
minimum seismic intensity?
Answer: d) Peninsular region is considered stable, hence called zone of minimum
seismic intensity.
91. Horse latitudes lie within
Answer: a) sub-tropical high. Horse latitude lies between 30 and 35 degrees both
north and south of equator, ie sub-tropical high.
92. Primitive people who live in the Kalahari desert are known as
Answer:b) San people of Kalahari desert in Africa are also known as Bushmen.
93. Which one of the following is considered as the least important factor of industrial
location?
Answer: c) compared to other options population density is least important
94. Potholes are the landforms of
Answer: d) fluvial topography. Potholes are holes found in river bed.
95. Antarctic ice sheet is the best example of
Answer: b) Continental glacier. Antarctic ice sheet, the largest single mass of ice on
Earth is a continental glacier.
96. The layer of atmosphere where most of the weather phenomena occur is
Answer: d) Troposphere
97. Which one of the following is a temperate desert?
Answer: c) Gobi. Gobi is a temperate desert.
98. Which one of the following oceans is S-shaped?
Answer: a) Atlantic. Between America and Africa, Atlantic ocean takes 2 curves and
forms the S shape.
99. The difference between Indian Standard Time (IST) and Greenwich Mean Time
(GMT) is
Answer: b) IST is 5 hours 30 minutes ahead of GMT
100. Which one of the following Greek philosophers coined the term Geography?
Answer: d) Eratosthenes, the Greek Philosopher and librarian of Alexandria library,
first coined Geography.